EXTRATIME

«Εξπρές Σάμινα»: Ο «Τιτανικός» της Πάρου…

Σαν σήμερα, 26 Σεπτεμβρίου, πριν από 19 χρόνια 81 άνθρωποι βρήκαν τραγικό θάνατο ανοικτά της Πάρου στο ναυάγιο του επιβατηγού - οχηματαγωγού πλοίου «Εξπρές Σάμινα», σε μία από τις μεγαλύτερες ναυτικές τραγωδίες.
«Εξπρές Σάμινα»: Ο «Τιτανικός» της Πάρου…

Σαν σήμερα, 26 Σεπτεμβρίου, πριν από 19 χρόνια σημειώθηκε μία από τις μεγαλύτερες ναυτικές τραγωδίες στη χώρα μας. Η Ελλάδα, μια χώρα που η θάλασσα ακουμπάει σχεδόν κάθε άκρη της, είδε 81 ανθρώπους να να χάνουν τη ζωή τους σε αυτή.

Το όνομα του «Εξπρές Σάμινα» φέρνει σε όλους τραγικές μνήμες. Οι ούτε δύο δεκαετίες, άλλωστε που έχουν περάσει δεν είναι ικανές να σβήσουν της θύμησες, τις άσχημες μνήμες.

81 ψυχές θα το θυμίζουν πάντα, εκεί ανοικτά της Πάρου, στις νησίδες «Πόρτες».

Το επιβατηγό – οχηματαγωγό πλοίο «Εξπρές Σάμινα» εκτελούσε το δρομολόγιο Πειραιάς – Πάρος – Νάξος – Ικαρία – Σάμος – Πάτμος, με τελικό προορισμό τους Λειψούς. Το βράδυ της 26ης Σεπτεμβρίου του 2000 το «Σάμινα» αναχωρεί από τον λιμένα του Πειραιά με 533 άτομα (472 επιβάτες και 61 πλήρωμα).

Λίγο μετά τις 10 το βράδυ, με ανέμους 8 μποφόρ, δύο μίλια ανοικτά του νησιού, προσέκρουσε με ταχύτητα 18 κόμβων, στις νησίδες «Πόρτες» με συνέπεια το πλοίο να υποστεί ρήγμα στα δεξιά ύφαλα, μήκους περίπου τριών μέτρων, και στη βάση του δεξιού πτερυγίου ευστάθειας με αποτέλεσμα το νερό να πλημμυρίσει το μηχανοστάσιο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Εορτολόγιο Πέμπτη 26 Σεπτεμβρίου: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα

Μεγάλος πανικός προκλήθηκε στους επιβαίνοντες λόγω της συσκότισης που προκλήθηκε στο πλοίο από ηλεκτρική βλάβη, καθώς δεν λειτούργησε ούτε η εφεδρική ηλεκτρογεννήτρια αλλά και από την απουσία ειδοποίησης της σειρήνας έκτακτης ανάγκης αλλά και της σχετικής ενημέρωσης από τα φορητά μεγάφωνα του πλοίου, με πολλούς από αυτούς να πηδούν στη θάλασσα.

Μέσα σε 25 λεπτά βυθίζεται στα νερά του Αιγαίου, παρασύροντας στο θάνατο 81 ανθρώπους.

Μετά από αρκετή ώρα το Λιμεναρχείο Πάρου διατάσσει όλα τα παραπλέοντα σκάφη να σπεύσουν στον τόπο του ναυαγίου με πρώτους να φτάνουν στο σημείο του ναυαγίου οι ψαράδες, ενώ στην συνέχεια και σκάφη του Λιμενικού.

Μέρος των διασωθέντων μεταφέρθηκαν στο Κέντρο Υγείας της Πάρου. Ο λιμενάρχης Πάρου, Δημήτρης Μάλαμας, έχασε τη ζωή του το ίδιο βράδυ από το άγχος και την πίεση κατά τη διάρκεια της επιχείρησης για τη διάσωση των ναυαγών.

Το ναυάγιο του Σάμινα ήταν η δεύτερη μεγαλύτερη ναυτική τραγωδία μετά τη βύθση του οχηματαγωγού «Ηράκλειον» στη Φαλκονέρα το Δεκέμβριο του 1966 με 247 νεκρούς.

Οι κατηγορίες

Το δικαστήριο κατέληξε στο συμπέρασμα ότι το πλοίο ήταν αξιόπλοο, ότι οι βάρκες ήταν σε καλή κατάσταση κι ότι η πρόσκρουση οφειλόταν σε κακή διακυβέρνηση κυρίως από τον υποπλοίαρχο, ενώ η γρήγορη βύθιση αποδόθηκε στο γεγονός ότι δεν ήταν κλειστές οι υδατοστεγείς θύρες.

Επιβλήθηκαν ποινές φυλάκισης στον πλοίαρχο, τον υποπλοίαρχο, τον ύπαρχο, στον Α’ Μηχανικό και τον ασυρματιστή.

Κάνε follow το Sportime στο Instagram και like στο Facebook

Sportime Team

Μέλος της συντακτικής ομάδας του Sportime.GR.

Εγγραφείτε στα Σελίδα του του Sportime στην πλατφόρμα των Google news για άμεση κι έγκυρη ενημέρωση.
Ελευθέριος Ανδρώνης: Καύση νεκρών: Η ελπίδα της Ανάστασης δεν ανήκει στα κρεματόρια σας

Καύση νεκρών: Η ελπίδα της Ανάστασης δεν ανήκει στα κρεματόρια σας

Η ανθρώπινη στάχτη κηρύττει τον μηδενισμό σε αυτή τη ζωή και στην επόμενη - Το σεβάσμιο λείψανο όμως είναι μια παρακαταθήκη αιωνιότητας

Ελευθέριος Ανδρώνης
Κοινωνία: Μαρία Καρυστιανού: «Το να κόβουν βόλτες τα τουρκικά αλιευτικά στα χωρικά μας ύδατα δεν είναι ήρεμα νερά»

Μαρία Καρυστιανού: «Το να κόβουν βόλτες τα τουρκικά αλιευτικά στα χωρικά μας ύδατα δεν είναι ήρεμα νερά»

Μακριά από τη «γραμμή» του κατευνασμού έδειξε ότι κινείται η Μαρία Καρυστιανού, με φόντο την προετοιμασία του πολιτικού της κινήματος

Κοινωνία
Κοινωνία: Ούτε ιερό – ούτε όσιο: Κατακραυγή για τη διαφήμιση που δείχνει τον μακαρίτη Γιώργο Παπαδάκη να προσφέρει… καφέ

Ούτε ιερό – ούτε όσιο: Κατακραυγή για τη διαφήμιση που δείχνει τον μακαρίτη Γιώργο Παπαδάκη να προσφέρει… καφέ

Όλα για το marketing και το εύκολο χρήμα - Ιδιοκτήτης μαγαζιού στη Μεσσήνη - μέσω ΑΙ - έκανε τον Γ.Παπαδάκη να κερνά καφέδες απ' τον... παράδεισο

Κοινωνία
Κοινωνία: Επίθεση με σενάριο του μυαλού του έκανε ο Πορτοσάλτε στην Καρυστιανού: «Ξεφτίλα αν ανακοινώσει κόμμα στη μέρα της τραγωδίας»

Επίθεση με σενάριο του μυαλού του έκανε ο Πορτοσάλτε στην Καρυστιανού: «Ξεφτίλα αν ανακοινώσει κόμμα στη μέρα της τραγωδίας»

Καταπληκτικό επίπεδο δημοσιογραφίας - Ο Πορτοσάλτε διαδίδει φήμες που φαντάζεται ο ίδιος και μετά επιτίθεται σύμφωνα με αυτές

Κοινωνία
Ελευθέριος Ανδρώνης: Mercosur: Πέρασε η συμφωνία – ταφόπλακα για την αγροτιά – Η ΕΕ ψήφισε την ερήμωση της υπαίθρου και το δηλητήριο στο πιάτο μας

Mercosur: Πέρασε η συμφωνία – ταφόπλακα για την αγροτιά – Η ΕΕ ψήφισε την ερήμωση της υπαίθρου και το δηλητήριο στο πιάτο μας

Την ώρα που οι ΗΠΑ στρέφονται προς την παραδοσιακή διατροφή, η ΕΕ εισάγει «θάνατο» από τη Λατινική Αμερική και τελειώνει τους αγρότες

Ελευθέριος Ανδρώνης
Κοινωνία: Σοκ στην Πιερία: Κτηνοτρόφος αυτοκτόνησε αφού του θανάτωσαν 1000 πρόβατα – Άλλο ένα τραγικό θύμα του απάνθρωπου πρωτοκόλλου της ευλογιάς

Σοκ στην Πιερία: Κτηνοτρόφος αυτοκτόνησε αφού του θανάτωσαν 1000 πρόβατα – Άλλο ένα τραγικό θύμα του απάνθρωπου πρωτοκόλλου της ευλογιάς

Ο 59χρονος αυτόχειρας ήταν απαρηγόρητος μετά τον χαμό των ζώων του - Τον βρήκε απαγχονισμένο ο αδερφός του

Κοινωνία
Κοινωνία: Αγρότες: Σε διχαστικά τρικ και απειλές επιμένει η κυβέρνηση – «Ενάντια στην κοινωνία κάθε ώρα κινητοποιήσεων»

Αγρότες: Σε διχαστικά τρικ και απειλές επιμένει η κυβέρνηση – «Ενάντια στην κοινωνία κάθε ώρα κινητοποιήσεων»

Ο Παύλος Μαρινάκης κουνά το δάχτυλο στους αγρότες και προειδοποιεί με βίαιες επεμβάσεις της αστυνομίας

Κοινωνία
Κοινωνία: Δηλώσεις ντροπής της Δ. Μιχαηλίδου για Καρυστιανού: «Πως χρησιμοποιεί τον πόνο της ως πολιτικό βατήρα προσωπικής εξέλιξης;»

Δηλώσεις ντροπής της Δ. Μιχαηλίδου για Καρυστιανού: «Πως χρησιμοποιεί τον πόνο της ως πολιτικό βατήρα προσωπικής εξέλιξης;»

Η Δόμνα Μιχαηλίδου «αποφάσισε» ότι οι χαροκαμένοι γονείς δεν αρμόζει να πολιτεύονται, αλλά θα πρέπει μόνο να θρηνούν άπραγοι

Κοινωνία
Κοινωνία: Άγγελος Συρίγος: Προσπάθησε να συμμαζέψει τα ασυμμάζευτα για τη διπλωματική γκάφα Μητσοτάκη με Βενεζουέλα – «Δεν είναι καθηγητής Διεθνούς Δικαίου»

Άγγελος Συρίγος: Προσπάθησε να συμμαζέψει τα ασυμμάζευτα για τη διπλωματική γκάφα Μητσοτάκη με Βενεζουέλα – «Δεν είναι καθηγητής Διεθνούς Δικαίου»

Η άγνοια δεν είναι δικαιολογία για έναν πρωθυπουργό με πλήθος συμβούλων - Ο Άγγελος Συρίγος προσπάθησε να δικαιολογήσει τον Μητσοτάκη, αλλά τον εξέθεσε χειρότερα

Κοινωνία