ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ο Ευθύμιος Λέκκας «άδειασε» το τρομο-αφήγημα Συνολάκη: «Δεν υπάρχει περίπτωση για σεισμό 8,5 Ρίχτερ στην Ελλάδα»

«Τραγικό και αντιδεοντολογικό» να διαδίδουν κάποιοι «ειδικοί» και δημοσιογράφοι σενάρια για σεισμό 8,5 Ρίχτερ, είπε ο Ευθύμιος Λέκκας
Ο Ευθύμιος Λέκκας «άδειασε» το τρομο-αφήγημα Συνολάκη: «Δεν υπάρχει περίπτωση για σεισμό 8,5 Ρίχτερ στην Ελλάδα»

Ευθύμιος Λέκκας: Ευτυχώς που ακόμα υπάρχουν αρκετοί επιστήμονες στην Ελλάδα που δεν έχουν παραδοθεί πλήρως στο να σιγοντάρουν αφηγήματα που στοχεύουν στην τρομοκράτηση του κόσμου, και διαθέτουν φωνή ευθύνης και σύνεσης.

Τις τελευταίες μέρες μετά τον καταστροφικό σεισμό που έπληξε Τουρκία και Συρία, είδαμε να αναπτύσσεται μια ολόκληρη παραφιλολογία από (λιγοστούς ευτυχώς) «ειδικούς» και αρκετούς δημοσιογράφους, σε σημείο που είδαμε ακόμα και ΜΜΕ να αφιερώνουν εκτενή άρθρα για όλους τους καταστροφικούς σεισμούς που γνώρισε ποτέ η Ελλάδα από την αρχαιότητα ως τις μέρες μας!

Το κερασάκι στην «τούρτα» της τρομολαγνείας βέβαια, ήταν η παρέμβαση του καθηγητή Φυσικών Καταστροφών, Κωνσταντίνου Συνολάκη, ο οποίος εκτίμησε πως η χώρα μας διανύει το «παράθυρο» του αιώνα για να βιώσει ένα σεισμό – τέρας, της τάξεως των 8,5 Ρίχτερ! Χρησιμοποιώντας μια εντελώς γενική και αόριστη συλλογιστική που δεν δεσμεύει σε τίποτα την επιστημονική του εγκυρότητα, άφησε να αιωρείται η πιθανότητα ενός τεράστιου σεισμού που ΘΑ έρθει μια φορά κι έναν καιρό και θα ισοπεδώσει όλη την χώρα.

Όπως ήταν λογικό και επόμενο, η παρέμβαση Συνολάκη προκάλεσε μεγάλο ντόρο άλλα και ανησυχία σε πολύ κόσμο, ωστόσο ο καθηγητής Διαχείρισης Καταστροφών και πρόεδρος του ΟΑΣΠ, Ευθύμιος Λέκκας, έσπευσε να «αδειάσει» τον κ. Συνολάκη και όλους όσους τρομοκρατούν άμεσα ή έμμεσα τους πολίτες με ανεύθυνες δηλώσεις και δημοσιεύματα.

Συγκεκριμένα, ο κ. Λέκκας μιλώντας στην ΕΡΤ ζήτησε «αυτοσυγκράτηση» από τους συναδέλφους του και τους δημοσιογράφους, ενώ υπογράμμισε πως το ρήγμα που έγινε με τον σεισμό στην Τουρκία δεν έχει καμία σχέση με τα ελληνικά ρήγματα.

Επιπλέον, εξέφρασε την πεποίθηση ότι «σεισμός 8,5 Ρίχτερ δεν υπάρχει περίπτωση να εκδηλωθεί στον ελληνικό χώρο», αφού κάτι τέτοιο εκδηλώθηκε μια φορά στα τελευταία 5.000 χρόνια και έγινε στον θαλάσσιο χώρο, όχι στον χερσαίο.

«Πραγματικά, βλέποντας εδώ κανείς την καταστροφή, είναι τραγικό και παράλληλα αντιδεοντολογικό πλήρως να ακούει για σεισμούς 8,5 βαθμών στην Ελλάδα, να ακούει για κτίρια τα οποία δεν έχουν επαρκή αντισεισμικό κανονισμό, ότι οι επιπτώσεις θα είναι τεράστιες κλπ.

Θα πρέπει να δείξουν όλοι μια αυτοσυγκράτηση, γιατί ο κόσμος, οι Έλληνες πολίτες δεν οφείλουν να ξέρουν τα βαθιά επιστημονικά πράγματα και δεδομένα. Έτσι λοιπόν και οι συνάδελφοι, αλλά και εσείς οι δημοσιογράφοι πρέπει να δείξετε συγκράτηση, γιατί το θέμα αφορά και τους επιστήμονες και τους δημοσιογράφους και τα μέσα ενημέρωσης», υπογράμμισε ο κ. Λέκκας.

«Οι επιστήμονες λένε κάτι για να εντυπωσιάσουν, οι δημοσιογράφοι το μεγεθύνουν και αυτό δημιουργεί μια τεράστια ανησυχία. Ως πρόεδρος του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας, θα ήθελα να απευθύνω έκκληση στους συναδέλφους τα όποια επιστημονικά επιτεύγματα ή όποιες ανησυχίες υπάρχουν, που μπορεί να είναι εύλογες μερικές φορές, μπορεί να είναι όμως και άστοχες, να περιοριστούν γιατί τα πράγματα είναι πολύ συγκεκριμένα και οφείλω να το τονίσω αυτό», συνέχισε.

Οπωσδήποτε τα λόγια του κ. Λέκκα υποδηλώνουν το πόσο «φθηνό» έχει γίνει το επίπεδο της ενημέρωσης από κάποιους «ειδικούς» και αρκετούς δημοσιογράφους, αφού χρησιμοποιούν με τέτοια αναλγησία το εκάστοτε τρομο – αφήγημα ως μέσο προσωπικής διαφήμισης ή ως δημοσιογραφικό «δόλωμα» που θα αποφέρει περισσότερη τηλεθέαση και επισκεψιμότητα.

Ο κ. Λέκκας συνεχίζοντας την τοποθέτηση του πάνω στο θέμα είπε:

«Πρώτον, το ρήγμα εδώ που έγινε με τον σεισμό – που πρώτοι εμείς το είδαμε από όλη την επιστημονική, την παγκόσμια κοινότητα – δεν έχει καμία σχέση με τα ελληνικά δεδομένα, με τα ελληνικά ρήγματα τόσο κινηματικά όσο και γεωμετρικά, αλλά όσο και δυναμικά δεν μπορεί να επηρεάσει σε καμία περίπτωση τον ελληνικό χώρο.

Το δεύτερο είναι ότι γίνεται πολύς λόγος για τις κατασκευές. Τι ζημιές θα είχαμε σε έναν σεισμό 8,5 βαθμών… μα 8,5 βαθμών σεισμός δεν υπάρχει περίπτωση να εκδηλωθεί στον ελληνικό χώρο.

Εκδηλώθηκε μία φορά στα τελευταία 5.000 χρόνια και εκδηλώθηκε στον θαλάσσιο χώρο, όχι στον χερσαίο χώρο. Λοιπόν, αυτά παρακαλώ να τα περιορίσουμε. Είναι πράγματα τα οποία γίνονται μία στις 10.000».

Προς το παρόν πάντως, ο μεγαλύτερος… σεισμός που απειλεί τα ελληνικά νοικοκυριά είναι ο «σεισμός» που προκάλεσε η απόφαση του Αρείου Πάγου, ο οποίος έδωσε πράσινο φως στα funds να σαρώσουν τα σπίτια 700.000 δανειοληπτών μέσω της διαδικασίας του πλειστηριασμού. Ο σεισμός μπορεί να μας επισκεφθεί μια φορά στο τόσο, άλλα οι κατασχέσεις και οι εξώσεις είναι ένα απεχθές φαινόμενο που ξεσπιτώνει ανθρώπους κάθε μέρα.

Αυτά είναι απτά και απολύτως υπαρκτά προβλήματα για τα οποία αναζητά λύσεις ο λαός, που έχει να υποστεί και από «πάνω» την καταστροφολογική προπαγάνδα των ανευθυνοϋπεύθυνων…

 

Διαβάσατε το άρθρο με τίτλο «Ο Ευθύμιος Λέκκας «άδειασε» το τρομο-αφήγημα Συνολάκη: «Δεν υπάρχει περίπτωση για σεισμό 8,5 Ρίχτερ στην Ελλάδα»», όπου αναφέρθηκαν τα παρακάτω #tags (ετικέτες). Για σχετικά άρθρα επιλέξτε #tag.
Post on Facebook Post on X (Twitter) Post on LinkEdin Send this post with WhatsApp Send this post with Viber E-mail Post
Εγγραφείτε στα Σελίδα του του Sportime στην πλατφόρμα των Google news για άμεση κι έγκυρη ενημέρωση.
Παντελής Λαμψιώτης

Αρθρογραφεί στο Sportime.GR και είναι συντάκτης του άρθρου αυτού.