ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ BC

Παναθηναϊκός- Φενέρμπαχτσε 81-78: Τέλος καλό…

Ο Παναθηναϊκός βελτίωσε πολύ την εικόνα του στο δεύτερο ημίχρονο κι επικράτησε της Φενέρμπαχτσε (81-78) αν και στο τέλος έπαιξε με την φωτιά
Παναθηναϊκός- Φενέρμπαχτσε 81-78: Τέλος καλό…

Το ΟΑΚΑ ήταν… άδειο και παγωμένο λόγω της τιμωρίας από την Euroleague. Και το πρόβλημα φάνηκε στην αρχή και στο… τέλος! Ο Παναθηναϊκός πάντως επικράτησε, έστω και με ζόρια στο τελευταίο δεκάλεπτο, της Φενέρ με 81-78. Όμως και πάλι προκάλεσε αίσθηση το πόσο πέφτει το επίπεδο και η ποιότητα της ομάδας, όταν δεν βρίσκεται στο παρκέ ο Νικ Καλάθης!!! 

Πλέον ο Παναθηναϊκός βρίσκεται στο 9-5 και πατάει για τα καλά στην οχτάδα. Η Φενέρμπαχτσε υποχώρησε στο 5-9. Και η προσοχή όλων στρέφεται στον αγώνα της Πέμπτης (19/12) στο Τελ Αβίβ κόντρα στην σπουδαία φετινή Μακάμπι.

Πάλι καλά λοιπόν… Με άδειο γήπεδο. Χωρίς τον Καλάθη στο κρίσιμο σημείο. Με αρκετές λάθος αποφάσεις (όπως του Ράις στο τέλος που άφησε τον Ντε Κολό να σουτάρει).

O Παναθηναϊκός άρχισε δυναμικά στον αγώνα. Είχε καλό ρυθμό τόσο στην επίθεση όσο και στην άμυνα και ήταν παραγωγικός. Στο πρώτο δεκάλεπτο σούταρε πολύ καλά (4/4 δίποντα και 3/6 τρίποντα) αλλά τι ακριβώς συνέβη και το σκορ ήταν στο «κλειστό» 22-21; Η εξήγηση είναι απλή. Στα τελευταία 3’57’’ της πρώτης περιόδου, με το σκορ στο 17-10 για τον Παναθηναϊκό, οι «πράσινοι» έκαναν 5 λάθη! Μέχρι εκείνο το σημείο δεν είχαν κανένα… Η Φενέρμπαχτσε μείωσε σε 22-21. Και η στατιστική, σε μια κατηγορία της, ήταν αμείλικτη. Πόντοι από λάθη αντιπάλου στο πρώτο δεκάλεπτο: Παναθηναϊκός μηδέν. Φενέρμπαχτσε έντεκα… Μεγάλη διαφορά. Όπως και τα 4 κλεψίματα των Τούρκων σε ένα δεκάλεπτο.

Διαβάστε ακόμα: Παραμένει στην κορυφή, απτόητη η Εφές

Η Φενέρ «άπλωσε» αρκετά την άμυνά της με το κοντό σχήμα που είχε επιλέξει ο Ομπράντοβιτς. Ο Παναθηναϊκός δεν είχε αντίδοτο και η Φενερ (χάρη στο κοντό σχήμα) πέρασε με 29-24 στις αρχές της δεύτερης περιόδου.

Ο Παναθηναϊκός έκανε αβίαστα λάθη

Οι Τούρκοι είχαν τον έλεγχο του αγώνα. Τα αβίαστα λάθη δημιουργούσαν ανισορροπία στον Παναθηναϊκό και ο Κώστας Σλούκας αναδεικνυόταν σε μορφή της αναμέτρησης. Στο τέλος του ημιχρόνου το σκορ ήταν 46-42 για την Φενέρ. Ο Παναθηναϊκός, πάλι, είχε δεχθεί πολλούς πόντους. Ο Σλούκας είχε 11 πόντους και 7 ασίστ και οι Τούρκοι είχαν 13/17 δίποντα αλλά και… 17 πόντους από τα λάθη του Παναθηναϊκού. Όπως και 7 κλεψίματα. Τα 9 λάθη του Παναθηναϊκού (συν τα παραπάνω που αναφέραμε) λένε πολλά.

Καλάθης και Φριντέτ είχαν 19 από τους 42 πόντους, 7 από τις 10 ασίστ και 6 από τα 9 κερδισμένα φάουλ του Παναθηναϊκού! Ήταν ξεκάθαρο ότι έπρεπε να βρουν στήριξη. Αλλά ακόμα πιο ξεκάθαρο ότι οι «πράσινοι» έπρεπε να βρουν μια άκρη για να μην κάνουν εύκολα λάθη… Και να χαρίζουν πόντους στην Φενέρ.

Ο Φριντέτ έδωσε το σύνθημα

Και πως θα σας φαινόταν να ακούσετε για… δύο συνεχόμενα κλεψίματα του Τζίμερ Φριντέτ; Κι όμως, ο Αμερικανός το έκανε! Και ήταν εκείνος που έσπρωξε τον Παναθηναϊκό σε επιμέρους σκορ 10-2 στα πρώτα 2’30’’ του δευτέρου μέρος και στο 52-48.

Διαβάστε επίσης: Το… βιολί του ο Σφαιρόπουλος στην Μακάμπι

Οι παίκτες του Παναθηναϊκού ήταν συνεπείς επιθετικά αλλά κυρίως δούλευαν καλύτερα αμυντικά… Και κάπως έτσι, ενώ απέμεναν 3’17’’ για το τέλος της 3ης περιόδου, ξέφυγαν 62-53. Σε 6’43’’ στην 3η περίοδο, ο Παναθηναϊκός είχε 3 κλεψίματα, 7 πόντους στον αιφνιδιασμό, 8 πόντους από επιθετικά ριμπάουντ (5 σ’ αυτό το διάστημα με πρωταγωνιστή τον Παπαγιάννη) και 9 πόντους από λάθη αντιπάλου… Όλα δούλευαν πολύ καλά! Κι αυτό γιατί ο Παναθηναϊκός είχε βελτιώσει σημαντικά την άμυνά του. Και εξαργύρωνε στην επίθεση αυτή την καλή αμυντική παρουσία.

Με το τρίποντο του Ιωάννη Παπαπέτρου ο Παναθηναϊκός ξέφυγε για πρώτη φορά με διψήφιο (65-55). Η τρίτη περίοδος έκλεισε με 65-57 αλλά η… μισή δουλειά είχε γίνει. Για να καταλάβετε, στο τρίτο δεκάλεπτο, ο Παναθηναϊκός έκανε επιμέρους σκορ 23-11. Υποχρέωσε την Φενέρμπαχτσε σε 4/13 σουτ. ‘Εκανε τρία κλεψίματα, είχε 9 πόντους από λάθη αντιπάλου (κανέναν η Φενέρ) και 8 από επιθετικά ριμπάουντ. Επίσης είχε 9 πόντους από αιφνιδιασμό…

Ο Παναθηναϊκός σε πρόβλημα χωρίς τον Καλάθη

Από τη στιγμή που σταμάτησαν οι επιπολαιότητες, βγήκε ενέργεια στην άμυνα και υπήρξαν και λύσεις με επιθετικά ριμπάουντ, όλα πήγαν καλά.

Το τέταρτο φάουλ του Καλάθη, 8’56” για το τέλος του αγώνα, δημιούργησε σκέψεις. Κι ακόμα περισσότερες οι χαμένες βολές των παικτών του Παναθηναϊκού. Ένα πεντάλεπτο πριν το τέλος οι γηπεδούχοι ήταν μπροστά με 74-66 αλλά είχαν ήδη 6 χαμένες βολές στο διάστημα αυτό…

Με 3’41” να απομένουν για το τέλος (74-68) ο Πιτίνο επανέφερε τον Καλάθη αλλά έκανε… πέμπτο φάουλ μετά από 10 δευτερόλεπτα!!! Και τα πράγματα δυσκόλεψαν καθώς η Φενέρμπαχτσε μείωσε σε 74-70 με σερί 9-0. Ο Παναθηναϊκός είχε μείνει χωρίς πόντο για 3’25”… Και η Φενέρμπαχτσε θα μείωνε ακόμα περισσότερο αν ο Σλούκας δεν αστοχούσε σε τρίποντο…

Με 1’53” για το τέλος ο Ράις με 2/2 βολές έκανε το 76-70 αλλά με τον Ντε Κολό απάντησαν οι Τούρκοι (76-72). Το λάθος των παικτών του Παναθηναϊκού έφερε την Φενέρ στο 76-74 (καλάθι του Ντατόμε).

Ο Τόμας αστόχησε σε τρίποντο αλλά ο Ράις έκλεψε. Ο Φριντέτ με 1/2 βολές έκανε το 77-74.

Απέμεναν 13,7” για το φινάλε και ο Σλούκας με 2/2 βολές μείωσε ακόμα περισσότερο σε 77-76. Ο Φριντέτ βρέθηκε και πάλι στην γραμμή και με 2/2 βολές έκανε το 79-76. Ο Ντε Κολό απάντησε (79-78) με δίποντο καθώς οι διαιτητές διόρθωσαν το αρχικό τους λάθος (είχαν υποδείξει τρίποντο).

O Φριντέτ ήταν και πάλι ψύχραιμος από την γραμμή (81-78) με 2/2 βολές και ο Ντε Κολό (με τον Ράις να επιλέγει λανθασμένα να μην του κάνει φάουλ) αστόχησε στο τρίποντο. Ο Παναθηναϊκός ήταν νικητής…

 

 

Δείτε εδώ τα συνολικά στατιστικά του αγώνα

Διαβάσατε το άρθρο με τίτλο «Παναθηναϊκός- Φενέρμπαχτσε 81-78: Τέλος καλό…», όπου αναφέρθηκαν τα παρακάτω #tags (ετικέτες). Για σχετικά άρθρα επιλέξτε #tag.
Post on Facebook Post on X (Twitter) Post on LinkEdin Send this post with WhatsApp Send this post with Viber E-mail Post
Εγγραφείτε στα Σελίδα του του Sportime στην πλατφόρμα των Google news για άμεση κι έγκυρη ενημέρωση.
Νίκος Μπουρλάκης

Στις 5 Σεπτεμβρίου του 1989 δημοσιεύτηκε το πρώτο του κείμενο στο «7ήμερο του μπάσκετ» κι ακολούθησε μια μακρά διαδρομή σε «Φως των Σπορ», «Αθλητική Ηχώ», «Goal News» και από το 2017 στο «Sportime». Έχει εργαστεί σε ιστοσελίδες ως σχολιογράφος (sentragoal.gr, basketblog.gr μεταξύ άλλων), στα περιοδικά μπάσκετ «Τρίποντο» και «All Star Basket», στους ραδιοφωνικούς σταθμούς «Sentra 103,3» και «AlphaSport» όπως και ως υπεύθυνος Τύπου σε ομάδες της Basket League αλλά και στον ΕΣΑΚΕ. Επίσης εργάστηκε στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004 ενώ επί σειρά ετών ήταν καθηγητής στο New York College, στο ΙΕΚ Ομηρος και στο City Unity College