MUST READ

Πώς θα ήταν σήμερα η ελληνική οικονομία αν δεν είχε μπει η Ελλάδα ποτέ στο ευρώ;

Θα ήταν καλύτερη ή χειρότερα;
Πώς θα ήταν σήμερα η ελληνική οικονομία αν δεν είχε μπει η Ελλάδα ποτέ στο ευρώ;

Η ελληνική οικονομία αν δεν είχε ενταχθεί στην Ευρωζώνη και στο ευρώ το 2001 θα ήταν πολύ διαφορετική από την πραγματικότητα που βιώνουμε σήμερα. Η ανάλυση αυτής της ερώτησης απαιτεί να λάβουμε υπόψη διάφορους παράγοντες, όπως οι οικονομικές πολιτικές, οι διεθνείς σχέσεις, οι δημοσιονομικές συνθήκες, και οι μεταρρυθμίσεις που πραγματοποιήθηκαν ή όχι τα τελευταία 20+ χρόνια.

Αν η Ελλάδα δεν είχε υιοθετήσει το ευρώ, θα είχε διατηρήσει τη δραχμή ως εθνικό νόμισμα. Αυτό θα σήμαινε ότι η χώρα θα είχε την πλήρη ελευθερία να ακολουθεί ανεξάρτητη νομισματική πολιτική, όπως η υποτίμηση του νομίσματος για να ενισχύσει τις εξαγωγές ή την αύξηση των επιτοκίων για να αντιμετωπίσει πληθωριστικά προβλήματα.

Η Ελλάδα πιθανότατα θα είχε χρησιμοποιήσει τη δυνατότητα υποτίμησης της δραχμής σε περιόδους οικονομικής κρίσης, γεγονός που θα μπορούσε να είχε ενισχύσει τη διεθνή ανταγωνιστικότητα της χώρας. Μια πιο αδύναμη δραχμή θα μπορούσε να διευκόλυνε τις εξαγωγές και την τουριστική βιομηχανία.

Αν η χώρα δεν είχε καταφέρει να συγκρατήσει την οικονομική αστάθεια, ενδεχομένως να είχαμε μεγαλύτερες πληθωριστικές πιέσεις, κάτι που θα μπορούσε να είχε επηρεάσει αρνητικά τη ζωή των πολιτών και την αγοραστική τους δύναμη.

Η ένταξη στο ευρώ επέφερε τη δυνατότητα δανεισμού από τις διεθνείς αγορές με πιο ευνοϊκούς όρους λόγω της εκτίμησης ότι η Ελλάδα ήταν μέρος ενός σταθερού νομισματικού μπλοκ. Χωρίς το ευρώ, η Ελλάδα θα είχε:

Πιθανότατα θα αντιμετώπιζε υψηλότερα επιτόκια για τον δανεισμό της, καθώς οι επενδυτές δεν θα είχαν την ίδια εμπιστοσύνη στη σταθερότητα της δραχμής, σε σχέση με το ευρώ. Αυτό θα σήμαινε υψηλότερο κόστος δανεισμού για την κυβέρνηση και τις επιχειρήσεις.

Χωρίς την πίεση των ευρωπαϊκών θεσμών (Κομισιόν και ΕΚΤ), η Ελλάδα μπορεί να είχε λιγότερους περιορισμούς στα δημοσιονομικά ελλείμματα, κάτι που θα μπορούσε να οδηγήσει σε υψηλότερα επίπεδα χρέους και πιθανές κρίσεις χρέους κατά τη διάρκεια των ετών.

Η ένταξη στο ευρώ έφερε μια σταθερότητα και μια πιο ισχυρή θέση στις διεθνείς αγορές. Χωρίς το ευρώ, η Ελλάδα πιθανότατα θα είχε μια πιο ασταθή οικονομία.

Από την άλλη πλευρά, αν η Ελλάδα είχε την ευχέρεια να ελέγξει τη νομισματική της πολιτική, ενδεχομένως θα μπορούσε να εφαρμόσει πιο ευέλικτες και στοχευμένες πολιτικές που θα βοηθούσαν την ανάπτυξη, κυρίως μέσω της υποτίμησης του νομίσματος και άλλων μέτρων στήριξης των εξαγωγών και της επιχειρηματικότητας.
Χρηματοδότηση: Θα ήταν πιο δύσκολο για την Ελλάδα να προσελκύσει ξένες επενδύσεις, καθώς το ευρώ έφερε ένα επιπλέον επίπεδο εμπιστοσύνης στις οικονομίες της Ευρωζώνης. Χωρίς το ευρώ, η Ελλάδα ίσως να είχε λιγότερους πόρους για την ενίσχυση των υποδομών και των κοινωνικών υπηρεσιών.

Η συμμετοχή στο ευρώ ενίσχυσε τις πολιτικές σχέσεις της Ελλάδας με τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες και την ΕΕ. Χωρίς το ευρώ, η Ελλάδα θα ήταν λιγότερο ενσωματωμένη στην ευρωπαϊκή πολιτική και οικονομική κοινότητα.

Η Ελλάδα θα είχε λιγότερη επιρροή στην Ευρωπαϊκή Ένωση και πιθανώς θα ήταν πιο απομονωμένη στο διεθνές πλαίσιο.

Η έλλειψη της νομισματικής και οικονομικής σταθερότητας που παρέχει το ευρώ ίσως να οδηγούσε σε περισσότερες εσωτερικές εντάσεις και αβεβαιότητες σχετικά με την πορεία της οικονομίας.

Η οικονομική κρίση που έπληξε την Ελλάδα το 2008 και οι συνέπειες της κρίσης χρέους μετά το 2010 ήταν αποτέλεσμα της αδυναμίας της Ελλάδας να ελέγξει πλήρως τη νομισματική της πολιτική.

Η Ελλάδα θα μπορούσε να έχει αντιμετωπίσει την κρίση με πιο ευέλικτα μέσα (όπως τη δυνατότητα υποτίμησης του νομίσματος και την εφαρμογή εθνικών πολιτικών λιτότητας ή ενίσχυσης των δημόσιων δαπανών) χωρίς την πίεση από την ΕΚΤ και την ΕΕ, αν δεν είχε το ευρώ.

Από την άλλη πλευρά, η ελληνική οικονομία μπορεί να είχε βιώσει μια χρηματοπιστωτική κρίση μεγαλύτερης έντασης χωρίς τη στήριξη της ΕΚΤ και την πρόσβαση στις χρηματοδοτικές αγορές του ευρώ.

Αν η Ελλάδα δεν είχε ενταχθεί στο ευρώ, η οικονομία της πιθανότατα θα ήταν πιο ασταθής και εξαρτημένη από τα κυκλικά προβλήματα της υποτίμησης και των ανατιμήσεων της δραχμής. Ωστόσο, θα είχε και μεγαλύτερη ελευθερία να διαχειριστεί τις κρίσεις, χωρίς τις αυστηρές δημοσιονομικές πολιτικές που επιβλήθηκαν από την ΕΕ και την ΕΚΤ. Ενδεχομένως, η χώρα θα είχε περισσότερη οικονομική αυτονομία, αλλά και μεγαλύτερη αβεβαιότητα.

ΔΕΝ ΞΑΝΑ ΕΓΙΝΕ ΤΕΤΟΙΟ ΜΠΟΝΟΥΣ

Διαβάστε επίσης

Πόσα έσοδα παραπάνω θα είχε το ελληνικό κράτος να οι εφοπλιστές είχαν όλα τους τα πλοία με ελληνική σημαία;

Πάει στον ΑΝΤ1 ο Θοδωρής Αθερίδης;

Διονύσης Αντωνέλλος

Δημοσιογράφος με εμπειρία σε blogging, ραδιόφωνο και τηλεόραση. Γράφω και μιλάω για όσα με απασχολούν καθημερινά και τις εξελίξεις στα ελληνοτουρκικά. Πιστεύω στις ιστορίες που κάνουν τον άνθρωπο καλύτερο.

Εγγραφείτε στα Σελίδα του του Sportime στην πλατφόρμα των Google news για άμεση κι έγκυρη ενημέρωση.
Must Read: Πρώην ειδικός απεσταλμένος των ΗΠΑ: Πώς πέρασαν 40.000 ξένοι μαχητές στη Συρία μέσω Τουρκίας

Πρώην ειδικός απεσταλμένος των ΗΠΑ: Πώς πέρασαν 40.000 ξένοι μαχητές στη Συρία μέσω Τουρκίας

Ο πρώην ειδικός απεσταλμένος των ΗΠΑ εξηγεί τον ρόλο της Τουρκίας στη διέλευση ξένων μαχητών προς τη Συρία την περίοδο ανόδου του ISIS.

Must Read
Must Read: Οι 10 πιο δημοφιλείς αθλητικές λίγκες στον κόσμο τη σεζόν 2025-26

Οι 10 πιο δημοφιλείς αθλητικές λίγκες στον κόσμο τη σεζόν 2025-26

Η Premier League στην κορυφή με 3,2 δισ. θεατές. Δείτε τις 10 αθλητικές λίγκες με τη μεγαλύτερη τηλεθέαση παγκοσμίως τη σεζόν 2025-26.

Must Read
Must Read: Το νόημα των Χριστουγέννων μέσα από τον λόγο του Μητροπολίτη Νότιας Ασίας Κωνσταντίνου Τσίλη

Το νόημα των Χριστουγέννων μέσα από τον λόγο του Μητροπολίτη Νότιας Ασίας Κωνσταντίνου Τσίλη

Ο Μητροπολίτης Νότιας Ασίας, Κωνσταντίνος Τσίλης, μιλά για το αληθινό νόημα των Χριστουγέννων και το μήνυμα αγάπης, ελπίδας και προσφοράς.

Must Read
Must Read: «Last Christmas»: Το πιο εμπορικό βρετανικό single που δεν έφτασε ποτέ στο νούμερο ένα

«Last Christmas»: Το πιο εμπορικό βρετανικό single που δεν έφτασε ποτέ στο νούμερο ένα

«Last Christmas»: Το χριστουγεννιάτικο τραγούδι που έγινε διαχρονικός θρύλος.

Must Read
Must Read: Απουσία του προέδρου της ΕΟΕ Ισίδωρου Κούβελου από την γιορτή των κορυφαίων που διοργάνωσε ο ΠΣΑΤ

Απουσία του προέδρου της ΕΟΕ Ισίδωρου Κούβελου από την γιορτή των κορυφαίων που διοργάνωσε ο ΠΣΑΤ

Σίγουρα η Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή δεν δικαιούται τέτοια αντιμετώπιση από το Σύνδεσμο των Αθλητικών Συντακτών.

Must Read
Must Read: Ο πρώτος μαύρος αθλητής στην ιστορία που κέρδισε παγκόσμιο πρωτάθλημα

Ο πρώτος μαύρος αθλητής στην ιστορία που κέρδισε παγκόσμιο πρωτάθλημα

Ο George Dixon έγραψε ιστορία στο μποξ το 1890, αλλά η ζωή του είχε και φτώχεια, προκατάληψη και ένα δύσκολο τέλος. Ένα ανθρώπινο πορτρέτο πίσω από τον πρώτο παγκόσμιο τίτλο.

Must Read
Must Read: Στο πρώτο αεροδρόμιο της Ελλάδας δεν έρχονταν αεροπλάνα από άλλα αεροδρόμια γιατί φτιάχτηκε για άλλο σκοπό

Στο πρώτο αεροδρόμιο της Ελλάδας δεν έρχονταν αεροπλάνα από άλλα αεροδρόμια γιατί φτιάχτηκε για άλλο σκοπό

Δεν υπήρχαν αφίξεις, δρομολόγια ή επιβάτες. Το πρώτο αεροδρόμιο της Ελλάδας δημιουργήθηκε για εκπαίδευση και στρατιωτική χρήση, πριν υπάρξει πολιτική αεροπορία ή άλλα αεροδρόμια στη χώρα.

Must Read
Must Read: Το οπλισμένο ground drone που αλλάζει τον πόλεμο

Το οπλισμένο ground drone που αλλάζει τον πόλεμο

Το ουκρανικό Droid TW είναι ένα οπλισμένο ground drone με πολυβόλο 12,7 χιλιοστών, τηλεχειρισμό και AI αισθητήρες, σχεδιασμένο για τον σύγχρονο πόλεμο.

Must Read
Must Read: Σοκ με πρώην αστέρα του Nickelodeon: Άστεγος και αγνώριστος στην Καλιφόρνια

Σοκ με πρώην αστέρα του Nickelodeon: Άστεγος και αγνώριστος στην Καλιφόρνια

Ο Τάιλορ Τσέις από τον «Οδηγό επιβίωσης του Ned» εντοπίστηκε άστεγος. Η εικόνα του προκαλεί ερωτήματα για το τίμημα της παιδικής δόξας.

Must Read