ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ξύλα για τζάκι και σόμπες: Οι φθηνότερες και ακριβότερες τιμές

«Άνθιση» γνωρίζουν οι παραδοσιακές ξυλόσομπες εν μέσω ενεργειακής κρίσης - Οι τιμές πώλησης και ο χρόνος παράδοσης.
Ξύλα για τζάκι και σόμπες: Οι φθηνότερες και ακριβότερες τιμές

Ξύλα για τζάκι και σόμπες: Την ώρα που η Ευρωπαϊκή Ένωση ετοιμάζει ιστορικές παρεμβάσεις για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης και αναμνοντας «βαρύ» χειμώνα στην Ευρώπη, τα νοικοκυριά ετοιμάζονται να ζεσταθούν με ξυλόσομπα αντί για καλοριφέρ και κλιματιστικό.

Όλο και περισσότεροι λοιπόν φαίνεται να στρέφονται σε εναλλακτικές λύσεις για τη θέρμανσή τους και μια από τις πλέον δημοφιλείς είναι τα καυσόξυλα.

Η ξυλόσομπα για κάποιους μπορεί να αποτελεί μία μακρινή ανάμνηση του παρελθόντος από το σπίτι στο χωριό, ωστόσο, για τους περισσότερους κατοίκους, τον φετινό χειμώνα αποτελεί την απάντηση στην ενεργειακή φτώχεια.

Για το πετρέλαιο θέρμανσης εκφράζονται φόβοι ότι θα διατεθεί σε υπερδιπλάσια τιμή από πέρυσι, δραματική είναι η αύξηση στο φυσικό αέριο και το ηλεκτρικό ρεύμα, ενώ την ανηφόρα έχουν πάρει και οι τιμές σε καυσόξυλα και πέλετ.

Ξύλα για τζάκι και σόμπες: Οι τιμές

Οι τιμές σε καυσόξυλα αυτήν την περίοδο διαμορφώνονται από 85 ευρώ πέρυσι σε 120 με 130 ευρώ το κυβικό φέτος και η οξιά από 75 ευρώ σε 110 με 120 ευρώ τη φετινή περίοδο. Το μεγάλο πρόβλημα όμως είναι ότι οι μάνδρες με καυσόξυλα δεν μπορούν να ανταποκριθούν στην μεγάλη ζήτηση που υπάρχει.

Όσον αφορά τα πέλλετ (Αυστριακό) οι τιμές έχουν εκτοξευθεί από 300 ευρώ σε 550 ευρώ τον τόνο ενώ στα πιο οικονομικά η τιμή πήγε από 170 με 200 ευρώ στα 450 ευρώ.

Σε ό,τι αφορά το πού θα κυμανθούν οι τιμές φέτος, σύμφωνα με τους εμπόρους: Πεύκο, δρυς, Οξιά ξεκινούν από 110 ευρώ το κυβικό, ενώ η ελιά από 120 ευρώ το κυβικό.

Κατά τα άλλα η κυβέρνηση συνεχίζει να μετατρέπει τους Έλληνες σε «επαίτες», που σιτίζονται με κουπόνια και θερμαίνονται «εναλλακτικά», παρουσίαζοντας μέτρα δυστοπικού χαρακτήρα για το Δημόσιο με κίνητρα, αντικίνητρα, και ψηφιακή παρακολούθηση των «σπάταλων».




Διαβάσατε το άρθρο με τίτλο «Ξύλα για τζάκι και σόμπες: Οι φθηνότερες και ακριβότερες τιμές», όπου αναφέρθηκαν τα παρακάτω #tags (ετικέτες). Για σχετικά άρθρα επιλέξτε #tag.
Post on Facebook Post on X (Twitter) Post on LinkEdin Send this post with WhatsApp Send this post with Viber E-mail Post
Εγγραφείτε στα Σελίδα του του Sportime στην πλατφόρμα των Google news για άμεση κι έγκυρη ενημέρωση.
Λευτέρης Παυλίδης

Αρθρογραφεί στο Sportime.GR και είναι συντάκτης του άρθρου αυτού.