ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Πώς οι Βαλκάνιοι «απειλούν» τον τουρισμό της Ελλάδας λόγω κορονοϊού (vid)

Έντονο προβληματισμό προκαλεί στους επιστήμονες η εξέλιξη του κορονοϊού στη βαλκανική χερσόνησο που επηρεάζει και τον τουρισμό της Ελλάδας.
Πώς οι Βαλκάνιοι «απειλούν» τον τουρισμό της Ελλάδας λόγω κορονοϊού (vid)

Έντονο προβληματισμό προκαλεί πλέον στην επιστημονική κοινότητα η εξέλιξη του κορονοϊού στη βαλκανική χερσόνησο, από την οποία η βόρεια Ελλάδα αντλεί μεγάλο μέρος της τουριστικής της κίνησης το καλοκαίρι.

Η ανησυχία αυτή μάλιστα εκφράζεται πλέον και από αρμόδια χείλη – αυτά του επίκουρου καθηγητή στο Τμήμα Υγιεινής & Επιδημιολογίας Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ και μέλους της επιτροπής εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας Γκίκα Μαγιορκίνη.

«Βλέπουμε ένα δεύτερο κύμα στα Βαλκάνια. Υπάρχει μια ανησυχία στον Προμαχώνα, γιατί έρχονται από πολλές χώρες. Είναι η μόνη πύλη εισόδου αυτή τη στιγμή, από στεριά. Δεν ξέρουμε και από πού έρχονται, δεν έρχονται μόνο από Βουλγαρία», είπε ο κος Μαγιορκίνης στον ALPHA, ωστόσο οι 10.000 άνθρωποι που εισήλθαν από το μεθοριακό σημείο διέλευσης Μακάζα-Νυμφαία μέσα σε μία εβδομάδα (15-22/06) αίρουν την «αποκλειστικότητα» από τον Προμαχώνα και «διασπείρουν» την ανησυχία σε όλη τη βόρεια Ελλάδα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Κορονοϊός – Ελλάδα: Διασωληνωμένοι σε ΜΕΘ μητέρα και γιος στη Θεσσαλονίκη

Η έξαρση πάντως δεν αφορά μόνο τη Βουλγαρία, αλλά και την Αλβανία και τη Βόρεια Μακεδονία και αυτό που θεωρείται βέβαιο είναι ότι τουλάχιστον δύο από τα προσφάτως διαγνωσμένα κρούσματα εισήχθησαν στην Ελλάδα από τον Προμαχώνα.

Αυτό που είναι απολύτως βέβαιο είναι ότι η τουριστική βιομηχανία της Περιφέρειας ΑΜΘ είναι σχεδόν αποκλειστικά «κτισμένη» πάνω στις χώρες των Βαλκανίων, με δεδομένο μάλιστα και ότι φέτος η Τουρκία δεν θα στείλει τουρίστες στη χώρα μας, τόσο λόγω του κορωνοϊού, όσο όμως και λόγω της συνεχώς αυξανόμενης έντασης στις σχέσεις των δύο χωρών. Άλλωστε, η Τουρκία ανταγωνίζεται τουριστικά την Ελλάδα, επιχειρώντας να φτιάξει το προφίλ της – μόνο που τα δεδομένα επί του παρόντος δεν την ευνοούν.

Κυβέρνηση: Παρακολουθούμε το φαινόμενο
Την ίδια ώρα, και ενώ το άγχος των επαγγελματιών του τουρισμού κορυφώνεται βλέποντας την σεζόν να «χάνεται», ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας δήλωσε ότι «συνεχίζουμε την προετοιμασία, έτσι ώστε να διασφαλίσουμε τη μέγιστη δυνατή προστασία της υγείας των εργαζόμενων στον κλάδο, των κατοίκων στους τουριστικούς προορισμούς και βεβαίως των επισκεπτών μας. […] Πρώτο μέλημά μας είναι η ασφάλεια και η υγεία όλων. […] Δεν μπορεί να εστιάζουμε την προσοχή μας μόνο σε ενδεχόμενα «εισαγόμενα κρούσματα» και να αδιαφορούμε για τα απαραίτητα μέτρα προστασίας, ιδίως για τη σωστή χρήση μάσκας, σε χώρους που υπάρχει συγχρωτισμός, όπως για παράδειγμα στο καράβι που μας πάει στο αγαπημένο μας νησί.

Ας πούμε ναι στην τήρηση των μέτρων που μας συστήνουν οι ειδικοί. Ας πούμε όχι στον εφησυχασμό που μπορεί να τινάξει γρήγορα στον αέρα όσα με τόσο κόπο κερδίσαμε. Αν χαλαρώσουμε, θα το πληρώσουμε!».

Εν τω μεταξύ αναμένεται και η έναρξη των δειγματοληπτικών ελέγχων στον συνοριακό σημείο διέλευσης της Νυμφαίας, όπως ανακοίνωσε από την Κομοτηνή ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ Παναγιώτης Αρκουμανέας.

Πηγή xronos.gr

Διαβάσατε το άρθρο με τίτλο «Πώς οι Βαλκάνιοι «απειλούν» τον τουρισμό της Ελλάδας λόγω κορονοϊού (vid)», όπου αναφέρθηκαν τα παρακάτω #tags (ετικέτες). Για σχετικά άρθρα επιλέξτε #tag.
Post on Facebook Post on X (Twitter) Post on LinkEdin Send this post with WhatsApp Send this post with Viber E-mail Post
Εγγραφείτε στα Σελίδα του του Sportime στην πλατφόρμα των Google news για άμεση κι έγκυρη ενημέρωση.
Αλέξανδρος Κωτάκης

Είμαι ο Αλέξανδρος Κωτάκης και γεννήθηκα στην Αθήνα. Σπούδασα αθλητική δημοσιογραφία και πλέον η σχέση μου μαζί της ξεπερνά την 20ετία. Όλα αυτά τα χρόνια «κύλησαν» στο διαδίκτυο μέσα από συνεργασίες με αθλητικές ιστοσελίδες. To Sportnet.gr αποτέλεσε την αρχή για εμένα, ενώ ακολούθησαν το Sportline.gr, το easybetnet.com και βεβαίως το Goal News (Sentragoal.gr) στο οποίο παρέμεινα το συντριπτικά μεγαλύτερο διάστημα της ως τώρα πορείας μου (11.5 έτη). Τα τελευταία χρόνια βρίσκομαι στην «οικογένεια» του Sportime, με το οποίο συνεχίζω να καλύπτω το αθλητικό ρεπορτάζ, αλλά και την ειδησεογραφία της επικαιρότητας από όλους του χώρους. Επίσης αρθρογραφώ για την ομάδα του Άρη.