ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Θήβα: Η κοινωνία «ξυπνάει» – Συγκλονιστική συμπαράσταση εκατοντάδων πολιτών σε οικογένεια που χάνει το σπίτι της από πλειστηριασμό

Πολίτες από όλη τη Θήβα συμμετείχαν στη μεγάλη πορεία που πραγματοποίηθηκε για την τετραμελή οικογένειά που κινδυνεύει να βρεθεί στο δρόμο
Θήβα: Η κοινωνία «ξυπνάει» – Συγκλονιστική συμπαράσταση εκατοντάδων πολιτών σε οικογένεια που χάνει το σπίτι της από πλειστηριασμό

Θήβα: Να που η αλληλεγγύη των πολιτών, όταν γίνεται με οργανωμένο και αποφασιστικό τρόπο μπορεί να καταφέρει πολύ ουσιαστικότερα πράγματα από την ανακατάληψη μερικών μέτρων σε μία παραλία. Όχι ότι ο αγώνας για δημόσιες παραλίες δεν είναι σημαντικός, άλλα το να μην χάνει ο κοσμάκης τα σπίτια του από τα ληστρικά funds, είναι σίγουρα πολύ σημαντικότερο ζήτημα.

Στη Θήβα έλαβε χώρα μια συγκλονιστική κίνηση αλληλεγγύης της τοπικής κοινωνίας, που τα συστημικά ΜΜΕ επέλεξαν να μην προβάλουν, ίσως για ευνόητους λόγους. Μια οικογένεια σήμανε σήμα για βοήθεια απέναντι στα κοράκια των funds που ετοιμάζονται να πάρουν το σπίτι τους, και οι γείτονες άκουσαν και ανταποκρίθηκαν. Σχημάτισαν έναν ανθρώπινο τείχος προστασίας για ένα ανδρόγυνο και τα δύο τους ανήλικα παιδιά, που κινδυνεύουν να βρεθούν στον δρόμο.

Ο φίλος, ο γείτονας, ο συνάδερφος στη δουλειά, ο συμπολίτης, ο συνάνθρωπος, όλοι ενώθηκαν να προστατέψουν μια οικογένεια διότι συνειδητοποίησαν ότι αυτός ο οικονομικός «πόλεμος» τους αφορά όλους. Όπως λέει ο σοφός στίχος του Μίκη Θεοδωράκη: «Σήμερα εσύ, αύριο εγώ».

Ένα ανθρώπινο ποτάμι πολιτών από όλη την Θήβα ξεχύθηκε στους δρόμους για να διαμαρτυρηθούν για τη ληστρική δράση των funds και να εμποδίσουν τον πλειστηριασμό της μοναδικής κατοικίας της οικογένειας του Ορέστη και της γυναίκας του Όλγας που κάλεσαν τον κόσμο να τους συμπαρασταθεί μέσω μιας συγκλονιστικής ανάρτησής τους στο διαδίκτυο.

Εργατικά σωματεία, συλλογικότητες και πλήθος Θηβαίων, κατέστησαν σαφές, ότι «πλειστηριασμό λαϊκής κατοικίας στην πόλη της Θήβας και την γύρω περιοχή δεν πρόκειται να επιτρέψουμε».

Αυτή είναι και η μεγάλη δύναμη των τοπικών κοινωνιών των μικρών πόλεων, όπου οι άνθρωποι γνωρίζονται μεταξύ τους, και διαθέτουν ακόμα την αίσθηση της αλληλοεξάρτησης και της αλληλοβοήθειας. Στο αποξενωμένο περιβάλλον μιας μεγαλούπολης, είναι πολύ πιο δύσκολο να οργανωθούν τέτοιες συλλογικές δράσεις διότι ο κάθε πολίτης είναι «ξένος» μεταξύ «ξένων». Μόνο στις περιοχές της Αθήνας που διαθέτουν ακόμα το στοιχείο της «γειτονιάς», έχει επιβιώσει το πνεύμα της αλληλεγγύης, που δυστυχώς φθίνει με τον χρόνο.

Όπως έγραψε η οικογένεια που έκανε το κάλεσμα για αγώνα: «Μας ξέρετε. Ξέρετε τα παιδιά μας. Είναι συμμαθητές και συναθλητές των δικών σας παιδιών στο σχολείο, στο φροντιστήριο και στα αθλήματα. Μας ξέρετε γιατί έχουμε στηρίξει τα καταστήματά σας,  ερχόμενοι για φαγητό, για να αγοράσουμε τρόφιμα, ρούχα, σχολικά για εμάς και τα παιδιά μας. Τα γυμναστήρια σας, τα φροντιστήρια σας. Είμαστε οι φίλοι σας! Είμαστε οι συνάδελφοί σας! Είμαστε οι γείτονές σας! Οι συνάνθρωποί σας!»

Αυτό είναι το μοναδικό όπλο αντίστασης του λαού μπροστά σε όλα τα δεινά που επιτρέπει το ανάλγητο κράτος. Το να αναπτυχθούν και πάλι ισχυροί δεσμοί μεταξύ των κοινωνιών, και να «μάθουμε» ο ένας τον άλλον, ώστε να ενδιαφερθούμε για τις ανάγκες του γείτονά μας. Και αυτό που έγινε στη Θήβα, είναι μια πολύ αισιόδοξη κίνηση που μακάρι να μεταφερθεί σε όλη την Ελλάδα.

Η συγκλονιστική ανάρτηση της οικογένειας:

«Είμαστε ο Ορέστης Χριστοφής και η Όλγα Τσιμπίδα. Έχουμε δύο υπέροχα ανήλικα παιδιά που λατρεύουμε! Μέλος επίσης της οικογένειας μας, η αγαπημένη μας σκυλίτσα, η Έλσα! Είμαστε η πρώτη οικογένεια στην Θήβα που θα χάσει το σπίτι της από τα funds!

Γνωρίζουμε πολύ καλά, ότι σύντομα θα ακολουθήσουν και πολλές άλλες στην πόλη μας! Μας ξέρετε! Ξέρετε τα παιδιά μας! Είναι συμμαθητές και συναθλητές των δικών σας παιδιών στο σχολείο, στο φροντιστήριο και στα αθλήματα.

Μας ξέρετε γιατί έχουμε στηρίξει τα καταστήματά σας, ερχόμενοι για φαγητό, για να αγοράσουμε τρόφιμα, ρούχα, σχολικά για εμάς και τα παιδιά μας! Τα γυμναστήρια σας, τα φροντιστήρια σας! Είμαστε οι φίλοι σας! Είμαστε οι συνάδελφοί σας! Είμαστε οι γείτονές σας! Οι συνάνθρωποί σας! Είμαστε η Όλγα, που για χρόνια ήταν μέλος της θεατρικής Ομάδας της Ένωσης Μικρασιατών Θήβας!

Είμαστε στην ομάδα διασωστών παρόντες σε αμέτρητες εκδηλώσεις, αφιλοκερδώς για την ασφάλεια σας. Εμείς οι ίδιοι, είμαστε εκείνοι, που στο Άγαλμα του Επαμεινώνδα πριν λίγες ημέρες δώσαμε πρώτες βοήθειες επί 55 λεπτά και σώσαμε την ζωή ενός συμπολίτη μας μέχρι να έρθει το ασθενοφόρο! Και θα το ξανακάναμε χωρίς δεύτερη σκέψη! Είμαστε εκείνοι, που αγοράσαμε σπίτι με δάνειο και θα το χάσουμε σε λίγες ημέρες.

Πάρθηκε μια απόφαση ερήμην μας που μετά μας κοινοποιήθηκε χωρίς να γίνει κάποια πρόταση παρά μόνο τις παραμονές του πλειστηριασμού στην οποία ζητούσαν ένα υπέρογκο ποσό σαν προκαταβολή για να ξεκινήσουμε τις δόσεις.

Το σπίτι που ήδη πληρώνουμε για χρόνια! Το σπίτι που ρίξαμε μέσα χρήματα για ντουλάπες, βαψίματα, συντήρηση! Το σπίτι που μεγαλώσαμε τα παιδιά μας! Που τους διαβάσαμε παραμύθια, που ξενυχτήσαμε στο προσκέφαλό τους όταν είχαν πυρετό. Το σπίτι που κάναμε όνειρα ότι θα γεράσουμε!

Εργαζόμαστε σκληρά! Ζητάμε μόνο να μας δοθεί η ευκαιρία να το αποπληρώσουμε μέσω μίας λογικής δόσης, από τα εισοδήματά μας! Ελάχιστη ενσυναίσθηση να έχετε, δεν χρειάζεται να καταλάβετε, ότι όλο αυτό τον καιρό έχουμε βιώσει απίστευτα οδυνηρές και ψυχοφθόρες καταστάσεις εμείς και δυστυχώς και τα παιδιά μας, που αυτό μας πόνεσε ακόμη περισσότερο.

Όμως έχουμε υποχρέωση και ιερό καθήκον να δώσουμε το παράδειγμα, ότι τις μεγάλες μάχες τις δίνουμε μέχρι το τέλος! Στεκόμαστε απέναντι σας με αξιοπρέπεια και το κεφάλι ψηλά! Καλούμε όλους εσάς, που ήμασταν δίπλα σας για χρόνια! Καλούμε και όλους επίσης εσάς, που σε λίγο καιρό, θα βρεθείτε στην ίδια θέση με εμάς και θα χάσετε τα σπίτια σας!

Καλούμε ομάδες, συμμαθητές φίλους, συνάδελφους, συμπολίτες, ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ! Να βρεθούμε από κοντά να γνωριστούμε και να οργανωθούμε! Ζητούμε να σταθείτε δίπλα μας, στην συγκέντρωση που θα κάνουμε έξω από το σπίτι μας! Κάνουμε επίκληση στην ανθρωπιά του αγοραστή που ήδη έχει βρεθεί, να κάνει πίσω!

Τόσα άλλα ελεύθερα σπίτια έχει η Θήβα! Δεν το παραχωρούμε με την καρδιά μας, ούτε με την ευχή μας! Τώρα είναι η ώρα για αντίδραση! Τώρα είναι η ώρα για Δράση! Να σώσουμε το σπίτι το δικό μας και των συμπολιτών μας! Ζητάμε αλληλεγγύη και όχι κούφια λόγια συμπαράστασης! Είναι εξαιρετικά σημαντική η παρουσία σας! Σας περιμένουμε! Καλλιθέας 9, Άγιοι Θεόδωροι, Τετάρτη 09 Αυγούστου, στις 19:00 το απόγευμα. Παρακαλούμε κοινοποιήστε το παρόν, για ενημέρωση όποιου ενδιαφέρεται».

 

Παντελής Λαμψιώτης

Μέλος της συντακτικής ομάδας του Sportime.GR.

Εγγραφείτε στα Σελίδα του του Sportime στην πλατφόρμα των Google news για άμεση κι έγκυρη ενημέρωση.
Κοινωνία: Τέλη κυκλοφορίας: Εκπνέει η προθεσμία πληρωμής – Δεν εξετάζεται παράταση

Τέλη κυκλοφορίας: Εκπνέει η προθεσμία πληρωμής – Δεν εξετάζεται παράταση

Λήγει στις 31 Δεκεμβρίου η προθεσμία για την πληρωμή των τελών κυκλοφορίας. Η κυβέρνηση ξεκαθαρίζει πως δεν υπάρχει σχεδιασμός για παράταση.

Κοινωνία
Κοινωνία: Σέρρες: Αγωνία για την εξαφάνιση του διοικητή του Πυροσβεστικού Κλιμακίου Ποροΐων

Σέρρες: Αγωνία για την εξαφάνιση του διοικητή του Πυροσβεστικού Κλιμακίου Ποροΐων

Silver Alert στις Σέρρες για την εξαφάνιση του 45χρονου Κωνσταντίνου Γκίνη, διοικητή του Πυροσβεστικού Κλιμακίου Ποροΐων. Έκκληση για βοήθεια στον εντοπισμό του.

Κοινωνία
Ελευθέριος Ανδρώνης: Χριστούγεννα: Το μόνο ατίμητο δώρο για όλους μας είναι η Γέννηση του Σωτήρα Χριστού

Χριστούγεννα: Το μόνο ατίμητο δώρο για όλους μας είναι η Γέννηση του Σωτήρα Χριστού

Χρυσό, λίβανο και σμύρνα Του προσφέραμε κι εκείνος μας ανταπέδωσε τη Βασιλεία των Ουρανών - Η Βηθλεέμ άνοιξε τη νέα Εδέμ

Ελευθέριος Ανδρώνης
Κοινωνία: Άδικος αποκλεισμός πολυτέκνων από το επίδομα παιδιού

Άδικος αποκλεισμός πολυτέκνων από το επίδομα παιδιού

Σοβαρό κοινωνικό ζήτημα που πλήττει ιδιαίτερα τις πολύτεκνες και υπερπολύτεκνες οικογένειες, άδικος αποκλεισμός τους από το επίδομα παιδιού (Α21).

Κοινωνία
Κοινωνία: Α21 επίδομα τέκνων: Κριτήρια του 2018 αφήνουν εκτός χιλιάδες οικογένειες

Α21 επίδομα τέκνων: Κριτήρια του 2018 αφήνουν εκτός χιλιάδες οικογένειες

Τα εισοδηματικά κριτήρια του Α21 παραμένουν αμετάβλητα από το 2018, μειώνοντας συνεχώς τους δικαιούχους και πλήττοντας ακόμη και υπερπολύτεκνες οικογένειες κάτω από το όριο φτώχειας.

Κοινωνία
Ελευθέριος Ανδρώνης: Γαλάτσι: Street party στον Άγιο Ανδρέα – «Δεν είναι πρώτη φορά» είπε ο Δούκας και αυτό ακριβώς είναι το πρόβλημα

Γαλάτσι: Street party στον Άγιο Ανδρέα – «Δεν είναι πρώτη φορά» είπε ο Δούκας και αυτό ακριβώς είναι το πρόβλημα

Όταν βλέπουμε ανάρμοστες εκδηλώσεις να γίνονται ακόμα και εντός των ναών, περιμένουμε να τους σεβαστεί ο κάθε «άνιωθος» Δήμαρχος;

Ελευθέριος Ανδρώνης
Κοινωνία: Ο K.Ανεστίδης απαντά για τις φερόμενες παράνομες επιδοτήσεις: «Με πήραν 50 τηλέφωνα από το Μαξίμου – Συκοφαντούν τον αγώνα των αγροτών»

Ο K.Ανεστίδης απαντά για τις φερόμενες παράνομες επιδοτήσεις: «Με πήραν 50 τηλέφωνα από το Μαξίμου – Συκοφαντούν τον αγώνα των αγροτών»

«Όταν είδαν ότι δεν τσιμπάω, σου λέει τώρα θα τον θάψουμε - Με κατηγορούν γιατί λέω αλήθειες ενώ είμαι νεοδημοκράτης απ' τα γεννοφάσκια μου»

Κοινωνία
Κοινωνία: Αλγεινή εντύπωση προκαλεί ο «συστημένος» έλεγχος της ΑΑΔΕ στον Σύλλογο Τεμπών – Καρυστιανού: Έγινε για εκφοβισμό και για να μάθουν με ποιους συνεργαζόμαστε

Αλγεινή εντύπωση προκαλεί ο «συστημένος» έλεγχος της ΑΑΔΕ στον Σύλλογο Τεμπών – Καρυστιανού: Έγινε για εκφοβισμό και για να μάθουν με ποιους συνεργαζόμαστε

Φορολογικό «ντου» σε συγγενείς των Τεμπών και αγρότες - Η έφοδος της ΑΑΔΕ έγινε λίγο αφότου η Μ.Καρυστιανού προανήγγειλε νέο πολιτικό κίνημα

Κοινωνία
Κοινωνία: Ζωγράφου συμπλοκή: Άγριος ξυλοδαρμός ανηλίκων στη Μακρυγιάννη – Σοβαρές καταγγελίες κατοίκων

Ζωγράφου συμπλοκή: Άγριος ξυλοδαρμός ανηλίκων στη Μακρυγιάννη – Σοβαρές καταγγελίες κατοίκων

Επεισόδιο βίας με δεκάδες εφήβους στην οδό Μακρυγιάννη. Καταγγελίες για έλλειψη αστυνόμευσης δίπλα σε σχολεία.

Κοινωνία