Ο Πρωθυπουργός της Ιταλίας Μάριο Ντράγκι είπε πριν από λίγες ημέρες το προφανές. Ότι ο Ρετζέπ Ταγκίπ Ερντογάν λειτουργεί σαν  δικτάτορας. 

Το ότι ο Ερντογάν εφαρμόζει δικτατορικές μεθόδους και τακτικές δεν χρειαζόταν να το πει ο Μάριο Ντράγκι, αφού το έχει διαπιστώσει ο ίδιος ο τουρκικός λαός. Μια Τουρκία η οποία επί των ημερών του συγκεκριμένου ηγέτη, έχει μετατραπεί εκτός από μια φτωχή χώρα σε μια χώρα φανατισμένη θρησκευτικά και που είναι κλεισμένη στον εαυτό της και αντιπαθής στα περισσότερα ξένα κράτη.

Την Τετάρτη (14/4) ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν χαρακτήρισε σήμερα «απολύτως αναιδείς και χυδαίες» τις δηλώσεις που έκανε πρόσφατα ο Ιταλός πρωθυπουργός Μάριο Ντράγκι, ο οποίος τον αποκάλεσε «δικτάτορα» με αφορμή τη στάση του απέναντι στην πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, όταν εκείνη επισκέφθηκε την Άγκυρα μαζί με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ.

«Οι δηλώσεις του Ιταλού πρωθυπουργού καταδεικνύουν μια παντελή αναίδεια και χυδαιότητα», είπε ο Ερντογάν, απαντώντας σε ερωτήσεις, σε μια συνάντηση που είχε σήμερα με νεαρούς Τούρκους.

«Ενώ ελπίζαμε ότι θα οδηγούσαμε τις σχέσεις μας σε πιο προχωρημένο επίπεδο, αυτός ο τύπος που αποκαλείται Ντράγκι, τους επέφερε πλήγμα», πρόσθεσε.

Αφορμή για την κρίση στις σχέσεις μεταξύ Άγκυρας και Ρώμης στάθηκε το λεγόμενο Sofagate, την περασμένη εβδομάδα. Όταν η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν υποχρεώθηκε από τον Ερντογάν να καθίσει σε έναν καναπέ, καθώς υπήρχαν μόνο δύο πολυθρόνες, τις οποίες κατέλαβαν ο Τούρκος πρόεδρος και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου κ. Μισέλ. Η Τουρκία απέρριψε τις επικρίσεις υποστηρίζοντας ότι απλώς ακολούθησε τις οδηγίες που της έδωσαν οι ευρωπαϊκές υπηρεσίες τήρησης του πρωτοκόλλου.

Αντιδρώντας όμως σε αυτό το επεισόδιο και στη συμπεριφορά που επιφύλαξε στην φον ντερ Λάιεν, ο Ντράγκι κατήγγειλε τον Ερντογάν, την περασμένη Πέμπτη, αποκαλώντας τον «δικτάτορα».

Δείτε παρακάτω σχετικό ρεπορτάζ για τις εξελίξεις ανάμεσα στους δύο άνδρες και τις δύο χώρες