ΠΑΟΚ

«Έρωτας» με την πρώτη ματιά, πρωτάθλημα με τη… δεύτερη!

Ήξερε και ο ίδιος όταν έφευγε στη Γερμανία πως... δεν είχε ξεμπερδέψει με την αγαπημένη του ομάδα
«Έρωτας» με την πρώτη ματιά, πρωτάθλημα με τη… δεύτερη!

Πριν από 33 χρόνια (πλην 10 μέρες), στις 24 Ιανουαρίου του 1986 γεννιόταν στο Γκιμαράες της Πορτογαλίας ο σύγχρονος ηγέτης του ΠΑΟΚ. Η αγάπη του κόσμου της ομάδας για τον Αντελίνο Βιεϊρίνια είναι δεδομένη. Εκδηλώθηκε από την πρώτη μέρα που πάτησε το πόδι του στην Τούμπα το καλοκαίρι του 2009 και έχει εξελιχθεί σε σχέση… ζωής.

Ο Πορτογάλος στην πρώτη του θητεία με την ασπρόμαυρη φανέλα σκόραρε αρκετά συχνά, είχε εξαιρετική επαφή με τα αντίπαλα δίχτυα όμως ο Δικέφαλος δεν μπόρεσε να διεκδικήσει τότε κάποιον τίτλο. Η ποδοσφαιρική του ιδιοφυΐα και η σπάνια για τα ελληνικά δεδομένα ποιότητά του ήταν αρκετά, όμως, για να τον λατρέψει ο κόσμος της ομάδας.

Τα αισθήματα ήταν αμοιβαία. Ο βραχύσωμος Πορτογάλος δέθηκε όσο λίγοι ξένοι αθλητές με το σύλλογο, αγάπησε την ομάδα και έφυγε με δάκρυα στα μάτια, φιλώντας τη φανέλα μπροστά στη θύρα 4 τον Ιανουάριο του 2012. Γνώριζε τότε και ο ίδιος πως δεν είχε… ξεμπερδέψει με τον αγαπημένο του ΠΑΟΚ.

Γύρισε πέρσι για να ολοκληρώσει αυτό που άφησε στη μέση. Από την επιστροφή του στην Τούμπα και έπειτα είναι ένας… άλλος Βιεϊρίνια. Αγωνίζεται σαν μπακ, είναι ο αρχηγός και ηγέτης των Θεσσαλονικεών εντός και εκτός αγωνιστικού χώρου και δεν σκοράρει συχνά . Ή μάλλον σκοράρει σπάνια. Καθοδηγεί τους συμπαίκτες του και τους αφήνει να φτάσουν κοντά στον στόχο. Ομως η κατάκτηση ενός τίτλου απαιτεί πάντα το κάτι παραπάνω και Πορτογάλος μιλά στα δύσκολα.

Ο αρχηγός του ΠΑΟΚ «χάρισε» με το γκολ-φάουλ στον τελικό κυπέλλου το πρώτο τρόπαιο (υπό την παρουσία του) στην ομάδα. Πανηγύρισε σαν μικρό παιδί, το χάρηκε με την ψυχή του όμως ο μεγάλος του στόχος είναι άλλος και αυτό είναι ξεκάθαρο. «Ήρθα στον ΠΑΟΚ για το πρωτάθλημα» είχε πει λίγες μέρες αφού ολοκληρώθηκε η μεταγραφή του από τη Βόλφσμπουργκ και αυτή τη στιγμή «αγγίζει» το τρόπαιο.

Το γκολ-μισό πρωτάθλημα

Το χθεσινό ματς στην Τρίπολη είχε χαρακτήρα τελικού. Αν ο Δικέφαλος «γκέλαρε», τα πράγματα θα ζόριζαν αρκετά για την υπόθεση τίτλος. Ο Ολυμπιακός νωρίτερα είχε περάσει εύκολα από τη Λιβαδειά, μείωσε στους πέντε βαθμούς τη διαφορά και μετέφερε την πίεση στον ΠΑΟΚ.

Για ένα ημίχρονο ο Αλέξανδρος Πασχαλάκης κράτησε όρθια την ομάδα του, όμως οι «ασπρόμαυροι» χρειάζονταν ένα γκολ για να πάρουν τη νίκη και να «αγκαλιάσουν» το πρωτάθλημα. Ο αγαπημένος Αντρέ της ΠΑΟΚτσήδικης κερκίδας πήρε την μπάλα, την έστησε έξω από την περιοχή του Αστέρα και «εκτέλεσε» τον τερματοφύλακα των Αρκάδων.

Ένα γκολ σπάνιας ομορφιάς και ταυτόχρονα ένα από τα πιο σημαντικά της σεζόν -αν όχι το πιο σημαντικό- για τον Δικέφαλο, στο ίσως δυσκολότερο εκτός έδρας ματς του πρωταθλήματος (εκτός ντέρμπι), με τον Βιεϊρίνια στη συνέχεια να πανηγυρίζει σαν μικρό παιδί… Με το ίδιο πάθος που το έκανε στα 22 του όταν φόρεσε τον δικέφαλο στο στήθος, με την ίδια και ίσως μεγαλύτερη δίψα για διακρίσεις.

Πριν από περίπου 10 χρόνια ο Πορτογάλος είχε ξεσπάσει με αντίστοιχο πανηγυρισμό στο ΟΑΚΑ, όταν με ένα πανέμορφο γκολ ισοφάριζε τον Παναθηναϊκό.

Ομως τότε οι συνθήκες δεν είχαν ωριμάσει, ο ΠΑΟΚ δεν ήταν έτοιμος για την υπέρβαση. Σήμερα είναι. Με τον Βιεϊρίνια 10 χρόνια μεγαλύτερο και πιο έτοιμο από ποτέ να πανηγυρίσει το πρωτάθλημα με την αγαπημένη του ομάδα…

Το ξέσπασμα του Πορτογάλου είναι ενδεικτικό της κατάστασης, που έχει διαμορφωθεί από χθες. Ο ΠΑΟΚ στο +8 στην κορυφή της βαθμολογίας με την ολοκλήρωση 15 αγωνιστικών, αήττητος με 14 νίκες, μία ισοπαλία, καμία ήττα και τρία σερί εντός έδρας βατά ματς να ακολουθούν.

Ακόμη ένα συν για την ομάδα του Λουτσέσκου είναι φυσικά το γεγονός πως το ντέρμπι κόντρα στον δεύτερο Ολυμπιακό είναι προγραμματισμένο για τις 10 Φλεβάρη στην Τούμπα, η οποία μάλλον δεν θα… χωράει τον κόσμο εκείνη την ημέρα.

Το πρωτάθλημα σίγουρα δεν τελείωσε στην Τρίπολη, όμως, πλέον, ακόμη και ένα θαύμα φαίνεται πως δεν θα αρκεί στον Ολυμπιακό για να αντιστρέψει την κατάσταση…

ΠΑΟΚ: Αυτός είναι ο Λεονάρντο Μπονατίνι (vids)

Βιεϊρίνια: Ο αρχηγός το πήρε πάνω του, ξανά!

Η «μάχη» ανάμεσα σε Γιαννακόπουλο και Σαββίδη (vids)

 

Διαβάσατε το άρθρο με τίτλο ««Έρωτας» με την πρώτη ματιά, πρωτάθλημα με τη… δεύτερη!», όπου αναφέρθηκαν τα παρακάτω #tags (ετικέτες). Για σχετικά άρθρα επιλέξτε #tag.
Post on Facebook Post on X (Twitter) Post on LinkEdin Send this post with WhatsApp Send this post with Viber E-mail Post
Εγγραφείτε στα Σελίδα του του Sportime στην πλατφόρμα των Google news για άμεση κι έγκυρη ενημέρωση.
Μαρία Καλτσίδη

Η Μαρία Καλτσίδη γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη στις 8/8/1997. Από παιδί ασχολείται με το ποδόσφαιρο. Έφτασε μέχρι την Εθνική Νέων Γυναικών και μέχρι σήμερα αγωνίζεται στην Α' Εθνική. Είναι τελειόφοιτη του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου στο τμήμα Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ και πριν το Sportime εργάστηκε στην εφημερίδα FORZA.