ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Θα σε ξανάβρω στους μπαξέδες: Γράφτηκε για το ΠΑΣΟΚ;

Είναι από τα τραγούδια που έχουν συνδεθεί απόλυτα με ένα γεγονός. Για την ακρίβεια ένα…κίνημα. Αναφερόμαστε φυσικά στο τραγούδι «Θα σε ξανάβρω στους μπαξέδες» που μαζί με το με το «Καλημέρα ήλιε» του Μάνου Λοΐζου, το σήμα κατατεθέν του ΠΑΣΟΚ. Ο λόγος φυσικά η αναφορά στην ημερομηνία 3 Σεπτεμβρίου, τότε δηλαδή που ιδρύθηκε το ΠΑΣΟΚ....
Θα σε ξανάβρω στους μπαξέδες: Γράφτηκε για το ΠΑΣΟΚ;

Είναι από τα τραγούδια που έχουν συνδεθεί απόλυτα με ένα γεγονός. Για την ακρίβεια ένα…κίνημα.

Αναφερόμαστε φυσικά στο τραγούδι «Θα σε ξανάβρω στους μπαξέδες» που μαζί με το με το «Καλημέρα ήλιε» του Μάνου Λοΐζου, το σήμα κατατεθέν του ΠΑΣΟΚ.

Ο λόγος φυσικά η αναφορά στην ημερομηνία 3 Σεπτεμβρίου, τότε δηλαδή που ιδρύθηκε το ΠΑΣΟΚ.

Ωστόσο η συγκεκριμένη ημερομηνία ήταν ιστορική πολύ πριν από την ίδρυση του κόμματος από τον Ανδρέα Παπανδρέου.

Αναφερόμαστε στην επανάσταση της 3ης Σεπτεμβρίου του 1843, που με πρωτεργάτη τον στρατηγό Μακρυγιάννη, οδήγησε στην παραχώρηση συντάγματος από τον Όθωνα και στη μετάβαση της Ελληνικής πολιτείας από την απόλυτη μοναρχία στη συνταγματική μοναρχία.

Το τραγούδι «Θα σε ξανάβρω στους μπαξέδες» βρισκόταν στον δίσκο «Γράμματα στον Μακρυγιάννη» που κυκλοφόρησε στις 10 Σεπτεμβρίου 1979 από τη Lyra του Ηλία Ανδριόπουλου σε στίχους Μάνου Ελευθερίου και Μιχάλη Μπουρμπούλη, με τραγουδιστές τον Αντώνη Καλογιάννη και την Άλκηστις Πρωτοψάλτη.

Ο Ηλίας Ανδριόπουλος μάλιστα τον Ιούνιο του 2011 -λίγο μετά από την κόρη του Λοΐζου που έκανε το ίδιο για το «Καλημέρα Ήλιε»- απαγόρεψε στο ΠΑΣΟΚ να παίζει το τραγούδι στις συγκεντρώσεις του, δηλώνοντας πως: «Υπάρχουν τραγούδια που καθαγιάζει με τον χρόνο η αγάπη του λαού μας, και τα φυλάσσει σαν ακριβό φυλαχτό μες στην ψυχή του.

Ποτέ ένα καλό τραγούδι, αλλά και κάθε αληθινή τέχνη, δεν εξύμνησε στην ιστορία της ανθρωπότητας, τον τύραννο, τον δήμιο ή τον προδότη. Αντίθετα στάθηκε πάντα δίπλα στους αδύναμους και ταπεινούς, στους μάρτυρες των στρατοπέδων και στους ευγενικούς αγώνες των νέων ανθρώπων.

Έχοντας υπ’ όψιν μου αυτά, και ιδιαίτερα μετά τα πρόσφατα θλιβερά γεγονότα, δεν επιτρέπω από εδώ και στο εξής στο σημερινό ΠΑΣΟΚ, να χρησιμοποιεί το τραγούδι μου «Θα σε ξανάβρω στους μπαξέδες», στίχοι Μ. Ελευθερίου, που γράφτηκε για άλλους λόγους και συγκεκριμένα, για να εξυμνήσει την πιο ανιδιοτελή, την πιο τίμια και αγωνιστική μορφή του Ελληνισμού και του ’21, τον Μακρυγιάννη».

Ο στιχουργός Μάνος Ελευθερίου σε συνέντευξη του είχε αναφέρει μεταξύ άλλων: «Εμένα δεν μ’ ενδιαφέρουν πια τα τραγούδια και δεν ξέρω και τι νόημα έχουν και οι απαγορεύσεις. Αλλά αφού το ήθελε του είπα «εντάξει», με όλη μου την καρδιά. Από τη στιγμή που βγαίνει κάτι στην κυκλοφορία, δε μ’ ενδιαφέρει καθόλου. Μ’ ενδιαφέρει βέβαια να αγαπηθεί το τραγούδι κλπ. Ήτανε λάθος να χρησιμοποιούν το «τρεις του Σεπτέμβρη» και να το συνδέουν με την ίδρυση του ΠΑ.ΣΟ.Κ. Αλλά αφού τους βόλευε, ας τους εκεί να χτυπιούνται. Ο Ανδριόπουλος βεβαίως νόμιζε ότι χρησιμοποιούν το έργο του και με το δίκιο του… Ήθελε να το απαγορεύσει, το απαγόρευσε…».

Διαβάσατε το άρθρο με τίτλο «Θα σε ξανάβρω στους μπαξέδες: Γράφτηκε για το ΠΑΣΟΚ;», όπου αναφέρθηκαν τα παρακάτω #tags (ετικέτες). Για σχετικά άρθρα επιλέξτε #tag.
Post on Facebook Post on X (Twitter) Post on LinkEdin Send this post with WhatsApp Send this post with Viber E-mail Post
Εγγραφείτε στα Σελίδα του του Sportime στην πλατφόρμα των Google news για άμεση κι έγκυρη ενημέρωση.
Σπύρος Βασιλείου

Αρθρογραφεί στο Sportime.GR και είναι συντάκτης του άρθρου αυτού.