ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Τέμπη: Όνειδος για την κυβέρνηση Μητσοτάκη, οι δηλώσεις της Ευρωπαίας Εισαγγελέως – «Η διαφθορά σκοτώνει – Δεν θα παραβλέψουμε την απάτη»

Έγκλημα στα Τέμπη: «Πόσες τραγωδίες σαν τα Τέμπη χρειάζονται για να καταλάβουμε ότι η διαφθορά σκοτώνει;», διερωτήθηκε η Λάουρα Κοβέσι
Τέμπη: Όνειδος για την κυβέρνηση Μητσοτάκη, οι δηλώσεις της Ευρωπαίας Εισαγγελέως – «Η διαφθορά σκοτώνει – Δεν θα παραβλέψουμε την απάτη»

Απόλυτος κόλαφος είναι για την κυβέρνηση Μητσοτάκη, οι δηλώσεις της Ευρωπαίας Εισαγγελέως που καθαρά και ξάστερα περιγράφει μια επιχείρηση συγκάλυψης για το έγκλημα των Τεμπών. Μπορεί εντός των ελληνικών συνόρων να δουλεύει ασταμάτητα η κυβερνητική «μονταζιέρα» που καταπιέζει την αλήθεια, αλλά στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο τα πράγματα λέγονται με το όνομά τους.

Το ζήτημα των Τεμπών ετέθη εκ νέου στις αρμόδιες Επιτροπές και η Ευρωπαία Εισαγγελέας, Λάουρα Κοβέσι, κατά την ακρόασή της στην αρμόδια επιτροπή του Ευρωκοινοβουλίου, εκτόξευσε βαρύτατους χαρακτηρισμούς για το καθεστώς συγκάλυψης της κυβέρνησης Μητσοτάκη. Ευθέως κατηγόρησε το Μαξίμου για διαφθορά και αναρωτήθηκε αυτό που από την πρώτη στιγμή αναρωτιέται και ο ελληνικός λαός, λέγοντας χαρακτηριστικά:

«Πόσες τραγωδίες σαν τα Τέμπη χρειάζονται για να καταλάβουμε ότι η διαφθορά σκοτώνει;». Και συνέχισε προσθέτοντας ότι «δεν μπορούμε να θεωρήσουμε την απάτη ως κάτι το ήσσονος σημασίας. Αν το κάνουμε αυτό δημιουργείται μια κουλτούρα ατιμωρησίας», καταδεικνύοντας ότι οι πραγματικοί υπεύθυνοι είναι ελεύθεροι. Μια εκ διαμέτρου αντίθετη προσέγγιση από το αφήγημα του Μαξίμου που ρίχνει όλες τις ευθύνες σε μερικούς υπάλληλους του ΟΣΕ και με το αφήγημα του «ανθρώπινου λάθους» θεωρεί ότι ξεμπέρδεψε.

Οι δηλώσεις της Λάουρα Κοβέσι, ήταν απαντήσεις προς την Ολλανδή ευρωβουλευτή Σόφι ιν’τ Φελντ, η οποία διερωτήθη: «Την στιγμή που ο νόμος προστατεύει τους υπεύθυνους υπουργούς και δεν αίρεται η ασυλία τους, θεωρείτε ότι δεν θα λάμψει η αλήθεια για τα Τέμπη και τους υπόλογους;»

Αναφερόμενη στην πρόσφατη επίσκεψή της στην Αθήνα η Λάουρα Κοβέσι δήλωσε: «Μόνο ένα θέμα απασχολούσε τον κόσμο, τα Τέμπη».

«Σε τελική ανάλυση, για να νιώθουμε ασφαλείς στην κοινωνία, εξαρτάται από το πώς εμείς οι δικαστές, οι εισαγγελείς, οι δικηγόροι, η Αστυνομία κάνουμε την δουλειά μας και πώς την αντιλαμβάνονται οι πολίτες. Αν είμαστε ανεξάρτητοι ή όχι, θαρραλέοι ή φοβισμένοι», συνέχισε.

«Το ζήτημα δεν είναι προσωπικό. Το θέμα είναι να συμμορφώνεται η εθνική νομοθεσία με τον ευρωπαϊκό κανονισμό. Αυτό το τραύμα μπορεί να επουλωθεί μόνο με την απονομή Δικαιοσύνης»», σημείωσε ακόμα η κ. Κοβέσι.

Μάλιστα, αναφέρθηκε ξανά στην ελληνική νομοθεσία, επαναλαμβάνοντας ότι δεν είχε τη δυνατότητα να ερευνήσει πρώην υπουργούς της κυβέρνησης, προσθέτοντας ότι έχει απαγγείλει κατηγορίες εις βάρος 23 ατόμων, όσον αφορά τη σύμβαση 717.

Οπωσδήποτε πρόκειται για τοποθετήσεις που διασύρουν διεθνώς την κυβέρνηση Μητσοτάκη, η οποία ασφαλώς έχει φροντίσει προηγουμένως να διασυρθεί από μόνη της, με όλες τις απόπειρες συγκάλυψης και αποποίησης ευθυνών που επιστρατεύει εδώ και 14 μήνες, από τότε που συνέβη η τραγωδία στα Τέμπη.

Το γεγονός ότι η Ευρωπαία Εισαγγελέας αναφέρεται στην κυβέρνηση Μητσοτάκη σαν να μιλά για καθεστώς απόλυτης διαφθοράς, αποτελεί από μόνο του ένα σημείο αναφοράς που δείχνει πολλά. Ευθυγραμμισμένος με τη φωνή του ευρωκοινοβουλίου είναι και ο ελληνικός λαός, αφού τελευταίες δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι 8 στους 10 Έλληνες δεν πιστεύουν τον Κ. Μητσοτάκη και θεωρούν ότι υπάρχει συγκάλυψη για τα Τέμπη.

Είναι ίσως η πρώτη φορά στα χρόνια της μεταπολίτευσης που ο ελληνικός λαός νοιώθει τέτοιο χάσμα με μια κυβέρνηση και – με εξαίρεση κάποιες τίμιες φωνές της αντιπολίτευσης – περιμένει να ακούσει φωνές λογικής μόνο από το ευρωκοινοβούλιο. Γίνεται ξεκάθαρο πλέον και από την Ευρωβουλή, ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη κρύβεται πίσω από ακαταδίωκτα και ασυλίες, προκειμένου να μείνει ατιμώρητο το έγκλημα των Τεμπών.

Μετά την καταδίκη της χώρας μας από το ευρωκοινοβούλιο για παραβιάσεις του κράτους δικαίου, με την τοποθέτηση της Ευρωπαίας Εισαγγελέως είμαστε και επίσημα πλέον μια «Κολομβία» της Ευρώπης στην οποία καταπνίγεται η δικαιοσύνη.

Διαβάσατε το άρθρο με τίτλο «Τέμπη: Όνειδος για την κυβέρνηση Μητσοτάκη, οι δηλώσεις της Ευρωπαίας Εισαγγελέως – «Η διαφθορά σκοτώνει – Δεν θα παραβλέψουμε την απάτη»», όπου αναφέρθηκαν τα παρακάτω #tags (ετικέτες). Για σχετικά άρθρα επιλέξτε #tag.
Post on Facebook Post on X (Twitter) Post on LinkEdin Send this post with WhatsApp Send this post with Viber E-mail Post
Εγγραφείτε στα Σελίδα του του Sportime στην πλατφόρμα των Google news για άμεση κι έγκυρη ενημέρωση.
Αλέξανδρος Ορφανίδης

Ο Αλέξανδρος Ορφανίδης αρθρογραφεί στο Sportime.GR από τα τέλη του 2021, επισημαίνοντας με τα άρθρα του, τα δεινά της ελληνικής κοινωνίας.