ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Σχολεία: Άκρως επικίνδυνα τα υγειονομικά πρωτόκολλα – Τι καταγγέλουν οι εκπαιδευτικοί

Ως άκρως επικίνδυνα χαρακτηρίζουν οι εκπαιδευτικοί τα υγειονομικά πρωτόκολλα στα σχολεία!
Σχολεία: Άκρως επικίνδυνα τα υγειονομικά πρωτόκολλα – Τι καταγγέλουν οι εκπαιδευτικοί

Σχολεία: Λίγες μόνο ημέρες πριν το άνοιγμα των σχολείων, η Κυβέρνηση έχει αποφασίσει νέα μέτρα διαχωρισμού και υγειονομικά πρωτόκολλα που προκαλούν έντονη ανησυχία στον κλάδο των εκπαιδευτικών της χώρας, που καταγγέλουν πως είναι άκρως επικίνδυνα για τους μαθητές.

«Μπορούμε επί της ουσίας να μιλάμε για πλήρη ανυπαρξία πρωτοκόλλου προστασίας έναντι της πανδημίας της COVID-19 κατά τη νέα σχολική χρονιά. Κάτι που συνέβαινε και πέρσι και πρόπερσι, αλλά ειδικά φέτος τα δεδομένα επιδεινώνονται» τονίζει ο Δημήτρης Πολυχρονιάδης, μέλος του Συλλόγου Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Αμαρουσίου, που φέτος έχει αναλάβει τη διδασκαλία της Ε’ Τάξης στο 1ο Δημοτικό Αμαρουσίου, τρέμοντας για το τι μέλλει γενέσθαι.

«Αν εξαιρέσεις το τέλος του ’20, που τα σχολεία λειτούργησαν με τους μαθητές εναλλάξ, το ’21 και το ’22 το διανύσαμε με τα υγειονομικά πρωτόκολλα να κλίνουν ολοένα και περισσότερο σε βάρος των μαθητών και των εκπαιδευτικών» επισημαίνει. «Ζητήσαμε εξαρχής έναν μαθητή ανά θρανίο, κάτι που ουδέποτε έγινε πράξη, και το χειρότερο, εν μέσω πανδημίας, αυξήθηκαν οι μαθητές ανά τμήμα από 22 σε 25 και 27» επισημαίνει.

Σήμερα που τα επιδημιολογικά δεδομένα είναι χειρότερα απ’ ό,τι πέρσι τέτοια εποχή, με χιλιάδες κρούσματα την ημέρα και τα προγνωστικά για το φθινόπωρο εξαιρετικά ανησυχητικά, θα μπορούσε η Πολιτεία, σύμφωνα με τον κ. Πολυχρονιάδη, να σπάσει τις σπουδές σε 5ώρα πρωινά και απογευματινά για να αποφευχθεί ο συνωστισμός και ο κίνδυνος διασποράς του ιού.

«Το ότι πρέπει να νοσήσουν 11-12 μαθητές σε μια τάξη για να κλείσει είναι εγκληματικό και εξωφρενικό. Δεν αντιμετωπίζεται η πανδημία έτσι. Με το να κλείνει τμήμα φτάνοντας το 50 συν 1% επιβεβαιωμένο κρούσμα. Αυτά δεν μπορεί να είναι εισηγήσεις των ειδικών αλλά άνωθεν κατευθυντήριες. Ο κ. Μαγιορκίνης χωρίς να έχει ποτέ επισκεφθεί δημόσιο σχολείο μάς έβγαζε σχέδια για το πώς πρέπει να τοποθετηθούν τα παιδιά ανά τάξη. Αδιανόητα πράγματα», αναφωνεί ο εκπαιδευτικός με θητεία και στη Διδασκαλική Ομοσπονδία Ελλάδος.
«Μας προέβαλαν ως πρόβλημα για να γίνει η εκπαίδευση εναλλάξ το στεγαστικό. Με τον τρόπο αυτό, με διαφοροποιημένο το ωρολόγιο και αναλυτικό πρόγραμμα και με 5ώρα θα λυνόταν άνετα το θέμα και δεν θα κινδύνευε κανένας» τονίζει.

Και ο Γιώργος Τρουλής, αντιπρόεδρος της Διδασκαλικής Ομοσπονδίας Ελλάδος θεωρεί ότι το «νέο πρωτόκολλο είναι επικίνδυνο για την περαιτέρω διασπορά του ιού» ενώ θεωρεί εκ των ουκ άνευ αναγκαία την παροχή δωρεάν rapid test σε όλους τους εκπαιδευτικούς ανεξαιρέτως.

«Είναι δυνατόν με τα σημερινά επιδημιολογικά δεδομένα να πάμε σε τάξεις με 25 μαθητές, που θα κλείνουν όταν το 50 συν 1% νοσήσει;» ρωτά ρητορικά, χαρακτηρίζοντας επικίνδυνες και τις περικοπές στις οποίες επέλεξε το υπουργείο Εσωτερικών να προβεί σε σχέση με το προσωπικό καθαριότητας.

«Έχουμε ακόμη λιγότερες καθαρίστριες φέτος, σε σχέση με πέρσι» αναφέρει. «Είναι χαρακτηριστικό ότι ένας αριθμός 50 καθαριστριών πλήρους ωραρίου ξαφνικά έγιναν 94 μειωμένου. Αυτό σημαίνει ότι εν μέσω πανδημίας κανένα σχολείο σε ώρα λειτουργίας δεν θα καθαρίζεται».

Η πρόβλεψή του για τη σχολική χρονιά 2021-2022 δεν είναι ευοίωνη: «Με τα 11 επιβεβαιωμένα κρούσματα προκειμένου να κλείνει μια τάξη οδεύουμε με μαθηματική ακρίβεια σε ένα ντόμινο που θα μετατρέψει τα σχολεία μας σε υγειονομικές βόμβες. Με τη συγκεκριμένη διαχείριση το μόνο που διασφαλίζουμε είναι την τεράστια διασπορά του ιού. Κάτι που δεν θα φαίνεται, ωστόσο, αφού θα κλείνουν οι τάξεις με το 50 συν 1. Θα αποκρύπτονται έτσι τα κρούσματα» συνοψίζει ο αντιπρόεδρος της Διδασκαλικής Ομοσπονδίας Ελλάδος.

Διαβάστε επίσης:

Σχολεία: Αρχίζει η διάθεση των self tests για τους μαθητές από τα φαρμακεία!

Κορονοϊός: Αδικαιολόγητες λόγω κρούσματος στην τάξη οι απουσίες

Εθνική Ελλάδας: Ο Γιαννούλης σε ρόλο… Δουβίκα!

Post on Facebook Post on X (Twitter) Post on LinkEdin Send this post with WhatsApp Send this post with Viber E-mail Post
Εγγραφείτε στα Σελίδα του του Sportime στην πλατφόρμα των Google news για άμεση κι έγκυρη ενημέρωση.