ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ

Αιμορραγεί η Τουρκία με τις βάσεις του εξωτερικού και το κουρδικό – Τελειώνουν τα λεφτά

Συρία, Ιράκ, Κατάρ, Λιβύη, Σομαλία και Κύπρο κοστίζουν.
Αιμορραγεί η Τουρκία με τις βάσεις του εξωτερικού και το κουρδικό – Τελειώνουν τα λεφτά

Η Τουρκία βρίσκεται σε οικονομική πίεση λόγω του αυξημένου κόστους διατήρησης στρατιωτικών βάσεων στο εξωτερικό και της συνεχιζόμενης σύγκρουσης με τους Κούρδους. Η Άγκυρα διατηρεί στρατιωτικές εγκαταστάσεις σε Συρία, Ιράκ, Κατάρ, Λιβύη, Σομαλία και Κύπρο, με τη συντήρηση στρατευμάτων και επιχειρήσεων να κοστίζει δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως.

Οι επιχειρήσεις εναντίον του PKK σε Ιράκ και Συρία είναι πολυδάπανες και παρατεταμένες. Την ίδια ώρα, η αστάθεια στα νοτιοανατολικά της χώρας αποτρέπει επενδύσεις και αναπτυξιακά έργα.

Επίσης, ο πληθωρισμός και η διολίσθηση της τουρκικής λίρας μειώνουν τη χρηματοδοτική ικανότητα της κυβέρνησης. Οι αμυντικές δαπάνες αυξάνονται, ενώ τα συναλλαγματικά αποθέματα εξαντλούνται.

Οι διεθνείς κυρώσεις και η έλλειψη τεχνολογικής συνεργασίας από τη Δύση δυσκολεύουν την παραγωγή οπλικών συστημάτων και η Τουρκία δεν έχει πρόσβαση σε κρίσιμα υποσυστήματα, γεγονός που καθυστερεί προγράμματα όπως το μαχητικό KAAN.

Η Άγκυρα προσπαθεί να ισορροπήσει μεταξύ στρατιωτικών επιχειρήσεων και οικονομικών δυσχερειών, αλλά οι αυξανόμενες δαπάνες θέτουν σοβαρά ερωτήματα για τη βιωσιμότητα της στρατηγικής της.

Διαβάστε επίσης στο sportime.gr

Τι γινόταν στην Αρχαία Αθήνα αν ο πατέρας δεν είχε να δώσει προίκα στην κόρη του;

Πώς εκπαιδεύονταν οι ιερόδουλες στην Αρχαία Ελλάδα;

Διονύσης Αντωνέλλος

Δημοσιογράφος με εμπειρία σε blogging, ραδιόφωνο και τηλεόραση. Γράφω και μιλάω για όσα με απασχολούν καθημερινά και τις εξελίξεις στα ελληνοτουρκικά. Πιστεύω στις ιστορίες που κάνουν τον άνθρωπο καλύτερο.

Εγγραφείτε στα Σελίδα του του Sportime στην πλατφόρμα των Google news για άμεση κι έγκυρη ενημέρωση.
Ελληνοτουρκικά: Ελληνοτουρκικά: Παιχνίδια της Τουρκίας στην πίσω αυλή της Ελλάδας με την Αλβανία

Ελληνοτουρκικά: Παιχνίδια της Τουρκίας στην πίσω αυλή της Ελλάδας με την Αλβανία

Η Άγκυρα επενδύει συστηματικά στις σχέσεις της με τα Τίρανα, τόσο σε στρατιωτικό όσο και σε πολιτικό επίπεδο.

Ελληνοτουρκικά
Ελληνοτουρκικά: Ελλάδα: Το σχέδιο απόκτησης πυραύλων LORA και Air LORA για στρατηγική αποτροπή

Ελλάδα: Το σχέδιο απόκτησης πυραύλων LORA και Air LORA για στρατηγική αποτροπή

Η Ελλάδα αποφάσισε την απόκτησή του το 2025, με παραδόσεις από το 2026.

Ελληνοτουρκικά
Ελληνοτουρκικά: Μόνο ο Νετανιάχου μιλά για τους Χριστιανούς της Συρίας;

Μόνο ο Νετανιάχου μιλά για τους Χριστιανούς της Συρίας;

Κι όμως, παρά τη βαρύτητα των δηλώσεων, ελάχιστα -αν όχι κανένα- μεγάλα μέσα ενημέρωσης στην Ελλάδα και την Ευρώπη δεν έδωσαν σημασία στο συγκεκριμένο σκέλος των τοποθετήσεών του.

Ελληνοτουρκικά
Ελληνοτουρκικά: Πανηγυρίζουν οι Τούρκοι επειδή δεν κατατέθηκε καμία προσφορά για τον κάθετο διάδρομο φυσικού αερίου

Πανηγυρίζουν οι Τούρκοι επειδή δεν κατατέθηκε καμία προσφορά για τον κάθετο διάδρομο φυσικού αερίου

Χωρίς καμία προσφορά ολοκληρώθηκε ο διαγωνισμός για τον κάθετο διάδρομο φυσικού αερίου - Πλήγμα στους στόχους της Ελλάδας να παρακάμψει την Τουρκία, λένε οι Τούρκοι.

Ελληνοτουρκικά
Ελληνοτουρκικά: Αίσθηση στην Τουρκία από τη δήλωση Δένδια: Στόχος παραγωγής 1.000 drones τον μήνα στην Ξάνθη

Αίσθηση στην Τουρκία από τη δήλωση Δένδια: Στόχος παραγωγής 1.000 drones τον μήνα στην Ξάνθη

Η νέα μονάδα θα έχει τη δυνατότητα να παράγει έως και 1.000 drones τον μήνα.

Ελληνοτουρκικά
Ελληνοτουρκικά: F 35 και Τουρκία: Το πραγματικό άγχος του Ισραήλ

F 35 και Τουρκία: Το πραγματικό άγχος του Ισραήλ

Γιατί το Ισραήλ πιέζει για την Τουρκία αλλά δείχνει πιο ήπιο στη Σαουδική Αραβία. Κλειδί ο έλεγχος λογισμικού και η επιχειρησιακή αυτονομία.

Ελληνοτουρκικά
Ελληνοτουρκικά: Νέο γαλλικό αεροπλανοφόρο: Ο Μακρόν ανοίγει την εποχή του PANG έως το 2038

Νέο γαλλικό αεροπλανοφόρο: Ο Μακρόν ανοίγει την εποχή του PANG έως το 2038

Ο Εμανουέλ Μακρόν ανακοίνωσε την κατασκευή του νέου γαλλικού αεροπλανοφόρου PANG που θα αντικαταστήσει το Charles de Gaulle με ορίζοντα το 2038 και κόστος άνω των 10 δισ. ευρώ.

Ελληνοτουρκικά
Ελληνοτουρκικά: Ελληνοτουρκικά: Το είπε ξεκάθαρα ο Νετανιάχου στους Τούρκους – Μην δοκιμάσετε την συμμαχία Ισραήλ – Ελλάδας – Κύπρου

Ελληνοτουρκικά: Το είπε ξεκάθαρα ο Νετανιάχου στους Τούρκους – Μην δοκιμάσετε την συμμαχία Ισραήλ – Ελλάδας – Κύπρου

Το μήνυμα ήταν προσεκτικά διατυπωμένο, αλλά απολύτως σαφές.

Ελληνοτουρκικά
Ελληνοτουρκικά: Η Τουρκία υλοποιεί το πρόγραμμα αποχώρησης από τη Δύση;

Η Τουρκία υλοποιεί το πρόγραμμα αποχώρησης από τη Δύση;

Ο Ντογού Περιντσέκ μιλά για επανάσταση στην Τουρκία, ρήξη με το Ατλαντικό σύστημα και στροφή προς Ρωσία, Κίνα και Ιράν.

Ελληνοτουρκικά