ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Αναδρομικά: Ψαλιδισμένος έως και 40% ο «μποναμάς»

Eως τις 27 Ιανουαρίου 2019 θα πρέπει να περιμένουν δικαστικοί, πανεπιστημιακοί, διπλωμάτες και γιατροί του ΕΣΥ για να λάβουν εφάπαξ τα αναδρομικά με ξεχωριστή μισθοδοτική κατάσταση. Το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους έστειλε εξαιρετικά επείγον έγγραφο στις εμπλεκόμενες υπηρεσίες ζητώντας την άμεση υλοποίηση των κοινών υπουργικών αποφάσεων. Ειδικά για τους γιατρούς του ΕΣΥ, γίνεται προσπάθεια να...
Αναδρομικά: Ψαλιδισμένος έως και 40% ο «μποναμάς»

Eως τις 27 Ιανουαρίου 2019 θα πρέπει να περιμένουν δικαστικοί, πανεπιστημιακοί, διπλωμάτες και γιατροί του ΕΣΥ για να λάβουν εφάπαξ τα αναδρομικά με ξεχωριστή μισθοδοτική κατάσταση.

Το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους έστειλε εξαιρετικά επείγον έγγραφο στις εμπλεκόμενες υπηρεσίες ζητώντας την άμεση υλοποίηση των κοινών υπουργικών αποφάσεων.

Ειδικά για τους γιατρούς του ΕΣΥ, γίνεται προσπάθεια να καταβληθούν τα ποσά μέχρι την εκπνοή του 2018. Το συνολικό κονδύλι που θα εκταμιευτεί ανέρχεται σε 820 εκατ. ευρώ καθαρά, που αντιστοιχεί σε 1,4 δισ. ευρώ μεικτά. Η καταβολή των ποσών δρομολογείται, καθώς το Συμβούλιο της Επικρατείας έκρινε αντισυνταγματικές τις περικοπές που επιβλήθηκαν με τον Νόμο 4093/2012 από 1-8-2012 σε βασικούς μισθούς και επιδόματα που καταβάλλονταν βάσει των ειδικών μισθολογίων. Οι ένστολοι και οι συνταξιούχοι των ειδικών μισθολογίων που πήραν εγκαίρως τον «μποναμά», διαμαρτύρονται ότι είδαν στο ΑΤΜ μικρότερο ποσό από αυτό που υπολόγιζαν ότι θα πάρουν. Ιδίως οι συνταξιούχοι που υπέστησαν όλες τις μνημονιακές παρακρατήσεις, εισέπραξαν ποσά έως και 40% λιγότερα από τα προσδοκώμενα. Ακραίο αλλά ενδεικτικό παράδειγμα είναι απόστρατος ανώτατου βαθμού στον οποίο αντιστοιχούσαν αναδρομικά 13.000 ευρώ και πήρε μόλις 3.290 ευρώ.

Οι δικαιούχοι των αναδρομικών χωρίζονται στις εξής κατηγορίες:

■ Ενστολοι: Οι οικονομικές υπηρεσίες των υπουργείων Εθνικής Αμυνας και Προστασίας του Πολίτη έτρεξαν εγκαίρως τη διαδικασία με εντολή της πολιτικής ηγεσίας με αποτέλεσμα οι στρατιωτικοί, οι αστυνομικοί, οι λιμενικοί και οι πυροσβέστες να πάρουν πρώτοι τον χριστουγεννιάτικο μποναμά στις 13 Δεκεμβρίου. Τα αναδρομικά που καταβλήθηκαν τελικά περιορίζονται στην περίοδο από 1-8-2012 έως 31-12-2016 και η δαπάνη ανέρχεται σε 600 εκατ. ευρώ ( καθαρό ποσό μετά τις κρατήσεις 363 εκατ. ευρώ). Τα ποσά που είδαν στους λογαριασμούς τους κυμαίνονται από 400 έως και πάνω από 8.000 ευρώ, ανάλογα τον βαθμό, την οικογενειακή κατάσταση και τα χρόνια υπηρεσίας. Ωστόσο άδειους βρήκαν τους λογαριασμούς τους 4.609 ειδικοί φρουροί οι οποίοι προανήγγειλαν συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας με τα υπηρεσιακά αλεξίσφαιρα γιλέκα τους. Στις αιτιάσεις τους η κυβέρνηση απαντά ότι είχαν λάβει ήδη αναδρομικές αποδοχές για την τριετία 2012-2014 λόγω της αύξησης στον βασικό μισθό και τα επιδόματα.

■ Γιατροί του ΕΣΥ: Στο μέτωπο των γιατρών του ΕΣΥ επικράτησε αλαλούμ καθώς δεν υπήρχαν τόσο στα νοσοκομεία όσο και στα κέντρα υγείας οι καταστάσεις με τους γιατρούς που εργάζονταν το διάστημα που αφορά η επιστροφή των αναδρομικών. Πάντως αυτό το διάστημα γίνεται προσπάθεια να συνταχθούν οι καταστάσεις και να προωθηθούν στην Ενιαία Αρχή Πληρωμών πριν από την εκπνοή της χρονιάς. Οι 20.000 δικαιούχοι γιατροί θα είναι οι λιγότερο ευνοημένοι, αφού τα αναδρομικά τους αφορούν μικρότερο διάστημα, ήτοι από 13-11-2014 έως 31-12-2016. Το ποσό που περιμένουν να εισπράξουν οι γιατροί ανέρχεται συνολικά σε 185 εκατ. ευρώ και με τις κρατήσεις περιορίζεται στα 115 εκατ. ευρώ.

■ Πανεπιστημιακοί: Θα εισπράξουν αναδρομικά για την περίοδο από 1-1-2015 έως 12-5-2016. Οι δικαιούχοι θα είναι καθηγητές μέλη ΔΕΠ, ΕΕΠ και ΕΔΙΠ των πανεπιστημίων και των ΤΕΙ, το εκπαιδευτικό προσωπικό και ΕΔΙΠ της ΑΣΠΑΙΤΕ, μέλη ΔΕΠ και ΕΕΔΙΠ των ΑΣΕΙ, μέλη Διδακτικού και Ειδικού Διδακτικού Προσωπικού των ΑΕΑ, ερευνητές και ΕΛΕ των ερευνητικών κέντρων, ινστιτούτων και τεχνολογικών φορέων, καθώς και των ερευνητικών κέντρων της Ακαδημίας Αθηνών και του Ιδρύματος Ιατροβιολογικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών. Αναδρομικά για το ίδιο διάστημα θα λάβουν και οι συνταξιούχοι πρώην μόνιμο καλλιτεχνικό προσωπικό της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών, της Κρατικής Ορχήστρας Θεσσαλονίκης και της Ορχήστρας της Εθνικής Λυρικής Σκηνής. Η δαπάνη του κρατικού προϋπολογισμού για το ποσό των αναδρομικών που θα καταβληθούν στους πανεπιστημιακούς ανέρχεται στα 130,840 εκατ. ευρώ (καθαρό ποσό 79,1 εκατ. ευρώ).

■ Δικαστικοί: Τα αναδρομικά στους δικαστικούς λειτουργούς και στα μέλη του κύριου προσωπικού του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους αφορούν το διάστημα από 1-8-2012 έως και 30-6-2014. Η δαπάνη ανέρχεται στα 56,8 εκατ. ευρώ (καθαρό ποσό 34,308 εκατ. ευρώ). Αναδρομικά θα λάβουν επίσης 500 διπλωμάτες και υπάλληλοι του υπουργείου Εξωτερικών.

■ Συνταξιούχοι των ειδικών μισθολογίων: Στις 21 Δεκεμβρίου, μαζί με τη σύνταξη του Ιανουαρίου πιστώθηκαν τα αναδρομικά για 115.000 συνταξιούχους των ειδικών μισθολογίων. Τα αναδρομικά πιστώθηκαν σε 5 κατηγορίες συνταξιούχων για διάστημα από 16,5 μήνες έως και 47 μήνες , κατ’ αντιστοιχία με το χρονικό διάστημα που ορίστηκε και για τους εν ενεργεία συναδέλφους τους. Καταληκτική ημερομηνία για όλους θεωρείται η υπαγωγή στον νόμο Κατρούγκαλου. Το κονδύλι ανέρχεται σε 233,1 εκατ. ευρώ (425 εκατ. μεικτά). Υψηλότερα ποσά έλαβαν οι δικαστικοί, έως 4.550 ευρώ, και οι πανεπιστημιακοί, έως 4.350 ευρώ. Οι λιγότερο ευνοημένοι ήταν οι συνταξιούχοι γιατροί του ΕΣΥ.

Το ποσό υπόκειται σε όλες τις κρατήσεις που γίνονται στις συντάξεις, με αποτέλεσμα η συνολική παρακράτηση να ανέρχεται σε έως και 40%. Παράλληλα, υπόκειται σε κράτηση για υγειονομική περίθαλψη, ενώ παρακρατείται φόρος 20% στην πηγή, με τον οποίο εξαντλείται η φορολογική υποχρέωση των συνταξιούχων για τα ποσά των αναδρομικών. Η καταβολή αυτού του εφάπαξ ποσού δεν επηρεάζει το ύψος της καταβαλλόμενης σύνταξης που έχει ληφθεί υπόψη για τον επανυπολογισμό, ο οποίος αναμένεται να κάνει πρεμιέρα από τον Ιανουάριο του 2019.

Σε κάθε περίπτωση, οι δημόσιοι λειτουργοί και οι συνταξιούχοι θα εισπράξουν τα αναδρομικά χωρίς να γίνει κανένας συμψηφισμός με τυχόν ληξιπρόθεσμα ή μη, ή ρυθμισμένα χρέη προς το Δημόσιο (π.χ. ΕΝΦΙΑ, φόρο εισοδήματος).

Πηγή: Πρώτο Θέμα

Είχε λόξιγκα για… 69 χρόνια σερί (vid)

Έριξαν πέτρες σε μια παγωμένη λίμνη και το αποτέλεσμα έγινε viral παγκοσμίως

Sportime Team

Μέλος της συντακτικής ομάδας του Sportime.GR.

Εγγραφείτε στα Σελίδα του του Sportime στην πλατφόρμα των Google news για άμεση κι έγκυρη ενημέρωση.
Ελευθέριος Ανδρώνης: Καύση νεκρών: Η ελπίδα της Ανάστασης δεν ανήκει στα κρεματόρια σας

Καύση νεκρών: Η ελπίδα της Ανάστασης δεν ανήκει στα κρεματόρια σας

Η ανθρώπινη στάχτη κηρύττει τον μηδενισμό σε αυτή τη ζωή και στην επόμενη - Το σεβάσμιο λείψανο όμως είναι μια παρακαταθήκη αιωνιότητας

Ελευθέριος Ανδρώνης
Κοινωνία: Μαρία Καρυστιανού: «Το να κόβουν βόλτες τα τουρκικά αλιευτικά στα χωρικά μας ύδατα δεν είναι ήρεμα νερά»

Μαρία Καρυστιανού: «Το να κόβουν βόλτες τα τουρκικά αλιευτικά στα χωρικά μας ύδατα δεν είναι ήρεμα νερά»

Μακριά από τη «γραμμή» του κατευνασμού έδειξε ότι κινείται η Μαρία Καρυστιανού, με φόντο την προετοιμασία του πολιτικού της κινήματος

Κοινωνία
Κοινωνία: Ούτε ιερό – ούτε όσιο: Κατακραυγή για τη διαφήμιση που δείχνει τον μακαρίτη Γιώργο Παπαδάκη να προσφέρει… καφέ

Ούτε ιερό – ούτε όσιο: Κατακραυγή για τη διαφήμιση που δείχνει τον μακαρίτη Γιώργο Παπαδάκη να προσφέρει… καφέ

Όλα για το marketing και το εύκολο χρήμα - Ιδιοκτήτης μαγαζιού στη Μεσσήνη - μέσω ΑΙ - έκανε τον Γ.Παπαδάκη να κερνά καφέδες απ' τον... παράδεισο

Κοινωνία
Κοινωνία: Επίθεση με σενάριο του μυαλού του έκανε ο Πορτοσάλτε στην Καρυστιανού: «Ξεφτίλα αν ανακοινώσει κόμμα στη μέρα της τραγωδίας»

Επίθεση με σενάριο του μυαλού του έκανε ο Πορτοσάλτε στην Καρυστιανού: «Ξεφτίλα αν ανακοινώσει κόμμα στη μέρα της τραγωδίας»

Καταπληκτικό επίπεδο δημοσιογραφίας - Ο Πορτοσάλτε διαδίδει φήμες που φαντάζεται ο ίδιος και μετά επιτίθεται σύμφωνα με αυτές

Κοινωνία
Ελευθέριος Ανδρώνης: Mercosur: Πέρασε η συμφωνία – ταφόπλακα για την αγροτιά – Η ΕΕ ψήφισε την ερήμωση της υπαίθρου και το δηλητήριο στο πιάτο μας

Mercosur: Πέρασε η συμφωνία – ταφόπλακα για την αγροτιά – Η ΕΕ ψήφισε την ερήμωση της υπαίθρου και το δηλητήριο στο πιάτο μας

Την ώρα που οι ΗΠΑ στρέφονται προς την παραδοσιακή διατροφή, η ΕΕ εισάγει «θάνατο» από τη Λατινική Αμερική και τελειώνει τους αγρότες

Ελευθέριος Ανδρώνης
Κοινωνία: Σοκ στην Πιερία: Κτηνοτρόφος αυτοκτόνησε αφού του θανάτωσαν 1000 πρόβατα – Άλλο ένα τραγικό θύμα του απάνθρωπου πρωτοκόλλου της ευλογιάς

Σοκ στην Πιερία: Κτηνοτρόφος αυτοκτόνησε αφού του θανάτωσαν 1000 πρόβατα – Άλλο ένα τραγικό θύμα του απάνθρωπου πρωτοκόλλου της ευλογιάς

Ο 59χρονος αυτόχειρας ήταν απαρηγόρητος μετά τον χαμό των ζώων του - Τον βρήκε απαγχονισμένο ο αδερφός του

Κοινωνία
Κοινωνία: Ιωάννα Κ. Λάππα: ‘Ενα μελοποιημένο ποίημα με τίτλο: Γλαύκος, ο Γενναίος Βασιλιάς της Λυκίας

Ιωάννα Κ. Λάππα: ‘Ενα μελοποιημένο ποίημα με τίτλο: Γλαύκος, ο Γενναίος Βασιλιάς της Λυκίας

Η Ιωάννα Κ. Λάππα επιμελήθηκε ένα μελοποιημένο ποίημα με τίτλο: Γλαύκος, ο Γενναίος Βασιλιάς της Λυκίας.

Κοινωνία
Κοινωνία: Το 2025: μια χαμένη χρονιά για την πολιτική, όχι όμως για την κοινωνία

Το 2025: μια χαμένη χρονιά για την πολιτική, όχι όμως για την κοινωνία

Το 2025 δεν θα μείνει στην ιστορία της Χώρας μας ως χρονιά προόδου. Περισσότερο θα καταγραφεί ως μια περίοδος πολιτικής αδράνειας, θεσμικής κόπωσης και κανονικοποίησης της αδικίας.

Κοινωνία
Κοινωνία: Αγρότες: Σε διχαστικά τρικ και απειλές επιμένει η κυβέρνηση – «Ενάντια στην κοινωνία κάθε ώρα κινητοποιήσεων»

Αγρότες: Σε διχαστικά τρικ και απειλές επιμένει η κυβέρνηση – «Ενάντια στην κοινωνία κάθε ώρα κινητοποιήσεων»

Ο Παύλος Μαρινάκης κουνά το δάχτυλο στους αγρότες και προειδοποιεί με βίαιες επεμβάσεις της αστυνομίας

Κοινωνία