MUST READ

Άλλαξε τελείως ο πόλεμος στην Ουκρανία – Άχρηστα τα τανκς – Όλη η μάχη δίνεται με drone – Τι θα κάνει η Ελλάδα σε πόλεμο με την Τουρκία

Η ολοκλήρωση και η παραγωγή του «Αρχύτας» πρέπει να αποτελέσει εθνική προτεραιότητα.
Άλλαξε τελείως ο πόλεμος στην Ουκρανία – Άχρηστα τα τανκς – Όλη η μάχη δίνεται με drone – Τι θα κάνει η Ελλάδα σε πόλεμο με την Τουρκία

Ο πόλεμος στην Ουκρανία έχει φέρει στο προσκήνιο μια νέα εποχή στον τρόπο διεξαγωγής πολεμικών επιχειρήσεων, με τα drones να διαδραματίζουν καθοριστικό ρόλο. Ο παραδοσιακός ρόλος των τανκς και των μεγάλων θωρακισμένων μονάδων φαίνεται να μειώνεται, καθώς οι επιθέσεις με drones προσφέρουν μεγαλύτερη ευελιξία, χαμηλότερο κόστος και την ικανότητα να πλήττουν στόχους με ακρίβεια από μεγάλες αποστάσεις.

Στην Ουκρανία, τόσο η Ρωσία όσο και η Ουκρανία βασίζονται όλο και περισσότερο σε drones για κατασκοπεία, στοχοποίηση και καταστροφή στρατιωτικών θέσεων. Ο εξοπλισμός με drones-καμικάζι (όπως τα ιρανικά Shahed-136) και drones παρακολούθησης αλλάζει τη δυναμική στο πεδίο της μάχης. Τα παραδοσιακά τανκς έχουν καταστεί ευάλωτα, καθώς συχνά καταστρέφονται από φθηνά και ευέλικτα drones, γεγονός που αποδεικνύει τη μετατόπιση από τον κλασικό πόλεμο στις ασύμμετρες τακτικές.

Η αλλαγή αυτής της στρατιωτικής πραγματικότητας θέτει την Ελλάδα μπροστά σε κρίσιμες προκλήσεις όσον αφορά την άμυνά της, ειδικά αν εμπλακεί σε σύγκρουση με την Τουρκία.

Η Τουρκία έχει εξελιχθεί σε κυρίαρχη δύναμη στον τομέα των drones, με το περίφημο Bayraktar TB2 να έχει αποδείξει την αξία του σε πολλαπλά πεδία μαχών. Η Ελλάδα, αν και έχει ξεκινήσει να αναπτύσσει drone συστήματα (όπως το πρόγραμμα «Αρχύτας»), υστερεί σημαντικά. Χρειάζεται επειγόντως να επενδύσει σε τεχνολογία drones, τόσο για επιθετικές όσο και για αμυντικές επιχειρήσεις.

Η ανάπτυξη συστημάτων αντι-drone (όπως το ελληνικό σύστημα «Κένταυρος» ή ισχυρότερα όπως το ισραηλινό Iron Dome) είναι κρίσιμη. Οι επιθέσεις σμήνους drones μπορούν να προκαλέσουν σοβαρές απώλειες και να αποδιοργανώσουν κρίσιμες υποδομές.

Η Ελλάδα διαθέτει μεγάλο αριθμό σύγχρονων αρμάτων μάχης, όπως τα Leopard 2, τα οποία όμως πρέπει να συνοδεύονται από ισχυρά αντι-drone συστήματα για να παραμείνουν αποτελεσματικά. Χωρίς αυτήν την υποστήριξη, τα τανκς μπορεί να καταστούν εύκολοι στόχοι.

Σε ένα περιβάλλον όπου τα drones χρησιμοποιούνται ακόμη και στη θάλασσα (ναυτικά drones), η Ελλάδα πρέπει να προστατεύσει τις κρίσιμες ναυτικές δυνάμεις της στο Αιγαίο, επενδύοντας σε ηλεκτρονικά αντίμετρα και ενσωματώνοντας μη επανδρωμένα θαλάσσια οχήματα.

Το μέλλον των πολέμων βασίζεται στον έλεγχο του ηλεκτρονικού φάσματος. Η Ελλάδα πρέπει να επενδύσει σε τεχνολογίες που μπλοκάρουν ή αποσυντονίζουν τα τουρκικά drones και τις επικοινωνίες τους.

Η Ελλάδα πρέπει να προσαρμοστεί στη νέα εποχή πολέμου που φέρνουν τα drones. Επενδύοντας σε συστήματα αντι-drone, ηλεκτρονικό πόλεμο και εγχώρια ανάπτυξη UAV, η χώρα μπορεί να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά τη νέα στρατιωτική πραγματικότητα και να ανταποκριθεί στις τουρκικές προκλήσεις. Ο χρόνος και η προετοιμασία θα είναι οι καθοριστικοί παράγοντες για την επιτυχία.

Σε αυτό το περιβάλλον, η ολοκλήρωση και η παραγωγή του «Αρχύτας» πρέπει να αποτελέσει εθνική προτεραιότητα. Ο εξοπλισμός των Ενόπλων Δυνάμεων με εγχώρια drones θα ενισχύσει την αμυντική θωράκιση της χώρας, ενώ παράλληλα θα τονώσει τη θέση της Ελλάδας στην αμυντική τεχνολογία διεθνώς. Επιπλέον, η ανάπτυξη συνεργασιών με άλλες χώρες της ΕΕ για κοινά προγράμματα drones θα μπορούσε να δώσει περαιτέρω ώθηση στην προσπάθεια.

Η επιτυχία του προγράμματος θα στείλει μήνυμα ότι η Ελλάδα μπορεί να καινοτομεί και να προσαρμόζεται στις προκλήσεις της σύγχρονης εποχής.

Διονύσης Αντωνέλλος

Δημοσιογράφος με εμπειρία σε blogging, ραδιόφωνο και τηλεόραση. Γράφω και μιλάω για όσα με απασχολούν καθημερινά και τις εξελίξεις στα ελληνοτουρκικά. Πιστεύω στις ιστορίες που κάνουν τον άνθρωπο καλύτερο.

Εγγραφείτε στα Σελίδα του του Sportime στην πλατφόρμα των Google news για άμεση κι έγκυρη ενημέρωση.
Must Read: Πρώην ειδικός απεσταλμένος των ΗΠΑ: Πώς πέρασαν 40.000 ξένοι μαχητές στη Συρία μέσω Τουρκίας

Πρώην ειδικός απεσταλμένος των ΗΠΑ: Πώς πέρασαν 40.000 ξένοι μαχητές στη Συρία μέσω Τουρκίας

Ο πρώην ειδικός απεσταλμένος των ΗΠΑ εξηγεί τον ρόλο της Τουρκίας στη διέλευση ξένων μαχητών προς τη Συρία την περίοδο ανόδου του ISIS.

Must Read
Must Read: Οι 10 πιο δημοφιλείς αθλητικές λίγκες στον κόσμο τη σεζόν 2025-26

Οι 10 πιο δημοφιλείς αθλητικές λίγκες στον κόσμο τη σεζόν 2025-26

Η Premier League στην κορυφή με 3,2 δισ. θεατές. Δείτε τις 10 αθλητικές λίγκες με τη μεγαλύτερη τηλεθέαση παγκοσμίως τη σεζόν 2025-26.

Must Read
Must Read: Το νόημα των Χριστουγέννων μέσα από τον λόγο του Μητροπολίτη Νότιας Ασίας Κωνσταντίνου Τσίλη

Το νόημα των Χριστουγέννων μέσα από τον λόγο του Μητροπολίτη Νότιας Ασίας Κωνσταντίνου Τσίλη

Ο Μητροπολίτης Νότιας Ασίας, Κωνσταντίνος Τσίλης, μιλά για το αληθινό νόημα των Χριστουγέννων και το μήνυμα αγάπης, ελπίδας και προσφοράς.

Must Read
Must Read: «Last Christmas»: Το πιο εμπορικό βρετανικό single που δεν έφτασε ποτέ στο νούμερο ένα

«Last Christmas»: Το πιο εμπορικό βρετανικό single που δεν έφτασε ποτέ στο νούμερο ένα

«Last Christmas»: Το χριστουγεννιάτικο τραγούδι που έγινε διαχρονικός θρύλος.

Must Read
Must Read: Απουσία του προέδρου της ΕΟΕ Ισίδωρου Κούβελου από την γιορτή των κορυφαίων που διοργάνωσε ο ΠΣΑΤ

Απουσία του προέδρου της ΕΟΕ Ισίδωρου Κούβελου από την γιορτή των κορυφαίων που διοργάνωσε ο ΠΣΑΤ

Σίγουρα η Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή δεν δικαιούται τέτοια αντιμετώπιση από το Σύνδεσμο των Αθλητικών Συντακτών.

Must Read
Must Read: Ο πρώτος μαύρος αθλητής στην ιστορία που κέρδισε παγκόσμιο πρωτάθλημα

Ο πρώτος μαύρος αθλητής στην ιστορία που κέρδισε παγκόσμιο πρωτάθλημα

Ο George Dixon έγραψε ιστορία στο μποξ το 1890, αλλά η ζωή του είχε και φτώχεια, προκατάληψη και ένα δύσκολο τέλος. Ένα ανθρώπινο πορτρέτο πίσω από τον πρώτο παγκόσμιο τίτλο.

Must Read
Must Read: Στο πρώτο αεροδρόμιο της Ελλάδας δεν έρχονταν αεροπλάνα από άλλα αεροδρόμια γιατί φτιάχτηκε για άλλο σκοπό

Στο πρώτο αεροδρόμιο της Ελλάδας δεν έρχονταν αεροπλάνα από άλλα αεροδρόμια γιατί φτιάχτηκε για άλλο σκοπό

Δεν υπήρχαν αφίξεις, δρομολόγια ή επιβάτες. Το πρώτο αεροδρόμιο της Ελλάδας δημιουργήθηκε για εκπαίδευση και στρατιωτική χρήση, πριν υπάρξει πολιτική αεροπορία ή άλλα αεροδρόμια στη χώρα.

Must Read
Must Read: Το οπλισμένο ground drone που αλλάζει τον πόλεμο

Το οπλισμένο ground drone που αλλάζει τον πόλεμο

Το ουκρανικό Droid TW είναι ένα οπλισμένο ground drone με πολυβόλο 12,7 χιλιοστών, τηλεχειρισμό και AI αισθητήρες, σχεδιασμένο για τον σύγχρονο πόλεμο.

Must Read
Must Read: Σοκ με πρώην αστέρα του Nickelodeon: Άστεγος και αγνώριστος στην Καλιφόρνια

Σοκ με πρώην αστέρα του Nickelodeon: Άστεγος και αγνώριστος στην Καλιφόρνια

Ο Τάιλορ Τσέις από τον «Οδηγό επιβίωσης του Ned» εντοπίστηκε άστεγος. Η εικόνα του προκαλεί ερωτήματα για το τίμημα της παιδικής δόξας.

Must Read