ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Reuters: Κι άλλη έκθεση – ράπισμα για την ελευθεροτυπία στην Ελλάδα – Μόλις το 7% πιστεύει πως τα ΜΜΕ είναι μη διαπλεκόμενα

H ετήσια έκθεση του Reuters κατέγραψε πως το 93% και 92% των ερωτηθέντων, πιστεύουν πως τα ελληνικά ΜΜΕ χειραγωγούνται από πολιτικούς και επιχειρηματίες.
Reuters: Κι άλλη έκθεση – ράπισμα για την ελευθεροτυπία στην Ελλάδα – Μόλις το 7% πιστεύει πως τα ΜΜΕ είναι μη διαπλεκόμενα

Έκθεση – Reuters: Άλλη μια έκθεση – κόλαφος για την ανεξαρτησία του Τύπου στην Ελλάδα, έρχεται να προστεθεί στη λίστα ερευνών που κατατάσσουν τη χώρα μας στον πάτο της Ευρώπης και στις χειρότερες θέσεις παγκοσμίως.

Ακόμα δεν έχει καταλαγιάσει ο ντόρος της ετήσιας έκθεσης των «Ρεπόρτερ Χωρίς Σύνορα», στην οποία η Ελλάδα «φιγουράρει» στην 108η θέση σε ό,τι αφορά την ελευθερία του Τύπου, και μια νέα έρευνα έρχεται να ρίξει φως στο πως αντιλαμβάνονται οι ίδιοι οι Έλληνες, την φίμωση της ελεύθερης πληροφόρησης στην χώρα τους.

Η κυβέρνηση σε μια κίνηση απόγνωσης είχε σπεύσει να υποβαθμίσει την έκθεση των ΡΧΣ χαρακτηρίζοντας την «μη επιστημονική», όμως η έρευνα υιοθετήθηκε ευρέως από ειδησεογραφικά πρακτορεία και έφτασε να χρησιμοποιηθεί ακόμα και από το Ευρωκοινοβούλιο. Η νέα έκθεση – καταπέλτης, έρχεται από έναν ακόμη αξιόπιστο φορέα ενημέρωσης, που δεν είναι άλλο από το Reuters.

Το τοπίο που σκιαγραφείται είναι τουλάχιστον τραγικό και ανησυχητικό, εφόσον οι απαντήσεις που δόθηκαν δίνουν μια εικόνα ενός (σχεδόν) πλήρως χειραγωγούμενου Τύπου στην Ελλάδα, που έχει μετατραπεί σε έρμαιο πολιτικών και επιχειρηματικών πιέσεων.

Στα αποτελέσματα του ετήσιου report του Reuters, Institute for the Study of Journalism, τα οποία δημοσιεύτηκαν και αναλύθηκαν από την διαΝΕΟσις και τον ερευνητικό συνεργάτη του Ινστιτούτου Reuters Αντώνη Καλογερόπουλου, αποτυπώνεται πως μόνο το 7% και 8% αντίστοιχα, πιστεύει πως τα ελληνικά ΜΜΕ είναι ανεξάρτητα από πολιτικές άλλα και επιχειρηματικές επιρροές. Κάτι που κατατάσσει την χώρα μας στην τελευταία θέση και στις δυο αυτές κατηγορίες, μεταξύ 46 χωρών που συμμετέχουν στην έρευνα. Χώρες όπως η Κολομβία, η Ινδία, η Ταϋλάνδη, οι Φιλιππίνες, το Περού, η Σιγκαπούρη, η Τουρκία κ.α., καταγράφουν πολύ υψηλότερα ποσοστά εμπιστοσύνης στα ΜΜΕ, απ’ ότι διαπιστώνεται για την Ελλάδα.

Συγκεκριμένα οι συμμετέχοντες στην έρευνα κλήθηκαν να συμφωνήσουν ή να διαφωνήσουν με τις προτάσεις «Τα ΜΜΕ στη χώρα μου είναι κατά κύριο λόγο ελεύθερα από αθέμιτες πολιτικές επιρροές» και από «επιχειρηματικές επιρροές» αντίστοιχα.

Ενώ σε καμία από τις 46 χώρες, τα δείγματα πολιτών δεν πιστεύουν κατά πλειοψηφία πως τα ΜΜΕ τους είναι ελεύθερα από αθέμιτες επιρροές, στην Ελλάδα το τεράστιο ποσοστό του 92% και 93% των ερωτηθέντων, δηλώνουν πως ο Τύπος στην Ελλάδα είναι χειραγωγούμενος.

Αξίζει να σημειωθεί πως στα ποσοστά της Ελλάδας, δεν παρατηρήθηκαν ιδιαίτερες διαφορές με βάση τον πολιτικό προσανατολισμό, το φύλο, την ηλικία ή το επίπεδο εκπαίδευσης των ερωτηθέντων.

Βλέπουμε λοιπόν πως η χώρα μας συνεχίζει να σημειώνει ντροπιαστικές πρωτιές (προς το τέλος) σε ότι αφορά την ελευθεροτυπία. Και αν οι ξένοι οργανισμοί όντας έξω από την ελληνική πραγματικότητα, εντοπίζουν μια προβληματική κατάσταση στα ΜΜΕ της Ελλάδας, η γνώμη των ίδιων των Ελλήνων πολιτών που βιώνουν «στο πετσί τους» την ελεγχόμενη ενημέρωση, έχει διαφορετικό ειδικό βάρος.

Η χειραγώγηση και η διαπλοκή μοιάζουν να κυριαρχούν στο τοπίο της πληροφορίας, και αυτό είναι κάτι που το αντιλαμβάνονται καλά οι πολίτες…

Αίσθηση ανεξαρτησίας ΜΜΕ από αθέμιτες πολιτικές επιρροές ανά χώρα:

Αίσθηση ανεξαρτησίας ΜΜΕ από αθέμιτες επιχειρηματικές επιρροές ανά χώρα:

Παντελής Λαμψιώτης

Μέλος της συντακτικής ομάδας του Sportime.GR.

Εγγραφείτε στα Σελίδα του του Sportime στην πλατφόρμα των Google news για άμεση κι έγκυρη ενημέρωση.
Κοινωνία: Σε αυτές τις γιορτές ας κάνουμε «γούρι» μας την ελεημοσύνη

Σε αυτές τις γιορτές ας κάνουμε «γούρι» μας την ελεημοσύνη

Αντί να κρεμάσουμε γούρια στην πόρτα να «κρεμάσουμε» την απροθυμία μας για πράξεις αγάπης - Η ελεημοσύνη είναι το μόνο «γούρι» που δεν σπάει ποτέ

Κοινωνία
Κοινωνία: «Σαφάρι» ελέγχων από την Τροχαία: 6.000 αλκοτέστ παραμονή Χριστουγέννων – Ένας πήγε αυτόφωρο

«Σαφάρι» ελέγχων από την Τροχαία: 6.000 αλκοτέστ παραμονή Χριστουγέννων – Ένας πήγε αυτόφωρο

Ένας από τους 87 οδηγούς που έπιασαν τα αλκοοτεστ, είχε πάνω από το όριο των 0,60 και οδηγήθηκε στο αυτόφωρο.

Κοινωνία
Κοινωνία: Βίντεο ντοκουμέντο από τροχαίο με εγκατάλειψη στο Πικέρμι

Βίντεο ντοκουμέντο από τροχαίο με εγκατάλειψη στο Πικέρμι

Η οικογένεια του νεαρού οδηγού μοτοσικλέτας κάνει έκκληση σε όποιον γνωρίζει κάτι να ενημερώσει τις Αρχές.

Κοινωνία
Κοινωνία: Τέλη κυκλοφορίας: Εκπνέει η προθεσμία πληρωμής – Δεν εξετάζεται παράταση

Τέλη κυκλοφορίας: Εκπνέει η προθεσμία πληρωμής – Δεν εξετάζεται παράταση

Λήγει στις 31 Δεκεμβρίου η προθεσμία για την πληρωμή των τελών κυκλοφορίας. Η κυβέρνηση ξεκαθαρίζει πως δεν υπάρχει σχεδιασμός για παράταση.

Κοινωνία
Κοινωνία: Σέρρες: Αγωνία για την εξαφάνιση του διοικητή του Πυροσβεστικού Κλιμακίου Ποροΐων

Σέρρες: Αγωνία για την εξαφάνιση του διοικητή του Πυροσβεστικού Κλιμακίου Ποροΐων

Silver Alert στις Σέρρες για την εξαφάνιση του 45χρονου Κωνσταντίνου Γκίνη, διοικητή του Πυροσβεστικού Κλιμακίου Ποροΐων. Έκκληση για βοήθεια στον εντοπισμό του.

Κοινωνία
Ελευθέριος Ανδρώνης: Χριστούγεννα: Το μόνο ατίμητο δώρο για όλους μας είναι η Γέννηση του Σωτήρα Χριστού

Χριστούγεννα: Το μόνο ατίμητο δώρο για όλους μας είναι η Γέννηση του Σωτήρα Χριστού

Χρυσό, λίβανο και σμύρνα Του προσφέραμε κι εκείνος μας ανταπέδωσε τη Βασιλεία των Ουρανών - Η Βηθλεέμ άνοιξε τη νέα Εδέμ

Ελευθέριος Ανδρώνης
Κοινωνία: Άδικος αποκλεισμός πολυτέκνων από το επίδομα παιδιού

Άδικος αποκλεισμός πολυτέκνων από το επίδομα παιδιού

Σοβαρό κοινωνικό ζήτημα που πλήττει ιδιαίτερα τις πολύτεκνες και υπερπολύτεκνες οικογένειες, άδικος αποκλεισμός τους από το επίδομα παιδιού (Α21).

Κοινωνία
Κοινωνία: Α21 επίδομα τέκνων: Κριτήρια του 2018 αφήνουν εκτός χιλιάδες οικογένειες

Α21 επίδομα τέκνων: Κριτήρια του 2018 αφήνουν εκτός χιλιάδες οικογένειες

Τα εισοδηματικά κριτήρια του Α21 παραμένουν αμετάβλητα από το 2018, μειώνοντας συνεχώς τους δικαιούχους και πλήττοντας ακόμη και υπερπολύτεκνες οικογένειες κάτω από το όριο φτώχειας.

Κοινωνία
Ελευθέριος Ανδρώνης: Γαλάτσι: Street party στον Άγιο Ανδρέα – «Δεν είναι πρώτη φορά» είπε ο Δούκας και αυτό ακριβώς είναι το πρόβλημα

Γαλάτσι: Street party στον Άγιο Ανδρέα – «Δεν είναι πρώτη φορά» είπε ο Δούκας και αυτό ακριβώς είναι το πρόβλημα

Όταν βλέπουμε ανάρμοστες εκδηλώσεις να γίνονται ακόμα και εντός των ναών, περιμένουμε να τους σεβαστεί ο κάθε «άνιωθος» Δήμαρχος;

Ελευθέριος Ανδρώνης