ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

UEFA Ranking – Ανδρέας Δημάτος: Σκληρή μάχη επτά χωρών – Έτσι θα επιστρέψει η Ελλάδα στο Top 15

Ο σύμβουλος media της UEFA, Ανδρέας Δημάτος, εξηγεί το πώς η Ελλάδα μπορεί από τη φετινή σεζόν να επιστρέψει στο top 15 του ranking της UEFA.
UEFA Ranking – Ανδρέας Δημάτος: Σκληρή μάχη επτά χωρών – Έτσι θα επιστρέψει η Ελλάδα στο Top 15

Εντυπωσιακό ήταν το ξεκίνημα για την Ελλάδα στη φάση των ομίλων σε Europa & Conference League, με Παναθηναϊκό, ΑΕΚ και ΠΑΟΚ να φέρνουν την εκτόξευση στο UEFA Ranking.

Την ίδια στιγμή, ο σύμβουλος media της UEFA, Ανδρέας Δημάτος, αναλύει μέσω ανάρτησης το πώς η Ελλάδα μπορεί από τη φετινή σεζόν να επιστρέψει στο top 15 της κατάταξης.

Αναλυτικά όσα αναφέρει:

«Μετά το εκπληκτικό ελληνικό ξεκίνημα την πρώτη αγωνιστική της φάσης των ομίλων των ευρωπαϊκών διοργανώσεων, αλλά και αυτό των ομάδων της Τσεχίας, που έχουν την ανάλογη σταθερότητα με τις δικές μας από τα καλοκαιρινά προκριματικά, αναμένεται εξαιρετικά ενδιαφέρουσα μάχη γύρω από το ορόσημο της 15ης θέσης της βαθμολογίας της UEFA…

H λογική λέει ότι αυτή η μάχη δεν θα αφορά τις χώρες κάτω από την 19η Ελλάδα (Kροατία, Πολωνία), αλλά προς τα πάνω μπορεί να μπλέξει, όχι μόνο τη Νορβηγία που κατέχει αυτή τη στιγμή την 15η θέση, αλλά ήδη αμφισβητείται από την Τσεχία, αλλά και τη 14η Δανία με την 13η Σερβία!

Μια σκληρή μάχη επτά χωρών, που θα κριθεί τόσο από τα αποτελέσματα στις επόμενες πέντε αγωνιστικές, όσο και από το πόσες από αυτές τις χώρες θα εκπροσωπηθούν στην Ευρώπη μετά τον Δεκέμβριο. Κάποιες εκτιμήσεις μπορούν με επιφύλαξη να γίνουν από τώρα.

Οι Σέρβοι που είδαν εφέτος για πρώτη φορά τον πρωταθλητή τους, Ερυθρό Αστέρα να μπαίνει απευθείας στους ομίλους του Champions League, πραγματοποιούν πολύ κακή ευρωπαϊκή σεζόν, θυμίζοντας την… περσινή Ελλάδα. Συνεχίζουν μεν με τρεις ομάδες στους ομίλους, αλλά και ο Αστέρας είναι αμφίβολο το τι μπορεί να πετύχει στον όμιλο με Σίτι, Λειψία και Γιουνγκ Μπόις, ενώ μικρές πιθανότητες διάκρισης έχει η Μπάτσκα Τόπολα στο Europa (εδώ θα παίξει σημαντικό ρόλο η παρουσία του Ολυμπιακού στον όμιλο), αλλά και η… χαμηλών τόνων Τσουκαρίτσκι στο Conference League.

Aπό την άλλη πλευρά η 14η Δανία, έχει μεν πραγματοποιήσει θαυμάσιο καλοκαίρι στα προκριματικά, είναι η μόνη χώρα αυτής της κατηγορίας με λίγο μεγαλύτερη εφετινή συγκομιδή από την ελληνική, αλλά συνεχίζει με την Κοπεγχάγη στο Champions League στον όμιλο με Μπαγερν, Γιουνάιτεντ και Γαλατά (την οποία βεβαίως απείλησε με εντός έδρας ήττα στην πρεμιέρα) και τη Νόρτζελαντ σε δύσκολο όμιλο του Conference.

Ο πιο σκληρός ελληνικός αντίπαλος σε αυτή την ιδιότυπη «κούρσα για 7» αναμένεται να είναι η Τσεχία. Οχι μόνο εξαιτίας του χθεσινού τρία στα τρία των ομάδων της. Αλλά γιατί εκτός από τη διαφορά ασφαλείας που έχει από την Ελλάδα (κοντά στις πέντε με έξι νίκες) και οι τρεις ομάδες της, Σλάβια, Σπάρτα στο Europa και Βικτόρια Πλζεν στο Conference έχουν πολύ καλές πιθανότητες πρόκρισης και συνέχειας μετά τη φάση των ομίλων!

Αν οι ομάδες μας καταφέρουν να έχουν ανάλογη συνέχεια, μετά το φουριόζικο και πολλά υποσχόμενο ξεκινημά τους, είναι θέμα χρόνου να βάλει η Ελλάδα από κάτω Ουκρανία και Ισραήλ (πολύ σημαντική η μάχη Παναθηναϊκού-Μακάμπι Χάιφα στον έκτο όμιλο και η πρώτη μεταξύ τους συνάντηση στις 5 Οκτωβρίου) και να συνεχίσει τη μάχη με Νορβηγία, Τσεχία, Δανία και Σερβία. Σε αυτό το μίνι πρωτάθλημα των πέντε, θα πρέπει να βάλουμε δύο από κάτω…

Και φυσικά αυτό που θα παίξει τον καθοριστικό ρόλο είναι με πόσες ομάδες θα εκπροσωπηθεί η χώρα μας και οι ανταγωνιστές της στις νοκ άουτ φάσεις. Τέσσερις ομάδες (!) μπορεί να έχει μόνο η Ελλάδα, τρεις ομάδες μπορεί να έχει μόνο η χώρα μας και η Τσεχία, αλλά θα πρέπει να περιμένουμε ακόμα για τη μάχη των προκρίσεων στους ομίλους που μας αφορούν από τους συνολικά 24 της εφετινής ευρωπαϊκής σεζόν.

Αυτό που πρέπει μέχρι τώρα να κρατήσουμε, χωρίς υπερβολικό ενθουσιασμό, είναι η ολοκληρωτικά διαφορετική νοοτροπία των ομάδων μας από το ξεκίνημα του καλοκαιριού απέναντι στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις σε σχέση με τα αμέσως προηγούμενα χρόνια, το ότι η 41η Ελλάδα στην περσινή συγκομιδή βαθμών σε σύνολο 55 χωρών βρίσκεται στην τρέχουσα εφετινή βαθμολογία στην 6η θέση και ότι από την επόμενη κιόλας αγωνιστική μπορεί να έχουμε φτάσει σε μία από τις καλύτερες επιδόσεις στην τελευταία 10ετία, ενώ θα βρισκόμαστε ακόμα στο ξεκίνημα της σεζόν!

Εχουμε όλη τη χρονιά μπροστά μας και έχουμε ήδη καλύψει τη μισή διαδρομή (4,200) από την κορυφαία επίδοση των 8,000 βαθμών με την προπέρσινη παρουσία του ΠΑΟΚ στους οχτώ του Conference, που μας επανέφερε στην 15η θέση. Τότε όμως το πετύχαμε με δυο ομάδες στη φάση των ομίλων (Ολυμπιακός και ΠΑΟΚ), εφέτος μπορούμε να το ξεπεράσουμε με τέσσερις ομάδες στο group phase και μάλιστα ανταγωνιστικές, όπως έδειξαν στο χθεσινό ξεκίνημα.

Και ξέρετε τι θα σημαίνει αυτό, αν επιτευχθεί, σε απλά μαθηματικά; Πολύ απλά την καλύτερη επίδοση των ομάδων μας σε αυτό τον αιώνα, μετά από 22 ολόκληρα χρόνια και τους 11,250 βαθμούς συντελεστή την περίοδο 2001-2!

Υπάρχει βεβαίως πολύς δρόμος μπροστά μέχρι αυτό το ορόσημο, αλλά φαίνεται ότι υπάρχουν και οι προϋποθέσεις!
Πρόκειται για έναν τεράστιο στόχο, που αξίζει να πραγματοποιηθεί από κοινού για το ελληνικό ποδόσφαιρο, ταυτόχρονα και από τις τέσσερις κατά τεκμήριο κορυφαίες ομάδες στην ιστορία του!»

Λευτέρης Παυλίδης

Μέλος της συντακτικής ομάδας του Sportime.GR.

Εγγραφείτε στα Σελίδα του του Sportime στην πλατφόρμα των Google news για άμεση κι έγκυρη ενημέρωση.
Μεταδόσεις: Ρέξαμ – Νότιγχαμ Φόρεστ 9/1/2026 : Σε ποιο κανάλι θα δείτε απόψε τον αγώνα

Ρέξαμ – Νότιγχαμ Φόρεστ 9/1/2026 : Σε ποιο κανάλι θα δείτε απόψε τον αγώνα

Ρέξαμ - Νότιγχαμ Φόρεστ στο FA Cup, σε ματς με ένταση, πάθος, πολλές εκπλήξεις και μοναδικό στόχο την πρόκριση.

Μεταδόσεις
Ποδόσφαιρο: ΑΕΚ: Η επιλογή του Ριμπάλτα για τα χαφ

ΑΕΚ: Η επιλογή του Ριμπάλτα για τα χαφ

Τα χαρακτηριστικά που θέλει ο Ριμπάλτα, να έχει ο χαφ που θα πάρει η ΑΕΚ.

Ποδόσφαιρο
Ποδόσφαιρο: Άρης: «Αγκάθι» το οικονομικό για Μορουτσάν, Σίστο!

Άρης: «Αγκάθι» το οικονομικό για Μορουτσάν, Σίστο!

Ο Άρης θέλει να αποδεσμεύσει Μορουτσάν και Σίστο, αλλά σκαλώνει στο οικονομικό.

Ποδόσφαιρο
Ποδόσφαιρο: Παναθηναϊκός: Αρνητικός ο Κάτρης!

Παναθηναϊκός: Αρνητικός ο Κάτρης!

Ο Κάτρης έχει μπει στο στόχαστρο ομάδων της Super League. Τι έχει μεταφέρει στους ανθρώπους του Παναθηναϊκού.

Ποδόσφαιρο
Ποδόσφαιρο: Ολυμπιακός: Το μεγάλο πρόβλημα με τον Πιρόλα

Ολυμπιακός: Το μεγάλο πρόβλημα με τον Πιρόλα

Ο Ολυμπιακός φαίνεται πως θα έχει θέμα με μια ομάδα, που θα κλείσει διετία που παρακολουθεί την εξέλιξη του Πιρόλα

Ποδόσφαιρο
Ποδόσφαιρο: Αδιανόητη γκολάρα ο Βαλβέρδε στην αρχή του Ατλέτικο Μαδρίτης – Ρεάλ Μαδρίτης (vid)

Αδιανόητη γκολάρα ο Βαλβέρδε στην αρχή του Ατλέτικο Μαδρίτης – Ρεάλ Μαδρίτης (vid)

Ο Βαλβέρδε άνοιξε το ντέρμπι της Μαδρίτης ανάμεσα σε Ατλέτικο και Ρεάλ με μια αδιανόητη γκολάρα με φοβερό φάουλ

Ποδόσφαιρο
Ποδόσφαιρο: Παναθηναϊκός: Ο αυστηρός όρος στην Γκρέμιο για Τετέ!

Παναθηναϊκός: Ο αυστηρός όρος στην Γκρέμιο για Τετέ!

Οι τρεις δόσεις, το deadline μέχρι το τέλος του 2026 και το ποσοστό μεταπώλησης.

Ποδόσφαιρο
Ποδόσφαιρο: ΑΕΚ: Μένει μόνος του ο Ρότα

ΑΕΚ: Μένει μόνος του ο Ρότα

Στην ΑΕΚ έχουν ουσιαστικά ξεκόψει την υπόθεση απόκτησης δεξιού μπακ και φαίνεται πως ο Ρότα θα το πάει μέχρι τέλους

Ποδόσφαιρο
Ποδόσφαιρο: Σαντίνο Αντίνο: Το απόλυτο θρίλερ, αυτή είναι η πρόταση του Παναθηναϊκού, δεν είναι αυτή που λένε στην Αργεντινή

Σαντίνο Αντίνο: Το απόλυτο θρίλερ, αυτή είναι η πρόταση του Παναθηναϊκού, δεν είναι αυτή που λένε στην Αργεντινή

Ο Σαντίνο Αντίνο είναι το πρόσωπο των τελευταίων ωρών και πλέον το μεταγραφικό του θρίλερ αφορά τον Παναθηναϊκό

Ποδόσφαιρο