ΜΠΑΣΚΕΤ

Ο Σέρτζιο Σκαριόλο και ο σεβασμός που έχει κατακτήσει

Στα 29 του χρόνια ήταν πρωταθλητής Ιταλίας, στα 30 έπαιξε σε φάιναλ φορ, παντού κατέκτησε τίτλους και έβαλε το μαγικό του ραβδί στην Εθνική Ισπανίας. Μέχρι και στο ΝΒΑ έφτασε η χάρη του
Ο Σέρτζιο Σκαριόλο και ο σεβασμός που έχει κατακτήσει

Όχι αυτό δεν είναι ένα κείμενο που θα κατακρίνει τους ξερόλες για την αβίαστη κριτική στον Σέρτζιο Σκαριόλο και τους απαξιωτικούς χαρακτηρισμούς.

Σε τελική ανάλυση όποιος κορόιδευε τον Σέρτζιο Σκαριόλο ακόμα και πριν φτάσει σε αυτή την επιτυχία στο Ευρωμπάσκετ που ολοκληρώθηκε την Κυριακή, ελάχιστη σχέση έχει με το άθλημα.

Ο Σκαριόλο από τα 29 του χρόνια παίρνει τίτλους. Η χάρη του έφτασε από το πρωτάθλημα Ιταλίας σε αυτό της Ισπανίας αλλά και της Ρωσίας, ακόμα και στους κορυφαίους του πλανήτη. Και βέβαια δε μπορεί να είναι τυχαίο ότι το χρυσό μετάλλιο που επιζητούσε η Εθνική Ισπανίας σε Ευρωμπάσκετ με τόση απελπισία, ήρθε επί των ημερών του Σκαριόλο.

Και όχι ένα. Τέσσερα χρυσά μετάλλια στην εποχή του Σκαριόλο συμπλήρωσε η Ισπανία σε Ευρωμπάσκετ

Με τους ίδιους παίκτες που είχαν και οι άλλοι προπονητές αλλά δεν τα κατάφερναν. Και φυσικά με νέα ομάδα, όπως τώρα στο Βερολίνο.

Πάμε λοιπόν από την αρχή

-Στα 28 του χρόνια ανέλαβε πρώτος προπονητής στην Σκαβολίνι Πέζαρο παίρνοντας «προαγωγή» από ασίσταντ του Βαλέριο Μπιανκίνι που μετακόμισε στην Βίρτους Ρόμα. Αμέσως κατέκτησε το πρωτάθλημα Ιταλίας κι έφτασε μέχρι τον τελικό του Κυπέλλου Κόρατς όπου ηττήθηκε από την πανίσχυρη Μπανταλόνα της εποχής.

Ένα χρόνο αργότερα οδήγησε την Σκαβολίνι στο φάιναλ φορ στο Παρίσι.

Στα 33 του χρόνια και συγκεκριμένα το 1994, αναδείχθηκε προπονητής της χρονιάς (ως κόουτς της Φορτιτούντο Μπολόνια) στο πολύ δυνατό Ιταλικό πρωτάθλημα της εποχής.

-Το 1998 οδήγησε την Μπασκόνια (τότε Ταουγκρές) στην πρώτη παρουσία της σε τελικό ισπανικού πρωταθλήματος ενώ το 1999 κατέκτησε το Κύπελλο

-Το 2000 κατέκτησε το πρωτάθλημα Ισπανίας με την Ρεάλ Μαδρίτης για πρώτη φορά μετά το 1994

-Στην Μάλαγα έχτισε το δικό του θαύμα. Το 2005 κατέκτησε το Κύπελλο Ισπανίας, το 2006 το πρωτάθλημα ενώ το 2007 οδήγησε την ομάδα στο φάιναλ φορ του ΟΑΚΑ! Ήταν οι πρώτοι τίτλοι στην ιστορία της ομάδας.

-Με την Χίμκι κατέκτησε το Κύπελλο στην Ρωσία το 2008

-Το 2009 (από την πρώτη του κιόλας χρονιά) οδήγησε την Ισπανία στην κατάκτηση του Ευρωμπάσκετ που ήταν και ο μεγάλος καημός της! Σε 13 χρόνια στην Εθνική Ισπανίας μετρά τέσσερα χρυσά και ένα χάλκινο σε Ευρωμπάσκετ, ένα χρυσό σε Παγκόσμιο Κύπελλο, ένα αργυρό και ένα χάλκινο σε Ολυμπιακούς Αγώνες.

-Μετά τα δύσκολα χρόνια σε Αρμάνι Μιλάνο και Μπασκόνια όπου δεν πέτυχε κάτι το σημαντικό ο Σκαριόλο επέστρεψε δριμύτερος ως ασίσταντ κόουτς στους Τορόντο Ράπτορς με τους οποίους κατέκτησε το πρωτάθλημα στο NBA.

-Από το 2021 βρίσκεται στον πάγκο της Βίρτους Μπολόνια με την οποία κατέκτησε το SuperCup στην Ιταλία αλλά και το Eurocup το 2022, εξασφαλίζοντας την επιστροφή της ιστορικής ομάδας στην Euroleague.

Θέλετε κάτι άλλο;

Διαβάσατε το άρθρο με τίτλο «Ο Σέρτζιο Σκαριόλο και ο σεβασμός που έχει κατακτήσει», όπου αναφέρθηκαν τα παρακάτω #tags (ετικέτες). Για σχετικά άρθρα επιλέξτε #tag.
Post on Facebook Post on X (Twitter) Post on LinkEdin Send this post with WhatsApp Send this post with Viber E-mail Post
Εγγραφείτε στα Σελίδα του του Sportime στην πλατφόρμα των Google news για άμεση κι έγκυρη ενημέρωση.
Νίκος Μπουρλάκης

Στις 5 Σεπτεμβρίου του 1989 δημοσιεύτηκε το πρώτο του κείμενο στο «7ήμερο του μπάσκετ» κι ακολούθησε μια μακρά διαδρομή σε «Φως των Σπορ», «Αθλητική Ηχώ», «Goal News» και από το 2017 στο «Sportime». Έχει εργαστεί σε ιστοσελίδες ως σχολιογράφος (sentragoal.gr, basketblog.gr μεταξύ άλλων), στα περιοδικά μπάσκετ «Τρίποντο» και «All Star Basket», στους ραδιοφωνικούς σταθμούς «Sentra 103,3» και «AlphaSport» όπως και ως υπεύθυνος Τύπου σε ομάδες της Basket League αλλά και στον ΕΣΑΚΕ. Επίσης εργάστηκε στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004 ενώ επί σειρά ετών ήταν καθηγητής στο New York College, στο ΙΕΚ Ομηρος και στο City Unity College