ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Συντάξεις 2022: Υπολογίστε τι δικαιούστε

Δείτε πότε προβλέπεται να πάρετε συντάξεις
Συντάξεις 2022: Υπολογίστε τι δικαιούστε

Συντάξεις 2022: Υψηλότερο είναι το ποσό για όσους έχουν πολλά χρόνια ασφάλισης, ενώ ισχύουν και αλλαγές στα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης.

Όλο και περισσότεροι συνταξιούχοι θα αποχωρούν με 40ετία, όπου οι νέοι συντελεστές είναι βελτιωμένοι κατά 16,8%, ποσοστό το οποίο περιλαμβάνει και την αύξηση που θα έχει η ανταποδοτική σύνταξη.

Στα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης τίθεται σε ισχύ ο κανόνας για σύνταξη στο 62ο έτος, εφόσον οι ασφαλισμένοι συμπληρώνουν και 40 έτη ασφάλισης.

Με λιγότερα έτη ασφάλισης (και, πάντως, με 15 έτη κατ’ ελάχιστον) θα χορηγείται πλήρης σύνταξη στο 67ο έτος, ενώ στα 62 θα καταβάλλεται μειωμένη σύνταξη.

Διέξοδος από τη σύνταξη στα 62 με 40 έτη ή στα 67 με λιγότερα έτη υπάρχει μόνο για όσους έχουν συμπληρώσει τις προϋποθέσεις με τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης που ήταν σε ισχύ έως 31/12/2021.

Επίσης για όλους όσοι προβούν σε εξαγορές πλασματικού χρόνου ασφάλισης, τον οποίο θα χρησιμοποιήσουν για τα προηγούμενα έτη, ώστε να συμπληρώσουν τις προϋποθέσεις αυτές μέχρι το 2021.

Πότε αυξάνονται οι συντάξεις

Οι συντάξεις αυξάνονται για όσους έχουν θεμελιώσει δικαίωμα αποχώρησης από 1/10/2019, καθώς υπολογίζονται από τα 30 έτη ασφάλισης και πάνω με βελτιωμένους συντελεστές αναπλήρωσης.

Από τα 40 έτη και άνω οι αυξήσεις κόβουν ταχύτητα, καθώς η ετήσια προσαύξηση κατά 2,55%, που ισχύει από το 36ο έτος ως το 40ό έτος ασφάλισης, πέφτει στο 0,5%.

Αυτό έχει ως αποτέλεσμα οι ασφαλισμένοι που θα αποχωρήσουν για παράδειγμα με 42 έτη να πάρουν μεν μεγαλύτερη σύνταξη από αυτήν της 40ετίας, πλην όμως η αύξηση σε σχέση με τον παλαιό νόμο είναι μικρότερη.

Από 1.1.2022 δεν θίγονται οι ασφαλισμένοι που θα έχουν συμπληρώσει το όριο ηλικίας και τον απαιτούμενο για τη συνταξιοδότηση χρόνο ασφάλισης με τις παλαιές διατάξεις από τις 19/8/2015 έως το τέλος του 2021.

Υπολογίστε τη σύνταξη εδώ

Ειδήσεις τώρα

Τελειώνει ο Καμπουράκης από τον ΣΚΑΪ! Τι έχει συμβεί;

Χαμός στην Ευρώπη – Στοκάρουν μέχρι και μάσκες για πυρηνικό πόλεμο!

Θάνατος παιδιών στη Πάτρα: Συνταρακτικές αποκαλύψεις – «Η Τζωρτζίνα φοβόταν»

Δείτε σχετικό ρεπορτάζ

Διαβάσατε το άρθρο με τίτλο «Συντάξεις 2022: Υπολογίστε τι δικαιούστε», όπου αναφέρθηκαν τα παρακάτω #tags (ετικέτες). Για σχετικά άρθρα επιλέξτε #tag.
Post on Facebook Post on X (Twitter) Post on LinkEdin Send this post with WhatsApp Send this post with Viber E-mail Post
Εγγραφείτε στα Σελίδα του του Sportime στην πλατφόρμα των Google news για άμεση κι έγκυρη ενημέρωση.
Βαγγέλης Λάσκαρης

Αρθρογραφεί στο Sportime.GR και είναι συντάκτης του άρθρου αυτού.