Αγία Παρασκευή

Μέχρι τις 2 τα ξημερώματα οι συγκεντρωμένοι στην πλατεία Αγίου Ιωάννη, στην Αγία Παρασκευή, με επικεφαλής ηγετικό στέλεχος της ΑΝΤΑΡΣΥΑ – Γεμάτη και η πλατεία Βαρνάβα στο Παγκράτι – Στον Λυκαβηττό έτρεξαν οι… ρομαντικοί! Είναι προφανές ότι μία ικανή μερίδα πολιτών δεν αντιλαμβάνεται ή αρνείται να αντιληφθεί τη σοβαρότητα της κατάστασης που έχει προκληθεί εξαιτίας...

Μέχρι τις 2 τα ξημερώματα οι συγκεντρωμένοι στην πλατεία Αγίου Ιωάννη, στην Αγία Παρασκευή, με επικεφαλής ηγετικό στέλεχος της ΑΝΤΑΡΣΥΑ – Γεμάτη και η πλατεία Βαρνάβα στο Παγκράτι – Στον Λυκαβηττό έτρεξαν οι… ρομαντικοί!

Είναι προφανές ότι μία ικανή μερίδα πολιτών δεν αντιλαμβάνεται ή αρνείται να αντιληφθεί τη σοβαρότητα της κατάστασης που έχει προκληθεί εξαιτίας της πανδημίας του νέου κορωνοϊού. Η μερική και σταδιακή άρση των μέτρων ενδέχεται να «παρεξηγήθηκε» από ένα ποσοστό πολιτών, οι οποίοι δεν αυτοπεριορίζονται, καταλαμβάνοντας πλατείες και πεζοδρόμια έξω από καφέ, ακόμη και… βουνά, για να… απολαύσουν το full moon του μαγιάτικου νυχτερινού ουρανού.

Για δεύτερη συνεχόμενη νύχτα, η περιοχή της Αγίας Παρασκευής ξαγρύπνησε, καθώς εκατοντάδες πολίτες συγκεντρώθηκαν στην πλατεία του Αγίου Ιωάννη. Η παρουσία ισχυρής αστυνομικής δύναμης δεν πτόησε τους συγκεντρωμένους, οι οποίοι αψήφησαν κάθε μέτρο προστασίας, φωνάζοντας ακόμη και συνθήματα.

Ανάλογη εικόνα παρουσίαζε και η πλατεία Βαρνάβα στο Παγκράτι, ενώ ο Λυκαβηττός γνώρισε… μεγάλες πιένες, καθώςδεκάδες αυτοκίνητα γέμισαν το πάρκινγκ του, με εκατοντάδες πολίτες που θέλησαν να εκδηλώσουν τον ρομαντισμό τους, αντικρίζοντας το γεμάτο φεγγάρι της χθεσινής νύχτας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Αγία Παρασκευή: Σε επιφυλακή η ΕΛΑΣ για τα πάρτι σε πλατείες

Ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη, Νίκος Χαρδαλιάς, σχολιάζοντας νωρίτερα τα επεισόδια που έλαβαν χώρα το βράδυ της Τρίτης στην πλατεία του Αγίου Ιωάννη, στην Αγία Παρασκευή, εξέφρασε τη δυσαρέσκειά του για τη συμπεριφορά ενός αριθμού πολιτών και ανακοίνωσε ότι η πλατεία στην περιοχή θα κλείνει από τις 9 το βράδυ έως τις έξι το πρωί. Προειδοποίησε, δε, ότι με τις συμπεριφορές αυτές, τίθεται σε κίνδυνο η δημόσια υγεία, με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Κατά πληροφορίες ένα από τα σενάρια που εξετάζεται είναι ακόμα και αυτό της καθολικής απαγόρευσης κυκλοφορίας στις «απείθαρχες» περιοχές, όπου, δηλαδή, παρατηρείται μη συμμόρφωση στις υποδείξεις των ειδικών.

Την ίδια ώρα επιτείνεται και η αγωνία των ειδικών με τον καθηγητή Μικροβιολογίας Αλκιβιάδη Βατόπουλο να κάνει λόγο το πρωί της Πέμπτης για «κρίσιμη κατάσταση» επισημαίνοντας ότι «οι μεγάλες συναθροίσεις μπορεί να οδηγήσουν σε ανεξέλεγκτη αύξηση του αριθμού των κρουσμάτων».

«Χαλαρώνουν τα μέτρα, εμείς δεν χαλαρώνουμε» σημείωσε ο κ. Βατόπουλος υπενθυμίζοντας ότι φαινόμενα όπως αυτά στις πλατείες και έξω από τα μπαρ «τα είδαμε στην Ισπανία με ποδοσφαιρικό αγώνα και το καρναβάλι πόσο εύκολα μπορεί να ξεφύγει το πράγμα».

Συγκέντρωση στην Αγία Παρασκευή

Ανάλογο σκηνικό με τα προηγούμενα βράδια διαδραματίστηκε και το βράδυ της Τετάρτης στην Αγία Παρασκευή, καθώς δεκάδες πολίτες συγκεντρώθηκαν στην πλατεία του Αγίου Ιωάννη, αψηφώντας τις συστάσεις, τους κινδύνους και την παρουσία αστυνομικών δυνάμεων.

Με μεγάφωνα, αρχικά, η Αστυνομία προσπάθησε να απομακρύνει τους πολίτες από το σημείο. Οι συγκεντρωμένοι αντέδρασαν με συνθήματα, «έξω απ’ την πλατεία η αστυνομία», με την ατμόσφαιρα να «μυρίζει μπαρούτι». Κατά πληροφορίες, κεντρικό ρόλο στη συγκέντρωση στην Αγία Παρασκευή έχει η Μελίνα Αλεφαντή, δημοτική σύμβουλος Αγίας Παρασκευής, επικεφαλής της παράταξης της ΑΝΤΑΡΣΥΑ.

Μπροστά στον κίνδυνο να προκληθούν επεισόδια, οι δυνάμεις των ΜΑΤ έδειχναν προσωρινά να υποχωρούν, επιστρέφοντας μπροστά από τα λεωφορεία τους και τηρώντας στάση αναμονής. Από την πλευρά τους, οι περίπου 200 συγκεντρωμένοι προσπαθούσαν μεν να παραμείνουν στην πλατεία, αλλά κρατώντας αποστάσεις μεταξύ τους. Όσο περνούσε η νύχτα, το συγκεντρωμένο πλήθος στην πλατεία όλο και λιγόστευε.

Περί τις 23:30, οι συγκεντρωμένοι άρχισαν να αποχωρούν, ωστόσο διάσπαρτες ομάδες, περίπου 100-150 άτομα, παρέμεναν μέσα στην πλατεία και στο πεζοδρόμιο της Αγίου Ιωάννου.

Γύρω στις 12:30 μετά μεσάνυχτα, είχαν μείνει περίπου 100 άτομα, τα οποία φώναζαν συνθήματα, ενώ από τη μία μετά τα μεσάνυχτα, άρχισαν να αποχωρούν οι περισσότεροι, με την αστυνομία να τηρεί διακριτική στάση, αναμένοντας τη διάλυση της συγκέντρωσης δίχως επεισόδια και περαιτέρω ένταση.

Λίγο πριν τις δύο μετά τα μεσάνυχτα, στην πλατεία είχαν παραμείνει διάσπαρτα περί τα 30 άτομα, ενώ και οι αστυνομικές δυνάμεις είχαν αποχωρήσει στην πλειοψηφία τους. Οι επικεφαλής της αστυνομίας που βρισκόταν στην περιοχή, με συζήτηση έπεισαν τους παρευρισκόμενους να απομακρυνθούν. Με αυτόν τον τρόπο αποφεύχθηκε η επέμβαση και δεν δημιουργήθηκαν επεισόδια.

Στις δύο μετά τα μεσάνυχτα ακριβώς, αποχώρησαν άπαντες, με τελευταίους τους αστυνομικούς.

Το βράδυ της Τετάρτης σηκώθηκε και ελικόπτερο της ΕΛ.ΑΣ., ώστε να έχουν πλήρη εικόνα οι αρμοδιοι για την κατάσταση στις πλατείες.

Χαρδαλιάς: Κλειστή η πλατεία Αγίου Ιωάννου από τις 9 το βράδυ ως τις 6 το πρωί

Παρακολουθώντας τις εξελίξεις, οι χθεσινές «εικόνες δεν παραπέμπουν σε εικόνες πολιτών που έχουν ανάγκη να χαλαρώσουν» από την ψυχολογική πίεση της πανδημίας ανέφερε ο Υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς σήμερα και πρόσθεσε ότι κάποιοι «δεν αντιλαμβάνονται τη σοβαρότητα της κατάστασης» και περιφρονούν τις οδηγίες των ειδικών.

«Τη Δευτέρα αγνόησαν τις συστάσεις μας, χθες επιδόθηκαν σε έναν πετροπόλεμο με την ΕΛΑΣ» ανέφερε σχετικά ο κ. Χαρδαλιάς, γνωστοποιώντας ότι τα τελευταία λεπτά «ισχυρές δυνάμεις» της αστυνομίας έχουν αναπτυχθεί στην περιοχή, μετά από την απόφαση για εφαρμογή μέτρων τοπικού χαρακτήρα. Συγκεκριμένα, η Πλατεία Αγίου Ιωάννου, στην Αγία Παρασκευή, όπως περικλύεται στις οδούς Αγίου Ιωάννου, Ελβετίας και Τασοπούλου θα παραμένει κλειστή από τις 9 το βράδυ έως τις 6 το πρωί και μέχρι νεωτέρας, σύμφωνα με τον Υφυπουργό. Η παραπάνω απόφαση «βασίζεται στις εισηγήσεις της επιτροπής των λοιμωξιολόγων» τόνισε ο κ. Χαρδαλιάς, καθώς «ο ιός είναι ακόμη εδώ, ο κίνδυνος είναι τεράστιος».

Συνωστισμός σε Λυκαβηττό και Παγκράτι

Απίστευτες εικόνες τη νύχτα της Τετάρτης στον Λυκαβηττό, όπου εκατοντάδες Αθηναίοι, στην προσπάθειά τους να απολαύσουν το γεμάτο φεγγάρι, προκάλεσαν άνευ προηγουμένου συνωστισμό.

Ο χώρος του πάρκινγκ πλημμύρισε από αυτοκίνητα κι αν η χώρα δεν περνούσε την περιπέτεια της πανδημίας, βγαίνοντας από την καραντίνα έπειτα από 42 μέρες, κάλλιστα θα μπορούσε να υποθέσει κανείς πως όλοι αυτοί συγκεντρώθηκαν στον Λυκαβηττό με αφορμή κάποιο συναυλιακό γεγονός. Οι επισκέπτες ανέβηκαν «εξοπλισμένοι» με ποτά και φαγητά, στήνοντας ένα μεγάλο υπαίθριο πικ νικ, καταλαμβάνοντας κάθε πιθανή και απίθανη γωνιά προκειμένου να χαζέψουν το φεγγάρι.

Μάλιστα, όσο περνούσε η ώρα, ο όγκος των οχημάτων αυξανόταν, με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί κυκλοφοριακό κομφούζιο απ’ αυτούς που ανέβαιναν με εκείνους που προσπαθούσαν να αποχωρήσουν, έχοντας τρομάξει από τον συνωστισμό. Βλέπετε, την ίδια φαεινή ιδέα είχαν ταυτόχρονα πολλοί συμπολίτες μας, που αψήφησαν τις οδηγίες, κάνοντας το κέφι τους.

Την ίδια περίπου στιγμή στη πλατεία Βαρνάβα στο Παγκράτι επικρατούσε το αδιαχώρητο.

Δεκάδες Αθηναίοι συνωστιζονταν με τα ποτά τους στο χέρι, τα οποία προμηθεύονται από περίπτερο και από δύο μπαρ, που πουλάνε αλκοόλ σε πλαστικό ποτήρι.

Το ίδιο σκηνικό επαναλαμβάνεται σχεδόν κάθε νύχτα, καθώς τα εν λόγω μαγαζιά προσφέρουν takeaway τα προϊόντα τους στους θαμώνες της πλατείας και στις παρέες που καταφθάνουν κι από άλλες περιοχές της Αθήνας.

Οι πολίτες συγχρωτιζονται, σαν να εχει εξαλειφθεί ο κίνδυνος της πανδημίας, ενώ και οι καταστηματάρχες αδιαφορούν για το πλήθος που συγκεντρώνεται έξω από τα μαγαζιά τους. «Εμείς πουλάμε takeaway, έχουμε μαζέψει τα τραπεζάκια και τις καρέκλες μας και δεν γίνεται να κάνουμε τον χωροφυλακα σε εκείνους που κάθονται στην πλατεία, δεν είναι δική μας δουλειά αυτό» αναφέρει υπάλληλος καταστήματος στην περιοχή.

Πηγή: protothema.gr