Ξεκάθαρη θέση κατά της τιμής του μοριακού PCR τεστ πήρε ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος, τονίζοντας πως κινδυνεύει η αξιοπιστία τους,

Ξεκάθαρη θέση κατά της τιμής του μοριακού PCR τεστ πήρε ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος.

Νωρίτερα διαβάσατε στο Sportime για το γεγονός πως μειώνεται η τιμή στα PCR τεστ, κάτι για το οποίο βέβαια ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος (ΠΙΣ) εκφράζει τις αντιρρήσεις του.

Σε σχετική ανακοίνωση αναφέρεται ότι εάν μειωθεί η τιμή κινδυνεύει η αξιοπιστία τους, ενώ προσθέτει ότι το κόστος θα πρέπει να καλύπτει πλήρως από την πολιτεία.

Στο ίδιο πλαίσιο, το πρωί τη Τρίτης (4/1) ο Άδωνις Γεωργιάδης ανέφερε ότι η τιμή θα πέσει από τα 60 στα 50 ευρώ. Η σχετική Υπουργική απόφαση μάλιστα θα εκδοθεί σήμερα το μεσημέρι επίσημα.

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

«Κινδύνους για την αξιοπιστία των τεστ για τον κορωνοϊό μπορεί να δημιουργήσει η περαιτέρω μείωση της ανώτατης τιμής που σχεδιάζει η κυβέρνηση. Ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος επισημαίνει ότι η τιμή χρέωσης για την εξέταση PCR (μοριακός έλεγχος) στη χώρα μας κινείται στον μέσο όρο των χωρών της Ε.Ε. και συνεπώς καλύπτει τα έξοδα των διαγνωστικών εργαστηρίων και των ιατρείων. Γεγονός που εγγυάται και την ορθή διεξαγωγή του εργαστηριακού ελέγχου, αλλά και την ποιότητα του αποτελέσματος.

H επιδημιολογική επιτήρηση της χώρας βασίζεται στην αξιοπιστία του επιστημονικού πρωτοκόλλου διενέργειας των PCR tests. Και το κόστος τους πρέπει να καλύπτεται πλήρως από την πολιτεία ή να αποζημιώνεται στον πολίτη, βάσει συγκεκριμένων ενδείξεων κατά την εφαρμογή του υγειονομικού πρωτοκόλλου.

Θα πρέπει να συνυπολογισθεί η αμοιβή του επιστημονικού ιατρικού έργου και του εξειδικευμένου επιστημονικού προσωπικού που εργάζεται σε αυτές τις υγειονομικές διαγνωστικές δομές με όλες τις προδιαγραφές βιοασφάλειας και εκτεταμένο ωράριο, ώστε να καλυφθεί η αυξημένη ζήτηση υπηρεσιών αυτήν την περίοδο.

Ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος (ΠΙΣ) εκτιμά ότι η περαιτέρω μείωση της τιμής μπορεί να επιφέρει μείωση της ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών. Ταυτόχρονα θα στερήσει τη συγκεκριμένη υπηρεσία από περιοχές όπου υπάρχουν μόνο μικρά εργαστήρια και όχι μεγάλοι πάροχοι, καθώς δεν θα μπορούν να ανταπεξέλθουν στα έξοδα των PCR τεστ και θα υποχρεωθούν να διακόψουν τη διεξαγωγή τους.

Τέλος ο ΠΙΣ τονίζει ότι δεν είναι απαραίτητο μετά από ένα θετικό rapid test να ακολουθεί και PCR test, παρά μόνον όταν είναι απαραίτητη η έκδοση του πιστοποιητικού νόσησης».