ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Δίκη Χρυσής Αυγής: Το έτοιμο σχέδιο της ΕΛ.ΑΣ και οι ταυτόχρονες συλλήψεις

Η νίκη της Δημοκρατίας στη χώρα που τη γέννησε, κάνει το γύρο του κόσμου. Το ναζιστικό μόρφωμα της Χρυσής Αυγής βρίσκεται και με τη βούλα πλέον, εκεί που ανήκει, στο περιθώριο. Το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων έκρινε ένοχους τους πρώην βουλευτές και τον πρόεδρο της Χρυσής Αυγής για τη διεύθυνση και την ένταξη σε εγκληματική οργάνωση....
Δίκη Χρυσής Αυγής: Το έτοιμο σχέδιο της ΕΛ.ΑΣ και οι ταυτόχρονες συλλήψεις

Η νίκη της Δημοκρατίας στη χώρα που τη γέννησε, κάνει το γύρο του κόσμου. Το ναζιστικό μόρφωμα της Χρυσής Αυγής βρίσκεται και με τη βούλα πλέον, εκεί που ανήκει, στο περιθώριο.

Το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων έκρινε ένοχους τους πρώην βουλευτές και τον πρόεδρο της Χρυσής Αυγής για τη διεύθυνση και την ένταξη σε εγκληματική οργάνωση.

Η εισαγγελική πρόταση της Αδαμαντίας Οικονόμου, δεν υιοθετήθηκε από την Έδρα, η οποία απεφάνθη ότι δεν είναι αθώοι οι κατηγορούμενοι κι αποφάσισε ότι το πρώην κοινοβουλευτικό κόμμα είναι εγκληματική οργάνωση που δρούσε υπό τον μανδύα του πολιτικού κόμματος.

Οι ποινές, δεν αναμένεται να ανακοινωθούν πριν το τέλος της εβδομάδας, καθώς οι συνεδριάσεις θα συνεχιστούν, ωστόσο, πρόθεση της προέδρου της Έδρας, Μαρίας Λεπενιώτη, είναι να επισπευσθούν οι διαδικασίες και να συνεδριάσει το δικαστήριο ακόμα και το Σάββατο, ενώ και σήμερα η συνεδρίαση αναμένεται να τραβήξει πέραν του ωραρίου (σ.σ.: 15:00).

Το προβλεπόμενο πλαίσιο ποινής έχει ως εξής:

Ποινή ένταξης: 5 έως 10 χρόνια κάθειρξη (με ελαφρυντικό 1-5)

Ποινή για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης: 5-15 χρόνια κάθειρξη (με ελαφρυντικό): 2-8

Μετά την απόφαση επί της ενοχής, τον λόγο έχουν πάρει οι συνήγοροι των κατηγορουμένων -καταδικασθέντων, που αιτούνται για την αναγνώριση ελαφρυντικών.

Εάν αναγνωριστούν ελαφρυντικά, τότε η φυλάκιση είναι… μακρινή.

Επί των ελαφρυντικών θα προτείνει και η εισαγγελέας, ενώ τον τελικό λόγο τον έχει το δικαστήριο, έπειτα από διάσκεψη.

Μετά τη «μάχη» των ελαφρυντικών, το δικαστήριο θα ανακοινώσει τις ποινές, έπειτα από πρόταση της εισαγγελέως, ενώ ο λόγος δίδεται και στην υπεράσπιση. Τελευταίο στάδιο, η αναστολή ή όχι της εκτέλεσης της ποινής. Σε αυτό το στάδιο κρίνεται ποιος θα οδηγηθεί στη φυλακή.

Η πρόεδρος θέλει να τρέξει τη διαδικασία και σήμερα ενδεχομένως να παρέλθει και του ωραρίου (σ.σ.: κλείνει στις 15:00 το δικαστήριο) η συνεδρίαση, ενώ είναι ανοικτό το ενδεχόμενο να συνεδριάσει το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων και το Σάββατο για να τελειώνει όσο το δυνατόν συντομότερα η πολύκροτη υπόθεση.

Την ίδια στιγμή, η ΕΛ.ΑΣ. βρίσκεται εδώ και ημέρες σε επιφυλακή, καθώς υπό το φόβο να διαφύγουν κάποιοι εκ των κατηγορούμενων είχε στρέψει το βλέμμα της σε όσους βρίσκονταν στη λίστα των κατηγορούμενων.

Οι αστυνομικοί των αρμόδιων υπηρεσιών της ΕΛ.ΑΣ. βρίσκονται σε εγρήγορση προκειμένου να είναι σε θέση να συλλάβουν –όταν και εάν διαταχθούν μετά από εντάλματα σύλληψης- τους χρυσαυγίτες που καταδικάστηκαν στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων.

Οι κατηγορούμενοι δεν εμφανίστηκαν στο δικαστήριο και έτσι οι Αρχές θέλουν να είναι βέβαιες ότι δεν θα προκύψουν «απρόοπτα».

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, τα τελευταία 24ωρα αστυνομικές υπηρεσίες έχουν φροντίσει να γνωρίζουν πού βρίσκονται οι κατηγορούμενοι για να αποφευχθούν «εκπλήξεις».

Μάλιστα, έχει υπάρξει ειδικός σχεδιασμός της ΕΛ.ΑΣ. για ταυτόχρονες συλλήψεις (μετά από τα εντάλματα), εάν και όταν χρειαστεί. Και αυτό διότι η διαδικασία ακόμα δεν έχει ολοκληρωθεί, οι ποινές δεν έχουν ακόμα εκδοθεί και κανείς δε γνωρίζει εάν θα δοθούν ή όχι αναστολές στην εκτέλεση των ποινών ή εάν θα αναγνωριστούν ελαφρυντικά.

Υπενθυμίζεται ότι επτά πρώην βουλευτές της Χρυσής Αυγής κρίθηκαν ένοχοι για το αδίκημα της διεύθυνσης εγκληματικής οργάνωσης, ανάμεσα σε αυτούς ο Νίκος Μιχαλολιάκος, ο Ηλίας Κασιδιάρης, ο Γιάννης Λαγός, ο Χρήστος Παππάς, ο Ηλίας Παναγιώταρος, ο Γιώργος Γερμενής και Αρτέμης Ματθαιόπουλος. Για ένταξη στην εγκληματική οργάνωση εκτός από τους πρώην βουλευτές της Χρυσής Αυγής κρίθηκαν ένοχοι και οι δύο πυρηνάρχες, Πατέλης και Πανταζής.

Ένοχοι για ένταξη σε εγκληματική οργάνωση κρίθηκαν οι υπόλοιποι 11 βουλευτές (Αντώνιος Γρέγος, Ελενη Ζαρούλια, Πολύβιος Ζησιμόπουλος, Παναγιώτης Ηλιόπουλος, Νίκος Κούζηλος, Δημήτρης Κουκούτσης, Νίκος Μίχος, Κωνσταντίνος Μπαρμπαρούσης, Στάθης Μπούκουρας, Χρυσοβαλάντης Αλεξόπουλος, Μιχάλης Αρβανίτης).

Η απόφαση του δικαστηρίου

Eπτά πρώην βουλευτείς της ΧΑ κρίθηκαν ομόφωνα ένοχοι για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης. Πρόκειται για τους Νίκο Μιχαλολιάκο, Χρήστο Παππά, Ηλία Κασιδιάρη, Ιωάννη Λαγό, Γιώργο Γερμενή, Ηλία Παναγιώταρο, Αρτέμη Ματθαιόπουλο.

Το δικαστήριο με την ίδια απόφαση κήρυξε ενόχους για ένταξη και συμμετοχή στην εγκληματική οργάνωση της ΧΑ τους πρώην βουλευτές Παναγιώτη Ηλιόπουλο, Πολύβιο Ζησιμόπουλο, Αντώνιο Γρέγο, Νικόλαο Μίχο, Νικόλαο Κούζηλο, Κωνσταντίνο Μπαρμπαρούση, Ευστάθιο Μπούκουρα, Χρυσοβαλάντη Αλεξόπουλο, Μιχάλη Αρβανίτη, Ελένη Ζαρούλια και Δημήτριο Κουκούτση.

Ως μέλη της ίδιας εγκληματικής οργάνωσης κρίθηκαν ένοχοι και οι δυο αποκαλούμενοι πυρηνάρχες Γιώργος Πατέλης και Αναστάσιος Πανταζής.

Οι δικαστές επίσης ομόφωνα έκριναν ένοχο για την υπόθεση της δολοφονίας του Παύλου Φύσσα τον καθ’ ομολογία δολοφόνο Γιώργο Ρουπακιά και 15 ακόμη από τους συνολικά 18 κατηγορούμενους για τη συγκεκριμένη εγκληματική πράξη.

Για την απόπειρα ανθρωποκτονίας σε βάρος των Αιγύπτιων αλιεργατών, ένοχοι κρίθηκαν όλοι οι κατηγορούμενοι.

Σε ό,τι αφορά στην υπόθεση της δολοφονικής επίθεσης σε βάρος συνδικαλιστών του ΠΑΜΕ, οι δικαστές μετέτρεψαν την αρχική κατηγορία της απόπειρας ανθρωποκτονίας σε επικίνδυνη σωματική βλάβη σε βάρος τριών εκ των τεσσάρων αρχικών παθόντων.

Για τον τέταρτο παθόντα τα το δικαστήριο μετέτρεψε την κατηγορία σε απλή σωματική βλάβη και έπαυσε οριστικά την ποινική δίωξη ως προς το συγκεκριμένο πρόσωπο λόγω παραγραφής.

Το δικαστήριο σε ό,τι αφορά στο αδίκημα της διακεκριμένης οπλοκατοχής (κακούργημα) μετέτρεψε σε απλή οπλοκατοχή για τους πρώην βουλευτές Μιχαλολιάκο, Γερμενή, Κασιδιάρη, Λαγό, Μίχο και Μπούκουρα.

Τέλος, το δικαστήριο κατά περίπτωση έκρινε ενόχους οκτώ κατηγορούμενους για παράνομη οπλοκατοχή. Η διαδικασία συνεχίζεται με τις αγορεύσεις των συνηγόρων υπεράσπισης για την αναγνώριση ελαφρυντικών. Μέχρι στιγμής αιτούνται γενικά σύννομο βίο (ο παλιός πρότερος έντιμος βίος), μεταγενέστερα καλή συμπεριφορά κ.α.

Πηγή: ethnos.gr

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:

Χαμός κάτω από τα tweets Χρυσοχοΐδη: «Πού εντοπίζετε τις 150 μολότωφ;» (vids)

Βαρουφάκης – Καταγγελία: «Άνδρας των ΜΑΤ μου είπε “άντε γ@@@ου”» (pic)

Μητσοτάκης για Χρυσή Αυγή: «Η Δημοκρατία νίκησε»

Τσίπρας: «Μεγάλη μέρα για τη Δημοκρατία, μέρα δικαίωσης και υπερηφάνειας»

Εγγραφείτε στα Σελίδα του του Sportime στην πλατφόρμα των Google news για άμεση κι έγκυρη ενημέρωση.
Ελευθέριος Ανδρώνης: Τα κόμπλεξ του Έντι Ράμα ξεχείλισαν: «Έλληνες δεν είστε απόγονοι του Πλάτωνα» – Η «νεκρική» σιγή της Αθήνας τον αποθράσυνε εντελώς

Τα κόμπλεξ του Έντι Ράμα ξεχείλισαν: «Έλληνες δεν είστε απόγονοι του Πλάτωνα» – Η «νεκρική» σιγή της Αθήνας τον αποθράσυνε εντελώς

«Ξεσαλώνει» ο Έντι Ράμα με την ανοχή της κυβέρνησης Μητσοτάκη αφού «όργωσε» ανενόχλητος για 2 χρόνια την Ελλάδα για εθνικιστικές φιέστες

Ελευθέριος Ανδρώνης
Κοινωνία: Eurostat: Η Ελλάδα ανάμεσα στις χειρότερες θέσεις σε όλους τους δείκτες φτώχειας

Eurostat: Η Ελλάδα ανάμεσα στις χειρότερες θέσεις σε όλους τους δείκτες φτώχειας

Η φτωχοποίηση των Ελλήνων «ξεχειλίζει» στη στατιστική γλώσσα της Eurostat - Ουραγός παντού η Ελλάδα επί διακυβερνήσεως Μητσοτάκη

Κοινωνία
Κοινωνία: Παλαμήδης, ο άριστος των Αχαιών

Παλαμήδης, ο άριστος των Αχαιών

Ο Παλαμήδης ήταν Έλληνας ήρωας του Τρωικού Πολέμου. Το όνομα του είναι σύνθετο, βγαίνει από τις λέξεις παλάμη + μήδομαι → «αυτός που με τα έργα των χεριών του (παλάμη) εκδηλώνει την ευφυΐα/τέχνη (μήδομαι)

Κοινωνία
Κοινωνία: Μεσοβέζικη συγγνώμη Ανεστίδη για την off camera χυδαιολογία κατά Μητσοτάκη: «Ζητάω συγγνώμη – Εξέφρασα αυτό που λένε όλοι οι Έλληνες»

Μεσοβέζικη συγγνώμη Ανεστίδη για την off camera χυδαιολογία κατά Μητσοτάκη: «Ζητάω συγγνώμη – Εξέφρασα αυτό που λένε όλοι οι Έλληνες»

«Ήταν μία έκφραση εκ παραδρομής - Την προσωπική επίθεση δεν την ξεκίνησα εγώ» είπε ο Κ. Ανεστίδης - Ανεπιθύμητος πλέον από το Μαξίμου ο αγροτοσυνδικαλιστής

Κοινωνία
Κοινωνία: Εργασιακή γαλέρα η Ελλάδα για όφελος του κράτους – Το 2025 εργαστήκαμε 177 ημέρες για φόρους και εισφορές!

Εργασιακή γαλέρα η Ελλάδα για όφελος του κράτους – Το 2025 εργαστήκαμε 177 ημέρες για φόρους και εισφορές!

Παραπάνω από το μισό χρόνο, δουλεύουμε για το κράτος - Ιδιαίτερα οι έμμεσοι φόροι προκαλούν μια μόνιμη «αφαίμαξη» για τα νοικοκυριά

Κοινωνία
Κοινωνία: Ντελίριο Άδωνι Γεωργιάδη: «Τα μπλόκα είναι αηδιαστικά και φασιστικά – Η ΝΔ είναι το κόμμα των αγροτών»

Ντελίριο Άδωνι Γεωργιάδη: «Τα μπλόκα είναι αηδιαστικά και φασιστικά – Η ΝΔ είναι το κόμμα των αγροτών»

Εξοντωτικά πρόστιμα και νομικές συνέπειες ζήτησε για τους αγρότες ο Άδωνις Γεωργιάδης λέγοντας ότι ο πρωθυπουργός έχει «μεγάλη υπομονή»

Κοινωνία
Κοινωνία: Δημοσκόπηση Real Polls: Προοπτική πρωτιάς Καρυστιανού παρά τον ανηλεή πόλεμο που δέχεται – Το 27,6% θα στήριζε το κόμμα της

Δημοσκόπηση Real Polls: Προοπτική πρωτιάς Καρυστιανού παρά τον ανηλεή πόλεμο που δέχεται – Το 27,6% θα στήριζε το κόμμα της

Οι δημοσκοπικές επιδόσεις Καρυστιανού τρομάζουν το Μαξίμου - Οι πολίτες αγνοούν την προπαγάνδα εναντίον της Μαρίας Καρυστιανού

Κοινωνία
Ελευθέριος Ανδρώνης: Χαστούκι κατά του ψηφιακού ολοκληρωτισμού στη Βρετανία – Ο Στάρμερ ανακαλεί την υποχρεωτικότητα των ψηφιακών ταυτοτήτων – Η Ελλάδα ακούει;

Χαστούκι κατά του ψηφιακού ολοκληρωτισμού στη Βρετανία – Ο Στάρμερ ανακαλεί την υποχρεωτικότητα των ψηφιακών ταυτοτήτων – Η Ελλάδα ακούει;

Επιτέλους λίγο φως μέσα στο σκοτάδι της Νέας Τάξης - Εκατομμύρια υπογραφών έκαναν τη βρετανική κυβέρνηση να υποχωρήσει - Οι Έλληνες τι κάνουν;

Ελευθέριος Ανδρώνης
Κοινωνία: Μπλακ άουτ στο FIR Αθηνών: Παραιτήθηκε ο διοικητής της ΥΠΑ – «Αθώα» πάλι η κυβέρνηση παρότι γνώριζε χρόνια για το μπάχαλο στις αερομεταφορές

Μπλακ άουτ στο FIR Αθηνών: Παραιτήθηκε ο διοικητής της ΥΠΑ – «Αθώα» πάλι η κυβέρνηση παρότι γνώριζε χρόνια για το μπάχαλο στις αερομεταφορές

«Παραίτησαν» τον Γιώργο Σαουνάτσο - Την καθιερωμένη «συνταγή» της καρατόμησης για τα μάτια του κόσμου ακολούθησε η κυβέρνηση

Κοινωνία