ΚΟΣΜΟΣ

Απειλές Ακάρ: Θα συνεχίσουμε επ’ αόριστον τις σεισμικές έρευνες

Ο υπουργός Άμυνας της χώρας, Χουλουσί Ακάρ, με νέες εμπρηστικές δηλώσεις στο πρακτορείο Ανατολή, τόνισε ότι θα συνεχιστούν επ’ αόριστον οι σεισμικές έρευνές. «Είμαστε αποφασισμένοι να υπερασπιστούμε τα συμφέροντα και τα δικαιώματά μας. Εχουμε τη δύναμη και τη θέληση και το λέμε και σήμερα. Θα συνεχίσουμε τις σεισμικές έρευνες όσο χρειαστεί, μέχρι ολοκληρωθούν όλες οι έρευνες. Δεν υπάρχει...
Απειλές Ακάρ: Θα συνεχίσουμε επ’ αόριστον τις σεισμικές έρευνες

Ο υπουργός Άμυνας της χώρας, Χουλουσί Ακάρ, με νέες εμπρηστικές δηλώσεις στο πρακτορείο Ανατολή, τόνισε ότι θα συνεχιστούν επ’ αόριστον οι σεισμικές έρευνές.

«Είμαστε αποφασισμένοι να υπερασπιστούμε τα συμφέροντα και τα δικαιώματά μας. Εχουμε τη δύναμη και τη θέληση και το λέμε και σήμερα. Θα συνεχίσουμε τις σεισμικές έρευνες όσο χρειαστεί, μέχρι ολοκληρωθούν όλες οι έρευνες. Δεν υπάρχει κάποιο χρονικό όριο ή περιορισμός. Εμείς ασκούμε τα δικαιώματά μας, κάνουμε συγκεκριμένες τεχνολογικές εργασίες εκεί. Οσο χρειαστεί εμείς θα συνεχίσουμε να κάνουμε τις έρευνες. Το υπουργείο Ενέργειας κάνει τις εργασίες κι εμείς ως Ένοπλες δυνάμεις είμαστε εκεί. Δεν έχει καμία διακοπή», ανέφερε ο Χουλούσι Ακάρ.

Ο Χουλουσί Ακάρ, κατηγορεί την Ελλάδα και την Αίγυπτο, αναφορικά με τη συμφωνία για οριοθέτηση της ΑΟΖ, τονίζοντας ότι «έχασαν και οι δυο τους».

«Είμαστε υπέρ της συνομιλίας. Ας συνομιλήσουμε. Είμαστε ανοιχτοί στον διάλογο, θέλουμε ειρήνη και ηρεμία, αλλά θέλουμε επίσης τα δικαιώματά μας και το δίκαιο μας», είπε ο Τούρκος πρόεδρος.

«Εάν οι Έλληνες ομόλογοι μας αποφασίσουν τις επόμενες μέρες, θα χαρούμε να τους φιλοξενήσουμε εδώ», λέει ο  Χουλουσί Ακάρ.

Την ίδια ώρα σημερα, η φιλοκυβερνητική εφημερίδα «Γενί Σαφάκ», με τίτλο: «Ψυχολογικός πόλεμος στο Αιγαίο – Η επέκταση από την Ελλάδα στα 12 ν.μ οδηγεί σε πόλεμο», υποστηρίζει πως η χώρα μας προσπαθώντας να επεκτείνει τη σφαίρα επιρροής της στην Ανατολική Μεσόγειο, μέσω «αμφισβητούμενων» -όπως τα αποκαλεί- νησιών του Αιγαίου, προχωράει σε κινήσεις με στόχο να εξασφαλίσει «ψυχολογική υπεροχή» στην περιοχή.

Η Αθήνα μετά την υπογραφή για καθορισμό ΑΟΖ με Ιταλία και Αίγυπτο, αποφάσισε προχωράει στην αύξηση των χωρικών της υδάτων στο Iόνιο Πέλαγος, στα 12 νμ. Ήδη από τη δεκαετία του 1990, η Ελλάδα επιχείρησε παρόμοια κίνηση στο Αιγαίο Πέλαγος, με την Τουρκία να θεωρεί την ενέργεια «Αιτία Πολέμου» (Casus belli).

genis_safak

Μιλώντας στην εφημερίδα ο Τούρκος καθηγητής Διεθνούς Δικαίου Selami Quran επεσήμανε, πως μία ανάλογη κίνηση της Ελλάδας στο Αιγαίο Πέλαγος θ’ αποτελούσε για την Τουρκία «ζήτημα επιβίωσης», επισημαίνοντας πως καμία τουρκική κυβέρνηση δεν μπορεί ν’ αποδεχτεί το Αιγαίο Πέλαγος να μετατραπεί σε «ελληνική θάλασσα».

Η εφημερίδα δημοσιεύει και χάρτες, που παρουσιάζει στο αναγνωστικό της κοινό, τι θα σημαίνει για την Τουρκία πιθανή αύξηση των ελληνικών χωρικών υδάτων στα 12 ν.μ.

CARTIS

Ενδιαφέρον έχει πως η Γενί Σαφάκ, αποκαλεί το Αιγαίο Πέλαγος και σε… «Θάλασσα των νήσων» (Adalar Denizi), όπως πρόσφατα πρότεινε ο απόστρατος ναύαρχος, Τσιχάτ Γιαϊτζί ο οποίος θεωρείται κύριος εμπνευστής των ακραίων διεκδικήσεων της Άγκυρας στο Αιγαίο Πέλαγος και στην ανατολική Μεσόγειο.

Γενικά και σήμερα, έντυπος και ηλεκτρονικός τύπος στην Τουρκία, αναφέρονται στην απόφαση της Ελλάδας για επέκταση των χωρικών της υδάτων στα 12 ν,μ, στο Ιόνιο Πέλαγος, ερμηνεύοντας την ενέργεια ως «πρόκληση» και «κίνηση που θα κλιμακώσει την ένταση» στις ελληνοτουρκικές σχέσεις.

Tο Oruc Reis δεν θα επιστρέψει σήμερα στην Τουρκία

Η Γενί Σαφάκ αναφέρει πως το Oruc Reis δεν πρόκειται να επιστρέψει σήμερα στην Τουρκία, εξαιτίας της στάσης της Ελλάδας που σαμποτάρει την αναζήτηση λύσης, και θα διευρύνει τις έρευνές του, φτάνοντας ίσως και κοντά στο Καστελόριζο και δυτικά της Ρόδου.

Πηγή: Protothema.gr

Sportime Team

Μέλος της συντακτικής ομάδας του Sportime.GR.

Εγγραφείτε στα Σελίδα του του Sportime στην πλατφόρμα των Google news για άμεση κι έγκυρη ενημέρωση.
Κόσμος: Οι θεωρίες συνωμοσίας γύρω από τη συντριβή αεροσκάφους στην Άγκυρα

Οι θεωρίες συνωμοσίας γύρω από τη συντριβή αεροσκάφους στην Άγκυρα

Ο Κωνσταντίνος Φίλης και ο Σπύρος Μπελεγράτης μιλούν για την τριμερή Ελλάδας–Ισραήλ–Κύπρου και τις θεωρίες συνωμοσίας γύρω από τη συντριβή αεροσκάφους στην Άγκυρα.

Κόσμος
Κόσμος: Οκτώ συλλήψεις στο Μαρόκο για παράνομη μεταπώληση εισιτηρίων του AFCON 2025

Οκτώ συλλήψεις στο Μαρόκο για παράνομη μεταπώληση εισιτηρίων του AFCON 2025

Οι μαροκινές αρχές προχώρησαν σε οκτώ συλλήψεις σε έξι πόλεις για παράνομη μεταπώληση εισιτηρίων του Κυπέλλου Εθνών Αφρικής 2025 μέσω social media.

Κόσμος
Κόσμος: Ξαφνικά έσβησαν τα ηλεκτρικά του Falcon: Το μυστήριο της συντριβής με τον Λίβυο στρατηγό

Ξαφνικά έσβησαν τα ηλεκτρικά του Falcon: Το μυστήριο της συντριβής με τον Λίβυο στρατηγό

Λεπτό προς λεπτό τα δραματικά γεγονότα πριν από τη συντριβή του Falcon 50 στην Άγκυρα. Γενική ηλεκτρική βλάβη, σήμα κινδύνου αλλά όχι mayday και ερωτήματα για τα αίτια της τραγωδίας με τον Λίβυο στρατηγό.

Κόσμος
Κόσμος: Μηνύματα κλιμάκωσης στη Συρία: Στρατιωτικές κινήσεις Τουρκίας και απειλές στο πεδίο

Μηνύματα κλιμάκωσης στη Συρία: Στρατιωτικές κινήσεις Τουρκίας και απειλές στο πεδίο

Στρατιωτικές ενισχύσεις της Τουρκίας στην ανατολική ύπαιθρο του Χαλεπίου, κινητοποίηση αραβικών φυλών και σκληρά μηνύματα προς ΗΠΑ και Ισραήλ συνθέτουν ένα εκρηκτικό σκηνικό στη Συρία.

Κόσμος
Κόσμος: Μήνυμα της Ρωσίας στην Τουρκία με drone στη Μαύρη Θάλασσα και το παρασκήνιο των S-400

Μήνυμα της Ρωσίας στην Τουρκία με drone στη Μαύρη Θάλασσα και το παρασκήνιο των S-400

Η κατάρριψη UAV από την Τουρκία ανοίγει ερωτήματα για το μήνυμα της Μόσχας και τη συγκυρία με τις πιέσεις για τους S- 400 και τις σχέσεις Άγκυρας - Ουάσιγκτον.

Κόσμος
Κόσμος: Έρχεται το Κουρδιστάν

Έρχεται το Κουρδιστάν

Ο επικεφαλής των SDF μιλά για «ιστορική καμπή» το 2026 με στόχο την κουρδική ενότητα και τη συνταγματική κατοχύρωση της Ροζάβα.

Κόσμος
Κόσμος: Ισραηλινό πλήγμα στη Συρία κατά τουρκικών όπλων, σήμα προς Άγκυρα

Ισραηλινό πλήγμα στη Συρία κατά τουρκικών όπλων, σήμα προς Άγκυρα

Η ισραηλινή αεροπορία έπληξε στη Χάμα παρτίδα πρόσφατα παραδοθέντων οπλικών συστημάτων τουρκικής κατασκευής.

Κόσμος
Κόσμος: Εγκατέλειψαν ηλικιωμένη στο αναπηρικό της καροτσάκι πάνω σε έναν χωματόδρομο

Εγκατέλειψαν ηλικιωμένη στο αναπηρικό της καροτσάκι πάνω σε έναν χωματόδρομο

Ηλικιωμένη γυναίκα βρέθηκε μόνη, εγκαταλελειμμένη σε αναπηρικό καροτσάκι σε χωματόδρομο στο Matamoros του Μεξικού, σε κρίσιμη κατάσταση και χωρίς κανένα στοιχείο ταυτότητας.

Κόσμος
Κόσμος: Χιλιάδες αεροπλάνα καθηλώνονται παγκοσμίως λόγω κρίσιμου προβλήματος στα συστήματα πτήσης

Χιλιάδες αεροπλάνα καθηλώνονται παγκοσμίως λόγω κρίσιμου προβλήματος στα συστήματα πτήσης

Η διεθνής αεροπορία αντιμετωπίζει σοβαρές αναταράξεις μετά την έκτακτη οδηγία της EASA που καθηλώνει χιλιάδες Airbus A320 λόγω προβλήματος στο σύστημα ελέγχου πτήσης οδηγώντας σε μεγάλες καθυστερήσεις και ακυρώσεις

Κόσμος