SPECIALS

Κανείς δεν θα ξεπεράσει τον Σερ Αλεξ Φέργκιουσον!

Το χαμόγελο του Σερ Αλεξ Φέργκιουσον είναι σαρδόνιο. Ξέρει πως η δική του Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ παραμένει αξεπέραστη. Ό,τι και αν γίνει από την ημέρα που αποφάσισε να αδειάσει το γραφείο του, σαν τη δική του Γιουνάιτεντ δεν έχει υπάρξει. Από τον χώρο που τον φιλοξενούσε στις εγκαταστάσεις του Κάρινγκτον έχουν περάσει (πλέον) τέσσερις άνθρωποι. Ο…...
Κανείς δεν θα ξεπεράσει τον Σερ Αλεξ Φέργκιουσον!

Το χαμόγελο του Σερ Αλεξ Φέργκιουσον είναι σαρδόνιο. Ξέρει πως η δική του Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ παραμένει αξεπέραστη.

Ό,τι και αν γίνει από την ημέρα που αποφάσισε να αδειάσει το γραφείο του, σαν τη δική του Γιουνάιτεντ δεν έχει υπάρξει.

Από τον χώρο που τον φιλοξενούσε στις εγκαταστάσεις του Κάρινγκτον έχουν περάσει (πλέον) τέσσερις άνθρωποι.

Ο… μύθος αναφέρει πως όταν ο Μπράιαν Κλαφ ανέλαβε (για λίγες ημέρες) την Λιντς, πίσω στη δεκαετία του ‘70, το πρώτο πράγμα που έκανε ήταν να διαλύσει το γραφείο του προκατόχου του και… θανάσιμου εχθρού του, Ντον Ρέβι.

Στη Γιουνάιτεντ κανείς δεν θα μπορούσε να πράξει κάτι ανάλογο. Ακόμη και αν το ήθελε. Η ατμόσφαιρα ακόμη… μυρίζει τα έργα και τις ημέρες του Σερ Αλεξ και τις περίφημης… διαβολικής τρίαινας που κράδαινε. Και κατακτούσε την Αγγλία. Και όχι μόνο.

Η εποχή του Σκωτσέζου κάποια στιγμή θα σταματούσε. Κανείς, ακόμη και ο «Φέργκι» που πάντα γιγάντωνε τον μύθο του στα… χασομέρια των αγώνων του, δεν μπορούσε να νικήσει τον χρόνο. Το γνώριζαν στη Γιουνάιτεντ, μα δε περίμεναν τούτη την εξέλιξη.

Οι τρεις… σωματοφύλακες

Ο πρώτος που επιλέχθηκε γι’ αυτή τη δύσκολη δουλειά, διέθετε και την… ευχή του Σερ Αλεξ. Από ένα Σκωτσέζο σε έναν άλλον.

Ο Ντέιβιντ Μόγιες ήταν το επόμενο μεγάλο προπονητικό… προϊόν. Στην Έβερτον – και για τα δεδομένα του συλλόγου – μεγαλούργησε. Οδήγησε την ομάδα του Μερσεϊσάιντ μέχρι τα προκριματικά του Champions League. Τα «ζαχαρωτά» δεν θα μπορούσαν να τον κρατήσουν. Ήταν έτοιμος να αρπάξει την ευκαιρία στο Μάντσεστερ.

Δεν ήταν ακριβώς έτσι. Ο εκλεκτός του «Φέργκι» διένυσε μόλις 10 μήνες από τα 6 χρόνια που προέβλεπε το συμβόλαιό του. Αν επιθυμούμε να δώσουμε μία χιουμοριστική νότα, το συμβόλαιο του θα ήταν ακόμη σε ισχύ, καθώς η ημερομηνία λήξης του ήταν για το καλοκαίρι του 2019!

Οι… επόμενοι δεν έλαβαν ακριβώς την ευλογία του Σερ. Συμφώνησε, αλλά δεν πέταξε τη σκούφια του.

Πρώτα ήταν ο αυστηρός Ολλανδός. Ο Λούις Φαν Χάαλ. Κουβαλά τη συνταγή της επιτυχίας, όπου και αν έχει πάει. Δοκιμασμένος στα δύσκολα (Μπάγερν Μονάχου), στα πολύ δύσκολα (Μπαρτσελόνα) και στα εξαιρετικά δύσκολα (Αγιαξ). Ακόμη και στην ιδιόρρυθμη Εθνική Ολλανδίας ο κύριος με το σημειωματάριο κατάφερε να πετύχει.

Και όμως… Το βλέμμα του Σερ Αλεξ από την κερκίδα που φέρει το όνομά του ήταν «παγωμένο». Σαν να τσέκαρε κάθε κίνηση του Φαν Χάαλ. Ακόμη και αν δεν το ήθελε. Ο Φαν Χάαλ έφερε… ασημικά στην τροπαιοθήκη του συλλόγου. Ένα Κύπελλο. Αλλά αυτό δεν είναι αρκετό.

Όταν το… κλίμα δεν σήκωνε άλλο τον Ολλανδό, στο Μάντσεστερ αναφώνησαν «ας περάσει ο επόμενος». Ουχί τυχαίος.

Αλλά ο (κάποτε) «εκλεκτός». Ο άνθρωπος που κατάφερε να νικήσει τον Σερ Αλεξ. Ο προπονητής που πέτυχε να… σπάσει την κυριαρχία της υπερομάδας που είχε η Γιουνάιτεντ. Άρα και ο κατάλληλος να αντικαταστήσει τους… αντικαταστάτες του «Φέργκι».

Ο καιρός έχει γυρίσματα. Ο «Μου» δεν αποδείχθηκε εκλεκτός. Ήταν ένας από εμάς. Αντέδρασε σαν κοινός θνητός και η αχόρταγη… κοιλιά των «διαβόλων» τον κατάπιε και τον χώνεψε με αργό ρυθμό. «Απορρίφθηκε»! Ο Σερ Αλεξ είναι καλύτερος από εσένα!

Ο κοινός παρονομαστής και των τριών προαναφερθέντων είναι ένας και μοναδικός: τα χαμένα αποδυτήρια. Ο Φέργκιουσον δεν τα έχασε ποτέ! Και όταν αισθάνονταν πως συμβαίνει κάτι τέτοιο, λάμβανε τα μέτρα του. Μία ομιλία με μπόλικη δόση από… πιστολάκι μαλλιών, ήταν η πρώτη λύση.

Οι Άγγλοι είχαν ονομάσει τις ομιλίες ως «hair dryer», καθώς θεωρούσαν πως φώναζε τόσο δυνατά, έτσι ώστε τα μαλλιά των παικτών που δεχόντουσαν την κατσάδα κινούνταν λες και τους έκαναν πιστολάκι!

Όταν η παραπάνω τακτική δεν ήταν αρκετή, ο Φέργκιουσον απομάκρυνε τον… ταραξία! Έτσι απλά.

Ο επόμενος,  τέταρτος προπονητής της παρέας είναι αυτός που έχει τη μεγαλύτερη σχέση με το σύλλογο. Δεν ήταν μόνο μέλος της, αλλά και κομμάτι μιάς από τις επικότερες ανατροπές στην ιστορία του Champions League. Τον λένε Όλε Γκούναρ Σόλσκιερ. Στα ποδοσφαιρικά χρόνια του «κουβαλούσε» το παρατσούκλι του «δολοφόνου με το αγγελικό πρόσωπο».

Μία σημαντική λεπτομέρεια: ο 45χρονος προπονητής είναι ο δεύτερος που έλαβε την συγκατάθεση του Σερ Αλεξ. Γιατί ο Σκωτσέζος μπορεί να έχει αποχωρήσει, αλλά η γνώμη του όχι μόνο έχει σημασία, αλλά είναι και ζητούμενη!

Ήδη ο Φέργκιουσον ήταν στο «Ολντ Τράφορντ» στην επικράτηση της Γιουνάιτεντ επί της Μπόρνμουθ με το εμφατικό 4-1. Την τρίτη σερί νίκη του Σόλσκιερ. Το καλύτερο δώρο στον εορτάζοντα στις 31/12 Σερ Αλεξ, ο οποίος κλείνει 77 έτη ζωής. Το χαμόγελο του στις εξέδρες είναι σίγουρο πως το… έσκασε όχι για τα γενέθλιά του, αλλά επειδή οι «διάβολοι» άρχισαν να θυμίζουν κάτι από τη… σατανική εποχή του.

Για τον Νορβηγό η περίσταση μοιάζει σουρεάλ. Όποτε χτυπούσε την πόρτα του γραφείο του μάνατζερ του, ήξερε πως εκεί θα ανταμώσει τον Σερ Άλεξ Φέργκιουσον. Πλέον, αυτός είναι ο δικός του χώρος. Αυτόν θα συναντούν οι παίκτες της Γιουνάιτεντ.

Τούτη τη στιγμή, οι «κόκκινοι διάβολοι» μοιάζουν να έχον ξεφύγει από την οκνηρία της εποχής του Μουρίνιο. Θα είναι μόνιμο ή κάτι παροδικό; Μόνο ο χρόνος θα δείξει. Αυτός είναι μία από τις πολυτιμότερες μονάδες μέτρησης.

Και ο κοινός παρονομαστής ανάμεσα στον Σόλσκιερ και τον Φέργκιουσον. Βλέπετε, αρκετά από τα γκολ της τελευταίας στιγμής, στα λεπτά των καθυστερήσεων στην περίφημη «Fergie Time», έχουν έρθει από τον παίκτη που μπορούσε να περάσει στον αγωνιστικό χώρο στο 85′ και μέχρι να τελειώσει το ματς να είχε δύο γκολ. Τον λένε Όλε Γκούναρ Σόλσκιερ. Και είναι ο νέος προπονητής της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ!

Ευχήθηκε στον Φέργκιουσον ο Μπέκαμ (pic)

Next Gen: Τα 10 κορυφαία ταλέντα του 2018

Ερναντέζ, η μεταγραφή που δείχνει πως η Μπάγερν σκέφτεται έξω από το κουτί

Διαβάσατε το άρθρο με τίτλο «Κανείς δεν θα ξεπεράσει τον Σερ Αλεξ Φέργκιουσον!», όπου αναφέρθηκαν τα παρακάτω #tags (ετικέτες). Για σχετικά άρθρα επιλέξτε #tag.
Post on Facebook Post on X (Twitter) Post on LinkEdin Send this post with WhatsApp Send this post with Viber E-mail Post
Εγγραφείτε στα Σελίδα του του Sportime στην πλατφόρμα των Google news για άμεση κι έγκυρη ενημέρωση.
Μιχάλης Γκιουλένογλου

Αρθρογραφεί στο Sportime.GR και είναι συντάκτης του άρθρου αυτού.