ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

Ο Παναθηναϊκός θα είχε προκριθεί αν ο Ιβάν Γιοβάνοβιτς είχε κάνει μεταγραφές – Τα 5+1 λάθη που πλήρωσε

Ο αποκλεισμός του Παναθηναϊκού δεν έγινε τυχαία, ούτε από τη διαιτησία. Υπάρχουν ξεκάθαροι λόγοι και ευθύνες. Ο Ιβάν Γιοβάνοβιτς φταίει…
Ο Παναθηναϊκός θα είχε προκριθεί αν ο Ιβάν Γιοβάνοβιτς είχε κάνει μεταγραφές – Τα 5+1 λάθη που πλήρωσε

Ο Παναθηναϊκός άφησε την ανατροπή του στη μέση. Όπως στη μέση έμεινε και ο μεταγραφικός του σχεδιασμός. Η έλλειψη ποσότητας στο ρόστερ του, η οποία προήλθε από τον καθυστερημένο μεταγραφικό σχεδιασμό του Ιβάν Γιοβάνοβιτς, έφερε και το νοκ-άουτ από τη Σλάβια Πράγας στο Conference League.

Ο κόσμος του Παναθηναϊκού ζήτησε πρωτάθλημα μετά το τέλος της αναμέτρησης με τη Σλάβια Πράγας. Όχι. Δεν ζουν σε κάποιο παράλληλο σύμπαν οι οπαδοί του «τριφυλλιού». Αυτό που βλέπουν από την ομάδα τους κι αυτό που μπορούν να δουν όταν ολοκληρωθεί το ρόστερ, δικαιολογεί τον παροξυσμό για τον τίτλο. Επιπρόσθετα, η εικόνα του Ολυμπιακού και του ΠΑΟΚ, επίσης αφήνει πολλά περιθώρια αισιοδοξίας. Μικρή παρένθεση εδώ. Ισχύει το ίδιο και για την ΑΕΚ, αλλά ο Παναθηναϊκός έχει ίδιο προπονητή για 2η σεζόν, άρα πλεονεκτεί. Κλείνει η παρένθεση.

Το να ζητάει ο κόσμος του Παναθηναϊκού τίτλο, είναι κατανοητό και επ’ ουδενί όνειρο θερινής νυκτός. Αυτό που δεν είναι κατανοητό είναι το «δεν πειράζει» και το «δεν βαριέσαι» από τον αποκλεισμό στην Ευρώπη. Πειράζει και κυρίως ενοχλεί ο τρόπος. Θα εξηγήσουμε γιατί και πώς. Πριν το κάνουμε όμως αυτό, ας βάλουμε μερικές βάσεις.

Ο Ιβάν Γιοβάνοβιτς αυτή τη στιγμή είναι ο κατάλληλος άνθρωπος για τον Παναθηναϊκό και ενδεχομένως ο καλύτερος προπονητής στη Super League. Ο αστερίσκος έχει να κάνει με τον Ραζβάν Λουτσέσκου ασφαλώς. Ωστόσο, δεν είναι θέμα σύγκρισης τούτη τη στιγμή. Ο Σέρβος τεχνικός είναι ότι καλύτερο μπορούσε να τύχει στον Παναθηναϊκό. Αυτό δεν αλλάζει από έναν αποκλεισμό. Επίσης, αν μπορούσε αυτή τη στιγμή να αποκλείσει μία ελληνική ομάδα τη Σλάβια Πράγας, αυτή ήταν μόνο ο Παναθηναϊκός. Αυτά για να κάνουμε ένα πρώτο ξεκαθάρισμα. Ας ξεκαθαρίσουμε, όμως, πως βασικός υπαίτιος του αποκλεισμού είναι ο ίδιος άνθρωπος που κάνει τους οπαδούς του «τριφυλλιού» να ονειρεύονται πρωτάθλημα.

Παναθηναϊκός: Γι’ αυτούς τους λόγους αποκλείστηκε από τη Σλάβια Πράγας

 

  • Ο Παναθηναϊκός δεν είχε αναπληρωματικούς εξτρέμ για τους Παλάσιος και Αϊτόρ. Απέκτησε τον Βέρμπιτς, ο οποίος δεν είχε δικαίωμα συμμετοχής. Θα μου πεις: Αν μπορείς να πάρεις τον Βέρμπιτς, δεν τον παίρνεις κι ας μην έχει δικαίωμα συμμετοχής; Ασφαλώς. Αλλά έχεις φροντίσει να έχεις τον all-around μεσοεπιθετικό για επιπλέον λύσεις. Τιμωρήθηκε ο Παλάσιος, δεν υπήρχε δεύτερος.

 

  • Μέγιστο σφάλμα και λάθος με την απόκτηση Σάρλια την περυσινή σεζόν. Μπορεί ο Κροάτης για την περυσινή ομάδα να ήταν επαρκής, αλλά για απαιτητικά ευρωπαϊκά παιχνίδια και ομάδα που κάνει πρωταθλητισμό, απλά δεν «κάνει». Έστω κι αργά,  το πήρε απόφαση και ο Γιοβάνοβιτς πως δεν κάνει. Ο Σένκεφελντ έπαιξε ένα ημίχρονο στα δύο παιχνίδια με τη Σλάβια. Ήταν και το μόνο από τα τέσσερα 45λεπτα που ο Παναθηναϊκός δεν δέχτηκε γκολ.

 

  • Η ξαφνική αλλαγή σχηματισμού πριν από το ματς στην Πράγα. Ο Παναθηναϊκός δούλεψε το μεγαλύτερο μέρος της προετοιμασίας του για το εκτός έδρας παιχνίδι με τη Σλάβια, με τρεις κεντρικούς αμυντικούς. Ο τραυματισμός του Σένκεφελντ άλλαξε το πλάνο Γιοβάνοβιτς, ο οποίος πήγε στα σίγουρα. Ωστόσο, το build up στην Τσεχία ήταν ανύπαρκτο, παρά το άκρως παραγωγικό παιχνίδι με την μπάλα στα πόδια του Μάγκνουσον.

 

  • Ακόμα και η έλευση Σπόραρ, η οποία αποδεικνύεται αρκετά καλή, καθυστερημένα έγινε. Ο Σλοβένος δεν μπορούσε να παίξει βασικός στην Πράγα. Ακόμα και στη ρεβάνς έδειξε ανέτοιμος, ή πιο σωστά πως χρειάζεται ρυθμό. Διότι, από τα τις τρεις φάσεις -που υπό κανονικές συνθήκες είναι 3/3 ή 2/3 στη χειρότερη- τελειώνει την πιο δύσκολη. Και το κάνει διότι έχει «γράψει» λεπτά στο χορτάρι.

 

  • Η εικόνα του Παναθηναϊκού δεν ήταν αλλιώτικη από τα φιλικά. Υπάρχει δυσκολία στο γκολ. Με Βόλο, Γούοτφορντ και Λεβερκούζεν, γκολ δεν βρήκε. Ούτε πολλές φάσεις έφτιαξε. Για το «μισό-μηδέν» ήταν φτιαγμένη η ομάδα. Αυτό έγινε και στο εντός έδρας ματς με τη Σλάβια. Ασχέτως αν ήρθε το λάθος του Καμπετσή και το 1-1 στο τέλος. Αλήθεια: Για ποιον λόγο Καμπετσής και όχι Καρλίτος;

 

Και η επικοινωνιακή πολιτική

Το αναφέραμε και μετά το τέλος της πρώτης αναμέτρησης. Έγινε πολύ κουβέντα για τη διαιτησία και δεν ήταν αυτός βασικός παράγοντας. Η αποβολή του Παλάσiος ήταν υπερβολική, αλλά ο Αργεντινός δίνει το δικαίωμα στον διαιτητή να δώσει δεύτερη κίτρινη κάρτα. Με το γράμμα του νόμου, ορθή είναι η κίτρινη. Ο Αργεντινός «βουτάει». Κατά τα εκτός manual διαιτητικά σφυρίγματα, δεν αφήνεις μια ομάδα με δέκα παίκτες για τέτοιο λόγο. Το VAR δεν θα άλλαζε την απόφαση του διαιτητή, όποια κι αν ήταν αυτή. Και στην ουσία του πράγματος, στην Πράγα ο Παναθηναϊκός έπαιξε με παίκτη λιγότερο για επτά αγωνιστικά λεπτά. Και το 2-0 το δέχεται στο «10 εναντίον 10».

Πιθανώς να μην άλλαζε ούτε η χθεσινή απόφαση για μη καταλογισμό πέναλτι από το VAR πάνω στον Σένκεφελντ. Στο δεύτερο παιχνίδι, ενδεχομένως να έπαιξε και περισσότερο ρόλο η διαιτησία. Αλλά και πάλι, ο Παναθηναϊκός δεν χρειαζόταν να το πάει καθόλου εκεί… Λανθασμένη επικοινωνιακή πολιτική.

 

Αθλητικές ειδήσεις

Έπεσε το Twitter από την παρουσία του Νίκου Καρβέλα στο ματς του Παναθηναϊκού

Άρης – Twitter: «Όποιος πει ξανά υπομονή θα τον σφάξω» – Τι ειπώθηκε για Καρυπίδη και Μπούργος

UEFA Ranking Ελλάδα: Δεν σώζεται η χρονιά – Κατρακύλα

Διαβάσατε το άρθρο με τίτλο «Ο Παναθηναϊκός θα είχε προκριθεί αν ο Ιβάν Γιοβάνοβιτς είχε κάνει μεταγραφές – Τα 5+1 λάθη που πλήρωσε», όπου αναφέρθηκαν τα παρακάτω #tags (ετικέτες). Για σχετικά άρθρα επιλέξτε #tag.
Post on Facebook Post on X (Twitter) Post on LinkEdin Send this post with WhatsApp Send this post with Viber E-mail Post
Εγγραφείτε στα Σελίδα του του Sportime στην πλατφόρμα των Google news για άμεση κι έγκυρη ενημέρωση.
Γεράσιμος Μανωλίδης

Η λέξη Sport έμελλε να είναι συνδετική, όχι απλώς επαγγελματικά, αλλά σε κάθε βήμα της πορεία του. Από κολύμβηση, μπάσκετ μέχρι ποδόσφαιρο. Εκεί κάπου «έδεσε» στα γούστα του. Ανάλογη και η επαγγελματική πορεία που έχει ο Γεράσιμος Μανωλίδης. Από sport, σε sport! Από το site του Sport-Fm το 2008, γρήγορη μετάβαση την ίδια χρονιά στη SportDay που ασχολήθηκε με το διεθνές ποδόσφαιρο και το ρεπορτάζ του Ολυμπιακού. Εκεί έμεινε ως το 2017, χρονιά κατά την οποία κυκλοφόρησε το Sportime ξανά στα περίπτερα για να γίνει το πρώτο ηλεκτρονικό free press αθλητικό online έντυπο στη χώρα μας. Γενικός διευθυντής στο Sportime.gr πλέον, γράφει για ότι απασχολεί. Αθλητικό και μη…