ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Αμερικανικές εκλογές: Μηδέν εμπιστοσύνη στις δημοσκοπήσεις μετά το νέο φιάσκο – Μόνο οι στοιχηματικές προέβλεψαν τη νίκη Τραμπ

Για πολλοστή φορά αποδεικνύεται ότι οι δημοσκοπήσεις είναι στημένα εργαλεία χειραγώγησης της κοινής γνώμης
Αμερικανικές εκλογές: Μηδέν εμπιστοσύνη στις δημοσκοπήσεις μετά το νέο φιάσκο – Μόνο οι στοιχηματικές προέβλεψαν τη νίκη Τραμπ

Στην άνετη νίκη του Ντόναλντ Τραμπ έναντι της Κάμαλα Χάρις, φάνηκε για ακόμη μια φορά πόσο αναξιόπιστες και υποκινούμενες έχουν γίνει οι εταιρείες δημοσκοπήσεων. Το φιάσκο τους αποδείχθηκε τεράστιο, αφού μέχρι την τελευταία στιγμή εμφάνιζαν μια μάχη στήθος με στήθος, ενώ κάποιοι προϊδέαζαν και για νίκη της Κάμαλα Χάρις.

Ακόμα και τα exit polls που υποτίθεται ότι είναι το πιο αξιόπιστο προμήνυμα του εκλογικού αποτελέσματος, έδειχναν να προηγείται η υποψήφια των Δημοκρατικών. Τελικά ο Ντόναλντ Τραμπ σάρωσε στη λαϊκή ψήφο, στη Γερουσία και στα αποκαλούμενα «swing states» και κέρδισε την Προεδρία με διαφορά 5 εκατ. ψήφων.

Έτσι μοιραία πυροδοτήθηκε η συζήτηση στις ΗΠΑ (και όχι μόνο) για το Βατερλώ των δημοσκόπων. Φάνηκε ξανά ότι λειτουργούν ως εταιρείες προπαγάνδας και δημιουργίας τάσεων, παρά ως αντικειμενικοί καταγραφείς της κοινής γνώμης.

Ο μέσος ψηφοφόρος θα παρακινηθεί να ψηφίσει όταν λαμβάνει τη δημοσκοπική εικόνα ότι η αναμέτρηση είναι «ντέρμπι». Αν λάβει την εικόνα ότι η μάχη είναι χαμένη, θα απογοητευτεί και συχνά δεν θα μπει καν στον κόπο να ψηφίσει. Κάτι τέτοιο φαίνεται να έγινε και για λογαριασμό του στρατοπέδου των Δημοκρατικών, μόνο που πολλές φορές η εικόνα του «ντέρμπι» γυρίζει μπούμερανγκ σε εκείνους που την κατασκευάζουν, γιατί συσπειρώνει και τους ψηφοφόρους της αντίπαλης πλευράς.

Η περίπτωση της Αϊόβα

Εκεί που φάνηκε περισσότερο η στημένη εικόνα των δημοσκοπήσεων, ήταν στην περίπτωση της Αϊόβα. Ενώ θεωρείται πολιτεία που παραδοσιακά εκλέγει Ρεπουμπλικανούς, το περασμένο σαββατοκύριακο η εφημερίδα Des Moines Registers δημοσίευσε δημοσκόπηση με την υπογραφή της εξαιρετικά γνωστής δημοσκόπου Τζέι Ανν Σέλζερ , που έδειχνε την Κάμαλα Χάρις να προηγείται 3 μονάδες έναντι του Τραμπ.

Από πολλούς αυτό θεωρήθηκε «διαπίστευση» της νίκης των Δημοκρατικών, αφού η Τζέι Ανν Σέλζερ είχε προβλέψει ότι ο Ομπάμα θα κέρδιζε την Αϊόβα στις εκλογές του 2008. Μάλιστα στο δημοσίευμα γινόταν αναφορά στο θέμα των αμβλώσεων με την εκτίμηση ότι σε αυτό οφείλεται το προβάδισμα της Κάμαλα Χάρις, επειδή την στηρίζουν οι γυναίκες.

Τελικά όμως η Αϊόβα εξέλεξε τον Τραμπ με ποσοστό 55,9% έναντι 42,7% της Χάρις.

Οι στοιχηματικές 

Σε αντίθεση με τις εταιρείες δημοσκοπήσεων που λειτουργούν ως κατασκευαστές fake news, εκείνοι που ποτέ δεν έχασαν τις σωστές εκτιμήσεις για τον νικητή στις ΗΠΑ ήταν οι στοιχηματικές εταιρείες. Και αυτό γιατί οι άτεγκτοι νόμοι της κερδοσκοπίας, δεν αφήνουν κανένα περιθώριο στις στοιχηματικές για ριψοκίνδυνα και παραπλανητικά πονταρίσματα. Δεν έχουν να κερδίσουν κάτι με το να οδηγήσουν τον κόσμο σε λάθος εντύπωση (όπως κάνουν οι δημοσκόποι), αλλά μόνο να χάσουν. Επομένως δίνουν αποδόσεις, ακριβώς σύμφωνες με τις τάσεις που ανιχνεύουν.

Σύμφωνα με τις εταιρίες στοιχήματος λοιπόν (όπως η Betfair, η Kalshi, η Polymarket, η PredictIt και η Smarkets), καμία από αυτές δεν έδινε προβάδισμα στην Κάμαλα Χάρις αλλά ξεκάθαρη τάση νίκης στον Ντόναλντ Τραμπ.

Έχει να κάνει με το τι εμπορεύεται κανείς. Οι δημοσκόποι εμπορεύονται ψέματα και ελπίδες, ενώ οι στοιχηματικές πληρώνουν όποιον μαντέψει σωστά τον νικητή…

Παντελής Λαμψιώτης

Μέλος της συντακτικής ομάδας του Sportime.GR.

Εγγραφείτε στα Σελίδα του του Sportime στην πλατφόρμα των Google news για άμεση κι έγκυρη ενημέρωση.
Κοινωνία: Άδικος αποκλεισμός πολυτέκνων από το επίδομα παιδιού

Άδικος αποκλεισμός πολυτέκνων από το επίδομα παιδιού

Σοβαρό κοινωνικό ζήτημα που πλήττει ιδιαίτερα τις πολύτεκνες και υπερπολύτεκνες οικογένειες, άδικος αποκλεισμός τους από το επίδομα παιδιού (Α21).

Κοινωνία
Κοινωνία: Α21 επίδομα τέκνων: Κριτήρια του 2018 αφήνουν εκτός χιλιάδες οικογένειες

Α21 επίδομα τέκνων: Κριτήρια του 2018 αφήνουν εκτός χιλιάδες οικογένειες

Τα εισοδηματικά κριτήρια του Α21 παραμένουν αμετάβλητα από το 2018, μειώνοντας συνεχώς τους δικαιούχους και πλήττοντας ακόμη και υπερπολύτεκνες οικογένειες κάτω από το όριο φτώχειας.

Κοινωνία
Ελευθέριος Ανδρώνης: Γαλάτσι: Street party στον Άγιο Ανδρέα – «Δεν είναι πρώτη φορά» είπε ο Δούκας και αυτό ακριβώς είναι το πρόβλημα

Γαλάτσι: Street party στον Άγιο Ανδρέα – «Δεν είναι πρώτη φορά» είπε ο Δούκας και αυτό ακριβώς είναι το πρόβλημα

Όταν βλέπουμε ανάρμοστες εκδηλώσεις να γίνονται ακόμα και εντός των ναών, περιμένουμε να τους σεβαστεί ο κάθε «άνιωθος» Δήμαρχος;

Ελευθέριος Ανδρώνης
Κοινωνία: Ο K.Ανεστίδης απαντά για τις φερόμενες παράνομες επιδοτήσεις: «Με πήραν 50 τηλέφωνα από το Μαξίμου – Συκοφαντούν τον αγώνα των αγροτών»

Ο K.Ανεστίδης απαντά για τις φερόμενες παράνομες επιδοτήσεις: «Με πήραν 50 τηλέφωνα από το Μαξίμου – Συκοφαντούν τον αγώνα των αγροτών»

«Όταν είδαν ότι δεν τσιμπάω, σου λέει τώρα θα τον θάψουμε - Με κατηγορούν γιατί λέω αλήθειες ενώ είμαι νεοδημοκράτης απ' τα γεννοφάσκια μου»

Κοινωνία
Κοινωνία: Αλγεινή εντύπωση προκαλεί ο «συστημένος» έλεγχος της ΑΑΔΕ στον Σύλλογο Τεμπών – Καρυστιανού: Έγινε για εκφοβισμό και για να μάθουν με ποιους συνεργαζόμαστε

Αλγεινή εντύπωση προκαλεί ο «συστημένος» έλεγχος της ΑΑΔΕ στον Σύλλογο Τεμπών – Καρυστιανού: Έγινε για εκφοβισμό και για να μάθουν με ποιους συνεργαζόμαστε

Φορολογικό «ντου» σε συγγενείς των Τεμπών και αγρότες - Η έφοδος της ΑΑΔΕ έγινε λίγο αφότου η Μ.Καρυστιανού προανήγγειλε νέο πολιτικό κίνημα

Κοινωνία
Κοινωνία: Ζωγράφου συμπλοκή: Άγριος ξυλοδαρμός ανηλίκων στη Μακρυγιάννη – Σοβαρές καταγγελίες κατοίκων

Ζωγράφου συμπλοκή: Άγριος ξυλοδαρμός ανηλίκων στη Μακρυγιάννη – Σοβαρές καταγγελίες κατοίκων

Επεισόδιο βίας με δεκάδες εφήβους στην οδό Μακρυγιάννη. Καταγγελίες για έλλειψη αστυνόμευσης δίπλα σε σχολεία.

Κοινωνία
Κοινωνία: Αλλαγή τακτικής από την κυβέρνηση στις συνομιλίες με τα μπλόκα – Δείτε τι στέλνει επιλεκτικά στους αγρότες (Φωτό)

Αλλαγή τακτικής από την κυβέρνηση στις συνομιλίες με τα μπλόκα – Δείτε τι στέλνει επιλεκτικά στους αγρότες (Φωτό)

Η κυβέρνηση ξεκίνησε συνομιλίες με τους αγρότες αλλάζοντας στρατηγική μετά το μπλόκο των Ευζώνων, με επιλεκτικές προσκλήσεις και όχι μαζικές συναντήσεις.

Κοινωνία
Κοινωνία: Γεώργιος Αποστολάκης- Ο Αγώνας της Γης: Από τα Μπλόκα των Χωραφιών στις Πλατείες της Ευρώπης

Γεώργιος Αποστολάκης- Ο Αγώνας της Γης: Από τα Μπλόκα των Χωραφιών στις Πλατείες της Ευρώπης

Από τα μπλόκα των τρακτέρ στους επαρχιακούς δρόμους μέχρι τις πλατείες και τα διοικητικά κέντρα της Ευρώπης, η γη μιλά ξανά μέσα από αυτούς που τη δουλεύουν.

Κοινωνία
Ελευθέριος Ανδρώνης: Οι ρόδες των τρακτέρ τράνταξαν τις Βρυξέλλες: Η πανευρωπαϊκή αγροτιά φώναξε «όχι» στη συμφωνία θανάτου με τη Mercosur

Οι ρόδες των τρακτέρ τράνταξαν τις Βρυξέλλες: Η πανευρωπαϊκή αγροτιά φώναξε «όχι» στη συμφωνία θανάτου με τη Mercosur

Η ΕΕ διεξάγει πόλεμο στην ίδια της την παραγωγή - Πεδίο μάχης οι Βρυξέλλες για την επιβίωση των αγροτών και τη διατροφική αυτάρκεια όλων μας

Ελευθέριος Ανδρώνης