ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Σκάνδαλο Ασημακοπούλου: Οι ομογενείς φοβούνται ότι εκτός από τα mail τους, διέρρευσε το σύνολο των προσωπικών στοιχείων τους!

Βροχή οι αγωγές από τους απόδημους - Δικηγόρος μιλά για πιθανή διαρροή ΑΦΜ, ΑΜΚΑ, διεύθυνσης κατοικίας, ακόμα και φορολογικών στοιχείων!
Σκάνδαλο Ασημακοπούλου: Οι ομογενείς φοβούνται ότι εκτός από τα mail τους, διέρρευσε το σύνολο των προσωπικών στοιχείων τους!

Σε βαρέλι δίχως πάτο δείχνει να εξελίσσεται η υπόθεση του σκανδάλου Ασημακοπούλου με τη διαρροή δεδομένων των ομογενών που είχαν εγγραφεί στους εκλογικούς καταλόγους για να ψηφίσουν το 2023. Ενώ το Μαξίμου κρύβει επιμελώς τις ευθύνες της Νίκης Κεραμέως και προσπαθεί να υποβαθμίσει το ζήτημα, οι αγωγές των ομογενών κατά του ελληνικού δημοσίου πέφτουν «βροχή».

Σύμφωνα με όσα ανέφερε στο Kontra, o κάτοικος εξωτερικού Δημήτρης Σαββίδης, ο οποίος βρίσκεται μεταξύ εκείνων που έλαβαν mail από την Άννα Μισέλ Ασημακοπούλου, «έχουν γίνει πάνω από 60 αγωγές στο ηλεκτρονικό σύστημα».

Μετά τη διπλή καρατόμηση Σταυριανουδάκη – Θεοδωρόπουλου που «θυσιάστηκαν» για να καλυφθεί η Νίκη Κεραμέως, το Μαξίμου πίστεψε ότι θα περιόριζε το επικοινωνιακό κόστος του σκανδάλου. Ωστόσο η προκλητική συμπεριφορά των κυβερνητικών που όχι μόνο αρνούνται το σκάνδαλο αλλά έφτασαν και στο σημείο να κατηγορήσουν τους απόδημους ότι συμμετέχουν σε… πολιτικά παιχνίδια, ένωσε πολλούς ομογενείς σε έναν κοινό αγώνα για να τιμωρηθούν οι υπεύθυνοι. Και φυσικά να πάρουν απαντήσεις για το ποιοι έκλεψαν τα προσωπικά στοιχεία τους και τι ακριβώς βρέθηκε στην κατοχή τους.

Σε αυτό το σημείο είναι που η κατάσταση περιπλέκεται ακόμα περισσότερο. Οι απόδημοι εκφράζουν σοβαρές ανησυχίες ότι οι διευθύνσεις των προσωπικών τους e-mail που παρανόμως ήρθαν στα χέρια της Ασημακοπούλου, δεν είναι τα μόνα στοιχεία που διέρρευσαν. Οι προσωπικές διευθύνσεις ηλεκτρονικού ταχυδρομείου στις οποίες οι ομογενείς έλαβαν τα προεκλογικά μηνύματα της κ. Ασημακοπούλου, είναι οι ίδιες διευθύνσεις που δήλωσαν και σε ηλεκτρονικές πλατφόρμες του κράτους, όπως το Taxis.

Επομένως τα άτομα από το ΥΠΕΣ που «εξόρυξαν» παρανόμως τα προσωπικά e- mail των αποδήμων, είναι πολύ πιθανό να καταχράστηκαν και άλλα ακόμα πιο «ευαίσθητα» στοιχεία, όπως το ονοματεπώνυμο, το μητρώνυμο, το πατρώνυμο, το ΑΦΜ, το ΑΜΚΑ, ίσως και τις διευθύνσεις κατοικίας, αλλά και τα οικονομικά στοιχεία του κάθε ψηφοφόρου!

Είναι πιθανό δηλαδή να έχουμε να κάνουμε με μια τρομακτική διαρροή προσωπικών στοιχείων, που φυσικά δεν αφορά μόνο τους απόδημους, αλλά και τους πολίτες της Ελλάδας, μιας και είναι σχεδόν απίθανο κάποιοι να παραβιάζουν τα στοιχεία των μεν και να… σέβονται τα στοιχεία των δε.

Τον φόβο για το ότι η διαρροή των e – mail μπορεί να είναι μόνο η κορυφή του παγόβουνου σε αυτό το σκάνδαλο, εκφράζουν και δικηγόροι που έχουν αναλάβει τις αγωγές των ομογενών. Ο δικηγόρος ορισμένων εκ των αποδήμων, Βασίλης Σωτηρόπουλος, έστειλε επιστολή στην Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα, αναφέροντας μεταξύ άλλων ότι: «οι απόδημοι ανησυχούν ιδιαίτερα για την διαρροή του συνόλου των στοιχείων τους και όχι μόνο των email τους, μου έχουν επισημάνει ότι υπάρχει ενδεχόμενο στο πλαίσιο αυτής της διαρροής να έχουν αποτελέσει αντικείμενο περαιτέρω μη εξουσιοδοτημένων κοινοποιήσεων οι Αριθμοί Φορολογικού Μητρώου τους και οι ΑΜΚΑ τους».

«Καθώς ο ΑΦΜ φυσικού προσώπου αποτελεί ενιαίο κωδικό αριθμό που μπορεί να “ξεκλειδώσει” αρκετές εφαρμογές, αυτό δημιουργεί ένα μεγάλο κύμα ανησυχίας για την περαιτέρω πιθανή διαρροή και μη εξουσιοδοτημένη χρήση τους, σε συνδυασμό βέβαια με τα ονοματεπώνυμα και τα άλλα στοιχεία των αποδήμων», συμπληρώνει ο κ. Σωτηρόπουλος στη σχετική επιστολή.

Ο κ. Σωτηρόπουλος μάλιστα ζητά να παρθούν μέτρα ώστε οι ομογενείς που έπεσαν θύματα της υφαρπαγής στοιχείων που είχε στηθεί μέσα στο ελληνικό ΥΠΕΣ, να μπορούν να αλλάξουν τον ΑΦΜ και το ΑΜΚΑ τους για να προστατευθούν! Και από ποιον να προστατευθούν στην ουσία; Από το ίδιο το παρακράτος που φάνηκε ότι δρα σε υπουργεία της κυβέρνησης Μητσοτάκη! Εκτός από κράτος «ωτακουστών», γίναμε και κράτος – ληστής των προσωπικών δεδομένων. Βέβαια έχουμε και τον Άδωνι Γεωργιάδη που χωρίς τσίπα λέει ότι τα προσωπικά δεδομένα των πολιτών πρέπει να γίνουν… κτήμα των κομμάτων για να κάνουν προεκλογικές καμπάνιες! Γι’ αυτό λέμε ότι το βαρέλι δεν έχει πάτο…

Η επιστολή του κ. Σωτηρόπουλου προς την ΑΠΔΠΧ:

«Κυρίες – κύριοι,

Από τις επικοινωνίες μου με θύματα της υπόθεσης διαρροής που εκπροσωπώ στις νομικές ενέργειές τους στα διοικητικά δικαστήρια κατά του Ελληνικού Δημοσίου, έχει καταγραφεί ένα αίτημα που μπορεί να αποτελέσει αντικείμενο και της απόφασης που θα εκδώσει η Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα.

Καθώς οι απόδημοι ανησυχούν ιδιαίτερα για την διαρροή του συνόλου των στοιχείων τους και όχι μόνο των email τους, μου έχουν επισημάνει ότι υπάρχει ενδεχόμενο στο πλαίσιο αυτής της διαρροής να έχουν αποτελέσει αντικείμενο περαιτέρω μη εξουσιοδοτημένων κοινοποιήσεων οι Αριθμοί Φορολογικού Μητρώου τους και οι ΑΜΚΑ τους.

Καθώς ο ΑΦΜ φυσικού προσώπου αποτελεί ενιαίο κωδικό αριθμό που μπορεί να “ξεκλειδώσει” αρκετές εφαρμογές, αυτό δημιουργεί ένα μεγάλο κύμα ανησυχίας για την περαιτέρω πιθανή διαρροή και μη εξουσιοδοτημένη χρήση τους, σε συνδυασμό βέβαια με τα ονοματεπώνυμα και τα άλλα στοιχεία των αποδήμων.

Εφόσον επιβεβαιώνεται από την έρευνα της Αρχής ότι πράγματι η μη εξουσιοδοτημένη διαβίβαση αφορά και αυτά τα στοιχεία, τα οποία από την νομοθεσία είναι μοναδικοί αριθμοί ταυτοποίησης, η Αρχή έχει την αρμοδιότητα στα μέτρα που θα προτείνει να ληφθούν από το Υπουργείο Εσωτερικών, αλλά και από άλλους δημόσιους φορείς, να είναι η διαδικασία μεταβολής ΑΦΜ και ΑΜΚΑ που προς το παρόν απαγορεύεται νομοθετικά, αλλά ειδικά για περιπτώσεις διαπιστωμένων περιπτώσεων διάχυσής τους θα ήταν ενδεδειγμένο μέτρο προστασίας προσωπικών δεδομένων να μπορούν να μεταβληθούν με αίτηση βεβαίως του θιγέντος προσώπου».

Διαβάσατε το άρθρο με τίτλο «Σκάνδαλο Ασημακοπούλου: Οι ομογενείς φοβούνται ότι εκτός από τα mail τους, διέρρευσε το σύνολο των προσωπικών στοιχείων τους!», όπου αναφέρθηκαν τα παρακάτω #tags (ετικέτες). Για σχετικά άρθρα επιλέξτε #tag.
Post on Facebook Post on X (Twitter) Post on LinkEdin Send this post with WhatsApp Send this post with Viber E-mail Post
Εγγραφείτε στα Σελίδα του του Sportime στην πλατφόρμα των Google news για άμεση κι έγκυρη ενημέρωση.
Πέτρος Δημόπουλος

Αρθρογραφεί στο Sportime.GR και είναι συντάκτης του άρθρου αυτού.