ΚΟΙΝΩΝΙΑ

«Καρφί» Κομισιόν για την ελληνική κυβέρνηση: «Απαράδεκτη η παρακολούθηση πολιτικών αντιπάλων αν ισχύει»

Εκπρόσωπος της Κομισιόν μιλώντας στην EURACTIV πέταξε το «γάντι» στην ελληνική κυβέρνηση και ζήτησε άμεση διερεύνηση της υπόθεσης Ανδρουλάκη.
«Καρφί» Κομισιόν για την ελληνική κυβέρνηση: «Απαράδεκτη η παρακολούθηση πολιτικών αντιπάλων αν ισχύει»

Ολοένα και αυξάνονται οι τριγμοί στην κυβέρνηση από το διαφαινόμενο σκάνδαλο της απόπειρας παγίδευσης του κινητού τηλεφώνου του προέδρου του ΠΑΣΟΚ Νίκου Ανδρουλάκη, καθώς η Κομισιόν με ξεκάθαρο τρόπο «δείχνει με το δάχτυλο» πιθανές κυβερνητικές ευθύνες, εάν και εφόσον επιβεβαιωθεί η καταγγελία Ανδρουλάκη.

Τα όσα απίστευτα ξετυλίγονται μπροστά στα μάτια του ελληνικού λαού, ασφαλώς δεν ξεκίνησαν με την καταγγελία Ανδρουλάκη, αφού εδώ και πολλούς μήνες μεγάλα ειδησεογραφικά μέσα της Ευρώπης ασχολούνται με την οσμή παρακράτους που αναδύεται από την Ελλάδα. Πληθαίνουν οι αναφορές για παρακολουθήσεις, διώξεις και ανεξιχνίαστες δολοφονίες δημοσιογράφων, ενώ η χώρα «φιγουράρει» στην 108η θέση στην ελευθερία του Τύπου. Πλέον, αν επιβεβαιωθούν και οι ισχυρισμοί του κ. Ανδρουλάκη, θα μιλάμε και για παράνομες παρακολουθήσεις πολιτικών αρχηγών.

Πάνω στο ζήτημα της απόπειρας παρακολούθησης του προέδρου του ΠΑΣΟΚ, εκπρόσωπος της Κομισιόν μίλησε στη EURACTIV και δεν θα μπορούσε να είναι πιο σαφής ως προς τις ευθύνες που ανακύπτουν:

«Οποιαδήποτε προσπάθεια των υπηρεσιών εθνικής ασφάλειας να αποκτήσουν παράνομη πρόσβαση σε δεδομένα πολιτών, συμπεριλαμβανομένων δημοσιογράφων και πολιτικών αντιπάλων, εφόσον επιβεβαιωθεί, είναι απαράδεκτη», είπε o εκπρόσωπος της Κομισιόν.

Βλέπουμε λοιπόν πως η Κομισιόν κάνει συγκεκριμένη αναφορά για ενδεχόμενη «προσπάθεια των υπηρεσιών εθνικής ασφαλείας» να χρησιμοποιήσει λογισμικό κατασκοπίας σε βάρος πολιτικού αρχηγού. Ουσιαστικά η Κομισιόν εκθέτει την ελληνική κυβέρνηση, εφόσον μια ενδεχόμενη κυβερνητική παρέμβαση είναι το μόνο σενάριο που εξετάζεται προς το παρόν.

Ωστόσο η Κομισιόν πετάει το «μπαλάκι» στις αρμόδιες εθνικές αρχές που σύμφωνα με τους Ευρωπαϊκούς κανονισμούς, είναι υπεύθυνες για την περεταίρω εξέταση αυτού του πολύ σοβαρού ζητήματος.

«Η διερεύνηση τέτοιων ζητημάτων είναι αρμοδιότητα κάθε κράτους μέλους της ΕΕ. Η Επιτροπή αναμένει από τις εθνικές αρχές να εξετάσουν διεξοδικά κάθε τέτοιο ισχυρισμό και να αποκαταστήσουν την εμπιστοσύνη των πολιτών. Τα κράτη μέλη είναι αρμόδια να διασφαλίζουν την εθνική τους ασφάλεια», επεσήμανε ο εκπρόσωπος της Κομισιόν, προσθέτοντας ότι τα κράτη πρέπει να εφαρμόζουν το σχετικό δίκαιο της ΕΕ και πρέπει να εποπτεύουν και να ελέγχουν τις υπηρεσίες ασφαλείας τους, ώστε να διασφαλίζουν ότι σέβονται πλήρως τα θεμελιώδη δικαιώματα, συμπεριλαμβανομένης της προστασίας των προσωπικών δεδομένων, της ασφάλειας των δημοσιογράφων και της ελευθερίας της έκφρασης.

Σύμφωνα με τα όσα έγιναν γνωστά από το ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής, ο ευρωβουλευτής και πρόεδρος του κόμματος δέχθηκε στις 21 Σεπτεμβρίου 2021 – λίγο πριν την έναρξη των εσωκομματικών εκλογών – γραπτό μήνυμα, το οποίο τον καλούσε να πατήσει σε συγκεκριμένο σύνδεσμο, ο οποίος χρησιμοποιείται ως «δόλωμα» για την εγκατάστασή του λογισμικού παρακολουθήσεων Predator στο κινητό του στόχου.

Στις 28 Ιουνίου 2022, ο Νίκος Ανδρουλάκης έκανε χρήση της υπηρεσίας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου που ελέγχει τις τηλεφωνικές τους συσκευές για τυχόν μολύνσεις από παράνομα λογισμικά παρακολούθησης για προληπτικούς λόγους.

Από τον πρώτο έλεγχο που έγινε στην συσκευή του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής, φάνηκε η παρουσία ύποπτου συνδέσμου (link) που συνδέεται με το παράνομο λογισμικό παρακολούθησης Predator.

Μένει να αποδείξει η δικαιοσύνη αν εκεί που υπάρχει «καπνός» υπάρχει και «φωτιά». Το βέβαιο είναι πως τα τελευταία χρόνια η οσμή παρακράτους και οι απολυταρχικές πρακτικές έχουν γίνει θλιβερή πραγματικότητα για τον ελληνικό λαό και σίγουρα δεν δίνεται η εντύπωση στον πολίτη πως διασφαλίζεται η προστασία των θεμελιωδών δικαιωμάτων, η προστασία των προσωπικών δεδομένων και η ελευθερία της έκφρασης.

Η ενημέρωση παραμένει έρμαιο συμφερόντων και πιέσεων, οι υπηρεσίες πληροφοριών μοιάζουν να έχουν μετατραπεί σε «παραμάγαζο» πολιτικών σκοπιμοτήτων, η λογοδοσία είναι ανύπαρκτη, η ψηφιοποίηση και οι δυνατότητες παρακολούθησης προχωρούν με γοργούς ρυθμούς και οι ελεγκτικοί μηχανισμοί ομοιάζουν με «τροχονόμους» του συστήματος…

Παντελής Λαμψιώτης

Μέλος της συντακτικής ομάδας του Sportime.GR.

Εγγραφείτε στα Σελίδα του του Sportime στην πλατφόρμα των Google news για άμεση κι έγκυρη ενημέρωση.
Κοινωνία: Βίντεο ντοκουμέντο από τροχαίο με εγκατάλειψη στο Πικέρμι

Βίντεο ντοκουμέντο από τροχαίο με εγκατάλειψη στο Πικέρμι

Η οικογένεια του νεαρού οδηγού μοτοσικλέτας κάνει έκκληση σε όποιον γνωρίζει κάτι να ενημερώσει τις Αρχές.

Κοινωνία
Κοινωνία: Τέλη κυκλοφορίας: Εκπνέει η προθεσμία πληρωμής – Δεν εξετάζεται παράταση

Τέλη κυκλοφορίας: Εκπνέει η προθεσμία πληρωμής – Δεν εξετάζεται παράταση

Λήγει στις 31 Δεκεμβρίου η προθεσμία για την πληρωμή των τελών κυκλοφορίας. Η κυβέρνηση ξεκαθαρίζει πως δεν υπάρχει σχεδιασμός για παράταση.

Κοινωνία
Κοινωνία: Σέρρες: Αγωνία για την εξαφάνιση του διοικητή του Πυροσβεστικού Κλιμακίου Ποροΐων

Σέρρες: Αγωνία για την εξαφάνιση του διοικητή του Πυροσβεστικού Κλιμακίου Ποροΐων

Silver Alert στις Σέρρες για την εξαφάνιση του 45χρονου Κωνσταντίνου Γκίνη, διοικητή του Πυροσβεστικού Κλιμακίου Ποροΐων. Έκκληση για βοήθεια στον εντοπισμό του.

Κοινωνία
Ελευθέριος Ανδρώνης: Χριστούγεννα: Το μόνο ατίμητο δώρο για όλους μας είναι η Γέννηση του Σωτήρα Χριστού

Χριστούγεννα: Το μόνο ατίμητο δώρο για όλους μας είναι η Γέννηση του Σωτήρα Χριστού

Χρυσό, λίβανο και σμύρνα Του προσφέραμε κι εκείνος μας ανταπέδωσε τη Βασιλεία των Ουρανών - Η Βηθλεέμ άνοιξε τη νέα Εδέμ

Ελευθέριος Ανδρώνης
Κοινωνία: Άδικος αποκλεισμός πολυτέκνων από το επίδομα παιδιού

Άδικος αποκλεισμός πολυτέκνων από το επίδομα παιδιού

Σοβαρό κοινωνικό ζήτημα που πλήττει ιδιαίτερα τις πολύτεκνες και υπερπολύτεκνες οικογένειες, άδικος αποκλεισμός τους από το επίδομα παιδιού (Α21).

Κοινωνία
Κοινωνία: Α21 επίδομα τέκνων: Κριτήρια του 2018 αφήνουν εκτός χιλιάδες οικογένειες

Α21 επίδομα τέκνων: Κριτήρια του 2018 αφήνουν εκτός χιλιάδες οικογένειες

Τα εισοδηματικά κριτήρια του Α21 παραμένουν αμετάβλητα από το 2018, μειώνοντας συνεχώς τους δικαιούχους και πλήττοντας ακόμη και υπερπολύτεκνες οικογένειες κάτω από το όριο φτώχειας.

Κοινωνία
Ελευθέριος Ανδρώνης: Γαλάτσι: Street party στον Άγιο Ανδρέα – «Δεν είναι πρώτη φορά» είπε ο Δούκας και αυτό ακριβώς είναι το πρόβλημα

Γαλάτσι: Street party στον Άγιο Ανδρέα – «Δεν είναι πρώτη φορά» είπε ο Δούκας και αυτό ακριβώς είναι το πρόβλημα

Όταν βλέπουμε ανάρμοστες εκδηλώσεις να γίνονται ακόμα και εντός των ναών, περιμένουμε να τους σεβαστεί ο κάθε «άνιωθος» Δήμαρχος;

Ελευθέριος Ανδρώνης
Κοινωνία: Ο K.Ανεστίδης απαντά για τις φερόμενες παράνομες επιδοτήσεις: «Με πήραν 50 τηλέφωνα από το Μαξίμου – Συκοφαντούν τον αγώνα των αγροτών»

Ο K.Ανεστίδης απαντά για τις φερόμενες παράνομες επιδοτήσεις: «Με πήραν 50 τηλέφωνα από το Μαξίμου – Συκοφαντούν τον αγώνα των αγροτών»

«Όταν είδαν ότι δεν τσιμπάω, σου λέει τώρα θα τον θάψουμε - Με κατηγορούν γιατί λέω αλήθειες ενώ είμαι νεοδημοκράτης απ' τα γεννοφάσκια μου»

Κοινωνία
Κοινωνία: Αλγεινή εντύπωση προκαλεί ο «συστημένος» έλεγχος της ΑΑΔΕ στον Σύλλογο Τεμπών – Καρυστιανού: Έγινε για εκφοβισμό και για να μάθουν με ποιους συνεργαζόμαστε

Αλγεινή εντύπωση προκαλεί ο «συστημένος» έλεγχος της ΑΑΔΕ στον Σύλλογο Τεμπών – Καρυστιανού: Έγινε για εκφοβισμό και για να μάθουν με ποιους συνεργαζόμαστε

Φορολογικό «ντου» σε συγγενείς των Τεμπών και αγρότες - Η έφοδος της ΑΑΔΕ έγινε λίγο αφότου η Μ.Καρυστιανού προανήγγειλε νέο πολιτικό κίνημα

Κοινωνία