EXTRATIME

Όχι για λόγους υγείας : Το 1856 απαγορεύτηκε το κάπνισμα σε δημόσια κτήρια στην Ελλάδα

Το 1856, η Ελλάδα έγινε μια από τις πρώτες χώρες που απαγόρευσε το κάπνισμα σε δημόσια κτήρια, αλλά ο λόγος δεν ήταν η προστασία της υγείας
Όχι για λόγους υγείας : Το 1856 απαγορεύτηκε το κάπνισμα σε δημόσια κτήρια στην Ελλάδα

Το 1856, ο βασιλιάς Όθωνας εξέδωσε διάταγμα που απαγόρευε το κάπνισμα σε όλα τα δημόσια κτήρια στην Ελλάδα. Σήμερα, οι απαγορεύσεις καπνίσματος συνδέονται με την προστασία της δημόσιας υγείας, αλλά στα μέσα του 19ου αιώνα τα πράγματα ήταν πολύ διαφορετικά. Ο πραγματικός λόγος πίσω από την απόφαση ήταν ο φόβος των πυρκαγιών.

Την εποχή εκείνη, τα περισσότερα δημόσια κτήρια ήταν κατασκευασμένα κυρίως από ξύλο και άλλα εύφλεκτα υλικά. Η φωτιστική τεχνολογία ήταν επίσης επικίνδυνη, με λάμπες λαδιού και κεριά να κυριαρχούν στον φωτισμό. Το κάπνισμα σε κλειστούς χώρους αποτελούσε διαρκή απειλή για την εκδήλωση πυρκαγιών, γεγονός που ανάγκασε τις αρχές να λάβουν μέτρα.

Ένα από τα πιο γνωστά παραδείγματα του προβλήματος ήταν οι συχνές φωτιές σε διοικητικά κέντρα και στρατώνες, που προέρχονταν από απρόσεκτους καπνιστές. Η ανησυχία αυτή οδήγησε στην πρωτοποριακή – για την εποχή – απόφαση να απαγορευθεί το κάπνισμα εντός δημοσίων κτηρίων, όχι για την προστασία της υγείας, αλλά για τη διατήρηση της ασφάλειας.

Το διάταγμα εφαρμόστηκε αυστηρά, με τους δημόσιους υπαλλήλους και τους επισκέπτες των κρατικών υπηρεσιών να καλούνται να τηρούν τον κανονισμό. Όσοι παραβίαζαν την απαγόρευση αντιμετώπιζαν σοβαρές κυρώσεις, οι οποίες περιλάμβαναν χρηματικά πρόστιμα και, σε ορισμένες περιπτώσεις, απομάκρυνση από το πόστο τους.

Παρόλα αυτά, η τήρηση του νόμου δεν ήταν πάντα εύκολη. Το κάπνισμα ήταν μια διαδεδομένη συνήθεια της εποχής, και πολλοί πολίτες δεν κατανοούσαν γιατί απαγορευόταν σε συγκεκριμένους χώρους. Ωστόσο, η εφαρμογή του μέτρου αποδείχθηκε αποτελεσματική, μειώνοντας αισθητά τον αριθμό των πυρκαγιών σε δημόσια κτήρια.

Η απαγόρευση του 1856 δεν συνδέθηκε με την προστασία της υγείας, καθώς εκείνη την περίοδο οι επιπτώσεις του καπνίσματος στην ανθρώπινη υγεία δεν είχαν ακόμα τεκμηριωθεί επιστημονικά. Ήταν, όμως, μια πρωτοποριακή κίνηση για τη διατήρηση της ασφάλειας και τη μείωση των κινδύνων πυρκαγιάς.

Η απόφαση αυτή προηγήθηκε κατά πολλές δεκαετίες των σύγχρονων αντικαπνιστικών μέτρων που εφαρμόζονται σήμερα με βασικό στόχο την προστασία της δημόσιας υγείας. Έτσι, η Ελλάδα βρέθηκε μεταξύ των πρώτων χωρών που υιοθέτησαν περιορισμούς στο κάπνισμα, έστω και για διαφορετικούς λόγους από αυτούς που ισχύουν σήμερα.

Γρηγόρης Κεντητός

Γράφω για πράγματα που με συναρπάζουν, αλλά φροντίζω πάντα να τα ερευνώ σαν να τα μελετούσα για πρώτη φορά. Αναζητώ τη σύνδεση ανάμεσα στο χθες και το σήμερα, το ανθρώπινο μέσα στο ακαδημαϊκό, και τη γνώση που μπορεί να μεταφερθεί με τρόπο απλό, ακριβή και ζωντανό. Είτε πρόκειται για έναν αρχαίο πόλεμο είτε για ένα φαινόμενο της εποχής μας, στηρίζομαι πάντα σε πρωτογενές υλικό, πραγματικές πηγές και σοβαρή τεκμηρίωση. Θέλω κάθε κείμενο να αξίζει τον χρόνο του αναγνώστη — και τον δικό μου.

Εγγραφείτε στα Σελίδα του του Sportime στην πλατφόρμα των Google news για άμεση κι έγκυρη ενημέρωση.
Κοινωνία: Επίθεση με σενάριο του μυαλού του έκανε ο Πορτοσάλτε στην Καρυστιανού: «Ξεφτίλα αν ανακοινώσει κόμμα στη μέρα της τραγωδίας»

Επίθεση με σενάριο του μυαλού του έκανε ο Πορτοσάλτε στην Καρυστιανού: «Ξεφτίλα αν ανακοινώσει κόμμα στη μέρα της τραγωδίας»

Καταπληκτικό επίπεδο δημοσιογραφίας - Ο Πορτοσάλτε διαδίδει φήμες που φαντάζεται ο ίδιος και μετά επιτίθεται σύμφωνα με αυτές

Κοινωνία
Ελευθέριος Ανδρώνης: Mercosur: Πέρασε η συμφωνία – ταφόπλακα για την αγροτιά – Η ΕΕ ψήφισε την ερήμωση της υπαίθρου και το δηλητήριο στο πιάτο μας

Mercosur: Πέρασε η συμφωνία – ταφόπλακα για την αγροτιά – Η ΕΕ ψήφισε την ερήμωση της υπαίθρου και το δηλητήριο στο πιάτο μας

Την ώρα που οι ΗΠΑ στρέφονται προς την παραδοσιακή διατροφή, η ΕΕ εισάγει «θάνατο» από τη Λατινική Αμερική και τελειώνει τους αγρότες

Ελευθέριος Ανδρώνης
Κοινωνία: Σοκ στην Πιερία: Κτηνοτρόφος αυτοκτόνησε αφού του θανάτωσαν 1000 πρόβατα – Άλλο ένα τραγικό θύμα του απάνθρωπου πρωτοκόλλου της ευλογιάς

Σοκ στην Πιερία: Κτηνοτρόφος αυτοκτόνησε αφού του θανάτωσαν 1000 πρόβατα – Άλλο ένα τραγικό θύμα του απάνθρωπου πρωτοκόλλου της ευλογιάς

Ο 59χρονος αυτόχειρας ήταν απαρηγόρητος μετά τον χαμό των ζώων του - Τον βρήκε απαγχονισμένο ο αδερφός του

Κοινωνία
Κοινωνία: Αγρότες: Σε διχαστικά τρικ και απειλές επιμένει η κυβέρνηση – «Ενάντια στην κοινωνία κάθε ώρα κινητοποιήσεων»

Αγρότες: Σε διχαστικά τρικ και απειλές επιμένει η κυβέρνηση – «Ενάντια στην κοινωνία κάθε ώρα κινητοποιήσεων»

Ο Παύλος Μαρινάκης κουνά το δάχτυλο στους αγρότες και προειδοποιεί με βίαιες επεμβάσεις της αστυνομίας

Κοινωνία
Κοινωνία: Δηλώσεις ντροπής της Δ. Μιχαηλίδου για Καρυστιανού: «Πως χρησιμοποιεί τον πόνο της ως πολιτικό βατήρα προσωπικής εξέλιξης;»

Δηλώσεις ντροπής της Δ. Μιχαηλίδου για Καρυστιανού: «Πως χρησιμοποιεί τον πόνο της ως πολιτικό βατήρα προσωπικής εξέλιξης;»

Η Δόμνα Μιχαηλίδου «αποφάσισε» ότι οι χαροκαμένοι γονείς δεν αρμόζει να πολιτεύονται, αλλά θα πρέπει μόνο να θρηνούν άπραγοι

Κοινωνία
Κοινωνία: Άγγελος Συρίγος: Προσπάθησε να συμμαζέψει τα ασυμμάζευτα για τη διπλωματική γκάφα Μητσοτάκη με Βενεζουέλα – «Δεν είναι καθηγητής Διεθνούς Δικαίου»

Άγγελος Συρίγος: Προσπάθησε να συμμαζέψει τα ασυμμάζευτα για τη διπλωματική γκάφα Μητσοτάκη με Βενεζουέλα – «Δεν είναι καθηγητής Διεθνούς Δικαίου»

Η άγνοια δεν είναι δικαιολογία για έναν πρωθυπουργό με πλήθος συμβούλων - Ο Άγγελος Συρίγος προσπάθησε να δικαιολογήσει τον Μητσοτάκη, αλλά τον εξέθεσε χειρότερα

Κοινωνία
ExtraTime: Αυτές είναι οι 20 καλύτερες ελληνικές ταινίες όλων των εποχών, ανάμεσά τους και το 1968 της ΑΕΚ

Αυτές είναι οι 20 καλύτερες ελληνικές ταινίες όλων των εποχών, ανάμεσά τους και το 1968 της ΑΕΚ

Οι 20 καλύτερες ελληνικές ταινίες όπως τις δείχνει το IMDb σε αντίστροφη σειρά από το 20 στο 1 με κριτήριο πάνω από 1000 ψήφους

ExtraTime
Ελευθέριος Ανδρώνης: «Που βαδίζει η Γαλλία μου;» – Διαδικτυακή εφαρμογή των Γάλλων χαρτογραφεί «live» τον ισλαμικό εποικισμό της χώρας τους

«Που βαδίζει η Γαλλία μου;» – Διαδικτυακή εφαρμογή των Γάλλων χαρτογραφεί «live» τον ισλαμικό εποικισμό της χώρας τους

Χιλιάδες συντηρητικοί Γάλλοι χρησιμοποιούν το application «mafrance.app» για να παρακολουθούν την πληθυσμιακή αλλοίωση της Γαλλίας

Ελευθέριος Ανδρώνης
Κοινωνία: Δένδιας και Μπακογιάννη «ξύπνησαν» από τον λήθαργο του «διεθνούς δικαίου»: «Δεν αποτελεί κανόνα λειτουργίας των κρατών» – «Ήρθε το τέλος της ανεμελιάς»

Δένδιας και Μπακογιάννη «ξύπνησαν» από τον λήθαργο του «διεθνούς δικαίου»: «Δεν αποτελεί κανόνα λειτουργίας των κρατών» – «Ήρθε το τέλος της ανεμελιάς»

Η απαγωγή Μαδούρο από τις ΗΠΑ «ξύπνησε» την κυβέρνηση, που ως τώρα ήταν «κολλημένη» με το διεθνές δίκαιο για να καταγγέλλει τη Ρωσία

Κοινωνία