ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Σεμινάριο διαχείρισης της ακρίβειας έδωσε ο Γ. Οικονόμου: Δεν μειώνουμε τον ΕΦΚ, για να έχετε Υγεία και Παιδεία

Μόνο τις 10 πληγές του Φαραώ δεν επικαλέστηκε ο Γιάννης Οικονόμου, σαν πιθανή συνέπεια μιας μείωσης του ειδικού φόρου κατανάλωσης.
Σεμινάριο διαχείρισης της ακρίβειας έδωσε ο Γ. Οικονόμου: Δεν μειώνουμε τον ΕΦΚ, για να έχετε Υγεία και Παιδεία

Την ώρα που οι πολίτες κοιτούν τις τιμές στις ταμπέλες των βενζινάδικων με το στόμα ανοιχτό, ο Γιάννης Οικονόμου παρουσιάστηκε σήμερα όχι για να ανακοινώσει κάποια απαραίτητη φοροελάφρυνση, άλλα για να θέσει ένα (ακόμα) εκβιαστικό δίλλημα στον λαό, μιας και η κυβέρνηση δυόμιση χρόνια τώρα ειδικεύεται σε αυτά.

Οικονόμου: Διαλέξτε, Παιδεία και Υγεία ή φορομπηξία

Συγκεκριμένα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δήλωσε πως αν μειωθεί ο ΕΦΚ, θα πρέπει να κοπούν κονδύλια από την Υγεία, την Παιδεία και την ασφάλεια των πολιτών. Το μόνο που δεν ανέφερε ο κ. Οικονόμου στο τρομολαγνικό επιχείρημα του, είναι πως αν μειωθεί ο φόρος κατανάλωσης καυσίμων, θα πέσουν πάνω στους Έλληνες οι δέκα πληγές του Φαραώ.

Από τη μία έχουμε τον Θόδωρο Σκυλακάκη, που θεωρεί πως το να χρησιμοποιείς αυτοκίνητο τη σήμερον ημέρα είναι προνόμιο των πλουσίων και όχι της φτωχολογιάς και της μπασκλασαρίας, και από την άλλη έχουμε τον Γιάννη Οικονόμου που ούτε λίγο – ούτε πολύ περιγράφει τον ΕΦΚ σαν την μοναδική πηγή εσόδων του κράτους.

Όπως είπε ο κ. Οικονόμου: «Όταν λείψουν αυτοί οι πόροι που χρειάζονται προκειμένου να συνεχίσουν να χρηματοδοτούνται κρίσιμα κοινωνικά αγαθά, οφείλουν όσοι το υποστηρίζουν να πουν και πως θα αναπληρωθούν».

Εντωμεταξύ η Υγεία, η Παιδεία και η ασφάλεια των πολιτών είναι οι τομείς που κυρίως έχουν ισοπεδωθεί από την κυβέρνηση τα τελευταία δύο χρόνια, και αναρωτιέται κανείς τι είδους «χρηματοδότηση» βλέπει ο κ. Οικονόμου. Η δημόσια Υγεία έχει διαλυθεί και τα ελλείμματα των νοσοκομείων είναι τεράστια, η Παιδεία έχει υποβαθμιστεί και οι υποδομές είναι ως επί το πλείστον άθλιες, και η ασφάλεια πηγαίνει από το κακό στο χειρότερο, με την εγκληματικότητα να καλπάζει και τα ειδεχθή εγκλήματα να παίρνουν σειρά στη δημοσιότητα – το ένα μετά το άλλο.

Και όσον αφορά τον ΕΦΚ στα καύσιμα, η Ελλάδα έχει τον τέταρτο πιο υψηλό ειδικό φόρο κατανάλωσης στην ΕΕ, με τα επίπεδα των μισθών να κάνουν πρωταθλητισμό προς τα… κάτω.

Και ασφαλώς είναι πολιτικά ανέντιμο να τίθενται τέτοια διλήμματα στους πολίτες που αγοράζουν βενζίνη σε τιμές χρυσού, ενώ η κυβέρνηση εδώ και δύο χρόνια άδειασε τα ταμεία με τα αχρείαστα lockdown, τα επιδόματα και τις χρυσές λίστες με μοίρασμα ζεστού χρήματος σε ΜΜΕ.

Στοιχειώδης λογική χρειάζεται για να καταλάβει κάποιος πως αν δεν μειωθεί ο ΕΦΚ, και με τον ρυθμό που ανεβαίνουν τα καύσιμα, ΟΥΤΩΣ Η ΑΛΛΩΣ θα χάσει έσοδα το κράτος, αφού οι πολίτες πολύ απλά ΔΕΝ ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΝ να βάζουν βενζίνη και πετρέλαιο! Η κυβέρνηση ασφαλώς και το γνωρίζει αυτό, άλλα αρνείται ακόμα και τώρα να μειώσει τον ΕΦΚ, πολύ απλά γιατί προτιμά να φτάσει την κατάσταση στο άκρο των άκρων, στο αμήν…

Διαβάσατε το άρθρο με τίτλο «Σεμινάριο διαχείρισης της ακρίβειας έδωσε ο Γ. Οικονόμου: Δεν μειώνουμε τον ΕΦΚ, για να έχετε Υγεία και Παιδεία», όπου αναφέρθηκαν τα παρακάτω #tags (ετικέτες). Για σχετικά άρθρα επιλέξτε #tag.
Post on Facebook Post on X (Twitter) Post on LinkEdin Send this post with WhatsApp Send this post with Viber E-mail Post
Εγγραφείτε στα Σελίδα του του Sportime στην πλατφόρμα των Google news για άμεση κι έγκυρη ενημέρωση.
Παντελής Λαμψιώτης

Αρθρογραφεί στο Sportime.GR και είναι συντάκτης του άρθρου αυτού.