Ενώ πριν λίγες ώρες στην Αϊτή γνωρίζαμε για 200 νεκρούς και λίγο πιο μετά έγιναν 304, πλέον ο αριθμός των ανθρώπων που έχασαν τη ζωή τους απο τον φονικό σεισμό των 7,2 βαθμών, ανέρχεται στους 1297! Επίσης τουλάχιστον 5.700 είναι οι τραυματίες.

Όσο περνάει η ώρα ο απολογισμός π0υ προκάλεσε στην Αϊτή ο μεγάλος σεισμός είναι ολοένα και πιο σοκαριστικός. 

Ενώ πριν λίγες ώρες στην Αϊτή γνωρίζαμε για 200 νεκρούς και λίγο πιο μετά έγιναν 304, πλέον ο αριθμός των ανθρώπων που έχασαν τη ζωή τους απο τον φονικό σεισμό των 7,2 βαθμών, ανέρχεται στους 1297! Επίσης τουλάχιστον 5.700 είναι οι τραυματίες.

Ο εγκέλαδος  έπληξε το Σάββατο (14/8) το νοτιοδυτικό τμήμα της Αϊτής έγινε βαρύτερος χθες Κυριακή, φθάνοντας τους 1.297 νεκρούς και τους 5.700 και πλέον τραυματίες, ανακοίνωσαν οι υπηρεσίες της Πολιτικής Προστασίας.

Συγκεκριμένα η δόνηση που τάραξε την χώρα σημειώθηκε το Σάββατο στις 08:29 (τοπική ώρα· 15:29 ώρα Ελλάδας), 12 χιλιόμετρα από την πόλη Σεντ-Λουί-ντι-Σιντ, περίπου 160 χιλιόμετρα από την πρωτεύουσα, την Πορτ-ο-Πρενς, σύμφωνα με τα δεδομένα του αμερικανικού ινστιτούτου γεωφυσικών μελετών (USGS).

Εκτός από τους αγνοούμενους, «πολλοί βρίσκονται κάτω από τα συντρίμμια» κτιρίων που κατέρρευσαν, τόνισε σε ανακοίνωσή της η αϊτινή Πολιτική Προστασία, διευκρινίζοντας πως κάπου 3.200 τραυματίες έχουν εισαχθεί σε διάφορα νοσοκομεία.

Εκκλησίες, καταστήματα, σχολεία, νοσοκομεία, σπίτια: δεκάδες κτίρια υπέστησαν ζημιές ή κατέρρευσαν εντελώς κατά τη διάρκεια της πολύ ισχυρής δόνησης, παγιδεύοντας όσους βρίσκονταν στο εσωτερικό κάτω από τόνους μπετόν.

Πολλά νοσοκομεία έχουν υποστεί κορεσμό εξαιτίας του τεράστιου αριθμού τραυματιών.

Η μεταβατική κυβέρνηση έχει κηρύξει κατάσταση εκτάκτου ανάγκης για έναν μήνα στις πληγείσες περιοχές.

Ο σεισμός του Σαββάτου χτύπησε ενώ στη φτωχότερη χώρα του δυτικού ημισφαιρίου δεν έχουν ακόμη επουλωθεί οι πληγές του σεισμού της 12ης Ιανουαρίου 2010, ο οποίος κατέστρεψε μεγάλο μέρος της πρωτεύουσας και αρκετές πόλεις στην επαρχία.

Η Αϊτή, που δεν κατάφερε να ανταποκριθεί, τουλάχιστον σε ικανοποιητικό βαθμό, στην πρόκληση της ανοικοδόμησης, πλήττεται συχνά από κυκλώνες και παραμένει βυθισμένη σε κοινωνικοπολιτική κρίση που έχει οξυνθεί ξανά τα τελευταία χρόνια. Η χώρα ακόμη προσπαθούσε να συνέλθει από το σοκ της δολοφονίας του προέδρου Ζοβενέλ Μοΐζ την 7η Ιουλίου.

Διαβάστε επίσης:

Κορονοϊός – Μετάλλαξη Δέλτα: Μεταδίδεται άμεσα, «προσβάλλει» και τους νέους!

Βίκυ Μοσχολιού: 16 χρόνια χωρίς την μεγάλη Κυρία του ελληνικού λαϊκού τραγουδιού

Πρωτοσέλιδα για την Δευτέρα 16 Αυγούστου 2021