ΚΟΙΝΩΝΙΑ

2017 Μάνδρα, 2018 Μάτι, 2019 Χαλκιδική…

Το χτύπημα της φύσης ήταν για μία ακόμα φορά φονικό. Μέχρι στιγμής επτά συνάνθρωποι μας έχασαν τη ζωή τους στην τραγωδία της Χαλκιδικής και ευχή όλων μας είναι να μην μεγαλώσει αυτή η λίστα. Για ακόμη μία χρονιά η Ελλάδα είναι αναγκασμένη να αποχαιρετήσει ανθρώπους που χάθηκαν μετά από φυσικές καταστροφές. Σε λιγότερο από δύο...
2017 Μάνδρα, 2018 Μάτι, 2019 Χαλκιδική…

Το χτύπημα της φύσης ήταν για μία ακόμα φορά φονικό. Μέχρι στιγμής επτά συνάνθρωποι μας έχασαν τη ζωή τους στην τραγωδία της Χαλκιδικής και ευχή όλων μας είναι να μην μεγαλώσει αυτή η λίστα.

Για ακόμη μία χρονιά η Ελλάδα είναι αναγκασμένη να αποχαιρετήσει ανθρώπους που χάθηκαν μετά από φυσικές καταστροφές. Σε λιγότερο από δύο χρόνια, στη χώρα μας έχουμε δε να φεύγουν άνθρωποι από πλημμύρες, από πυρκαγιές και γενικά από ακραία φυσικά φαινόμενα.

Τον Νοέμβρη του 2017 συνολικά 24 άνθρωποι χάθηκαν στην Μάνδρα μετά από τις πλημμύρες στην περιοχή. Πέρυσι οι φωτιές στην Ανατολική Αττική άφησαν πίσω τους 101 νεκρούς. Και τώρα η Χαλκιδική…

Σίγουρα, οι ανθρώπινες παρεμβάσεις πάνω στη φύση σε πολλές περιπτώσεις ευθύνονται σε μεγάλο βαθμό. Ωστόσο η κλιματική αλλαγή είναι εδώ και «χτυπάει» και τη χώρα μας.

Το πρωί της Πέμπτης επικεφαλής του Κέντρου Έρευνας Φυσικής της Ατμόσφαιρας και καθηγητής Φυσικής της Ατμόσφαιρας, Χρήστος Ζερεφός, μιλώντας στο ραδιόφωνο ήταν ξεκάθαρος για το μέλλον.

«Ζούμε μια περίοδο στην οποία έχουμε συχνότερα ακραία καιρικά φαινόμενα και πρέπει να μάθουμε να ζούμε με αυτά οπότε ο κόσμος δεν πρέπει να ανταγωνίζεται τη φύση, δεν πρέπει να κάνει τον ‘νταή’ στη φύση γιατί αλλιώς μπορεί να το πληρώσει με τη ζωή του. Πρέπει να μάθει να προστατεύεται και να αυτοπροστατεύεται.

Ήταν πολύ σπάνιο γιατί έγινε μέσα σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα και τόσο μεγάλης έντασης αυτό το φαινόμενο. Έχουμε δει ανάλογους υδροστροβίλους στη Δυτική Ελλάδα, κυρίως στο Ιόνιο, αλλά στη Χαλκιδική είναι ακόμη σπανιότερο το φαινόμενο» είπε στα Παραπολιτικά 90,1.

«Η Ελλάδα πλήττεται από την κλιματική αλλαγή  καθώς καταγράφεται αύξηση ακραίων φαινομένων» είπε σε άλλη τοποθέτησή του.

Πρέπει πλέον να μάθουμε να ζούμε με τέτοια φαινόμενα. Πρέπει να είμαστε όλοι μας καλύτερα εκπαιδευμένοι και προετοιμασμένοι για να μην έχουμε μια νέα τραγωδία. Ειδικά τα παιδιά μας. Η πρόληψη, η προετοιμασία μπορεί να σώσει ζωές. Τις δικές μας ζωές…

Διαβάσατε το άρθρο με τίτλο «2017 Μάνδρα, 2018 Μάτι, 2019 Χαλκιδική…», όπου αναφέρθηκαν τα παρακάτω #tags (ετικέτες). Για σχετικά άρθρα επιλέξτε #tag.
Post on Facebook Post on X (Twitter) Post on LinkEdin Send this post with WhatsApp Send this post with Viber E-mail Post
Εγγραφείτε στα Σελίδα του του Sportime στην πλατφόρμα των Google news για άμεση κι έγκυρη ενημέρωση.
Σπύρος Βασιλείου

Αρθρογραφεί στο Sportime.GR και είναι συντάκτης του άρθρου αυτού.