menu

Σεισμός – Ελασσόνα: Η έκπληξη των σεισμολόγων και η αναστάτωση των κατοίκων


Γιώργος Διπλοΐδης

Σεισμός – Ελασσόνα: Η έκπληξη των σεισμολόγων και η αναστάτωση των κατοίκων


Σεισμός – Ελασσόνα: Ο δεύτερος σεισμός των 5.9 ρίχτερ στην περιοχή προκάλεσε την έκπληξη ακόμη και των σεισμολόγων αλλά όπως ήταν φυσικό αναστατώθηκαν και οι κάτοικοι.

Σεισμός – Ελασσόνα: To βράδυ της Πέμπτης έγινε δεύτερος σεισμός στην Ελασσόνα. O δεύτερος σεισμός, αποτέλεσε έκπληξη ακόμα και για τους ίδιους τους σεισμολόγους.

Όπως τονίζουν, δεν πρόκειται για μετασεισμό των 6 Ρίχτερ, αλλά για νέο σεισμό ο οποίος προήλθε από ένα νέο ρήγμα το οποίο ήταν άγνωστο μέχρι τώρα.

Ο σεισμός το βράδυ της Πέμπτης ταρακούνησε την περιοχή της Λάρισας, ενώ ενεργοποιήθηκε ένας άλλος κλάδος του ρήγματος, ο οποίος δεν ήταν γνωστός μέχρι τώρα. Ο κ. Λέκκας ξεκαθάρισε πως επρόκειτο για δεύτερο κύριο σεισμό και δεν απέκλεισε μετασεισμό ίδιου μεγέθους.

Σπάνιο φαινόμενο «δίδυμων» σεισμών

Οι δύο μεγάλοι σεισμοί σε διάστημα περίπου 30 ωρών, έχουν προκαλέσει έκπληξη σε όλους τους σεισμολόγους. Ο διευθυντής Ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, Θανάση Γκανά, μιλώντας στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ, επισήμανε ότι πρόκειται για έναν νέο σεισμό, που θα έχει τη δική του σεισμική ακολουθία. Σημείωσε πως πρόκειται για ένα σπάνιο φαινόμενο που τελευταία φορά που εμφανίστηκε στην Ελλάδα, ήταν το 2014 στην Κεφαλονιά.

Ο καθηγητής Σεισμολογίας του ΑΠΘ Κώστας Παπαζάχος έκανε λόγο για έναν «σχεδόν δίδυμο σεισμό», καθώς ήταν περίπου ίδιου μεγέθους με τον αρχικό και τόνισε ότι το επίκεντρο ήταν στην ίδια περιοχή με τον χθεσινό σεισμό, ενώ, παρότι φαινομενικά μετατοπίστηκε βορειοδυτικά, προέρχεται από το ίδιο ρήγμα. Ο κ. Παπαζάχος τόνισε ότι «δεν έχουμε δει ενεργοποίηση γειτονικών ρηγμάτων, ωστόσο αν συμβεί θα φανεί τις επόμενες ημέρες».

Ο Γεράσιμος Παπαδόπουλος, σεισμολόγος και πρώην διευθυντής Ερευνών στο Γεωδυναμικό Ινστιτούτο, αναφέρει πως και οι δύο μεγάλοι σεισμοί, σύμφωνα με τις μετρήσεις από το Γερμανικό Γεωφυσικό Κέντρο ήταν μεγέθους 6,3 Ρίχτερ, τονίζοντας πως οι μετασεισμοί θα συνεχιστούν και έκανε λόγο για «σεισμικό ζεύγος» αναφορικά με τους δύο κύριους σεισμούς, τονίζοντας ότι είναι ένα «εξαιρετικά σπάνιο φαινόμενο», αλλά και πως οι πολίτες θα πρέπει να είναι προσεκτικοί καθώς «ο κίνδυνος δεν έχει περάσει».

Το βράδυ πέρασε με μετασεισμούς, στους δρόμους παραμένουν οι κάτοικοι

Ο σεισμός της Πέμπτης προκάλεσε συνεχόμενους μετασεισμούς, καθώς δεκάδες σημειώθηκαν τη νύχτα και στα δύο ρήγματα στην περιοχή. Μετά τα 5,9 Ρίχτερ σημειώθηκαν ισχυροί μετασεισμοί, με τους κυριότερους σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο Αθηνών να μετρώνται σε 5,1 Ρίχτερ (21:23), 4,1 (20:45), 4,3 (21:31), 4,2 (22:03), 3,7 (22:41) και 3,8 (02:34).

Ο «χορός» των σεισμών έχει προκαλέσει τεράστια αναστάτωση στους κατοίκους των γύρω περιοχών που παραμένουν εκτός των σπιτιών τους και διαμένουν είτε σε ξενοδοχεία, είτε σε σκηνές που έχουν στηθεί σε τοπικά γήπεδα, κυρίως στην περιοχή Δαμάσι.

Ακόμη και στη Λάρισα, αρκετοί κάτοικοι ανήσυχοι από τους συνεχόμενους μετασεισμούς, αποφάσισαν να περάσουν τη νύχτα στα αυτοκίνητά τους, φοβούμενοι έναν νέο μεγάλο σεισμό. Για λόγους ασφαλείας, το δικαστικό Μέγαρο της πόλης δεν θα λειτουργήσει σήμερα.

Σστα Τρίκαλα και τον Βόλο όπου ο σεισμός έγινε ιδιαίτερα αισθητός, πολίτες βγήκαν στους δρόμους και τις πλατείες, φοβούμενος τα χειρότερα. Στα Τρίκαλα, τα σχολεία αποφασίστηκε να παραμείνουν κλειστά για λόγους ασφαλείας.

Από τα 5,9 Ρίχτερ, δύο σπίτια κατέρρευσαν και σε ένα σπίτι ξέσπασε φωτιά, με τους κατοίκους να παραμένουν μακριά από τα σπίτια τους καθώς θεωρείται επικίνδυνο να επιστρέψουν σε αυτά. Ακόμη, ένας βράχος από τα Μετέωρα αποκολλήθηκε και έπεσε σε πολύ κοντινή απόσταση από σπίτια και τον ναό της Κοιμήσεως της Θεοτόκου, στην περιοχή της Μικρής Αϊάς.

Ευρεία σύσκεψη για την διαχείριση της κατάστασης

Μετά τον νέο σεισμό, σήμανε εκ νέου συναγερμός στην Πολιτική Προστασία και σήμερα στις 09:00 έχει προγραμματιστεί ευρεία σύσκεψη, παρουσία του περιφερειάρχη Θεσσαλίας, Κώστα Αγοραστού, και όλων των εμπλεκόμενων φορέων για τον βέλτιστο συντονισμό των ενεργειών προς αντιμετώπιση των συνεπειών του σεισμού.

Παράλληλα, σε διαρκή επικοινωνία με όλους τους συναρμόδιους φορείς βρίσκεται ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς, ο οποίος στέλνει εσπευσμένα στην περιοχή της Ελασσόνας τον γ.γ. Β. Παπαγεωργίου προκειμένου να είναι παρών στην σύσκεψη. Η Πολιτική Προστασία έκανε έκκληση στους κατοίκους να μην μπαίνουν σε κτίρια που έχουν ζημιές

Συνεργεία του ΔΕΔΔΗΕ βρίσκονται στην περιοχή για την άμεση αποκατάσταση προβλημάτων ηλεκτροδότησης που έχουν προκύψει, ιδίως στο χωριό Μεσοχώρι.

Μέχρι το βράδυ της Πέμπτης (πριν τα 5,9 Ρίχτερ), είχε γίνει ήδη αυτοψία σε 294 κτίρια και σε 35 σχολικές μονάδες σε Κοινότητες του Δήμου Τυρνάβου και Ελασσόνας και σήμερα, με εντολή του Γενικού Γραμματέα Υποδομών κ. Γιώργου Καραγιάννη, θα ενισχυθεί η προσπάθεια με κλιμάκιο 50 μηχανικών του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών για την γρηγορότερη και αποτελεσματικότερη διενέργεια αυτοψιών στις πληγείσες περιοχές των Δήμων Ελασσόνας και Τυρνάβου. Ήδη τρία ξενοδοχεία στα Τρίκαλα και δύο στη Λάρισα έχουν μισθωθεί από την Περιφέρεια Θεσσαλίας για τους κατοίκους που δεν επιθυμούν να διανυκτερεύσουν στις οικίες τους.

Νέο σχολείο στο Δαμάσι

Η περιοχή με το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι το χωριό Δαμάσι, καθώς πολλά κτίρια και σπίτια, πέραν του σχολείου, είχαν σοβαρές ζημιές. Αμούρι, Μεσοχώρι και Ζάρκο Τρικάλων ήταν περιοχές που χτυπήθηκαν απ’ τα ρίχτερ με σημαντικά προβλήματα.

Οπως έγινε γνωστό, το σχολείο το οποίο καταστράφηκε στο Δαμάσι θα φτιαχτεί εξ ολοκλήρου με δωρεά που έκανε η κατασκευαστική εταιρία ΤΕΡΝΑ. Μαθητές και δάσκαλοι, τουλάχιστον 100 παιδιά, βγήκαν από τις τάξεις τους με απόλυτη ασφάλεια, κατά τον πρώτο σεισμό.

Πηγή: Dikaiologitika.gr

Παναθηναϊκός: Έχει χαθεί η μπάλα – Τα χειρότερα δεν αφορούν το αγωνιστικό

Αντετοκούνμπο: Εκπληκτικός – Τρίτος all time σκόρερ των Μπακς (vid)

Απίθανες προσφορές και σούπερ πακέτα σε παιδικά περιοδικά και παραμύθια στο Magbox.gr.

Εγγραφείτε στο Ειδήσεις, νέα, παρασκήνια από το Sportime μέσα από το Google news

Sportime Extras