ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Τα γκάλοπ «καίνε» την κυβέρνηση – Γενική κατακραυγή για τα Τέμπη και δημοσκοπική κατρακύλα χωρίς φρένο

Κατακραυγή από «αριστερούς» και «δεξιούς», ακόμα και από ψηφοφόρους της ΝΔ - Οι 9 στους 10 πολίτες βλέπουν «κουκούλωμα» στα Τέμπη
Τα γκάλοπ «καίνε» την κυβέρνηση – Γενική κατακραυγή για τα Τέμπη και δημοσκοπική κατρακύλα χωρίς φρένο

Η δημοσκοπική κατρακύλα συνεχίζεται χωρίς σταματημό για την κυβέρνηση Μητσοτάκη, με τα ανοιχτά μέτωπα πλέον να είναι τόσα πολλά που ούτε η επικοινωνιακή «μονταζιέρα» των φιλοκυβερνητικών ΜΜΕ, δεν μπορεί να την ανακόψει. Η γαλάζια «αυτοκρατορία» του 41% στήθηκε πάνω σε ακριβοπληρωμένες λίστες Πέτσα και δημοσκοπικά «θαύματα», κι όμως 9 μήνες μετά τις εκλογές του 2023, τα ποσοστά της ΝΔ βρίσκονται σε ελεύθερη πτώση.

Το κύρος και η δυναμική που επιθυμεί διακαώς να αποπνέει το Μαξίμου, εξανεμίστηκαν λόγω της φθοράς που προκαλούν τα ατελείωτα σκάνδαλα που απασχολούν την κοινή γνώμη. Το 41% μπορεί να παρέχει μια «ξύλινη» κυριαρχία στη Βουλή, αλλά το προφίλ της κυβέρνησης βυθίζεται σε μια ατμόσφαιρα δυσαρέσκειας και δυσπιστίας, για μια σειρά από ζητήματα που «αγγίζουν» τον μέσο πολίτη.

Το ατιμώρητο έγκλημα των Τεμπών και οι τελευταίες αποκαλύψεις για τη μονταζιέρα που επιστρατεύτηκε από ένα σκιώδες κέντρο για να ενισχυθεί η θεωρία του «ανθρώπινου λάθους», αποτέλεσε τη θρυαλλίδα της λαϊκής κατακραυγής. Και έχει την ιδιαίτερη σημασία του, ότι η (από μήνες γνωστή στους δημοσιογραφικούς κύκλους αλλά υποβαθμισμένη από τα συστημικά μέσα) είδηση για την αλλοίωση των διαλόγων του σταθμάρχη της Λάρισας, ανακινήθηκε από το (μέχρι πρόσφατα φιλοκυβερνητικό) «Βήμα». Σημάδι ότι οι μέχρι πρότινος υποστηρικτές του Μαξίμου, πηδάνε από ένα «καράβι» που βουλιάζει.

Και τα μέτωπα που «καίνε» την κυβέρνηση είναι πολλά ακόμα. Στο σκάνδαλο των υποκλοπών, ήρθε να προστεθεί και η διαρροή των προσωπικών δεδομένων μέσα από το υπουργείο Εσωτερικών, με το σκάνδαλο Ασημακοπούλου.

Επιπλέον έχουμε την ακρίβεια που καλπάζει σε τρόφιμα και καύσιμα, έχουμε την καταστροφή του ΕΣΥ και την ιδιωτικοποίηση της Υγείας, έχουμε την άκρατη εγκληματικότητα και τη μαφία που «αλωνίζει» στη χώρα, έχουμε την αλλοίωση του θεσμού της οικογένειας, έχουμε την αποδυνάμωση της Εθνικής μας Άμυνας με τα όπλα που στέλνει συνεχώς ο πρωθυπουργός στην Ουκρανία, και φυσικά έχουμε και μια πρωτοφανή υποχώρηση του Κράτους Δικαίου.

Όλα αυτά (και πολλά ακόμα) δεν γίνεται με τίποτα να «μπαζωθούν» επικοινωνιακά από το Μαξίμου. Και η λαϊκή δυσαρέσκεια έχει γίνει τόσο έντονη, που «ξεχειλίζει» στους δημοσκοπικούς δείκτες. Αυτό φάνηκε και από δύο δημοσκοπήσεις που δημοσιεύτηκαν την προηγούμενη εβδομάδα, από την Metron Analysis (για λογαριασμό του Mega) και από την Opinion Poll (για το Action24).

Πρέπει να σημειωθεί ότι αμφότερες οι δημοσκοπήσεις, έγιναν πριν τις αποκαλύψεις του σαββατοκύριακου για την αμαρτωλή μονταζιέρα στα Τέμπη. Επομένως τα κακά δημοσκοπικά μαντάτα για το Μαξίμου, είναι ακόμη χειρότερα από ότι θα δούμε παρακάτω.

Τα μαύρα δημοσκοπικά μαντάτα…

Στη δημοσκόπηση της Opinion Poll, κατακεραυνώνονται οι κυβερνητικοί χειρισμοί για την υπόθεση των Τεμπών, αφού το 70,3% δηλώνει πως δεν είναι καθόλου ικανοποιημένο από τις πρωτοβουλίες της κυβέρνησης για τη διαλεύκανση της τραγωδίας, ενώ το 12,9% δηλώνει λίγο ικανοποιημένο από τις πρωτοβουλίες της κυβέρνησης.

Σύμφωνα με την έρευνα, η ακρίβεια παραμένει το μεγαλύτερο πρόβλημα των πολιτών με το 82% των ερωτηθέντων να αναφέρει ότι δεν είναι ικανοποιημένο από τις πρωτοβουλίες της κυβέρνησης για την αντιμετώπισή της.

Πιο συγκεκριμένα, τα προβλήματα που απασχολούν τους πολίτες είναι η Ακρίβεια με 55,1%, μετά η Οικονομία/Ανάπτυξη με 28,6%, η εγκληματικότητα/φαινόμενα βίας με 21,6%, η κατάσταση στο ΕΣΥ με 19%, η κατάσταση στην Παιδεία με 11,4% και η ανεργία με 10,7%.

Στη δημοσκόπηση της Metron Analysis, τα βαριά σύννεφα για την κυβέρνηση Μητσοτάκη, παίρνουν μορφή πολιτικής «καταιγίδας». Ένα συντριπτικό ποσοστό της τάξεως του 88% των πολιτών, πιστεύει ότι η κυβέρνηση και η Δικαιοσύνη δεν κινήθηκε αποτελεσματικά για να αποδοθούν οι ευθύνες για τα Τέμπη. Εδώ αποτυπώνεται μια πρωτόγνωρη κατακραυγή που εκδηλώνεται ανεξαρτήτως ιδεολογικής τοποθέτησης. Οι 9 στους 10 πολίτες (άρα και πολλοί πολίτες που ψήφισαν ΝΔ), πιστεύουν ότι υπάρχει σχέδιο συγκάλυψης.

Και από τις παραδοσιακές «δεξαμενές» της ΝΔ, οι κεντροδεξιοί σε ποσοστό 75% και οι δεξιοί με 82% αποδοκιμάζουν την κυβέρνηση Μητσοτάκη για τους χειρισμούς στην τραγωδία των Τεμπών, αποκαλύπτοντας το μέγεθος της φθοράς για την κυβέρνηση.

Παράλληλα, αυξάνεται το ποσοστό όσων απαντούν ότι η χώρα πηγαίνει προς τη λάθος κατεύθυνση που πλέον φτάνει το 66%, ενώ το ποσοστό όσων είναι γενικά ικανοποιημένοι από την κατάσταση υποχωρεί στο 29%.

Η κατάρρευση του προφίλ του Κυριάκου Μητσοτάκη, αποτυπώνεται και στην ερώτηση για τον καταλληλότερο πρωθυπουργό. Εκεί κυριαρχούσε ανέκαθεν ο κ. Μητσοτάκης, αλλά πλέον τον ξεπέρασε ο… κανένας με 39%, ενώ ο πρωθυπουργός συγκεντρώνει 33%.

Διαβάσατε το άρθρο με τίτλο «Τα γκάλοπ «καίνε» την κυβέρνηση – Γενική κατακραυγή για τα Τέμπη και δημοσκοπική κατρακύλα χωρίς φρένο», όπου αναφέρθηκαν τα παρακάτω #tags (ετικέτες). Για σχετικά άρθρα επιλέξτε #tag.
Post on Facebook Post on X (Twitter) Post on LinkEdin Send this post with WhatsApp Send this post with Viber E-mail Post
Εγγραφείτε στα Σελίδα του του Sportime στην πλατφόρμα των Google news για άμεση κι έγκυρη ενημέρωση.
Αλέξανδρος Ορφανίδης

Ο Αλέξανδρος Ορφανίδης αρθρογραφεί στο Sportime.GR από τα τέλη του 2021, επισημαίνοντας με τα άρθρα του, τα δεινά της ελληνικής κοινωνίας.