ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Βασανιστικός και επώδυνος ο θάνατος με κεταμίνη

Καθηγητής φαρμακολογίας αναλύει τι μπορεί να προκαλέσει η κεταμίνη.
Βασανιστικός και επώδυνος ο θάνατος με κεταμίνη

Κεταμίνη: Για τις χρήσεις της φαρμακευτικής ουσίας που εντοπίστηκε στις τοξικολογικές εξετάσεις της 9χρονης Τζωρτζίνας μίλησε στην ΕΡΤ ο Αντώνης Γούλας, καθηγητής Φαρμακολογίας στο ΑΠΘ.

Η υπόθεση με τα τρία αδερφάκια από την Πάτρα έχει συγκλονίσει το Πανελλήνιο, με την εύρεση της ουσίας κεταμίνης στον οργανισμό του παιδιού να γίνεται δίχως λόγο σύμφωνα με τους γιατρούς.

«Υπάρχουν πολλά καταγεγραμμένα περιστατικά θανάτου που συνδέονται με χρήση κεταμίνης. Εξαρτάται από τη δόση, από τον τρόπο και την ταχύτητα με την οποία χορηγείται, τις συνθήκες κάτω από τις οποίες χορηγείται και με το ποια άλλα φάρμακα παίρνει κανείς μαζί», δήλωσε ο κ. Γούλας.

«Η κεταμίνη είναι ένα ενδοφλέβιο αναισθητικό φάρμακο που χορηγείται κυρίως σε μικρά παιδιά. Δεν χρησιμοποιείται ευρέως» ανέφερε. «Κυρίως χρησιμοποιείται στο στάδιο της προνάρκωσης αλλά και για να καλύψει βραχυπρόθεσμες χειρουργικές επεμβάσεις.

Έχει και άλλες εφαρμογές. Έχει και μια εφαρμογή στη ψυχιατρική: χρησιμοποιείται για ανθεκτικές περιπτώσεις βαριάς κατάθλιψης. Έχει κτηνιατρικές εφαρμογές και δυστυχώς χρησιμοποιείται τον τελευταίο καιρό και σαν “ψυχαγωγικό φαρμακο”», πρόσθεσε.

Όπως είπε, την κεταμίνη μπορεί να τη βρει κανείς σε φαρμακαποθήκες, σε κτηνιατρική φαρμακαποθήκη, στη μαύρη αγορά ή στο Διαδίκτυο. «Δεν χορηγείται με συνταγογράφηση. Κανένα φαρμακείο δεν θα δώσει την κεταμίνη» ανέφερε.
Post on Facebook Post on X (Twitter) Post on LinkEdin Send this post with WhatsApp Send this post with Viber E-mail Post
Εγγραφείτε στα Σελίδα του του Sportime στην πλατφόρμα των Google news για άμεση κι έγκυρη ενημέρωση.
Λευτέρης Παυλίδης

Αρθρογραφεί στο Sportime.GR και είναι συντάκτης του ιστότοπου αυτού.

?>