MUST READ

Η στροφή των Γερμανών στους κινητήρες εσωτερικής καύσης θα αλλάξει την αγορά αυτοκινητου;

Η επιστροφή της Γερμανίας στους κινητήρες εσωτερικής καύσης (ICE) μπορεί να επηρεάσει σημαντικά την αγορά αυτοκινήτου, τόσο στην Ευρώπη όσο και παγκοσμίως. Αν και η Ε.Ε. έχει αποφασίσει να απαγορεύσει την πώληση νέων αυτοκινήτων με κινητήρες εσωτερικής καύσης από το 2035, η Γερμανία έχει πιέσει για εξαιρέσεις, κυρίως για οχήματα που θα χρησιμοποιούν συνθετικά καύσιμα...
Η στροφή των Γερμανών στους κινητήρες εσωτερικής καύσης θα αλλάξει την αγορά αυτοκινητου;

Η επιστροφή της Γερμανίας στους κινητήρες εσωτερικής καύσης (ICE) μπορεί να επηρεάσει σημαντικά την αγορά αυτοκινήτου, τόσο στην Ευρώπη όσο και παγκοσμίως. Αν και η Ε.Ε. έχει αποφασίσει να απαγορεύσει την πώληση νέων αυτοκινήτων με κινητήρες εσωτερικής καύσης από το 2035, η Γερμανία έχει πιέσει για εξαιρέσεις, κυρίως για οχήματα που θα χρησιμοποιούν συνθετικά καύσιμα (e-fuels).

Αν η Γερμανία και άλλες χώρες επενδύσουν σε τεχνολογίες που επιτρέπουν τη διατήρηση των κινητήρων εσωτερικής καύσης, οι καταναλωτές μπορεί να διστάσουν να αγοράσουν ηλεκτρικά αυτοκίνητα, ειδικά αν ανησυχούν για την υποδομή φόρτισης ή την αυτονομία των EVs.

Οι αυτοκινητοβιομηχανίες που είχαν επικεντρωθεί στην ηλεκτροκίνηση (π.χ. Volkswagen, BMW) ίσως επιβραδύνουν τα επενδυτικά τους σχέδια για ηλεκτρικά οχήματα.

Οι Γερμανοί πιέζουν για τη χρήση e-fuels, τα οποία είναι ουδέτερα σε εκπομπές CO₂, αν παραχθούν με ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Αυτό θα μπορούσε να κρατήσει ζωντανή την αγορά βενζινοκινητήρων και πετρελαιοκινητήρων, ειδικά σε κατηγορίες όπως τα σπορ αυτοκίνητα, τα premium μοντέλα και τα μεγάλα SUV.

Αν η Γερμανία ηγηθεί μιας “αντεπίθεσης” κατά της πλήρους μετάβασης στα ηλεκτρικά, χώρες με ισχυρές αυτοκινητοβιομηχανίες (όπως Ιταλία, Ιαπωνία και ΗΠΑ) μπορεί να ακολουθήσουν, ζητώντας χαλάρωση των μέτρων.
Αντίθετα, εταιρείες που έχουν επενδύσει αποκλειστικά στα EVs (όπως Tesla, BYD) πιθανώς να δουν αυτό ως απειλή.

Η αύξηση της ζήτησης για συνθετικά καύσιμα μπορεί να ανεβάσει τις τιμές τους, καθιστώντας τα πιο ακριβά από τα συμβατικά καύσιμα.

Οι τιμές των ηλεκτρικών αυτοκινήτων ίσως πέσουν λόγω μεγαλύτερης προσφοράς και βελτίωσης της τεχνολογίας μπαταριών, αλλά αν οι καταναλωτές προτιμήσουν ξανά βενζινοκινητήρες, η μείωση της τιμής μπορεί να μην είναι τόσο απότομη.

Η στροφή των Γερμανών στους κινητήρες εσωτερικής καύσης μέσω των e-fuels δεν θα “τερματίσει” την ηλεκτροκίνηση, αλλά μπορεί να επιβραδύνει τη μετάβαση και να διατηρήσει μια μεικτή αγορά για περισσότερα χρόνια. Αν αποδειχθεί ότι τα e-fuels είναι οικονομικά βιώσιμα, ίσως δούμε μια πιο μακροχρόνια συνύπαρξη βενζινοκινητήρων και ηλεκτρικών οχημάτων, αντί για πλήρη κατάργηση των ICE το 2035.

Διαβάστε επίσης στο sportime.gr

Θα επιστρέψει η Αγγλία στην Ε.Ε.;

Στα 32 του εγκατέλειψε απογοητευμένος την Ελλάδα, 150 χρόνια μετά νιώθουμε δέος βλέποντας τα έργα του

#Tags

Διονύσης Αντωνέλλος

Δημοσιογράφος με εμπειρία σε blogging, ραδιόφωνο και τηλεόραση. Γράφω και μιλάω για όσα με απασχολούν καθημερινά και τις εξελίξεις στα ελληνοτουρκικά. Πιστεύω στις ιστορίες που κάνουν τον άνθρωπο καλύτερο.

Εγγραφείτε στα Σελίδα του του Sportime στην πλατφόρμα των Google news για άμεση κι έγκυρη ενημέρωση.
Must Read: Απουσία του προέδρου της ΕΟΕ Ισίδωρου Κούβελου από την γιορτή των κορυφαίων που διοργάνωσε ο ΠΣΑΤ

Απουσία του προέδρου της ΕΟΕ Ισίδωρου Κούβελου από την γιορτή των κορυφαίων που διοργάνωσε ο ΠΣΑΤ

Σίγουρα η Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή δεν δικαιούται τέτοια αντιμετώπιση από το Σύνδεσμο των Αθλητικών Συντακτών.

Must Read
Must Read: Ο πρώτος μαύρος αθλητής στην ιστορία που κέρδισε παγκόσμιο πρωτάθλημα

Ο πρώτος μαύρος αθλητής στην ιστορία που κέρδισε παγκόσμιο πρωτάθλημα

Ο George Dixon έγραψε ιστορία στο μποξ το 1890, αλλά η ζωή του είχε και φτώχεια, προκατάληψη και ένα δύσκολο τέλος. Ένα ανθρώπινο πορτρέτο πίσω από τον πρώτο παγκόσμιο τίτλο.

Must Read
Must Read: Στο πρώτο αεροδρόμιο της Ελλάδας δεν έρχονταν αεροπλάνα από άλλα αεροδρόμια γιατί φτιάχτηκε για άλλο σκοπό

Στο πρώτο αεροδρόμιο της Ελλάδας δεν έρχονταν αεροπλάνα από άλλα αεροδρόμια γιατί φτιάχτηκε για άλλο σκοπό

Δεν υπήρχαν αφίξεις, δρομολόγια ή επιβάτες. Το πρώτο αεροδρόμιο της Ελλάδας δημιουργήθηκε για εκπαίδευση και στρατιωτική χρήση, πριν υπάρξει πολιτική αεροπορία ή άλλα αεροδρόμια στη χώρα.

Must Read
Must Read: Το οπλισμένο ground drone που αλλάζει τον πόλεμο

Το οπλισμένο ground drone που αλλάζει τον πόλεμο

Το ουκρανικό Droid TW είναι ένα οπλισμένο ground drone με πολυβόλο 12,7 χιλιοστών, τηλεχειρισμό και AI αισθητήρες, σχεδιασμένο για τον σύγχρονο πόλεμο.

Must Read
Must Read: Σοκ με πρώην αστέρα του Nickelodeon: Άστεγος και αγνώριστος στην Καλιφόρνια

Σοκ με πρώην αστέρα του Nickelodeon: Άστεγος και αγνώριστος στην Καλιφόρνια

Ο Τάιλορ Τσέις από τον «Οδηγό επιβίωσης του Ned» εντοπίστηκε άστεγος. Η εικόνα του προκαλεί ερωτήματα για το τίμημα της παιδικής δόξας.

Must Read
Must Read: Η Κερκυραία κόμισσα που έδωσε όλη της την περιουσία για φτωχά παιδιά και έμεινε στην ιστορία ως Μάνα της Κέρκυρας

Η Κερκυραία κόμισσα που έδωσε όλη της την περιουσία για φτωχά παιδιά και έμεινε στην ιστορία ως Μάνα της Κέρκυρας

Δεν πολέμησε και δεν κυβέρνησε. Έδωσε όμως όλη της την περιουσία για να φύγουν φτωχά παιδιά από την Κέρκυρα και να μορφωθούν στην Ευρώπη. Έτσι έμεινε στη μνήμη του νησιού ως Μάνα της Κέρκυρας.

Must Read
Must Read: Στην 10άδα των ισχυρότερων της ναυτιλίας παγκοσμίως ο Βαγγέλης Μαρινάκης – Ποια Eλληνίδα τον περνάει

Στην 10άδα των ισχυρότερων της ναυτιλίας παγκοσμίως ο Βαγγέλης Μαρινάκης – Ποια Eλληνίδα τον περνάει

Στην κορυφή της κατάταξης βρίσκεται ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ.

Must Read
Must Read: Ο Έλληνας που τόλμησε να σταθεί απέναντι στους μεγαλύτερους επιστήμονες της εποχής του

Ο Έλληνας που τόλμησε να σταθεί απέναντι στους μεγαλύτερους επιστήμονες της εποχής του

Ο Κοσμάς Μπαλάνος στάθηκε απέναντι στην ευρωπαϊκή επιστήμη για να υπερασπιστεί τη γνώση όπως την πίστευε και πλήρωσε το τίμημα μιας εποχής που άλλαζε

Must Read
Must Read: Ποιος ήταν ο Φώτιος Πανάς, ο Έλληνας που έφτιαξε από το μηδέν τη γαλλική οφθαλμολογία και έγινε θρύλος στο Παρίσι

Ποιος ήταν ο Φώτιος Πανάς, ο Έλληνας που έφτιαξε από το μηδέν τη γαλλική οφθαλμολογία και έγινε θρύλος στο Παρίσι

Γεννήθηκε στην Κεφαλονιά και κατέληξε να αλλάξει για πάντα την ιατρική στο Παρίσι

Must Read