ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Γεώργιος Καραϊσκάκης: Έφυγε σαν σήμερα η ηγετική μορφή της Ελληνικής Επανάστασης – Η περιοχή που πέθανε

Σαν σήμερα στις 23 Απριλίου 1827 πέθανε ο Γεώργιος Καραϊσκάκης. Ο σπουδαίος αρματολός και στρατάρχης της Ελληνικής Επανάστασης του 1821.
Γεώργιος Καραϊσκάκης: Έφυγε σαν σήμερα η  ηγετική μορφή της Ελληνικής Επανάστασης – Η περιοχή που πέθανε

Σαν σήμερα στις 23 Απριλίου 1827 πέθανε ο Γεώργιος Καραϊσκάκης. Ο σπουδαίος αρματολός και στρατάρχης της Ελληνικής Επανάστασης του 1821. Σε ποια περιοχή της Αθήνας «έφυγε».

Ο Γεώργιος Καραϊσκάκης γεννήθηκε το 1782 και ήταν νόθος γιος της Ζωής Διμισκή ή Ντιμισκή, από τη Σκουληκαριά, πρώτης εξαδέλφης του αρματολού των Ραδοβυζίων Γώγου Μπακόλα. Αρχικά υπήρξε κλέφτης όμως στη συνέχεια αγωνίστηκε μέχρι το τέλος της ζωής του  για την ελευθερία της παρτίδας Ελλάδας και ήταν από τα πιο σημαίνονται πρόσωπα για την Ελληνική Επανάσταση του 1821.

Μάλιστα έφυγε πληγωμένος από τραύμα στη μάχη. Και συγκεκριμένα τη μάχη του Ανάλατου. Μια μάχη που δόθηκε σε μια περιοχή της Αθήνας η οποία σήμερα έχει αλλάξει όνομα. Και αυτή η περιοχή είναι ο Νέος Κόσμος.

Τα γεγονότα εκτυλίχθηκαν τον Απρίλιο του 1827 και η ήττα ήταν ολέθρια για τους Έλληνες. Αφενός γιατί ήταν μια καθοριστική μάχη, αφετέρου γιατί η έκβαση έφερε μαζί και την απώλεια του Γεώργιου Καραϊσκάκη. Η μάχη του Ανάλατου έγινε στη σημερινή περιοχή της Νέας Σμύρνης και του Νέου Κόσμου.

Γεώργιος Καραϊσκάκης: Το μοιραίο τραύμα

Στόχος της μάχης ήταν η διάσπαση της πολιορκίας της Ακρόπολης και η απελευθέρωση των πολιορκημένων Ελλήνων. Όπως αναφέρει το exploringgreece.tv Αρχικά στόχος των Ελλήνων ήταν η επίθεση να γίνει κατά μέτωπο, αλλά απορρίφθηκε επειδή οι Τούρκοι είχαν πολύ περισσότερο στρατό. Τελικά αποφασίστηκε να μεταφερθούν οι ελληνικές δυνάμεις με πλοία στους Τρεις Πύργους, δηλαδή στο Λιμάνι Φαλήρου.

Κάποια άλλα στρατεύματα θα προέλαυναν μέχρι την Ακρόπολη, ενώ μερικοί να μείνουν υπό τον Καραϊσκάκη μεταξύ Κερατσινίου-Πειραιά-Φαλήρου.

Στις 21 Απριλίου ο Καραϊσκάκης πήγαινε να φτιάξει οχυρό κοντά στο Δαφνί αλλά λόγω της μορφολογίας του εδάφους, αναγκάστηκε να εγκαταλείψει εκείνο το μέρος. Στις 23 του μήνα θα γινόταν μάχη σύμφωνα με το αρχικό πρόγραμμα. Το μεσημέρι της 22ης Απριλίου, μια αψιμαχία στο Φάληρο στην οποία ενεπλάκησαν με τους Τούρκους, νησιώτες και Κρητικοί, οδήγησε τον Καραϊσκάκη ο οποίος ήταν άρρωστος στο πεδίο τής μάχης. Σ’ αυτήν τη μάχη οι Τούρκοι ήταν κρυμμένοι πίσω από έναν τοίχο και κατάφεραν να αποκρούσουν τους Έλληνες. Κάποιοι απ’ αυτούς που είχαν οχυρωθεί σε αμμώδη έκταση, άρχισαν να οπισθοχωρούν.

Κάποιος όμως του είδε και φώναξε «Βγαίνουν οι Τούρκοι». Εκεί έγινε μπέρδεμα καθώς οι Έλληνες που πολεμούσαν, νόμισαν πως έρχονταν ενισχύσεις για τους Τούρκους. Άρχισαν τόσο να οπισθοχωρούν επειδή φοβόντουσαν ότι οι Τούρκοι γίνονταν περισσότεροι. Την ίδια στιγμή, όντως έφτασαν κάποιοι Τούρκοι με συνοδεία πυροβολικού.

Ο Καραϊσκάκης, αν και είχε πάει εκεί αρχικά για να σταματήσει τους πυροβολισμούς, αναγκάστηκε τελικά να συμμετάσχει στη μάχη. Επειδή, όμως, ήταν έφιππος, είχε ευδιάκριτα ρούχα και συνοδευόταν πάντα, έγινε αντιληπτός από τους Τούρκους, οι οποίοι τον πυροβόλησαν. Επικράτησε πανικός και κάποια στιγμή δέχτηκε έναν πυροβολισμό στο υπογάστριο. Αυτοί που ήταν γύρω από τον Καραϊσκάκη κατάλαβαν πως είχε τραυματιστεί. και τον μετέφεραν στη σκηνή του και τον ξάπλωσαν, καθώς αιμορραγούσε και ήταν πολύ εξαντλημένος.

Ο χειρουργός που είδε το τραύμα του, ανακοίνωσε με θλιμμένο ύφος ότι ήταν θανάσιμο. Προσπάθησαν να του το κρύψουν αλλά εκείνος το κατάλαβε και κάλεσε τους οπλαρχηγούς στη σκηνή του. Τους είπε να συνεχίσουν να αντιστέκονται στους Τούρκους και να μην πέσει το ηθικό τους, επειδή εκείνος δεν θα υπήρχε.

Τελικά, υπέκυψε στο τραύμα του στις 22 ή κατ’ άλλους στις 23 Απριλίου του 1827.

Αλέξανδρος Κωτάκης

Είμαι ο Αλέξανδρος Κωτάκης και γεννήθηκα στην Αθήνα. Σπούδασα αθλητική δημοσιογραφία και πλέον η σχέση μου μαζί της ξεπερνά την 20ετία. Όλα αυτά τα χρόνια «κύλησαν» στο διαδίκτυο μέσα από συνεργασίες με αθλητικές ιστοσελίδες. To Sportnet.gr αποτέλεσε την αρχή για εμένα, ενώ ακολούθησαν το Sportline.gr, το easybetnet.com και βεβαίως το Goal News (Sentragoal.gr) στο οποίο παρέμεινα το συντριπτικά μεγαλύτερο διάστημα της ως τώρα πορείας μου (11.5 έτη). Τα τελευταία χρόνια βρίσκομαι στην «οικογένεια» του Sportime, με το οποίο συνεχίζω να καλύπτω το αθλητικό ρεπορτάζ, αλλά και την ειδησεογραφία της επικαιρότητας από όλους του χώρους. Επίσης αρθρογραφώ για την ομάδα του Άρη.

Εγγραφείτε στα Σελίδα του του Sportime στην πλατφόρμα των Google news για άμεση κι έγκυρη ενημέρωση.
Κοινωνία: Επίθεση με σενάριο του μυαλού του έκανε ο Πορτοσάλτε στην Καρυστιανού: «Ξεφτίλα αν ανακοινώσει κόμμα στη μέρα της τραγωδίας»

Επίθεση με σενάριο του μυαλού του έκανε ο Πορτοσάλτε στην Καρυστιανού: «Ξεφτίλα αν ανακοινώσει κόμμα στη μέρα της τραγωδίας»

Καταπληκτικό επίπεδο δημοσιογραφίας - Ο Πορτοσάλτε διαδίδει φήμες που φαντάζεται ο ίδιος και μετά επιτίθεται σύμφωνα με αυτές

Κοινωνία
Ελευθέριος Ανδρώνης: Mercosur: Πέρασε η συμφωνία – ταφόπλακα για την αγροτιά – Η ΕΕ ψήφισε την ερήμωση της υπαίθρου και το δηλητήριο στο πιάτο μας

Mercosur: Πέρασε η συμφωνία – ταφόπλακα για την αγροτιά – Η ΕΕ ψήφισε την ερήμωση της υπαίθρου και το δηλητήριο στο πιάτο μας

Την ώρα που οι ΗΠΑ στρέφονται προς την παραδοσιακή διατροφή, η ΕΕ εισάγει «θάνατο» από τη Λατινική Αμερική και τελειώνει τους αγρότες

Ελευθέριος Ανδρώνης
Κοινωνία: Σοκ στην Πιερία: Κτηνοτρόφος αυτοκτόνησε αφού του θανάτωσαν 1000 πρόβατα – Άλλο ένα τραγικό θύμα του απάνθρωπου πρωτοκόλλου της ευλογιάς

Σοκ στην Πιερία: Κτηνοτρόφος αυτοκτόνησε αφού του θανάτωσαν 1000 πρόβατα – Άλλο ένα τραγικό θύμα του απάνθρωπου πρωτοκόλλου της ευλογιάς

Ο 59χρονος αυτόχειρας ήταν απαρηγόρητος μετά τον χαμό των ζώων του - Τον βρήκε απαγχονισμένο ο αδερφός του

Κοινωνία
Κοινωνία: Ιωάννα Κ. Λάππα: ‘Ενα μελοποιημένο ποίημα με τίτλο: Γλαύκος, ο Γενναίος Βασιλιάς της Λυκίας

Ιωάννα Κ. Λάππα: ‘Ενα μελοποιημένο ποίημα με τίτλο: Γλαύκος, ο Γενναίος Βασιλιάς της Λυκίας

Η Ιωάννα Κ. Λάππα επιμελήθηκε ένα μελοποιημένο ποίημα με τίτλο: Γλαύκος, ο Γενναίος Βασιλιάς της Λυκίας.

Κοινωνία
Κοινωνία: Το 2025: μια χαμένη χρονιά για την πολιτική, όχι όμως για την κοινωνία

Το 2025: μια χαμένη χρονιά για την πολιτική, όχι όμως για την κοινωνία

Το 2025 δεν θα μείνει στην ιστορία της Χώρας μας ως χρονιά προόδου. Περισσότερο θα καταγραφεί ως μια περίοδος πολιτικής αδράνειας, θεσμικής κόπωσης και κανονικοποίησης της αδικίας.

Κοινωνία
Κοινωνία: Αγρότες: Σε διχαστικά τρικ και απειλές επιμένει η κυβέρνηση – «Ενάντια στην κοινωνία κάθε ώρα κινητοποιήσεων»

Αγρότες: Σε διχαστικά τρικ και απειλές επιμένει η κυβέρνηση – «Ενάντια στην κοινωνία κάθε ώρα κινητοποιήσεων»

Ο Παύλος Μαρινάκης κουνά το δάχτυλο στους αγρότες και προειδοποιεί με βίαιες επεμβάσεις της αστυνομίας

Κοινωνία
Κοινωνία: Δηλώσεις ντροπής της Δ. Μιχαηλίδου για Καρυστιανού: «Πως χρησιμοποιεί τον πόνο της ως πολιτικό βατήρα προσωπικής εξέλιξης;»

Δηλώσεις ντροπής της Δ. Μιχαηλίδου για Καρυστιανού: «Πως χρησιμοποιεί τον πόνο της ως πολιτικό βατήρα προσωπικής εξέλιξης;»

Η Δόμνα Μιχαηλίδου «αποφάσισε» ότι οι χαροκαμένοι γονείς δεν αρμόζει να πολιτεύονται, αλλά θα πρέπει μόνο να θρηνούν άπραγοι

Κοινωνία
Κοινωνία: Άγγελος Συρίγος: Προσπάθησε να συμμαζέψει τα ασυμμάζευτα για τη διπλωματική γκάφα Μητσοτάκη με Βενεζουέλα – «Δεν είναι καθηγητής Διεθνούς Δικαίου»

Άγγελος Συρίγος: Προσπάθησε να συμμαζέψει τα ασυμμάζευτα για τη διπλωματική γκάφα Μητσοτάκη με Βενεζουέλα – «Δεν είναι καθηγητής Διεθνούς Δικαίου»

Η άγνοια δεν είναι δικαιολογία για έναν πρωθυπουργό με πλήθος συμβούλων - Ο Άγγελος Συρίγος προσπάθησε να δικαιολογήσει τον Μητσοτάκη, αλλά τον εξέθεσε χειρότερα

Κοινωνία
Ελευθέριος Ανδρώνης: «Που βαδίζει η Γαλλία μου;» – Διαδικτυακή εφαρμογή των Γάλλων χαρτογραφεί «live» τον ισλαμικό εποικισμό της χώρας τους

«Που βαδίζει η Γαλλία μου;» – Διαδικτυακή εφαρμογή των Γάλλων χαρτογραφεί «live» τον ισλαμικό εποικισμό της χώρας τους

Χιλιάδες συντηρητικοί Γάλλοι χρησιμοποιούν το application «mafrance.app» για να παρακολουθούν την πληθυσμιακή αλλοίωση της Γαλλίας

Ελευθέριος Ανδρώνης