ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Στο επιτελικό κράτος της κυβέρνησης Μητσοτάκη, τις φωτιές «σβήνουν» τα ΜΜΕ!

Προεκλογική... βουβαμάρα έπαθαν τα ΜΜΕ ενώ μαίνονταν ανεξέλεγκτα πολλά πύρινα μέτωπα. Έφτασε ο κόσμος να μαθαίνει νέα από το... twitter.
Στο επιτελικό κράτος της κυβέρνησης Μητσοτάκη, τις φωτιές «σβήνουν» τα ΜΜΕ!

Σιγή ιχθύος τα ΜΜΕ: «Βράζει» ακόμη και σήμερα το twitter με το hashtag #φωτια, μετά την αλγεινή εντύπωση που προκάλεσε η χθεσινή… ησυχία που κράτησαν όλα τα κανάλια (πλην του Open), την ώρα που οι πυρκαγιές κατάπιναν χιλιάδες στρέμματα. Στις περσινές φωτιές, εξαφανισμένοι ήταν οι πυροσβέστες, τα εναέρια μέσα και οι αναφορές των πυρόπληκτων προς τον πρωθυπουργό. Στο φετινό καλοκαίρι , φαίνεται πως «εξαφανίζονται» ακόμα και οι ίδιες οι πυρκαγιές! Ούτε επί εποχής ΥΕΝΕΔ τέτοια ενημέρωση!

Χθες το βράδυ κατακάηκε ο μεγαλύτερος συνεχόμενος ελαιώνας των Βαλκανίων, ο παραδοσιακός ελαιώνας της Άμφισσας. Μια έκταση άφταστης ομορφιάς που φτάνει από την Άμφισσα ως τη θάλασσα του Κορινθιακού, από την Ερατεινή έως την Κίρρα. Κατάφυτη από ελιές για 3.000 χρόνια.

Στο Κρανίδι κάηκε ένα από τα πιο πολυτελή ξενοδοχεία της Ελλάδας, στην Ιτέα κάηκε το νεκροταφείο, το γήπεδο και τα παλιά μεταλλεία. Καιγόταν η Ηλεία, η Αχαΐα, η Ζάκυνθος, το Άγιο Όρος και τώρα το Πόρτο Γερμενό.

Αναμφισβήτητα μιλάμε για… φανταστική ποιότητα ενημέρωσης. Όταν ο Κυριάκος Μητσοτάκης μίλησε στο Αμερικανικό Κογκρέσο, τα κανάλια έπαιζαν τα αποσπάσματα της ομιλίας για μια εβδομάδα. Και εχθές το βράδυ δεν παίχτηκε ούτε μισό πλάνο στον τηλεοπτικό αέρα, για να μην… διαταραχθεί το προεκλογικό κλίμα. Φτάνει στο σημείο να αναρωτιέται κανείς, τι θα γινόταν αν δεν υπήρχαν τα Social Media που ανέδειξαν τις πυρκαγιές.

Φτάσαμε να ενημερώνονται οι πολίτες για τις φωτιές, αποκλειστικά από το… twitter! Οι ίδιοι οι πολίτες να γίνονται «ρεπόρτερ» και «δημοσιογράφοι» για να καλύψουν αυτό τεράστιο έλλειμμα ενημέρωσης που δημιούργησαν οι λίστες Πέτσα και το ομιχλώδες τοπίο της εξαρτημένης δημοσιογραφίας, το οποίο καταγγέλλεται συνεχώς από διεθνή παρατηρητήρια Τύπου.

Τελικά, όχι απλά μας αξίζει η 108η θέση παγκοσμίως στην ελευθερία του Τύπου, άλλα μετά από την χθεσινή υποβάθμιση των πυρκαγιών, μάλλον τιμητική θα έπρεπε να θεωρούμε την κατάταξη! Πέρυσι κατακάηκαν 1.300.000 στρέμματα σε όλη την Ελλάδα, μια χρονιά που η καταστροφή της δεν είχε ιστορικό προηγούμενο, και όμως η κυβέρνηση δεν ενίσχυσε την Πυροσβεστική και αντί για τις αναγκαίες προσλήψεις, προτιμά να φέρνει μερικούς πυροσβέστες από το εξωτερικό.

Από όλες τις πυρκαγιές καταφθάνουν μαρτυρίες για μεγάλες ελλείψεις πυροσβεστικών δυνάμεων, άλλα αν δεν υπάρχει μικρόφωνο για να το μεταδώσει στον αέρα, λίγοι θα το μάθουν. Από τις περσινές ολοήμερες συνδέσεις, φτάσαμε φέτος να καίγεται η Ελλάδα και τα κανάλια να παίζουν κανονικά το πρόγραμμα τους. Η διαφορά; Πως πέρυσι δεν ήταν προεκλογική περίοδος…

Διαβάσατε το άρθρο με τίτλο «Στο επιτελικό κράτος της κυβέρνησης Μητσοτάκη, τις φωτιές «σβήνουν» τα ΜΜΕ!», όπου αναφέρθηκαν τα παρακάτω #tags (ετικέτες). Για σχετικά άρθρα επιλέξτε #tag.
Post on Facebook Post on X (Twitter) Post on LinkEdin Send this post with WhatsApp Send this post with Viber E-mail Post
Εγγραφείτε στα Σελίδα του του Sportime στην πλατφόρμα των Google news για άμεση κι έγκυρη ενημέρωση.
Παντελής Λαμψιώτης

Αρθρογραφεί στο Sportime.GR και είναι συντάκτης του άρθρου αυτού.