ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Συντάξεις: Αυτά είναι τα 4 μυστικά που καθορίζουν τις αυξήσεις

Αυτά είναι τα κλειδιά που καθορίζουν τους δικαιούχους, το ύψος της αύξησης αλλά και τη συνολική ενίσχυση του ετήσιου εισοδήµατος των συνταξιούχων το 2023.
Συντάξεις: Αυτά είναι τα 4 μυστικά που καθορίζουν τις αυξήσεις

Τι και αν το ηλεκτρικό ρεύμα συνεχίζει να παίρνει την ανιούσα; Τι και αν έρχονται νέες «οικολογικές» αυξήσεις από 1 Ιανουαρίου 2023; Η Κυβέρνηση ετοιμάζεται να προχωρήσει σε πενιχρές αυξήσεις στις συντάξεις από το νέο έτος.

Με το επίπεδο των συνταξιούχων να έχει υποστεί σημαντική μείωση από τις εξαιρετικά μεγάλες αυξήσεις στις τιμές των καυσίμων, του ηλεκτρισμού και άλλων βασικών ειδών πρώτης ανάγκης, τα χρήματα που θα μπουν στις τσέπες δεν φτάνουν ούτε στο ελάχιστο!

Όπως όλα δείχνουν πως ρευστό θα λάβουν τα 2/3 των σηµερινών συνταξιούχων, δηλαδή περίπου 1,5 εκατοµµύριο.

Το υπόλοιπο 1/3, δηλαδή περίπου 850.000, θα δουν µόνο λογιστικές αυξήσεις ή πολύ µικρές, οριακές αυξήσεις, καθώς διατηρούν µεγάλη προσωπική διαφορά.

Η «χρυσή» κατηγορία των συνταξιούχων που θα ενισχυθεί διπλά η και τριπλά είναι:

    • 900.000 συνταξιούχοι που πλην των αυξήσεων θα ωφεληθούν και από την κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης και
    • 150.000 παλιοί συνταξιούχοι που θα πληρωθούν την 4η δόση αύξησης του επανυπολογισµού που δικαιούνται, καθώς έχουν διανύσει περισσότερα από 30 χρόνια στην ασφάλιση.

Συντάξεις: Αυτά είναι τα 4 μυστικά που καθορίζουν τις αυξήσεις

Από ‘κει και πέρα, τέσσερα είναι τα κλειδιά που καθορίζουν τους δικαιούχους, το ύψος της αύξησης αλλά και τη συνολική ενίσχυση του ετήσιου εισοδήµατος των συνταξιούχων το 2023.

1) Η λεγόµενη προσωπική διαφορά. Είναι το κεντρικό κλειδί, καθώς ζεστό χρήµα στην τσέπη θα πάρουν όσοι συνταξιούχοι έχουν µηδενική ή µικρή προσωπική
διαφορά. Πρόκειται κυρίως για νέους συνταξιούχους που αποχώρησαν µετά τον Μάιο του 2016, µε 30 και άνω έτη ασφάλισης, οι οποίοι θα πάρουν ολόκληρη την αύξηση του 2023.

2) Αύξηση στην εθνική σύνταξη. Η αύξηση των συντάξεων, που θα ισχύσει από τον Ιανουάριο του 2023, θα εφαρµοστεί τόσο στον κλάδο της εθνικής σύνταξης όσο και στον κλάδο της ανταποδοτικής σύνταξης.

Μάλιστα η αύξηση της εθνικής σύνταξης, που είναι σταθερό ποσό για όλους, θα επηρεάσει όχι µόνο τις τρέχουσες συντάξεις που θα αυξηθούν το 2023, αλλά και τις µελλοντικές.

3) Κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης. Περίπου 1 εκατοµµύριο συνταξιούχοι, σύµφωνα µε τα στοιχεία της ΑΑ∆Ε, θα βγουν κερδισµένοι από την κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης που παρακρατείται κάθε µήνα σε ποσοστά από 2,2% έως και 10% απ’ όλα τα µηνιαία ποσά συντάξεων που υπερβαίνουν τα 1.000 ευρώ (ετήσιο εισόδηµα πάνω από 12.000 ευρώ).

4) Η καταβολή της 4ης δόσης. Επιπλέον αύξηση το 2023 θα πάρουν 150.000 παλιοί συνταξιούχοι µε πάνω από τα 30 έτη ασφάλισης που µηδένισαν την προσωπική διαφορά και δικαιούνται να πληρωθούν την 4η δόση αύξησης του επανυπολογισµού.

Διαβάσατε το άρθρο με τίτλο «Συντάξεις: Αυτά είναι τα 4 μυστικά που καθορίζουν τις αυξήσεις», όπου αναφέρθηκαν τα παρακάτω #tags (ετικέτες). Για σχετικά άρθρα επιλέξτε #tag.
Post on Facebook Post on X (Twitter) Post on LinkEdin Send this post with WhatsApp Send this post with Viber E-mail Post
Εγγραφείτε στα Σελίδα του του Sportime στην πλατφόρμα των Google news για άμεση κι έγκυρη ενημέρωση.
Βαγγέλης Λάσκαρης

Αρθρογραφεί στο Sportime.GR και είναι συντάκτης του άρθρου αυτού.