ΣΠΟΡ

Ολυμπιακοί Αγώνες: Αυτοί είναι οι πρώτοι Έλληνες Olympians

Οι περισσότεροι καλοί φίλαθλοι, θυμούνται ίσως αρκετούς πρωταθλητές και πρωταθλήτριες... Γράφει ο Γιάννης Μαμουζέλος
Ολυμπιακοί Αγώνες: Αυτοί είναι οι πρώτοι Έλληνες Olympians

Ολυμπιακοί Αγώνες: Οι περισσότεροι καλοί φίλαθλοι, αυτοί που βλέπουν τον αθλητισμό πλουραλιστικά και ενδιαφέρονται για τη δράση και τα γεγονότα σε διάφορα αθλήματα κι όχι μόνο σε ένα ή δύο, θυμούνται ίσως αρκετούς πρωταθλητές και πρωταθλήτριες που αγωνίσθηκαν με τα ελληνικά χρώματα στους Ολυμπιακούς, είτε έφτασαν σε σπουδαία διάκριση είτε απλώς αγωνίσθηκαν «τον καλό αγώνα» χωρίς ιδιαίτερη επιτυχία.

Ολυμπιακοί Αγώνες: Όλοι φυσικά δεχόμαστε ότι το να εξασφαλίσει κάποιος τη συμμετοχή στην κορυφαία διοργάνωση και να αγωνισθεί σε αυτή, ανάμεσα στην αθλητική ελίτ όλου του Κόσμου, είναι κάτι πολύ σημαντικό και αποτελεί αυτοδίκαια αθλητική καταξίωση. Έτσι λοιπόν, θεώρησα χρήσιμο, ειδικά για τους νεότερους φίλαθλους αναγνώστες, να αναζητήσω και να παρουσιάσω τους πρώτους για κάθε άθλημα που αγωνίσθηκαν σε ΟΑ και απέκτησαν τον τίτλο του Olympian, εκείνου δηλαδή που μετέσχε έστω μία φορά, έστω στον προκριματικό ενός αγωνίσματος!

Αυτονόητο ότι την «πρωτιά» έχουν οι τυχεροί που εκπροσώπησαν την Ελλάδα στους 1ους ΟΑ της σύγχρονης εποχής το 1896 στην Αθήνα. Αργότερα πήραν θέση στον πίνακα άνδρες και γυναίκες των ίδιων ή άλλων αθλημάτων, που σταδιακά προστίθεντο στο πρόγραμμα.

Ο πρώτος χρονικά  Έλληνας Olympian ήταν στο στίβο και στα 100μ. ο Αλέξανδρος Χαλκοκονδύλης, ο οποίος την α΄ ημέρα των αγώνων πήρε μέρος στη β΄τάξη, όπως αποκαλούνταν τότε οι προκριματικές σειρές!

Την επομένη ο Περ. Πιερράκος –Μαυρομιχάλης άνοιξε την αυλαία στη ξιφασκία, στο ξίφος ασκήσεως, παίρνοντας και το πρώτο μετάλλιο με την 3η θέση που κατέλαβε!

Από εκεί και πέρα άνοιξε η αυλαία στα υπόλοιπα αθλήματα:

Σκοποβολή: Στο τυφέκιο από 200μ. οι Παντ. Καρασεβδάς και Π. Παυλίδης οι οποίοι μάλιστα κατέλαβαν τις δύο πρώτες θέσεις! Ήταν οι πρώτοι άνδρες στο άθλημα. Πρώτη γυναίκα το 1984 στο σπορ πιστόλι η Άγη Κασούμη που συνάντησε το «όνειρο» άλλες 5 φορές έως και το 2004!

Ποδηλασία: Στο τότε ποδηλατοδρόμιου του Παλ. Φαλήρου (σημερινό γήπεδο «Γ. Καραϊσκάκης» ) και στον αγώνα 100χλμ. σε πίστα (300 στροφές) αγωνίστηκαν οι Γεωργ. Κωλέτης, Αριστ. Κωνσταντινίδης & Γεωργ. Ασπιώτης με τον πρώτο να τερματίζει στη 2η θέση! Αγωνίσθηκαν επίσης και οι Μιλτ. Ιατρού και Ι. Παρασκευόπουλος, δείχνοντας ότι το ποδήλατο είχε θέση στην ελληνική κοινωνία. Το 2004 είχαμε και την πρώτη γυναίκα, με την Κυρ. Κωνσταντινίδου στο αγώνισμα πόντων.

Γυμναστική: Στους κρίκους ο Ιωαν. Μητρόπουλος αναδείχθηκε ο πρώτος Έλληνας ολυμπιονίκης (μάλιστα χρυσός) σε αγώνισμα μέσα στο Παναθηναϊκό στάδιο , με τον Περ. Περσάκη 3ο! Αργότερα το ίδιο επίτευγμα είχε ο Νικ. Ανδριακόπουλος στο καταργημένο αγώνισμα της αναρρίχησης επι κάλω (χονδρό σχοινί) ενώ παράλληλα αγωνίσθηκαν και άλλοι «γυμναστές» στα υπόλοιπα αγωνίσματα του προγράμματος.

Αυτά έγιναν βέβαια το 1896 (μαζί με άλλες συμμετοχές ανδρών, αλλά το 1988 στη Σεούλ εμφανίστηκαν και οι γυναίκες, στη ρυθμική με τις Μαρ. Αλεβίζου και Παν. Τσίτσελα (σύνθετο ατομικό) και στην ενόργανη με τη Φωτ. Βαρβαριώτου

Πάλη: Οι Γεωργ. Τσίτας και Στεφ. Χριστόπουλος στην κατηγ. Βαρέων βαρών της ελληνορωμαϊκής, παίρνοντας μάλιστα τη 2η & 3η θέση. Χρειάστηκαν 108 χρόνια για να μετάσχουν Ελληνίδες στο άθλημα, με τις Σταυρ. Ζυγούρη, Μαρ. –Λουίζα Βρυώνη

Κολύμβηση: Στο ιδιότυπο κολυμβητήριο στον όρμο της Ζέας (με διαδρομές σημασμένες με κολοκύθες!) αγωνίσθηκε στα 100μ. ελευθ. Ο Ευστ. Χωραφάς, που αναδείχθηκε 2ος με χρόνο 1.23.0!

Ο υγρός στίβος είχε φυσικά συνέχεια αλλά άργησε να βρει παρουσία σε όλο το εύρος του. Έτσι πρώτες γυναίκες στο κολύμπι ήταν το 1972 στο Μόναχο οι Ελ. Αυλωνίτου και Μαίρη Ιωαννίδου. Η συγχρονισμένη (σήμερα καλλιτεχνική) κολύμβηση είχε «γαλανόλευκη πρώτη» το 1992 στη Βαρκελώνη με τη Χριστ. Θαλασσινίδου , οι καταδύσεις το 1992 με την Ελ. Σταυρίδου και το 1996 στην Ατλάντα με το Νίκο Συρανίδη.

Τένις: Πιονέροι του αθλήματος οι Διον. Κάσδαγλης και Δημ. Πετροκόκκινος που πήραν αργυρά μετάλλια στο μονό ανδρών ο πρώτος και μαζί στο διπλό. Αγωνίσθηκαν και οι Αφοί Ακρατόπουλου και ο Κων. Πασπάτης. Αφήνοντας κατά μέρος τους μη αναγνωρισμένους «Μεσο-ολυμπιακούς» στην Αθήνα το 1906 η πρώτη ελληνίδα στο άθλημα στο μεγάλο ραντεβού ήταν η Λένα Βαλαωρίτου- Σκαραμαγκά σε απλό, διπλό και διπλό μικτό το 1924 στο Παρίσι.

Άρση Βαρών: Στο αγώνισμα άρσης με δύο χέρια (σύνολο κιλών με το αριστερό & με το δεξί χέρι διαδοχικά) οι Σωτ, Βερσής και Γεωργ. Παπασιδέρης και στην άρση με ένα χέρι ο Αλ. Νικολόπουλος άνοιξα το δρόμο το 1896. Το 2000 στο Σίδνεϊ είχαμε την πρώτη γυναικεία εκπροσώπηση στο άθλημα που πρόσφερε τόσες διακρίσεις στη χώρα, με την Ιωαν. Χατζηϊωαννίδου στην κατ. 63κ. παίρνοντας μάλιστα και χάλκινο μετάλλιο και την Μαρ. Τάτση στην κατ. 69κ.

Αυτά ήταν τα τα αθλήματα στο πρόγραμμα των ΟΑ του 1896. Σε όσα περιλήφθηκαν αργότερα στο πρόγραμμα η πρώτη ελληνική συμμετοχή καταγράφεται ως εξής:

Ιστιοπλοϊα: Το 1948 στα σκάφη «Σταρ» ο κυβερνήτης Νικ. Βλάγκαλης με πλήρωμα τους Χαρ. Ποταμιάνο, Γ. Καλαμποκίδη και Χριστοφ. Καρόλου. Οι γυναίκες έκαναν εντυπωσιακή πρεμιέρα το 1996 με τις Κατ. Καλούδη-Αιμ. Τσουλφά στα σκάφη 470, Μαρ. Μυλωνά στα Europe και Αγγ. Σκαρλάτου στα Μιστράλ.

Κωπηλασία: Τις λεμβοδρομίες σε ανοικτή θάλασσα το 1896 ουσιαστικά τις «έφαγε» ο ισχυρός άνεμος. Έτσι ουσιαστική «πρώτη» στο σπορ για τους άνδρες έγινε το 1948 στο Λονδίνο σε δίκωπο και τετράκωπο με πηδαλιούχο και για τις γυναίκες το 1988 με την Τόνια Σβάϊερ (7η στο σκιφ) που είχε ακόμη δύο ολυμπιακές συμμετοχές.

Πυγμαχία: Το 1924 ο Μαν. Γνωτός στην κατ. 67κ.

Ξιφασκία: Για τους άνδρες τα είπαμε στην αρχή. Πρώτη γυναίκα με «γαλανόλευκα» το 1996 η Νίκη Σιδηροπούλου στο ξίφος μονομαχίας.

Τάε Κβο Ντο: Το 1992 ως άθλημα επίδειξης πριν ενταχθεί επίσημα στο πρόγραμμα της διοργάνωσης είχαμε την ευκαιρία να εκπροσωπηθούμε στους άνδρες με τον Σπ. Μπαντά και στις γυναίκες με την Μόρφω Δροσίδου.

Μοντέρνο Πένταθλο: Το 1936 ο Αλ. Μπαλτατζής και το 2000 η Κατ. Πάρτιτς έβαλαν τη χώρα μας στο χάρτη ενός σπορ που θέλει πολυσύνθετες αθλητικές ικανότητες.

Τρίαθλο: Το 2000 γράψαμε παρουσία χάρη στον Βασ. Κρομμύδα.

Ιππασία: Η Χάϊντι το 2000 χάραξε το πρώτο μονοπάτι με θαυμάσια παρουσία στο ιππικό τρίαθλο (6η θέση) και το 2004 ακολούθησε ο Αντ. Πετρής στην υπερπήδηση εμποδίων.

Τοξοβολία: Πάλι γυναίκα στην πρωτοπορία, η Ευγ. Ψάρρα το 2000 στο Σίδνεϊ στο ατομικό 70μ. και το 2004 πήραν την ευκαιρία σε ατομικό και ομαδικό οι Γ. Καλογιαννίδης, Απ. Νάνος, Αλ. Καραγεωργίου.

Τζούντο: Η συμμετοχή ξεκίνησε το 1992 σε άνδρες και γυναίκες με το «δίδυμο» Ηλ. Νίκας (κατ. 95κ.) και Μαρ. Καραγιαννοπούλου (κατ.52κ.)

Κανόε-Καγιάκ: Αρχή το 2000 με τον Ανδρ. Κιλιγκαρίδη (κανόε 500μ & 1000μ.) και συνέχεια το 2004 με τις Αθ.-Θεοδ. Αλεξοπούλου (καγιάκ 500μ.) και Μαρ. Φερεκίδη (σλάλομ).

Πινγκ-Πονγκ: Το 1996 εκπροσωπήθηκε η χώρα μας με τους Καλ. Κρεάνκα και Ντανιέλ Τσιόκα ενώ οι γυναίκες (Αρχ. Βολακάκη & Μαρ. Μοίρου) πήραν το «βάπτισμα» το 2004.

Μπάντμιντον: Το προνόμιο της διοργανώτριας επέτρεψε συμμετοχή και στο άθλημα αυτό το 2004 με τους Θοδ. Βέλκο & Γ. Πότη στο διπλό ανδρών.

Τα ομαδικά αθλήματα

Η υδατοσφαίριση είναι το πρώτο και κορυφαίο για τα γαλανόλευκα χρώματα ομαδικό άθλημα σε ολυμπιακή παρουσία, καθώς αγωνίσθηκε πρώτη φορά το 1920 και έφτασε συνολικά τις 16 συμμετοχές! (Αξίζει να αναφερθούν: 1920, 1924, 1948, 1964,1968,1972,1980,1984,1988, 1992, 1996, 2000, 2004, 2008, 2012, 2016).

Η εθνική γυναικών πόλο πρωτοεμφανίστηκε το 2004 και μετείχε το 2008, αλλά μετά έχασε τα εισιτήρια…

Στα υπόλοιπα ομαδικά αθλήματα η εικόνα είναι η ακόλουθη:

Μπάσκετ: Οι άνδρες μετείχαν πρώτη το φορά το 1996 και οι γυναίκες το 2004.

Ποδόσφαιρο: Ελάχιστοι ίσως θυμούνται ότι η εθνική ανδρών έπαιξε το 1920 στο ολυμπιακό τουρνουά! Η εθνική γυναικών είχε μια φορά, το 2004, την χαρά της συμμετοχής, με το μπόνους της διοργανώτριας χώρας, όπως συνέβη και με άλλα ομαδικά σπορ.

Βόλεϊ: Πρώτα οι Σφυρή-Καραντάσιου άνοιξαν το δρόμο το 2000 με το «μπιτς βόλεϊ» και το 2004 στη σάλα οι εθνικές ανδρών (5η) και γυναικών (9η) εκμεταλλεύθηκαν την ευκαιρία της διοργανώτριας χώρας κι έκαναν την παρθενική τους εμφάνιση.

Χάντμπολ: Το 2004 πρώτη παρουσία με την ομάδα ανδρών να παίρνει την 6η θέση και των γυναικών την 10η.

Μπέϊζμπολ: Το 2004 μια ομάδα ομογενών σχημάτισε την εθνική που ήλθε 7η.

Σόφτμπολ: Η γυναικεία «βερσιόν» των «αμερικανικών» αθλημάτων, με την εθνική στην 7η θέση.

Για επίλογο απλώς συνοψίζω ότι η Ελλάδα έχει συμμετοχή σε 21 ατομικά αθλήματα και 7 ομαδικά στα χρονικά των Ολυμπιακών Αγώνων.  Ευχή και στόχος για τον ελληνικό αθλητισμό να έχει παρουσία σε όσο το δυνατό περισσότερα και στο Τόκιο και στα επόμενα χρόνια! Γιατί θα πιστοποιεί ότι θα έχει μπει σε πορεία ανάκαμψης και διεύρυνσης της αθλητικής δραστηριότητας και της ανάδειξης νέων με ταλέντο και δυνατότητες παρουσίας στο ψηλότερο επίπεδο…

Γράφει ο Γιάννης Μαμουζέλος

Διαβάστε επίσης:

Έγκλημα στα Γλυκά Νερά: Αυτό είναι το κελί του δολοφόνου (pics)

Αγγλία: Χιλιάδες απινιδωτές σε όλα τα γήπεδα μετά το συμβάν με Έρικσεν-Στην Ελλάδα τίποτα!

Survivor 26/6 – Τριαντάφυλλος: «Οταν βγήκα από το Survivor μου ευχόντουσαν να πάθω καρκίνο!»

Διαβάσατε το άρθρο με τίτλο «Ολυμπιακοί Αγώνες: Αυτοί είναι οι πρώτοι Έλληνες Olympians», όπου αναφέρθηκαν τα παρακάτω #tags (ετικέτες). Για σχετικά άρθρα επιλέξτε #tag.
Post on Facebook Post on X (Twitter) Post on LinkEdin Send this post with WhatsApp Send this post with Viber E-mail Post
Εγγραφείτε στα Σελίδα του του Sportime στην πλατφόρμα των Google news για άμεση κι έγκυρη ενημέρωση.