ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Κυριάκος Μητσοτάκης: Όλα τα κάναμε σωστά, δεν υπάρχει αισχροκέρδεια, για κάθε δεινό φταίει ο Πούτιν

Εκτός πραγματικότητας για άλλη μια φορά ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ανέβηκε στο βήμα της Βουλής για να... αποθεώσει την πολιτική που ακολουθεί στην ακρίβεια.
Κυριάκος Μητσοτάκης: Όλα τα κάναμε σωστά, δεν υπάρχει αισχροκέρδεια, για κάθε δεινό φταίει ο Πούτιν

Εάν έπρεπε να χωρέσουμε σε δύο μόνο χαρακτηρισμούς την στάση που κράτησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην ομιλία του στην Βουλή κατά την «ώρα του πρωθυπουργού», αυτοί θα ήταν «αλαζονεία» και «πλήρης αποποίηση ευθυνών».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης εμφανίστηκε για άλλη μια φορά ως ένας πολιτικός που ζει σε μια άλλη πραγματικότητα, σε ένα άλλο ιδεατό «σύμπαν» όπου η Νέα Δημοκρατία αποτελεί το παγκόσμιο απαύγασμα της πολιτικής δράσης. Μόνο που οι Έλληνες πολίτες που βρίσκονται στην μέγγενη της ακρίβειας και στο έλεος της κερδοσκοπίας, δεν έχουν την τύχη να ζουν σε αυτό το πρωθυπουργικό «σύμπαν».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωσε από το βήμα της Βουλής ότι η αγορά δεν είναι σπαρμένη με αισχροκέρδεια.

«Σύμφωνα με τους ελέγχους, 1 στους 10 παρανομεί και αυτό δείχνει ότι η αγορά συνολικά δεν είναι σπαρμένη με αισχροκέρδεια», είπε.

Το «καλάθι του νοικοκυριού» που αποτελεί μια κοροϊδία για τους καταναλωτές, πράττει ακριβώς αυτό. Αφήνει ανέπαφη την ασύδοτη κερδοσκοπία. Είναι ένα προσχηματικό μέτρο «στήριξης» που βασίζεται σε μια απλή προφορική συμφωνία με τα σούπερ μάρκετ, που ούτε καν «παγώνει» τις τιμές, άλλα υποτίθεται πως τις «φρενάρει» για να ανεβαίνουν πιο… αργά.

Την ίδια στιγμή η αισχροκέρδεια στο ρεύμα οργιάζει, αφού οι παχυλές κρατικές επιδοτήσεις της ενέργειας καταλήγουν στις τσέπες των εταιρειών παραγωγής, που συνεχίζουν να αυξάνουν τις τιμές στους λογαριασμούς ρεύματος. Οι πολίτες χρυσοπληρώνουν τα υπερκέρδη των παρόχων, είτε κατευθείαν από το υστέρημα τους σε φουσκωμένους λογαριασμούς, είτε μέσω του κρατικού προϋπολογισμού που «αρμέγεται» από τις εταιρείες.

Όμως για τον Κυριάκο Μητσοτάκη δεν… υπάρχει αισχροκέρδεια. Πάλι καλά που αναγνωρίζει τουλάχιστον πως το καλάθι – ντροπής που ονομάστηκε «καλάθι του νοικοκυριού» δεν είναι πανάκεια. «Είναι ένα πείραμα που αξίζει να δοκιμαστεί στην πράξη», όπως ανέφερε.

Ουδεμία αναφορά έκανε ο πρωθυπουργός στην ανάγκη μείωσης του ΕΦΚ και ΦΠΑ στα τρόφιμα ώστε να ανακουφιστούν κατά οριζόντιο τρόπο τα νοικοκυριά, ενστερνιζόμενος το γνωστό καταστροφολογικό αφήγημα που αναπαράγουν συνεχώς τα κυβερνητικά στελέχη για το ότι δήθεν θα «πέσει έξω» ο κρατικός προϋπολογισμός με ένα τέτοιο μέτρο.

Ο πρωθυπουργός ως συνήθως αναλώθηκε στο να αποθεώνει τις πολιτικές που ακολουθεί στην ενεργειακή κρίση και την ακρίβεια, δεν παραδέχθηκε ούτε το παραμικρό λάθος στις τακτικές του, και επέλεξε για άλλη μια φορά να εμπαίξει τους πολίτες, εμφανίζοντας το γνωστό αφήγημα πως για όλα φταίει ο… Πούτιν.

Όσον αφορά τον πρωτοφανή πληθωρισμό που τσακίζει το εισόδημα των νοικοκυριών, η μόνη απολογία του κ. Μητσοτάκη ήταν το ότι… υπάρχουν και χειρότερα! Όπως είπε χαρακτηριστικά: «η Ελλάδα δεν είναι ούτε πρώτη στον πληθωρισμό ούτε πρώτη στην ενεργειακή ακρίβεια. Η αλήθεια είναι ότι η Ελλάδα έχει λίγο ψηλότερο πληθωρισμό από τον μέσο όρο της ευρωζώνης αλλά υπάρχουν και άλλες χώρες. Σε μία μεγάλη καταιγίδα η πατρίδα μας αμύνεται με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Μόνο για το 2022 η δέσμη στήριξης πλησιάζει τα 13 δις ευρώ».

Ασφαλώς, μεγάλο μέρος από αυτά τα 13 δισ. που τα εμφανίζει ο πρωθυπουργός ως… κυβερνητικό «μνημείο» φιλανθρωπίας, είναι ο πακτωλός κρατικού χρήματος που δίνεται στους παρόχους, αφού ενδεικτικά μόνο για τον μήνα Σεπτέμβριο δόθηκαν 1,9 δισ. ευρώ για να καλυφθεί η κερδοσκοπία των εταιρειών.

Ουσιαστικά ο πρωθυπουργός λέει προς τους πολίτες πως δεν πρέπει να παραπονιούνται για την εξαθλίωση που υφίστανται γιατί άλλες χώρες περνάνε «τα ίδια και χειρότερα», αποφεύγοντας να ονοματίσει ποιες είναι οι χώρες αυτές και αν έχουν διπλάσιο και τριπλάσιο κατώτατο μισθό από την Ελλάδα.

Η ουσία της στάσης του πρωθυπουργού συνοψίστηκε στην φράση του πως «η πρόσκαιρη κρίση θα κοστίσει αλλά δεν θα μας λυγίσει». Εδώ ταιριάζει «γάντι» η σοφή λαϊκή παροιμία, πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης «κάνει μνημόσυνο με ξένα κόλλυβα»…

 

 

Διαβάσατε το άρθρο με τίτλο «Κυριάκος Μητσοτάκης: Όλα τα κάναμε σωστά, δεν υπάρχει αισχροκέρδεια, για κάθε δεινό φταίει ο Πούτιν», όπου αναφέρθηκαν τα παρακάτω #tags (ετικέτες). Για σχετικά άρθρα επιλέξτε #tag.
Post on Facebook Post on X (Twitter) Post on LinkEdin Send this post with WhatsApp Send this post with Viber E-mail Post
Εγγραφείτε στα Σελίδα του του Sportime στην πλατφόρμα των Google news για άμεση κι έγκυρη ενημέρωση.
Παντελής Λαμψιώτης

Αρθρογραφεί στο Sportime.GR και είναι συντάκτης του άρθρου αυτού.