ΚΟΣΜΟΣ

Κίνα: Γύρισαν στο 2019 – Lockdown με τη βία

Λογοκρισία εμφανίζεται σε πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης στην Κίνα, έπειτα από τις διαδηλώσεις του Σαββατοκύριακου
Κίνα: Γύρισαν στο 2019 – Lockdown με τη βία

Κίνα: Οι διαμαρτυρίες κατά των περιορισμών για την Covid φαίνεται να έχουν σταματήσει, καθώς αναφέρεται έντονη αστυνομική παρουσία σε διάφορες πόλεις.

Μεγάλα εμπόδια έχουν στηθεί κατά μήκος του δρόμου που έγιναν οι πολυπληθείς διαδηλώσεις του Σαββατοκύριακου στη Σαγκάη, ενώ καταγράφηκαν αρκετές συλλήψεις.

Αστυνομικοί δεν επιτρέπουν τη λήψη πλάνων από τις συγκεντρώσεις και παράλληλα διαγράφουν φωτογραφίες από τις συσκευές τους.

Κι όλα αυτά ενώ, όπως διαβάσατε νωρίτερα στο Sportime, ισοπεδώθηκε μια για πάντα το αφήγημα «εμβολιάζεσαι και δεν πεθαίνεις».

Ο κορονοϊός, όμως, φέρεται να προκάλεσε -διά της πλαγίας οδού- ανθρώπινες απώλειες.

Συγκεκριμένα, οι διαδηλώσεις σε εθνικό επίπεδο αυξήθηκαν έπειτα από πυρκαγιά σε πολυώροφο συγκρότημα στο Ουρούμτσι, που είχε ως αποτέλεσμα 10 άνθρωποι να χάσουν τη ζωή τους.

Πιστεύεται ότι οι ένοικοι δεν μπορούσαν να διαφύγουν λόγω των περιορισμών, αλλά οι τοπικές αρχές το αμφισβήτησαν.

Ένας δημοσιογράφος του BBC συνελήφθη ενώ κάλυπτε διαδήλωση στη Σαγκάη την Κυριακή.

Ο Εντ Λόρενς ξυλοκοπήθηκε από την αστυνομία και κρατήθηκε για αρκετές ώρες προτού αφεθεί ελεύθερος.

Ο Τζέιμς Κλέβερλι, υπουργός Εξωτερικών του Ηνωμένου Βασιλείου, έγραψε στο Twitter ότι αυτή η σύλληψη προξενεί βαθιά ανησυχία.

Η Κίνα παραμένει η μοναδική μεγάλη οικονομία με αυστηρή πολιτική zero-Covid.

Οι τοπικές αρχές εξακολουθούν να εφαρμόζουν περιορισμούς και έκτακτα lockdowns, ακόμη κι αν η εστία κρουσμάτων είναι μικρή.

Πολλές εικόνες διαμαρτυριών κατά των αποκλεισμών έχουν έρθει από τη Σαγκάη και το Πεκίνο, καθώς και από άλλες μεγάλες αστικές περιοχές όπως το Τσενγκντού ή η Γουχάν.

Λογοκρισία εμφανίζεται σε κινεζικές πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης έπειτα τις διαδηλώσεις του Σαββατοκύριακου, προκειμένου να σταματήσει ο κόσμος να τις βλέπει και να τις συζητά.

Δεκάδες εκατομμύρια αναρτήσεις έχουν φιλτραριστεί από τα αποτελέσματα αναζήτησης, ενώ τα ΜΜΕ αποσιωπούν τoυς περιορισμούς.

Δείτε τι γίνεται στην Κίνα τις τελευταίες ημέρες

Post on Facebook Post on X (Twitter) Post on LinkEdin Send this post with WhatsApp Send this post with Viber E-mail Post
Εγγραφείτε στα Σελίδα του του Sportime στην πλατφόρμα των Google news για άμεση κι έγκυρη ενημέρωση.
Βαγγέλης Λάσκαρης

Αρθρογραφεί στο Sportime.GR και είναι συντάκτης του ιστότοπου αυτού.