ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Στέλνουν ανήλικους να δουλέψουν στα ξενοδοχεία και με το νόμο – Άγρια κόντρα ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ – ΚΚΕ

Άγρια κόντρα έχει ξεσπάσει ανάμεσα σε ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ και ΚΚΕ για την απόφαση του Υπουργείου εργασίας να στείλει ανήλικους να δουλέψουν σε ξενοδοχεία!
Στέλνουν ανήλικους να δουλέψουν στα ξενοδοχεία και με το νόμο – Άγρια κόντρα ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ – ΚΚΕ

Αντιδράσεις έχει προκαλέσει η απόφαση του Υπουργείου εργασίας να στείλει ανήλικους για δουλειά σε ξενοδοχεία, μεγαλύτερων από 16 ετών, που διαβιούν σε δομές φροντίδας ανηλίκων.

Πιο συγκεκριμένα, με επίσημη του ανακοίνωση το Υπουργείο Εργασίας αναφέρει ότι «η συνεργασία του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων με το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ελλάδος προσανατολίζεται σε τρία σημεία:

-Απασχόληση παιδιών σε ξενοδοχειακές μονάδες, μεγαλύτερων από 16 ετών, που διαβιούν σε δομές φροντίδας ανηλίκων.

– Απασχόληση ατόμων με αναπηρία σε ξενοδοχειακές μονάδες, με κάλυψη του κόστους εργασίας τους από τρέχοντα προγράμματα του ΟΑΕΔ.

– Κάλυψη υλικών αναγκών των πιο ευάλωτων αλλά και των δομών φροντίδας και φιλοξενίας».

Έπειτα από αυτή την απόφαση έχει ξεσπάσει μια άγρια κόντρα ανάμεσα στην Ελληνική Κυβέρνησηκαι το ΣΥΡΙΖΑ που χαρακτήρισε το σχέδιο αυτό ως τη σταγόνα που «ξεχείλισε το ποτήρι».

Τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ σημειώνουν με έμφαση ότι έτσι «ενισχύεται με αυτήν την απαράδεκτη επιλογή η φθηνή εργασία στον τουριστικό κλάδο».

«Τα ανήλικα παιδιά πρέπει να πηγαίνουν στο σχολείο γι αυτό ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ υποστηρίζει ότι η υποχρεωτική εκπαίδευση πρέπει να περιλαμβάνει και το λύκειο. Ταυτόχρονα αδήριτη ανάγκη είναι η αναβάθμιση της τουριστικής εκπαίδευσης και της επαγγελματικής κατάρτισης και η βελτίωση των θέσεων εργασίας» προσθέτουν.

Έντονη είναι όμως και η αντίδραση του ΚΚΕ, με την ΚΝΕ να καταφέρεται με επίσημη ανακοίνωση της εναντίον της Κυβέρνησης Μητσοτάκη.

«Δεκαέξι χρόνων πας Α’ Λυκείου, όχι δούλος σε ξενοδοχείο!», σημειώνει η ΚΝΕ σε ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του ΚΣ της Οργάνωσης, αναφορικά με την ανήλικη εργασία στον Τουρισμό, στην οποία αναλυτικά τονίζει:

«Η κυβέρνηση της ΝΔ και το υπουργείο Εργασίας δεν έχουν σταματημό όταν πρόκειται για “δωράκια” στο μεγάλο κεφάλαιο. Δεν έφτανε στους μεγαλοξενοδόχους το άνοιγμα του Τουρισμού χωρίς ούτε ένα μέτρο προστασίας, που έκανε η κυβέρνηση για χατίρι τους, δεν έφταναν τα 13ωρα και οι απλήρωτες υπερωρίες, τώρα θέλουν να επιτρέψουν την εργασία ανηλίκων άνω των 16 ετών που διαμένουν σε δομές φιλοξενίας! Μάλιστα, αυτό το ονομάζουν “κοινωνική προστασία”. Δεν έχουν ίχνος ντροπής! Θέλουν, κυριολεκτικά, να μετατρέψουν σε σύγχρονους σκλάβους απροστάτευτα και ευάλωτα παιδιά, παιδιά που μεγαλώνουν σε ιδρύματα!

Η λέξη “απασχόληση” που χρησιμοποιούν είναι γνωστό, χρόνια τώρα, πως μεταφράζεται στην πράξη σε τζάμπα ή σε “σχεδόν τζάμπα” εργασία. Ξέρουν από αυτήν οι χιλιάδες σπουδαστές και σπουδάστριες των ΙΕΚ που δουλεύουν ήλιο με ήλιο κάθε καλοκαίρι στα μεγαλοξενοδοχεία “για να μάθουν τη δουλειά”, οι εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενοι που σακατεύονται κάθε σεζόν σηκώνοντας στις πλάτες τους το “θαύμα του ελληνικού τουρισμού”. Ξέρουν από αυτήν οι απόφοιτοι των ΕΠΑΛ και των ΕΠΑΣ ΟΑΕΔ που κάνουν “μαθητεία” δουλεύοντας 12ωρα!

Η υπόθεση “ανήλικη εργασία” έχει παρελθόν. Το 2017, επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, “θεωρήθηκε” ο αριθμός ρεκόρ των πάνω από 7.500 βιβλιάρια ανηλίκων. Φέτος θεσμοθετήθηκε, με νόμο του υπουργείου Παιδείας, να δουλεύουν από τα 15 και τα 16 τους χρόνια και οι μαθητές των “πρότυπων” ΕΠΑΛ, των ΕΠΑΣ ΟΑΕΔ. Αλλά αυτά μάλλον δεν αρκούν…

Αν τους νοιάζει τόσο πολύ η προστασία αυτών των παιδιών θα μπορούσαν να τους έδιναν αναβαθμισμένη και εξειδικευμένη στήριξη για να ολοκληρώσουν το σχολείο, μοριοδότηση στις πανελλαδικές εξετάσεις, επιπρόσθετες διευκολύνσεις στη φοιτητική μέριμνα. Να έχουν ουσιαστική κοινωνική και κρατική στήριξη για όσο διάστημα την έχουν ανάγκη. Αλλά αυτά τα μέτρα… κοστίζουν, ενώ η εκμετάλλευση της παιδικής εργασίας βγάζει κέρδος για το μεγάλο κεφάλαιο. Και η κυβέρνηση έκανε ακόμα μια φορά την επιλογή της.

Δεν πρόκειται να το επιτρέψουμε! Σκλάβος τον 21ο αιώνα δεν θα γίνει κανένας νέος, καμία νέα. Η αηδία και η οργή που νιώθουμε για τη σαπίλα του συστήματος της εκμετάλλευσης μπορούν και πρέπει να γίνουν δύναμη ανατροπής!».

Διαβάστε επίσης:

Δώδεκα χρόνια από τότε που ο Γιώργος Παπανδρέου μας είπε ότι «λεφτά υπάρχουν» κι ακόμα δεν τα είδαμε! (Vid)

Ελληνικά πιστοποιητικά εμβολιασμού πωλούνται στο Dark Web

Μαρία Σάκκαρη: Ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης δεν ήταν στο πλευρό της στο γήπεδο

 

Διαβάσατε το άρθρο με τίτλο «Στέλνουν ανήλικους να δουλέψουν στα ξενοδοχεία και με το νόμο – Άγρια κόντρα ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ – ΚΚΕ», όπου αναφέρθηκαν τα παρακάτω #tags (ετικέτες). Για σχετικά άρθρα επιλέξτε #tag.
Post on Facebook Post on X (Twitter) Post on LinkEdin Send this post with WhatsApp Send this post with Viber E-mail Post
Εγγραφείτε στα Σελίδα του του Sportime στην πλατφόρμα των Google news για άμεση κι έγκυρη ενημέρωση.