Τσαβούσογλου: «Έτοιμοι να συνεργαστούμε με την Ελλάδα στην Ανατολική Μεσόγειο» (vid)


Κώστας Παπαδόπουλος

Τσαβούσογλου: «Έτοιμοι να συνεργαστούμε με την Ελλάδα στην Ανατολική Μεσόγειο» (vid)


«Άνοιγμα» προς την Ελλάδα έκανε ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου, μιλώντας στην κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Ιταλό ομόλογό του.

Σημαντική χαρακτήρισε τη συμφωνία Αθήνας και Ρώμης για την ΑΟΖ ο υπουργός εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσοβλου και μίλησε για για συνεργασία στην Ανατολική Μεσόγειο, αλλά ξεκαθάρισε ότι η Τουρκία θα προστατεύσει τα «δικαιώματά» της στην περιοχή.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Προκαλεί ξανά ο Τσαβούσογλου: Οι χάρτες που παρουσίασε (pics)

Εντύπωση προκαλεί και η διάθεση… συνεργασίας με την Ελλάδα στην Ανατολική Μεσόγειο, που έδειξε ο Τούρκος ΥΠΕΞ, λίγες ώρες μετά τις προκλητικές του δηλώσεις για την υφαλοκρηπίδα.

«Είπα στον φίλο μου Λουίτζι, για άλλη μια φορά, ότι θέλουμε να συνεργαστούμε με όλους, ειδικά με την Ελλάδα, σε αυτά τα ζητήματα, και είμαστε έτοιμοι γι’ αυτό. Είδαμε ότι η Ιταλία θέλει να διαδραματίσει έναν εποικοδομητικό ρόλο σε αυτά τα ζητήματα. Το καλωσορίζουμε αυτό. Επειδή η Ιταλία είναι ανέκαθεν μία ισορροπημένη, δίκαιη και αντικειμενική χώρα, που διαμεσολαβεί. Ως εκ τούτου» υπογράμμισε ο Τσαβούσογλου, «είμαστε έτοιμοι να διεξάγουμε τέτοιου είδους έργο από κοινού με την Ιταλία, τόσο εντός της ΕΕ όσο και στην Ανατολική Μεσόγειο την προσεχή περίοδο. Από την άλλη πλευρά, βρίσκουμε τη συμφωνία μεταξύ Ιταλίας και Ελλάδας για την ΑΟΖ σημαντική για την περιοχή μας».

«Συνεπώς, μέσω του διαλόγου και της διπλωματίας τα ζητήματα μπορούν να επιλυθούν. Η συνεργασία είναι καλύτερη σε σχέση με τον αποκλεισμό ή την αδιαφορία επί των δικαιωμάτων των άλλων. Μπορεί να είναι μία κουλτούρα διαμοιρασμού. Φυσικά, ελπίζουμε η Ελλάδα να μας προσεγγίσει με την ίδια κατανόηση. Θα συνεχίσουμε να ανταλλάσσουμε απόψεις γι’ αυτά τα ζητήματα, την προσεχή περίοδο» προσέθεσε.

Προηγουμένως, βεβαίως, ο Τούρκος ΥΠΕΞ είχε προλάβει να… καταγγείλει «προσπάθειες αποκλεισμού» της Άγκυρας από τις συζητήσεις, αφήνοντας να εννοηθεί ότι ο σχεδιασμός της τουρκικής κυβέρνησης -και για τις γεωτρήσεις- προχωρά κανονικά. «Θέλουμε να προβούμε σε βήματα, για να προστατεύσουμε τα δικαιώματά μας. Κατά τον ίδιο τρόπο, συνιστά υποχρέωσή μας να προστατεύσουμε τα δικαιώματα του “τουρκοκυπριακού” λαού ως εγγυήτρια χώρα» σημείωσε.

Εγγραφείτε στο Ειδήσεις, νέα, παρασκήνια από το Sportime μέσα από το Google news

Sportime Extras