ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου

Σήμερα 19 Μαΐου, συμπληρώνονται 101 χρόνια από τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου, όπου χιλιάδες άνθρωποι έχασαν τραγικά τη ζωή τους. Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου: Η γενοκτονία των Ποντίων ( 1916 – 1923 ) με 353.000 νεκρούς αποτελεί τη δεύτερη μεγάλη γενοκτονία του αιώνα μας. Όλα άρχισαν το 1908 όταν εκδηλώθηκε...
Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου

Σήμερα 19 Μαΐου, συμπληρώνονται 101 χρόνια από τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου, όπου χιλιάδες άνθρωποι έχασαν τραγικά τη ζωή τους.

Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου: Η γενοκτονία των Ποντίων ( 1916 – 1923 ) με 353.000 νεκρούς αποτελεί τη δεύτερη μεγάλη γενοκτονία του αιώνα μας.

Όλα άρχισαν το 1908 όταν εκδηλώθηκε και επικράτησε το κίνημα των Νεότουρκων, που κατάφερε να θέσει στο περιθώριο τον Σουλτάνο.

Αυτή η κίνηση έφερε ελπίδες για αλλαγές και μεταρρυθμίσεις σε όλο το εσωτερικό της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, κάτι που σύντομα διαψεύσθηκε παταγωδώς.

Οι Νεότουρκοι φρόντισαν να δείξουν ένα πολύ σκληρό εθνικιστικό πρόσωπο, θέλοντας να εκδιώξουν κάθε χριστιανικό πληθυσμό από την περιοχή.

Το ελληνικό κράτος, όντας απασχολημένο με το «Κρητικό Ζήτημα», δεν ήθελε να ανοίξει ακόμα ένα μέτωπο με την Τουρκία και έτσι τα πράγματα γίνονται πολύ δύσκολα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: ΠΑΟΚ για 19η Μαΐου: «Οι 353.000 ψυχές ζητούν Δικαίωση!»

Οι Τούρκοι ρίχνοντας τα πάντα στην «ασφάλεια του κράτους», εκτοπίζουν ένα πολύ μεγάλο μέρος των Ελλήνων, στη μικρασιατική ενδοχώρα, δημιουργώντας τα «τάγματα εργασίας».

Εκεί εργάζονταν όλοι όσοι δεν κατατάσσονταν στο στρατό και δούλευαν σε λατομεία, ορυχεία και άλλες σκληρές εργασίες, με απάνθρωπες συνθήκες.

Αρκετοί χάνουν εκεί τη ζωή τους, είτε από πείνα, είτε από τις κακουχίες και τις ασθένειες.

Σαν σήμερα 19/5: Οι Ελληνοπόντιοι μαζί με του Αρμένιους προσπάθησαν να αντιδράσουν και οδηγήθηκαν στα βουνά δίνοντας μία ευκαιρία στους εθνικιστές του Μουσταφά Κεμάλ.

Μετά τη Γενοκτονία των Αρμενίων το 1916, πλέον είχαν σκοπό να εξολοθρεύσουν και τους Ελληνοπόντιους.

Έτσι το 1919 και συγκεκριμένα στις 19 Μαΐου, ο Μουσταφά Κεμάλ, μεταφέρεται στη Σαμψούντα προκειμένου να αρχίσει η δεύτερη φάση της Γενοκτονίας των Ποντίων, έχοντας την καθοδήγηση γερμανών και σοβιετικών συμβούλων.

Υπολογίζεται ότι μέχρι το 1922 και τη Μικρασιατική Καταστροφή, τα θύματα ξεπέρασαν τις 200 χιλιάδες, ενώ πολλοί είναι οι ιστορικοί που φτάνουν τον τραγικό αριθμό στις 350.000.

Περίπου 400.000 ήρθαν στην Ελλάδα, ενώ όσοι ξέφυγαν πήγαν πρόσφυγες στη Νότια Ρωσία.

Η 19η Μαΐου ανακηρύχτηκε και επίσημα στις  24 Φεβρουαρίου 1994 ως Ημέρα Μνήμης για τη Γενοκτονία του Ποντιακού Ελληνισμού.

Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου:

Εγγραφείτε στα Σελίδα του του Sportime στην πλατφόρμα των Google news για άμεση κι έγκυρη ενημέρωση.
Κοινωνία: Σε αυτές τις γιορτές ας κάνουμε «γούρι» μας την ελεημοσύνη

Σε αυτές τις γιορτές ας κάνουμε «γούρι» μας την ελεημοσύνη

Αντί να κρεμάσουμε γούρια στην πόρτα να «κρεμάσουμε» την απροθυμία μας για πράξεις αγάπης - Η ελεημοσύνη είναι το μόνο «γούρι» που δεν σπάει ποτέ

Κοινωνία
Κοινωνία: «Σαφάρι» ελέγχων από την Τροχαία: 6.000 αλκοτέστ παραμονή Χριστουγέννων – Ένας πήγε αυτόφωρο

«Σαφάρι» ελέγχων από την Τροχαία: 6.000 αλκοτέστ παραμονή Χριστουγέννων – Ένας πήγε αυτόφωρο

Ένας από τους 87 οδηγούς που έπιασαν τα αλκοοτεστ, είχε πάνω από το όριο των 0,60 και οδηγήθηκε στο αυτόφωρο.

Κοινωνία
Κοινωνία: Βίντεο ντοκουμέντο από τροχαίο με εγκατάλειψη στο Πικέρμι

Βίντεο ντοκουμέντο από τροχαίο με εγκατάλειψη στο Πικέρμι

Η οικογένεια του νεαρού οδηγού μοτοσικλέτας κάνει έκκληση σε όποιον γνωρίζει κάτι να ενημερώσει τις Αρχές.

Κοινωνία
Κοινωνία: Τέλη κυκλοφορίας: Εκπνέει η προθεσμία πληρωμής – Δεν εξετάζεται παράταση

Τέλη κυκλοφορίας: Εκπνέει η προθεσμία πληρωμής – Δεν εξετάζεται παράταση

Λήγει στις 31 Δεκεμβρίου η προθεσμία για την πληρωμή των τελών κυκλοφορίας. Η κυβέρνηση ξεκαθαρίζει πως δεν υπάρχει σχεδιασμός για παράταση.

Κοινωνία
Κοινωνία: Σέρρες: Αγωνία για την εξαφάνιση του διοικητή του Πυροσβεστικού Κλιμακίου Ποροΐων

Σέρρες: Αγωνία για την εξαφάνιση του διοικητή του Πυροσβεστικού Κλιμακίου Ποροΐων

Silver Alert στις Σέρρες για την εξαφάνιση του 45χρονου Κωνσταντίνου Γκίνη, διοικητή του Πυροσβεστικού Κλιμακίου Ποροΐων. Έκκληση για βοήθεια στον εντοπισμό του.

Κοινωνία
Ελευθέριος Ανδρώνης: Χριστούγεννα: Το μόνο ατίμητο δώρο για όλους μας είναι η Γέννηση του Σωτήρα Χριστού

Χριστούγεννα: Το μόνο ατίμητο δώρο για όλους μας είναι η Γέννηση του Σωτήρα Χριστού

Χρυσό, λίβανο και σμύρνα Του προσφέραμε κι εκείνος μας ανταπέδωσε τη Βασιλεία των Ουρανών - Η Βηθλεέμ άνοιξε τη νέα Εδέμ

Ελευθέριος Ανδρώνης
Κοινωνία: Άδικος αποκλεισμός πολυτέκνων από το επίδομα παιδιού

Άδικος αποκλεισμός πολυτέκνων από το επίδομα παιδιού

Σοβαρό κοινωνικό ζήτημα που πλήττει ιδιαίτερα τις πολύτεκνες και υπερπολύτεκνες οικογένειες, άδικος αποκλεισμός τους από το επίδομα παιδιού (Α21).

Κοινωνία
Κοινωνία: Α21 επίδομα τέκνων: Κριτήρια του 2018 αφήνουν εκτός χιλιάδες οικογένειες

Α21 επίδομα τέκνων: Κριτήρια του 2018 αφήνουν εκτός χιλιάδες οικογένειες

Τα εισοδηματικά κριτήρια του Α21 παραμένουν αμετάβλητα από το 2018, μειώνοντας συνεχώς τους δικαιούχους και πλήττοντας ακόμη και υπερπολύτεκνες οικογένειες κάτω από το όριο φτώχειας.

Κοινωνία
Ελευθέριος Ανδρώνης: Γαλάτσι: Street party στον Άγιο Ανδρέα – «Δεν είναι πρώτη φορά» είπε ο Δούκας και αυτό ακριβώς είναι το πρόβλημα

Γαλάτσι: Street party στον Άγιο Ανδρέα – «Δεν είναι πρώτη φορά» είπε ο Δούκας και αυτό ακριβώς είναι το πρόβλημα

Όταν βλέπουμε ανάρμοστες εκδηλώσεις να γίνονται ακόμα και εντός των ναών, περιμένουμε να τους σεβαστεί ο κάθε «άνιωθος» Δήμαρχος;

Ελευθέριος Ανδρώνης