ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Μέτρα εξοικονόμησης: Ενεργειακοί «χωροφύλακες», ψηφιακή παρακολούθηση κατανάλωσης και ποινές στο Δημόσιο!

Με κίνητρα, αντικίνητρα, και ψηφιακή παρακολούθηση των «σπάταλων», η κυβέρνηση παρουσίασε μέτρα δυστοπικού χαρακτήρα για το Δημόσιο.
Μέτρα εξοικονόμησης: Ενεργειακοί «χωροφύλακες», ψηφιακή παρακολούθηση κατανάλωσης και ποινές στο Δημόσιο!

Ενεργειακούς «χωροφύλακες» στο δημόσιο, ποινές, κυρώσεις, ενεργειακή λιτότητα, ψηφιακή παρακολούθηση, ακόμα και μειώσεις προσλήψεων κατά των ΟΤΑ ως αντικίνητρο, περιλαμβάνουν τα δυστοπικά μέτρα εξοικονόμησης ενέργειας που ανακοίνωσε η κυβέρνηση.

Τα μέτρα παρουσίασε ο υπουργός Εσωτερικών, Μάκης Βορίδης, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Θόδωρος Σκυλακάκης, ενώ την παρουσίαση συντονίζει ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ και κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου.

Μια ολόκληρη χώρα σέρνεται στο «σαφάρι» της εξοικονόμησης ενέργειας, με την κυβέρνηση να επιχειρεί να εισαγάγει στους φορείς δημόσιας διοίκησης (και κατ’ επέκταση στην κοινωνία) μια νοοτροπία μόνιμης «απολογίας» για την ενέργεια που χρησιμοποιεί ο καθένας, άλλα και φόβου για την επιβολή ενεργειακών προστίμων στους «σπάταλους».

Βλέπουμε να επαναλαμβάνεται η ίδια διχαστική ιστορία που εφαρμόστηκε και στην πανδημία, όπου η κυβέρνηση δίχασε τον κόσμο σε «υπεύθυνους» και «ανεύθυνους», και υποδαύλισε την κόντρα μεταξύ τους, για να μην αποδίδονται ευθύνες στα τεράστια πολιτικά λάθη που έγιναν.

«Θα δοθούν κίνητρα για όσους μειώσουν την κατανάλωση αλλά και κυρώσεις σε όσους δεν συμμορφωθούν, ενδεχομένως και μείωση προσλήψεων ακόμα», είναι το μήνυμα που στέλνει το κυβερνητικό επιτελείο.

Ο υπουργός Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας μίλησε για μια τριπλή ενεργειακή κρίση σε φυσικό αέριο, πετρέλαιο και καύσιμα και τόνισε ότι ο συνεχιζόμενος πόλεμος οξύνει την κρίση. Στην πραγματικότητα βέβαια δεν είναι ο πόλεμος στην Ουκρανία που οξύνει την κρίση, άλλα η αυτοκτονική πολιτική της ΕΕ που ακολουθεί τυφλά η ελληνική κυβέρνηση. Και μην ξεχνούμε άλλωστε πως το κύμα του ενεργειακού «τσουνάμι» είχε ξεκινήσει να ορθώνεται αρκετά πριν την έναρξη του Ρωσο – Ουκρανικού πολέμου.

Ο κ.Σκρέκας είπε ακόμα πως «η κυβέρνηση έλαβε μέτρα για την ουσιαστική στήριξη της κοινωνίας με πάνω από 8 δις για την στήριξη νοικοκυριών και επιχειρήσεων. Για τα υπερέσοδα έχει εισπραχθεί πάνω από 1,5 δις το οποίο επιστρέφεται στους πολίτες. Η Ελλάδα θα ζητήσει από την ΕΕ γενναίες αποφάσεις». Πρόσθεσε ακόμα ότι στόχοι είναι η ενεργειακή επάρκεια και η απεξάρτηση από την Ρωσία και η μείωση του λογαριασμού. Για την εξοικονόμηση στην δημόσια διοίκηση τόνισε ότι αντιπροσωπεύει πάνω από το 10% της κατανάλωσης, κάτι που θα επεκταθεί στο 30% μέχρι το 2030.

O «ενεργειακός υπεύθυνος»

Εντύπωση προκαλεί και ο διορισμός ενός «ενεργειακού υπεύθυνου» σε κάθε υπηρεσία, ώστε να ελέγχει αν τηρούνται οι κανόνες εξοικονόμησης που κάθε φορά θα ορίζει το κράτος. Ουσιαστικά πρόκειται για έναν ενεργειακό «χωροφύλακα» που θα ενημερώνει ανά πάσα στιγμή για ενεργειακές «παραβάσεις» και σπατάλες των δημόσιων υπηρεσιών, δίνοντας έτσι την δυνατότητα στην κυβέρνηση για «αστυνόμευση» της χρήσης ενέργειας.

Ο ορισμός του «ενεργειακού υπεύθυνου» σε συνδυασμό με την επιχείρηση «θερμοστάτης» και την δημιουργία ψηφιακού συστήματος παρακολούθησης της κατανάλωσης, δημιουργούν ένα πλαίσιο ασφυκτικής παρακολούθησης στο δημόσιο. Κάτι που δεν αποκλείεται να λειτουργεί πιλοτικά, και να εφαρμοστεί σταδιακά και στον ιδιωτικό βίο, σε περίπτωση που οι κυβερνήσεις της ΕΕ προχωρήσουν σε έναν ακόμη πιο απολυταρχικό τρόπο διαχείρισης της ενέργειας. Προς το παρόν τα μέτρα εξοικονόμησης για νοικοκυριά και επιχειρήσεις παραμένουν σε επίπεδο συστάσεων, άλλα ουδείς γνωρίζει πως μπορεί να εξελιχθεί η ενεργειακή πολιτική λιτότητας, αν η ενεργειακή κρίση ενταθεί κατά πολύ.

Πάνω στο θέμα του «ενεργειακού υπεύθυνου» ο υπουργός Εσωτερικών, Μάκης Βορίδης, δήλωσε πως «όσα συζητάμε έχουν ενσωματωθεί από τις 02/07 σε ΚΥΑ και αυτή προβλέπει το πλαίσιο για την εξοικονόμηση ενέργειας». Μάλιστα, είπε ότι βασικό είναι ο ενεργειακός υπεύθυνος και πρόσθεσε ότι οι φορείς που θα πετύχουν τους στόχους θα επιβραβεύονται με ενίσχυση του προϋπολογισμού τους. Μετά από 2 μήνες η κατάσταση είναι ως εξής: οι φορείς που ενεργοποιήθηκαν είναι μόλις 221 από τους 2.495.

Όσον αφορά τις ποινές, για όσο καιρό ένα δημόσιος φορέας δεν εφαρμόζει την σχετική ΚΥΑ περί εξοικονόμησης ενέργειας, δεν θα αξιολογούνται αιτήματα για ενισχύσεις από το τακτικό και ειδικό αποθεματικό και για πρόσθετη χρήση ταμειακών διαθέσιμων, τόσο για κάλυψη του πρόσθετου ενεργειακού κόστους, όσο και για άλλες έκτακτες δαπάνες, μη αναγκαστικού χαρακτήρα. Όσοι φορείς δεν συμμορφώνονται θα κινδυνεύουν να μην μπουν στον προγραμματισμό προσλήψεων, ενώ δεν θα εντάσσονται στον δεύτερο κύκλο κινητικότητας.

Πέρα από τις ποινές και τα αντικίνητρα, η κυβέρνηση επιβάλλει «βελτιστοποίηση του οδοφωτισμού» και περιορισμό στη λειτουργία του καλλωπιστικού φωτισμού, κάτι που παραπέμπει σε πόλεις που σταδιακά θα πρέπει να βυθιστούν στο σκοτάδι, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την ποιότητα ζωής των πολιτών, άλλα και το «παράθυρο» που ανοίγεται για την εγκληματικότητα.

Αυτές είναι οι δράσεις

  • Άμεσα μέτρα για την μείωση της κατανάλωσης κατά 10% και σε βάθος χρόνου κατά 30% έως το 2030
  • Ψηφιακό σύστημα παρακολούθησης της κατανάλωσης ενέργειας
  • Κίνητρα και αντικίνητρα στους φορείς του δημοσίου
  • Για τα κτίρια οι δημόσιοι φορείς πρέπει να ορίσουν άμεσα ενεργειακό υπεύθυνο
  • Συντήρηση κλιματιστικών καυστήρων και μονάδων και ρύθμιση θερμοκρασίας
  • Κάθε εργαζόμενος να φροντίζει να μην γίνεται άσκοπη χρήση ενέργειας στον χώρο του
  • Στην ίδια λογική όταν τελειώνει το ωράριο εργασίας πρέπει να μεριμνούν για το κλείσιμο υπολογιστών και φώτων
  • Να οριστεί σε κάθε χώρο ένας υπάλληλος που να φροντίζει γι’ αυτό
  • Αερισμός κτιρίων το καλοκαίρι
  • Σκίαση όπου απαιτείται
  • Για τον φωτισμό πόλεων βελτιστοποίηση του χρονοπρογραμματισμού
  • Εγκαταστάσεις ύδρευσης και αποχέτευσης βελτίωση λειτουργίας
  • Πρόγραμμα Ηλέκτρα για την ενεργειακή αναβάθμιση κτιρίων του δημόσιου τομέα
  • Ανάλογες συστάσεις και κίνητρα θα ανακοινωθούν για τον ιδιωτικό τομέα και τα νοικοκυριά

Τα γενικά μέτρα εξοικονόμησης ενέργειας

  • Συντήρηση συστημάτων θέρμανσης και ψύξης, συμπεριλαμβανομένων των κλιματιστικών μονάδων, τουλάχιστον μία φορά κατ’ έτος
  • Καθορισμός εσωτερικής θερμοκρασίας κτιρίων (μέγιστης/ελάχιστης). Η εσωτερική θερμοκρασία των κτιρίων γραφείων του Δημοσίου και του ευρύτερου δημοσίου τομέα, κατά τη θερινή περίοδο τηρείται στους 27ο C και κατά τη χειμερινή στους 19ο C
  • Απενεργοποίηση ψύξης/θέρμανσης σε χώρους και ώρες που δεν υπάρχουν εργαζόμενοι
  • Απενεργοποίηση εξοπλισμού γραφείου και φωτισμού σε χώρους και ώρες που δεν υπάρχουν εργαζόμενοι
  • Χρήση του νυχτερινού αερισμού το καλοκαίρι και κατάλληλη σκίαση των κτιρίων, ανάλογα με την εποχή και μέτρα εξοικονόμησης σε ό,τι αφορά στον οδοφωτισμό και στην χρήση ηλεκτροφόρου εξοπλισμού

Διαβάσατε το άρθρο με τίτλο «Μέτρα εξοικονόμησης: Ενεργειακοί «χωροφύλακες», ψηφιακή παρακολούθηση κατανάλωσης και ποινές στο Δημόσιο!», όπου αναφέρθηκαν τα παρακάτω #tags (ετικέτες). Για σχετικά άρθρα επιλέξτε #tag.
Post on Facebook Post on X (Twitter) Post on LinkEdin Send this post with WhatsApp Send this post with Viber E-mail Post
Εγγραφείτε στα Σελίδα του του Sportime στην πλατφόρμα των Google news για άμεση κι έγκυρη ενημέρωση.
Παντελής Λαμψιώτης

Αρθρογραφεί στο Sportime.GR και είναι συντάκτης του άρθρου αυτού.