ΣΟΚ στο ΝΑΤΟ: Τα γερμανικά υποβρύχια χρησιμοποιούν ρωσικά συστήματα πλοήγησης, με τους Γερμανούς να φοβούνται πως οι Ρώσοι έχουν κλέψει γερμανικά μυστικά.

Η κατάσταση στην Βαλτική Θάλασσα θυμίζει ψυχροπολεμικές εποχές.

Η Ρωσία, γράφει η bild.de, αυξάνει τη στρατιωτική της παρουσία τα πολεμικά πλοία του Πούτιν διεισδύουν μέχρι τις γερμανικές ακτές κατά τη διάρκεια ελιγμών.

Το Ναυτικό των γερμανικών Ένοπλων Δυνάμεων βασίζεται ιδιαίτερα στα υποβρύχια του, τα οποία φαίνεται να λειτουργούν αόρατα στη Βαλτική Θάλασσ.

Ωστόσο, έρευνα της BILD am SONNTAG δείχνει ότι τα γερμανικά υποβρύχια είναι εξοπλισμένα με συσκευές πλοήγησης που αναπτύχθηκαν από μια ρωσική εταιρεία.

Μάλιστα η κρυπτογράφηση δεδομένων αυτών των συστημάτων ΔΕΝ αντιστοιχεί στο στρατιωτικό πρότυπο (θεωρείται ιδιαίτερα ασφαλές).

Ένας αξιωματικός του γερμανικού ναυτικού ανέφερε στην BILD am SONNTAG υπό το καθεστώς της ανωνυμίας: «Φυσικά ανησυχούμε ότι τα δεδομένα μας θα αξιοποιηθούν – για παράδειγμα από ξένες υπηρεσίες πληροφοριών”.

Το 2005, υπό τον καγκελάριο Gerhard Schröder (SPD), περίπου εκατό πλοία του γερμανικού Ναυτικού εξοπλίστηκαν με νέα συστήματα πλοήγησης από τη ρωσική εταιρεία Transas. Ακόμα και αργότερα, η κυβέρνηση αποφάσισε να συνεχίσει την συνεργασία της με την Transas και, σύμφωνα με τις πληροφορίες του BILD am SONNTAG, εγκατέστησε το “Navi Sailor 4100” (συσκευή πλοήγησης για θέση, ταχύτητα, διαδρομή) στα πιο σύγχρονα γερμανικά υποβρύχια U 35 (σε λειτουργία από το 2015) και U 36 (από το 2016).

Το 2018 η εταιρεία αγοράστηκε από τη φινλανδική εταιρεία Wartsila, αλλά το τμήμα εξοπλισμών παρέμεινε σε ρωσικά χέρια.

Οι πρώην μηχανικοί της Transas αναπτύσσουν τώρα μαχητικά αεροσκάφη για τον ρωσικό στρατό.

Διαβάστε επίσης:

Ποιοι ήταν οι Μαύροι Δαίμονες του Βελισσαρίου

Drone από τον Έλληνα που έφτιαξε το super car Chaos με 0-100 σε 1,8 δευτ.

ΣΟΚ στο ΝΑΤΟ: Τα γερμανικά υποβρύχια χρησιμοποιούν ρωσικά συστήματα πλοήγησης