ΚΟΣΜΟΣ

Ελληνοτουρκικά: Θα κάνει κράτει ο Ερντογάν; – Αρκούν τα αμερικανικά και γερμανικά χαλινάρια να συγκρατήσουν τον σουλτάνο;

Η Τουρκία μπορεί να προκαλεί την Ελλάδα στα λόγια με το γεωτρύπανο, όμως προς το παρόν κινείται σε «ήρεμα νερά» - Θα κάτσει ήρεμος ο Εντογάν;
Ελληνοτουρκικά: Οι λόγοι που ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν παραμένει ήρεμος προς το παρόν, όσον αφορά την παρουσία του τουρκικού γεωτρύπανου.

Ελληνοτουρκικά: Στα… αυγά τους κάθονται προς παρόν η Τουρκία και ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, όσον αφορά τη «βόλτα» του Αμπντούλ Χαμίτ Χαν στη Μεσόγειο για εξεύρεση κοιτασμάτων φυσικού αερίου. Για πόσο όμως θα μείνει… ήρεμος ο Τούρκος πρόεδρος και τι τον κρατάει «δεμένο»;

Ολο το προηγούμενο διάστημα τόσο ο Τούρκος πρόεδρος και οι επιτελείς του άφηναν να εννοηθεί πως το τουρκικό γεωτρύπανο θα παραβίαζε ελληνικές και κυπριακές ΑΟΖ, όμως προς το παρόν αυτό δεν συμβαίνει. Κι αυτό καθώς θα παραμείνει για καιρό εντός της τουρκικής Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης.

Συγκεκριμένα το Αμπντούλ Χαμίτ Χαν  θα πραγματοποιήσει την πρώτη του γεώτρηση, στον κόλπο της Αττάλειας.  στο σημείο όπου που βρίσκεται το κοίτασμα Yörükler-1. Μάλιστα με δεδομένο πως η περιοχή έχει δεσμευτεί µέχρι και τις 7 Οκτωβρίου, αυτό σημαίνει πως το τουρκικό γεωτρύπανο θα παραμείνει εντός της τουρκικής ΑΟΖ σίγουρα μέχρι τα μέσα του φθινοπώρου.
Ελληνοτουρκικά: Η εξήγηση για τη μη αναμενόμενη στάση του Ερντογάν

Για την μη αναμενόμενη στάση της Τουρκίας υπάρχει εξήγηση όμως. Σύμφωνα με πληροφορίες ο Ερντογάν δέχεται πιέσεις να κάτσει ήρεμος από ΗΠΑ και Γερμανία που το προηγούμενο διάστημα πήραν το μέρος της Ελλάδας και καταδίκασαν την πόλωση από πλευράς Τουρκίας.

Επίσης ένας άλλος λόγος είναι η κακή κατάσταση στην οποία βρίσκεται η τουρκική οικονομία και τα «πυρά» που δέχεται ο Ερντογάν στο εσωτερικό, τόσο από τους πολιτικούς του αντιπάλους όσο και από τον απλό λαό της γειτονικής χώρας που σε μεγάλο ποσοστό πεινάει.

Πρόσφατη άλλωστε είναι η δημοσκόπηση που δείχνει συντριβή του Ερντογάν στις εκλογές από τον Κιλιτσντάρογλου.

Ακόμη ένας λόγος που «φρενάρει» τον Ερντογάν από να παραβιάσει την ελληνική και κυπριακή υφαλοκρηπίδα είναι η παρουσία στην κυπριακή ΑΟΖ παγκόσμιων κολοσσών του πετρελαίου όπως η ιταλική ΕΝΙ, η γαλλική TOTAL και η αµερικανική EXXON/
MOBIL

Συνεπώς το «Αµπντουλχαµίντ Χαν» που μπορεί να πραγματοποιεί επιχειρήσεις άντλησης πετρελαίου σε βάθη ακόμη και άνω των 12χλμ το κάνουν ανεπιθύμητο προς τις παραπάνω εταιρείες ((διότι μπορεί να αντλήσει από τα ίδια κοιτάσματα με τις ίδιες) που ορίζουν παγκοσμίως τις τιμές στα πετρελαϊκά είδη και σε άλλες πηγές ενέργειας όπως το φυσικό αέριο.

Γι αυτό λοιπόν προς το παρόν ο Ερντογάν…γαυγίζει χωρίς να δαγκώνει και θα είναι ευχής έργον να παραμείνει έτσι και μετά τον Οκτώβριο που τελειώνει η γεώτρηση στην Αττάλεια.

Ελληνοτουρκικά: Το θέμα πόσο θα… κρατηθεί ο Τούρκος πρόεδρος την ώρα που δέχεται «βολές» στην Τουρκία από τους θιασώτες της «Γαλάζιας Πατρίδας» για μαλθακή στάση απέναντι στην Ελλάδα, οι οποίοι και θεωρούσαν την παρουσία του γεωτρύπανου ως μια μεγάλη ευκαιρία της Τουρκίας προκειμένου να κάνει επίδειξη δύναμης προς τη χώρα μας και να «γκριζάρει» κι άλλες περιοχές στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο.

Δείτε παρακάτω σχετικό ρεπορτάζ
Ειδήσεις σήμερα

Τουρκία: Χάνει ο Ερντογάν από τον Κιλιτσντάρογλου με 20 μονάδες

Ηλεκτρινό Ρέύμα: Τρομερές αυξήσεις από τον Σεπτέμβριο

Ενεργειακά Lockdown: Από ξεκινάει και που θα εφαρμοστεί στην Ελλάδα

Facebook Twitter LinkEdin WhatsApp Facebook Messenger Viber E-mail Post
Εγγραφείτε στα Σελίδα του του Sportime στην πλατφόρμα των Google news για άμεση κι έγκυρη ενημέρωση.
Αλέξανδρος Κωτάκης

Είμαι ο Αλέξανδρος Κωτάκης και γεννήθηκα στην Αθήνα. Σπούδασα αθλητική δημοσιογραφία και πλέον η σχέση μου μαζί της ξεπερνά την 20ετία. Όλα αυτά τα χρόνια «κύλησαν» στο διαδίκτυο μέσα από συνεργασίες με αθλητικές ιστοσελίδες. To Sportnet.gr αποτέλεσε την αρχή για εμένα, ενώ ακολούθησαν το Sportline.gr, το easybetnet.com και βεβαίως το Goal News (Sentragoal.gr) στο οποίο παρέμεινα το συντριπτικά μεγαλύτερο διάστημα της ως τώρα πορείας μου (11.5 έτη). Τα τελευταία χρόνια βρίσκομαι στην «οικογένεια» του Sportime, με το οποίο συνεχίζω να καλύπτω το αθλητικό ρεπορτάζ, αλλά και την ειδησεογραφία της επικαιρότητας από όλους του χώρους. Επίσης αρθρογραφώ για την ομάδα του Άρη.

ΣΧΟΛΙΑ