ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Πρωταθλητισμό ακρίβειας ρεύματος κάνει η Ελλάδα σε επιχειρήσεις – νοικοκυριά, ενώ οι πολίτες μένουν με τα «κοροϊδία – pass»!

Με «φιλοδωρήματα» από το «power pass» πληρώνουμε το ακριβότερο ρεύμα στην Ευρώπη στις επιχειρήσεις, το τρίτο ακριβότερο στα νοικοκυριά.
Πρωταθλητισμό ακρίβειας ρεύματος κάνει η Ελλάδα σε επιχειρήσεις – νοικοκυριά, ενώ οι πολίτες μένουν με τα «κοροϊδία – pass»!

Σταθεροί πρωταθλητές στην ακρίβεια και στα ενισχυτικά «pass» κοροϊδίας παραμένουμε ως χώρα, ενώ η ενεργειακή «καταιγίδα» χτυπάει όλο και πιο δυνατά την Ευρώπη. Την ώρα που η κυβέρνηση έκανε τον κόσμο να… γελάει πικρά στο Twitter με τα ποσά επιδότησης που επιστράφηκαν στα πλαίσια του «Power Pass», η Ελλάδα κατατάσσεται στην κορυφή της Ευρώπης όσον αφορά την ακρίβεια του ηλεκτρικού ρεύματος σε επιχειρήσεις και νοικοκυριά, άλλα και την χονδρεμπορική.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάζει η τριμηνιαία έκθεση της Κομισιόν για το α’ τρίμηνο του 2022 και τα οποία επεξεργάστηκε το Παρατηρητήριο Αγοράς Ενέργειας της Γενικής Διεύθυνσης Ενέργειας, η χώρα μας κατακτά την πρώτη θέση στην Ευρωπαϊκή Ένωση στις τιμές προμήθειας ηλεκτρικού ρεύματος προς τις επιχειρήσεις, παρουσιάζοντας αύξηση 242%, αφήνοντας την Ολλανδία και την Ισπανία στη δεύτερη και τρίτη θέση, αντίστοιχα.

Για τις επιχειρήσεις η λιανική τιμή στην Ελλάδα στο πρώτο 3μηνο είναι στο 0,40 ευρώ/KWh, όταν ο μέσος όρος της Ε.Ε. είναι στο 0,18 ευρώ/KWh!

Η Ελλάδα επίσης βρίσκεται στις πρώτες θέσεις ακρίβειας όσον αφορά την ακρίβεια του ηλεκτρικού ρεύματος στα νοικοκυριά, καταλαμβάνοντας την τρίτη θέση στην Ε.Ε. καθώς η τιμή προμήθειας του ρεύματος αυξήθηκε κατά 111%, με τις δύο πρώτες θέσεις να κατακτούν και πάλι Ολλανδία και Ισπανία.

Η έκθεση της Κομισιόν δείχνει, παράλληλα, ότι η Ελλάδα είναι στο πρώτο τρίμηνο του 2022 η τρίτη ακριβότερη χώρα στην Ε.Ε. σε ό,τι αφορά τη χονδρεμπορική τιμή ηλεκτρικής ενέργειας. Το χονδρεμπορικό κόστος του ρεύματος στο διάστημα αυτό σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2021 αυξήθηκε κατά 343%, σχεδόν, δηλαδή, τρεισήμισι φορές πάνω!

Και ενώ η χώρα μας συνεχίζει να ακολουθεί μια εκτροχιασμένη πορεία προς την ακρίβεια, τα κυβερνητικά μέτρα της  – υποτιθέμενης – ανάσχεσης της, αποδεικνύονται «άνθρακες» που περισσότερο υποτιμούν τη νοημοσύνη του λαού, παρά προσφέρουν το οτιδήποτε στην ανακούφιση από τις ανατιμήσεις.

Αν δεν υπήρχαν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης (που ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει δηλώσει πως θέλει να τα περιορίσει) πιθανότατα ο κόσμος να είχε ακόμη την εντύπωση πως το «Power Pass» έδωσε κάποια σημαντική βοήθεια στα λαϊκά στρώματα. Από το πρωί όμως, οι καταναλωτές έβγαλαν «στη φόρα» τις επιστροφές τους, και κυριολεκτικά γέλασε ο κάθε πικραμένος.

Από εκεί που διαφημιζόταν το «Power Pass» σαν μέτρο – ανάσα που θα επέστρεφε έως και 600 ευρώ, οι περισσότεροι στα εκκαθαριστικά τους είδαν «χαρτζιλίκια» της τάξεως των 10, 20, 30, 40 ευρώ, που δεν φτάνουν ούτε για… πουρμπουάρ στη ΔΕΗ.

Και έτσι, από εκεί που υποτίθεται πως η κυβέρνηση θα αποκαθιστούσε τη δικαιοσύνη με την ληστρική ρήτρα αναπροσαρμογής που «ξάφριζε» επιχειρήσεις και νοικοκυριά για μήνες, τελικά μοιράζει ένα… «σοβιετικό» κουπόνι πείνας και εμφανίζει αυτόν τον εμπαιγμό ως κοινωνική πολιτική!

Και όλα αυτά διότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης αποφάσισε μόνος του για τη μοίρα ενός ολόκληρου λαού, πως η «σωστή πλευρά της ιστορίας» είναι μια μετωπική σύγκρουση με τη Ρωσία, οι τυφλές κυρώσεις για το συμφέρον των ΗΠΑ και όχι της Ελλάδας, και η διπλωματική ακαμψία που μας έφερε σε δεινή θέση στο τοπίο της ενέργειας.

Η πραγματικότητα είναι πως νοικοκυριά και επιχειρήσεις καταληστεύτηκαν για μήνες, πληρώνοντας απίστευτα ποσά και χρεώσεις που δεν είχαν καμία σχέση με την κατανάλωση ρεύματος που έκαναν, άλλα ήταν καθιερωμένα για να πλουτίζει μια συντεχνία από μεγαλοκαρχαρίες. Και αντί να αποδοθεί πραγματική δικαιοσύνη γι’ αυτή την αισχροκέρδεια δίχως προηγούμενο, σήμερα η κυβέρνηση απλά μοιράζει μερικά ταπεινωτικά «φιλοδωρήματα» για να ισχυρίζεται πως βρίσκεται «στο πλευρό του πολίτη»…

Διαβάσατε το άρθρο με τίτλο «Πρωταθλητισμό ακρίβειας ρεύματος κάνει η Ελλάδα σε επιχειρήσεις – νοικοκυριά, ενώ οι πολίτες μένουν με τα «κοροϊδία – pass»!», όπου αναφέρθηκαν τα παρακάτω #tags (ετικέτες). Για σχετικά άρθρα επιλέξτε #tag.
Post on Facebook Post on X (Twitter) Post on LinkEdin Send this post with WhatsApp Send this post with Viber E-mail Post
Εγγραφείτε στα Σελίδα του του Sportime στην πλατφόρμα των Google news για άμεση κι έγκυρη ενημέρωση.
Παντελής Λαμψιώτης

Αρθρογραφεί στο Sportime.GR και είναι συντάκτης του άρθρου αυτού.