Η Ρωσία διαβεβαίωσε μέσω της Άλα Σαμοϊλοβα που είναι η επικεφαλής της εποπτικής υγειονομικής αρχής, πως δεν έχει καταγραφεί ούτε ένα περιστατικό θρόμβωσης με το εμβόλιο Sputnik V.

Τα περιστατικά θρομβώσεων από διάφορα εμβόλια κορονοϊού, με τη Ρωσία που προχωράει κανονικά με το Sputnik V, να διαβεβαιώνει πως δεν υπάρχει κανένα παρόμοιο θέμα.

Η επικεφαλής της ρωσικής εποπτικής υγειονομικής αρχής (Roszdravnadzor) Άλα Σαμοϊλοβα, μιλώντας στους δημοσιογράφους, ανέφερε πως δεν έχει βρεθεί κανένα περιστατικό κάτι που επιβεβαιώνεται και από το υπουργείο Υγείας της Αργεντινής.

«Κατά την διάρκεια των φαρμακευτικών ελέγχων δεν καταγράψαμε ούτε ένα περιστατικό θρομβώσεων, που να δημιουργήθηκαν κατά τον εμβολιασμό με το σκεύασμα Sputnik-V και να υπήρξαν συνεπεία της χρήσης του. Η απουσία παρόμοιων παρενεργειών, επιβεβαιώνεται και από το υπουργείο Υγείας της Αργεντινής, το οποίο δημοσιεύει στοιχεία για τα αποτελέσματα από την χρήση του εμβολίου στις κλινικές δοκιμές» αναφέρει χαρακτηριστικά.

Στη συνέχεια ανέφερε πως: «Έχει σημασία να επισημάνουμε ότι, ο καθαρισμός του εμβολίου Sputnik-V που πραγματοποιείται σε πολλά στάδια με την χρήση υψηλής τεχνολογίας χρωματογραφίας και μικροφιλτραρίσματος (μικροδιήθησης) αποκλείει την παραμονή υψηλών ποσοτήτων υπολείμματος DNA, το οποίο συνιστά παράγοντα κινδύνου για την ανάπτυξη θρομβώσεων».

Η ίδια επισήμανε ότι τα ξένα εμβόλια περιέχουν δεκάδες φορές περισσότερα νουκλεϊνικά οξέα, απ΄ότι το Sputnik-V: 1-2 mcg Sputnik-V έναντι των 50-100 mcg στα ξένα εμβόλια και σε άλλες πλατφόρμες.

Η Σαμοϊλόβα δήλωσε ότι η Roszdravnadzor πραγματοποιεί συστηματικά ελέγχους σχετικούς με την ασφάλεια των εμβολίων κατά του κορονοϊού, επισημαίνοντας ότι το ρωσικό σύστημα ελέγχου που αφορά την ασφάλεια της ανοσοποίησης ελέγχθηκε από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.

Λίγο καιρό πριν, ο καθηγητής Ανοσολογίας στο τμήμα Βιοχημείας του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης Πέτρος Λιγοξυγκάκης χαρακτήρισε το εμβόλιο Sputnik απολύτως ασφαλές και με καλά αποτελέσματα.

Επιτροπή Εμβολιασμού – Εμβόλιο AstraZeneca: «Να χορηγείται σε πολίτες άνω των 30 ετών»

Κορονοϊός – Αρκουμανέας: «Έπεσε ο δείκτης θετικότητας για πρώτη φορά μετά από 11 εβδομάδες»